Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne Dumnezeul nostru, caută dintru înălţime, ca un bun, asupra inimilor celor care sunt lipsiţi de dragoste şi de unire şi împresuraţi de spinii urii şi ai altor păcate. O picătură din harul Preasfântului Tău Duh coborând peste dânsele, rourează-le bogat, ca să aducă roade bune şi din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune, şi să petreacă în dragoste şi unire. Aşa Doamne, înmulţind dragostea în inimile robilor Tăi, păzeşte-ne de tot răul şi de asuprirea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, de sabie, de năvălirea altor neamuri şi de războiul cel dintre noi şi totdeauna ne ajută să ne iubim unii pe alţii şi să facem tot binele spre a ne învrednici de bunătăţile Tale cele cereşti. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Mochie şi Dioscor; Sf Ap. Chiril şi Metodie
Catolic: Sf. Memert

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Din cauza datoriilor de peste 1 miliard de lei
Salvările din Alba Iulia în pericol de a rămâne fără combustibil
     Ca şi cum nu ar fi destule greutăţi zilnice cu care se confruntă fiecare dintre noi, este posibil ca la nivelul judeţului Alba să mai apară una, cu consecinţe grave şi anume ca indispensabilele ambulanţe să nu mai poată circula din pricina lipsei de combustibil. Şeful Petrom Alba, d-l Rapcea, a precizat în cursul zilei de ieri, că din totalul creanţelor de 1,45 miliarde de lei la nivel de judeţ, numai în Alba Iulia, Serviciul de Ambulanţă datorează suma de 1,1 miliarde de lei. Domnia-sa a specificat că dacă până pe data de 16 mai a.c. nu se va achita măcar o parte din această sumă, sau se va conveni asupra unor reeşalonări, se va sista furnizarea combustibilului. În altă ordine de idei, directorul aceleiaşi societăţi a mai dezvăluit şi alţi debitori, împotriva cărora se vor lua aceleaşi măsuri. Este vorba de SC "DPL" Alba care are o datorie de 1,5 miliarde lei, cu toate că în acest caz s-a convenit asupra unui grafic de reeşalonări ale plăţilor şi de trei instituţii de învăţământ din Abrud, Cîmpeni şi Baia de Arieş, ale căror restanţe depăşesc suma de 640 milioane lei. (R.J.)

Controale ale OJPC Alba la carne şi la ouă
     În perioada dinaintea sărbătorilor pascale, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a efectuat o serie de acţiuni de control la un număr de 40 de agenţi economici din judeţ care comercializează carne şi preparate din carne, produse zaharoase, ouă, vopsele de ouă, vin şi ciocolată. În ceea ce priveşte carnea, s-a verificat o cantitate totală de 10.857 kg, cu precădere carne de miel. La acest capitol nu s-au constatat deficienţe perivind amenajarea spaţiilor speciale pentru desfacerea produselor în pieţe şi nu s-a comercializat carne de miel în locuri neautorizate sanitar-veterinar. Carnea la carcasă avea ştampila de control veterinar şi certificate sanitar-veterinare de atestare a salubrităţii ei. Apoi au fost controlate un număr de 5950 bucăţi ouă de consum, din care 300 nu aveau dovada certificării calităţii, iar la 2530 bucăţi nu era specificat termenul de valabilitate. La vopselele de ouă, ca principale deficienţe s-au constatat următoarele: lipsa declaraţiilor de conformitate; informare incompletă, lipsind adresa producătorului sau a importatorului; la unele vopsele nu era specificat nici tipul colorantului. Din cei 42,5 mii litri de vin controlaţi, s-au găsit 180 litri de vin calitate superioară demisec ce prezentau parametri calitativi neconformi privind limpezirea şi particule în suspensie. În acest context s-a luat măsura opririi temporare de la comercializare a produselor cu deficienţe, aplicându-se şi 44 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 68,4 milioane de lei.
Răzvan JURCĂ
Pentru tineri
Venituri mai mari, prin reducerea fiscalităţii
Propunerea legislativă a deputatului Codrin Ştefănescu pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit
     Propunerea legislativă pe care am înaintat-o spre dezbatere şi adoptare este menită să ofere soluţii reale în ceea ce priveşte reducerea fiscalităţii, în condiţiile în care majorările salariale sunt dificil de efectuat, acestea contribuind la creşterea inflaţiei. Totodată, aceasta va crea cadrul legislativ favorabil alinierii la cerinţele aquis-ului comunitar, prin reducerea impozitelor pe veniturile salariale, în situaţia în care România deţine supremaţia în ceea ce priveşte nivelul ridicat al impozitelor în Europa de Est. Drepturile prevăzute de dispoziţiile prezentei iniţiative sunt atribuite unei categorii deosebite de vârstă, care întâmpină dificultăţi în realizarea planurilor de viaţă, şi anume tinerilor în vârstă de până la 29 de ani. Concret, "sumele obţinute pentru fiecare al doilea loc de realizare a venitului de către tinerii care nu au împlinit vârsta de 29 de ani", nu sunt venituri impozabile şi nu se impozitează. De asemenea, tinerii sunt scutiţi de la plata contribuţiei datorate, potrivit legii, pentru protecţia socială a şomerilor, pentru asigurările sociale de sănătate şi a contribuţiei individuale de asigurări sociale, pentru fiecare al doilea loc de realizare a venitului, evitându-se astfel dubla impozitare. Potrivit prezentei legi, primele de orice fel se impozitează separat de celelalte drepturi acordate în luna în care are loc plata acestora, în vederea reducerii sumelor datorate de către contribuabili.
Codrin ŞTEFĂNESCU, secretar executiv al PSD, deputat de Alba

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.