Ultima oră
Știri
Directorul Muzeului Unirii din Alba Iulia invitat la Universitatea din Heidelberg
     La iniţiativa prof. univ. dr. J. Maran de la Institutul de Pre şi Protoistorie, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, conf. univ. dr. Horia Ciugudean va susţine la începutul lunii iunie o conferinţă la Universitatea din Heidelberg (Germania), referitoare la rezultatele cercetărilor recente privind epoca bronzului în Transilvania. Este pentru prima dată când un arheolog şi cadru universitar din Alba Iulia este invitat să conferenţieze în cadrul prestigioasei universităţi din Germania.
Munţii Trascăului se mută la... Veseuş
22 de vagoane de piatră descărcate pe rampa gării din Jidvei
     De când Veseuş a devenit localitate componentă a comunei Jidvei, consilierii locali s-au tot căznit să găsească resursele necesare reparării unui drum comunal. Proiectele au devenit realitate abia acum. D-l Teodor Trif, primarul comunei Jidvei, ne-a declarat că au fost descărcate 22 de vagoane cu piatră adusă tocmai de la Hunedoara. În zilele următoare, patru autobasculante şi ifroane vor încărca şi transporta piatra pe drumurile comunale neasfaltate. Mai bine de jumătate din volumul de piatră va fi împrăştiat pe cei 4 km de drum ce face legătura între Jidvei şi Veseuş, iar diferenţa la Sânmiclăuş, Feisa şi alte drumuri, pentru a le face mai practicabile. Întrucât peste piatra aşternută pe drum se va împrăştia nisip şi balast, urmând a fi tasate, există garanţia că drumurile comunale din Jidvei vor fi mai bune. (S.T.)
Conferinţă internaţională în domeniul amenajării teritoriului
     În perioada 15-16 mai a.c. la Dresda va avea loc o conferinţă internaţională privind rolul regiunilor în domeniul amenajării teritoriului. Această manifestare este organizată de Consiliul puterilor locale şi regionale din Europa, în colaborare cu administraţia landului Saxonia şi CEMAT, şi cuprinde responsabili la nivel regional cu probleme de amenajare a teritoriului. Au fost invitate atât regiuni membre ale Consiliului puterilor locale şi regionale, cât şi din ARE. Judeţul Alba va fi reprezentat la această importantă întâlnire de vicepreşedintele CJ Alba, Doru Victor Cetean. (F.R.)
În perioada 10-12 mai
O "Picătură de artă" la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia
     Astăzi, ora 18.30, la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziţiei "Picătura de artă". Evenimentul are loc la iniţiativa Organizaţiei Tinerilor Democraţi Alba Iulia. În deschiderea expoziţiei va avea loc un concurs de caricatură politică, în vizorul tinerilor artişti intrând personalităţi ale clasei politice locale. Expoziţia, care reuneşte lucrări de pictură, grafică, caricatură şi ceramică ale elevilor Liceului de muzică şi arte plastice din Alba Iulia, va fi deschisă publicului în perioada 10-12 mai. (A.D.)
Vremea şi piaţa la Ponor
Dacă nu plouă... scade prețul vitelor
     Aşteptăm să plouă. Acestea au fost vorbele primarului din Ponor, Victor Cordea, când a făcut referire la seceta din zonă. Având în vedere faptul că principala ocupaţie a localnicilor este creşterea bovinelor şi a oilor, furajele sunt foarte importante. Iar dacă nu plouă este greu de crezut că vor fi furaje. Primarul spune că, dacă seceta va continua, preţul vitelor va scădea, iar acest lucru va fi greu de suportat de moţii din Ponor. Aşa că localnicilor nu le rămâne decât să aştepte ploaia! (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc
Prezentarea publică a proiectului de la Roşia Montană
     În cursul zilei de ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a fost prezentat public proiectul de la Roşia Montană, care presupune dezvoltarea celei mai mari exploatări miniere din Europa. Având în vedere importanţa acestui moment, prezentarea proiectului şi a tuturor detaliilor tehnice s-a făcut de către directorul general al SC Roşia Montană Gold Corporation SA, d-l Michael Steyn, însoţit de toţi membrii conducerii companiei. Prezentarea a fost una realistă şi transparentă, fiind făcute publice etapele parcurse până în prezent în cadrul investiţiei, aspectele sociale, economice, de mediu etc. O expunere la standarde internaţionale a fost făcută şi de experţii canadieni ai proiectului, care prin argumentele aduse au demonstrat că mult discutata problemă a unor eventuale poluări nu reprezintă altceva decât dezinformări ale unor grupuri restrânse şi rău voitoare. La întâlnirea de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia au fost prezenţi prefectul judeţului, av. Ioan Rus, preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba, Eugen Popa, primari şi consilieri locali din Roşia Montană, Abrud şi Câmpeni, directori ai Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, de la Apele Române şi de la alte servicii descentralizate. Participanţii au convenit asupra oportunităţii demarării investiţiei de la Roşia Montană, cifrată la circa 400 de milioane de dolari, apreciind că judeţul Alba şi în special Munţii Apuseni vor avea numai de câştigat.
Proiectul se prezintă astăzi și la Prefectură
     În cursul acestei zilei, începând cu ora 12.30, în sala de consiliu a Prefecturii Alba va fi prezentat proiectul de la Roşia Montană. Acest moment coincide cu investirea d-lui Michael Steyn în funcţia de director general al Roşia Montană Gold Corporation. La întâlnire vor participa prefectul Ioan Rus, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi membri ai conducerii companiei. Cu acest prilej vor fi oferite informaţii legate de tehnologia folosită, protecţia mediului şi a vestigiilor arheologice, relocare şi despre stadiul actual al proiectului.
Florin ROMAN
Cu bicicleta prin Europa
Atletul veteran Vasile Hârjoc din Cugir va participa în Italia la Campionatul Mondial de alergare pe şosea * Deplasarea până în "Cizmă" va fi efectuată pe o... bicicletă, plecarea urmând să aibă loc astăzi din municipiul Sebeş
     Primăria municipiului Sebeş, în colaborare cu postul de radio "Orion", vor sprijini participarea d-lui Vasile Hârjoc, din Cugir, la Campionatul Mondial pentru veterani de alergare pe şosea, proba de 21 km, care se va desfăşura în localitatea Rimini (Italia), în perioada 24-26 mai a.c. Modalitatea prin care d-l Hârjoc se va deplasa în Italia este una inedită, traseul Sebeş - Rimini urmând să fie străbătut pe... bicicletă, pe parcursul a cca 11 zile. Startul în această frumoasă aventură va avea loc astăzi, de la ora 11.30, din faţa sediului Primăriei Sebeş, urmând să fie organizată în acest sens o emoţionantă festivitate. În vârstă de 49 de ani, d-l Vasile Hârjoc nu se află la prima ispravă de acest gen, dânsul călătorind prin Europa cu acelaşi mijloc de transport pentru a fi prezent la anumite competiţii în anii 1996 şi 1998. De menţionat faptul că d-l Vasile Hârjoc este component al Asociaţiei Sportive a Atleţilor Veterani din România, participând la numeroase ediţii ale campionatelor balcanice, europene şi mondiale, unde a obţinut rezultate notabile. (R.J.)
Duminică, 12 mai, staff-ul naţional al liberalilor prezent la Alba Iulia
PNL Alba își va desemna conducerea județeană
     Duminică, 12 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, începând cu ora 10, liberalii din judeţul Alba îşi vor desemna o nouă conducere pentru următorii patru ani. Vor participa aproximativ 450 de delegaţi din întreg judeţul (norma de reprezentare fiind 1 la 10). Dacă pentru funcţia de preşedinte, până la această oră este un singur candidat, actualul preşedinte Teodor Atanasiu anunţându-şi oficial candidatura pentru un nou mandat, lupta politică se va da cel mai probabil, pentru cele 6 posturi de vicepreşedinţi (din care 5 pentru vechii liberali şi unul pentru foştii ApR-işti intraţi prin absorbţie în PNL), respectiv pentru cele 17 locuri din Biroul Permanent Judeţean. Vicepreşedintele PNL, Dan Motreanu ne-a declarat că la lucrările Conferinţei Judeţene vor participa preşedintele Valeriu Stoica, prim-vicepreşedintele Teodor Meleşcanu, vicepreşedinţii Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, preşedintele TNL Cristian Boureanu, secretarul general al partidului Mihai Voicu, Paul Păcuraru şi Ludovic Orban.
Doriana MIHAI
La Abrud
Câinii vagabonzi fac ravagii
     Un atac nocturn al unei haite de câini vagabonzi la mai multe gospodării din satul Mecea, aparţinând de oraşul Abrud, s-a soldat cu pierderi de animale şi păsări. Astfel, familiei lui Ioan Morar, într-o noapte, i-au fost devoraţi 18 pui de găină, iar cloşca a fost omorâtă. Aceştia se aflau într-o cuşcă de lemn de 1/1 m, acoperită cu o plasă de sârmă, pe una din laturi având o uşiţă. Câinii au venit noaptea, au apucat cu dinţii cuşca şi au tras-o pe iarbă în jos pe o distanţă de 4m. Apoi au deschis uşiţa şi au mâncat puii, proprietarul găsind dimineaţa doar un fragment de intestin şi cloşca moartă. Tot aici, din cuşca de iepuri, care se afla la 1 m înălţime, au scos un iepure şi l-au devorat. De aici s-au deplasat la Nicolae Cristea şi i-au scos din cuşcă 6 iepuri pe care i-au mâncat. Pe islaz au mai devorat încă 2 oi. Lumea din zonă este îngrozită mai ales că le este teamă că astfel de atacuri s-ar putea produce şi asupra oamenilor.
Ioan RADU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.