Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Doamne, Creatorule şi Ziditorule a toate, Cel ce ai pus în sufletul omenesc puterea dragostei ce leagă inimile apropiate şi ne-ai dat nouă, ca pe o sete, trebuinţa de a ne căuta semeni, spre a ne împărtăşi aceleaşi gânduri şi simţiri, însuţi Tu, Preabunule Doamne, caută cu îndurare spre durerea grea care îmi frământă astăzi fiinţa, ca şi oarecând durerea care a lovit pe proorocul şi împăratul David care, la ştirea morţii prietenului său Ionatan, astfel jelea: "Munţi din Ghiboua! Nici rouă, nici ploaie să nu cadă peste voi! Cum au căzut vitejii în mijlocul luptei?! Cum a murit Ionatan pe dealurile tale, mă doare de tine, frate Ionatane! Tu erai plăcerea mea, dragostea ta către mine era uimitoare!". Amin!
Calendar religios
Ortodox: Izvorul Tămăduirii;Sf. Ap. Simon Zilotul
Catolic: Sf. Antonim

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Sebeșenii - buni platnici
     Până la ora actuală, primăria municipiului Sebeş se poate lăuda cu depăşiri ale planului în ceea ce priveşte încasarea impozitelor şi taxelor locale. Astfel, până la data de 8 mai a.c., încasările în cazul persoanelor fizice s-au cifrat la cca 4,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că acestea s-au plătit în proporţie de 60,5%, cu o depăşire de 2,7 miliarde de lei faţă de scadenţă. Mai trebuie menţionat la acest capitol faptul că 35,5% din populaţia municipiului Sebeş şi a localităţilor Petreşti, Lancrăm şi Rahău şi-au achitat integral impozitele şi taxele locale pe anul 2002. În ceea ce priveşte persoanele juridice, în condiţiile în care până la data sus-precizată, impozitele şi taxele locale trebuie achitate în proporţie de 25%, plăţile s-au efectuat în proporţie de 33,37, adică 6,8 miliarde de lei din totalul de 20,6 miliarde de lei. Un singur agent economic, SC Pehart Petreşti, nu şi-a achitat integral impozitul pe primul trimestrul al anului 2002, împotriva acestuia declanşându-se procedura de executare silită. (R.J.)

Semnificaţia zilei de 10 mai
     Ziua de 10 mai constituie pentru istoria naţională o zi cu puternică încărcătură emoţională, o zi în care românii rememorează evenimente deosebite, cu rol esenţial în crearea Statului nostru naţional.
     Luate în ordine cronologică, aceste date sunt: * 10 Mai, din anul 1866, când a avut loc instalarea în Capitală a Principelui Carol şi, odată cu aceasta, a unei dinastii europene în ţara noastră; * 10 Mai, din anul 1877, când a fost elaborată Proclamarea Domnească a Independenţei de Stat a României; * 10 Mai 1881, când s-a înfăptuit înălţarea principatului României la rang de Regat.
     Această triplă semnificaţie a zilei de 10 Mai, care poartă pecetea primului nostru mare monarh Carol I, şi-a găsit o frumoasă împlinire în ziua de 1 DECEMBRIE 1918, când măreţul act al întregirii noastre naţionale, ce poartă pecetea celuilalt mare monarh al nostru, Ferdinand I, ne-a adus România Mare.
     Legăm cele două zile, 10 MAI şi 1 DECEMBRIE, şi prin valoarea de simbol pe care le-au purtat sau le poartă, aceea de fosta sau actuala înălţătoare ZI NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI.
Vasile VOICU BORA, consilier local PNŢCD
Alba Iulia
Azi, începând cu ora 16.00
Reuniune promonarhistă la Oarda de Jos
     Cu ocazia reuniunii promonarhiste, planificată a avea loc azi, 10 mai, ora 16.00, în Alba Iulia, cartier Oarda de Jos, str. Dumbrăviţei nr. 1, la SC "Ţara Prodcom" SRL, membrii şi simpatizanţii proregalişti sunt aşteptaţi să-şi spună părerea şi asupra oportunităţii ca ziua de 10 Mai să fie din nou declarată, aşa cum a fost vreme de peste 80 de ani (între 1866 şi 1947). Sărbătoarea Naţională a Poporului Român - având în vedere semnificaţia ei cu totul deosebită. (Ioan BARBU, vicepreşedintele "Marele Voevod Mihai" din Alba Iulia)
Regimentul 52 Geniu "Apulum", la opt decenii de la înființare
     Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, în anii zbuciumaţi de luptă pentru Unirea Principatelor, luau fiinţă primele nuclee ale viitorului stat român. Aşa a apărut, la 31 mai 1859, prima unitate de geniu. La 1 mai 1922, s-a înfiinţat Regimentul 6 Pionieri, care din decembrie 1923, a activat în garnizoana Alba Iulia. Primind Drapelul de luptă, va defila, la 9 mai 1929, pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti. Apoi, în 1937, Detaşamentul de fortificaţii "Episcopia Bihorului", constituit din cadrul lui, va participa la executarea lucrărilor pentru linia de apărare "Carol", idee ce avea la bază apărarea graniţei de vest. A început războiul, iar ostaşii unităţii au luat parte atât la campania din est, cât şi la cea din vest.
     După război, soldaţii unităţii vor fi prezenţi în diferite zone ale ţări, în momente deosebit de dificile. În 1965, vor participa la înlăturarea efectelor inundaţiilor din Crişana, iar peste cinci ani, în judeţele Alba şi Hunedoara, fiind o prezenţă încurajatoare pentru civili. Timp de patru ani, între 1970 - 1974, vor contribui la construcţia părţii de Nord a drumului Transfăgărăşan. Denumirea unităţii s-a schimbat în această perioadă din Regimentul 6 Pionieri, în Batalionul 198 Pionieri, devenind apoi Regimentul 52 Pionieri. Din 19 aprilie 1975 şi până la 25 octombrie 1990 s-a numit Regimentul 52 de Geniu, atribuindu-i-se denumirea de Apulum. La 1 iunie 1996 i s-a decernat noul Drapel de luptă.
     Aceste momente ale istoriei regimentului se regăsesc în Sala tradiţiilor unităţii şi a cazărmii ce va putea fi vizitată cu prilejul sărbătoririi a optzeci de ani de la înfiinţarea regimentului. Manifestările dedicate acestei sărbători vor avea loc la sediul unităţii, astăzi, 10 mai a.c., începând de la ora 9. Vor fi momente evocatoare, dar şi un prilej de referiri la reorganizările ce vor avea loc.
Costea M. Anton

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.