Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PNL - singura alternativă la actuala putere politică din România
Interviu cu preşedintele PNL Alba, ing. Teodor ATANASIU
     Atanasiu- După patru ani de guvernare într-o coaliţie, se poate spune că electoratul v-a sancţionat şi v-a trimis în opoziţie după alegerile din anul 2000. Acum, după doi ani în această postură politică, cum se împacă PNL cu statutul de partid de opoziţie?
     - Acesta este jocul democratic. Unii sunt la putere, alţii în opoziţie. PNL şi-a luat în serios rolul de partid de opoziţie, atât în administraţia publică locală şi judeţeană, cât şi în Parlamentul României. Partidul nostru a încercat să-şi promoveze programele iniţiind multe proiecte de hotărâri de consilii locale şi multe proiecte de lege şi, în acelaşi timp, având foarte multe amendamente constructive la proiectele iniţiate de actuala putere. În această perioadă PNL a sancţionat prompt orice îndepărtare de la valorile democraţiei sesizate la actuala putere politică şi am încercat să atragem alături de noi inclusiv societatea civilă şi comunitatea oamenilor de afaceri pentru a corecta la timp deciziile păguboase adoptate de guvernul Năstase. Vă dau un singur exemplu: încercând să stopăm sarabanda aberantă a preţurilor şi mărirea taxelor şi impozitelor, am dus o intensă muncă parlamentară dar şi politică, în fiecare judeţ conducerile PNL au iniţiat dezbateri publice împreună cu asociaţiile oamenilor de afaceri, cu reprezentanţi ai societăţii civile sau cu reprezentanţi ai profesorilor. Cred că astăzi este evident pentru toată lumea că în plan parlamentar grupul liberal este cel mai activ cum de altfel, la nivel judeţean, grupul de consilieri judeţeni ai PNL este un grup serios, cu multe iniţiative.
     - Tentaţia migrării spre "polul" puterii a fost foarte mare pentru membrii partidelor politice de opoziţie. Cum au resimţit liberalii tendinţele de pesedizare sau "autopesedizare"?
     - PNL s-a întărit în această perioadă de opoziţie, membrii Partidului Naţional Liberal nefiind tentaţi să migreze în masă spre ciolanul puterii zvârlit de PSD cum s-a întâmplat la alte partide. Dacă PD şi în special PRM au fost decimate de "mirajul" puterii cu orice preţ, PNL şi-a conservat forţele şi, în ultimul timp, asistăm la o infuzie masivă de tineret şi de lideri de opinie locali care au conştientizat că doar liberalismul este o soluţie pentru România de azi.
     - Liberalii sunt încă percepuţi ca fiind în căutarea unor lideri de imagine. Care sunt mesajele şi mai ales ţintele electorale ale PNL?
     - După anul 2000, Partidul Naţional Liberal a demarat o puternică acţiune de reorganizare internă structurându-şi organizaţiile şi alegându-şi conduceri care să corespundă noilor obiective ale partidului. În acelaşi timp, un grup mare de experţi ai partidului din Bucureşti şi din ţară a lucrat la întocmirea programului de guvernare centrală şi locală, PNL fiind azi singurul partid de opoziţie din România pregătit să preia administrarea ţării în orice moment. Politicile PNL de dezvoltare a României sunt liberale, ele susţin dezvoltarea economiei, investiţiile masive, capitalizarea întreprinderilor, sisteme de asigurări sociale moderne şi care vor asigura venituri substanţiale la bugetul de stat pentru a realiza o protecţie adecvată persoanelor care se află în incapacitate de muncă, pensionarilor şi şomerilor. Ne deosebim fundamental de PSD care se legitimează astăzi ca fiind partidul care face protecţie socială pentru miliardari în dauna populaţiei tot mai sărace. Noi nu vom creşte taxele şi impozitele microintreprinderilor şi IMM-urilor pentru a scuti de impozite marile corporaţii multimiliardare; noi nu vom creşte preţurile şi accizele băgând mâna cu neruşinare în buzunarele cetăţenilor ajunşi la limita subzistenţei pentru a scuti de datorii multimiliardarii. Noi nu ne vom transforma niciodată într-un partid clientelar; noi vom fi partidul la dispoziţia tuturor românilor, vom servi interesul tuturor.
     Mesajele PNL sunt îndreptate în special spre segmentul dinamic al societăţii româneşti, adică spre cei care au iniţiativă, spre specialiştii din fiecare domeniu de activitate, spre oamenii serioşi care înţeleg că doar munca poate să aducă prosperitate dar şi spre pensionari, cei care au muncit o viaţă, iar pensia inechitabilă pe care o primesc este o batjocură. Ne adresăm tinerilor şi în egală măsură vârtnicilor, ne adresăm muncitorilor şi în egală măsură oamenilor cu iniţiativă privată. În schimb nu ne adresăm celor care nu vor să muncească, celor care refuză să gândească şi celor care stau veşnic cu mâna întinsă pentru a cere ceea ce nu li se cuvine.
     - Mâine organizaţia judeţeană a PNL Alba îşi alege o nouă conducere. Ce ne puteţi spune despre acest moment şi despre mandatul noului Birou Permanent Judeţean?
     - Într-adevăr, duminică 12 mai este o zi importantă pentru organizaţia judeţeană a partidului nostru pentru că cei 450 de delegaţi din judeţ, vor alege o nouă conducere pentru următorii 4 ani; deci un mandat care va culmina cu alegerile locale şi generale din 2004. Noul Birou Permanent Judeţean va avea ca obiective prioritare construirea unei structuri politice moderne, eficace, care se va lupta pentru câştigarea alegerilor locale şi parlamentare din judeţul Alba. Suntem conştienţi că rezultatele materiale imense de care beneficiază PSD-ul sunt un obstacol greu de depăşit dar resursele umane ale PNL, care va prezenta o ofertă electorală cu oameni competenţi, instruiţi şi necompromişi de multiplele scandaluri de corupţie în care sunt implicaţi liderii celorlalte partide, vor asigura realizarea obiectivelor propuse. Această nouă echipă, menită să câştige, are o structură formată dintr-un preşedinte, 6 vicepreşedinţi, un secretar coordonator şi 11 membri. Lor li se vor alătura directorii de departamente ai PNL Alba, liderul organizaţiei de tineret şi toţi preşedinţii organizaţiilor locale ale PNL.
     - Vă dorim mult succes în alegeri şi în organizarea Conferinţei Judeţene a PNL Alba.
Dorana MIHAI