Ultima oră
Știri
"Primăvara iubirii"
     Radio Reîntregirea prin realizatorii emisiunilor "Pagini de folclor românesc" şi "Romanţa sufletului meu" organizează luni, 13 mai 2002, orele 19.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor, spectacolul de Folclor şi Romanţe "Primăvara iubirii", cu: Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Maria Butilă Bonzar, Mariana Deac, Leontina Fărcaş, Sebastian Onac, Marinela Baba, Cristian Fodor, Florin Florea, Ionela Sârb şi Nicolae Cioancă. Acompaniază: Grupul instrumental Crai nou, dirijor Alexandru Borca. Fondurile încasate la acest spectacol vor fi donate casei de copii din Almaşul Mare. Biletele pot fi cumpărate de la sediul Radio Reîntregirea, Catedrala Ortodoxă - chioşc difuzare carte şi de la Casa de cultură a Sindicatelor. Detalii la telefon 831000/815842.
13-19 mai 2002
Zilele Radioului Reîntregirea
     Radio Reîntregirea - cel de-al treilea post de radio creştin-ortodox din România - organizează în perioada 13-19 mai 2002 o serie de manifestări culturale şi radio sub titlul generic "Zilele Radioului Reîntregirea". Vor fi prezenţi în cadrul acestor manifestări reprezentanţi ai celorlalte posturi de radio ortodoxe din ţară, colaboratorii permanenţi ai postului de Radio Reîntregirea, oameni de cultură din judeţul Alba şi Mureş - judeţe aparţinând eparhiei de Alba Iulia - preoţi, oficialităţi şi nu în ultimul rând ascultători fideli ai postului nostru de radio. (Diacon Sabin Vodă, director Radio Reîntregirea)
Camera de Comerţ comună Sebeş - Komarom (Ungaria)
     Cu prilejul recentei vizite efectuate de primarul municipiului Sebeş, Liviu Mugurel Sîrbu în localitatea Komarom din Ungaria, s-a stabilit constituirea unei Camere de Comerţ comune. Rolul acesteia va fi acela de a furniza informaţii despre agenţii economici din cele două localităţi, convenindu-se, de asemenea, ca în perioada dinaintea manifestării "Zilele Sebeşului" care vor debuta pe data de 13 septembrie, să aibă loc în municipiu o expoziţie comună de mărfuri şi produse. Primarul Sîrbu a mai precizat că se mai intenţionează ca firmele cele mai reprezentative din Sebeş să-şi deschidă reprezentanţe la Komarom, acelaşi lucru fiind valabil şi din partea maghiară. (R.J.)
Incendiu devastator la Albac
     Un incendiu devastator a distrus joi, 9 mai, ora 15.30, la Albac, anexe gospodăreşti în valoare de 150 milioane lei. Focul a izbucnit iniţial în gospodăria lui Dorel Popa, la o afumătoare din lemn. Deoarece nu a putut fi stins în timp util, focul s-a extins şi la anexele gospodăreşti ale vecinului său, Viorel Nicola. Aici au fost distruse de incendiu o magazie, un grajd şi un coteţ de porci. Focul a fost localizat şi stins cu greu de vecini. (N.T.)
Lucrări de reparaţii şi întreţinere la reţeaua electrică
     Sucursala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Alba aparţinând SC ELECTRICA TRANSILVANIA SUD SA anunţă că a programat pentru săptămâna viitoare lucrări de reparaţii şi întreţinere curentă în reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Din acest motiv, luni, 13 mai 2002, se va întrerupe furnizarea energiei electrice între orele 8.00 şi 15.00 în localitatea Galda de Jos (parţial). Marţi, 14 mai 2002, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică în Alba Iulia - Bărăbanţ, pe străzile Clujului, Gării, Mureşului (parţial) şi Ciocârliei, între orele 9.00 şi 15.00. Miercuri, 15 mai 2002, se va întrerupe furnizarea energiei electrice între orele 9.00 şi 15.00, în Alba Iulia pe străzile Toporaşilor, Fântânele, Iederii şi Jderului. (F.R.)
La Ocoliş
Finuţul a prădat-o pe năşică de bijuterii în valoare de 30 milioane lei
     Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis pe numele lui Florin Dobra (19 ani, din Alba Iulia) o interdicţie de părăsire a localităţii timp de 30 de zile, acesta fiind cercetat într-un dosar penal pentru furt. Sosit cu prilejul sărbătorilor de Paşte la Ocoliş, tânărul i-a vizitat şi pe naşii săi din Alba Iulia, aflaţi şi ei în vizită la rudele de acolo. După vizita de curtoazie, Dobra nu a plecat cu mâna goală, ci a dispărut cu bijuteriile naşei sale, în valoare de 30 milioane lei: un ceas montat cu pietre preţioase, un inel, o pereche de cercei din aur alb şi o brăţară. Bijuteriile fuseseră furate dintr-un dulap din bucătărie. În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii din Ocoliş şi Câmpeni, a fost identificat hoţul în persoana "finuţului" Florin Dobra. Acesta tocmai se întorsese din străinătate şi a dat o raită...productivă pe la rudele sale.Poliţiştii au reuşit să recupereze ceasul şi cerceii, restul bunurilor fiind vândute de Dobra. În cauză, cercetările sunt continuate de poliţiştii albaiulieni.
Nicoleta TOMUŢA
Săptămâna viitoare la sediul Prefecturii
Serviciile publice descentralizate pe masa de disecție
     Prefectul Ioan Rus a precizat în cursul zilei de ieri, faptul că săptămâna viitoare, joi 16 mai a.c., va avea loc o analiză a activităţii serviciilor publice descentralizate din judeţ, urmărindu-se cu precădere proiectele de investiţii avute în vedere pentru acest an şi pentru 2003. Tot cu această ocazie, şeful administraţiei publice judeţene a mai solicitat Direcţiei de Statistică să prezinte o sinteză a indicatorilor economici, sociali şi investiţionali pe primul trimestru al anului în curs. Nu în cele din urmă, prefectul Ioan Rus a marşat din nou pe ideea unei colaborări mult mai fructuoase între aceste instituţii şi Prefectură. "Nu de puţine ori, la sediul acestora are loc un eveniment important şi noi aflăm de el doar în acea zi!" (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Astăzi, în cadrul Festivalului Internațional "Lucian Blaga"
     Blaga* Sâmbătă: *Primăria municipiului Alba Iulia, ora 9.30 - Primirea participanţilor la festival de către primarul Mircea Hava, consilieri locali şi membri ai Comisiei pentru cultură; Depuneri de flori şi jerbe la busturile scriitorilor Octavian Goga, Mihai Eminescu, Lucian Blaga. *Centrul naţional de conservare şi restaurare a cărţii vechi Alba Iulia prezentarea centrului - "Cartea - suflet înfiorat de tăcere". *Şcoala generală "Lucian Blaga" Alba Iulia - Întâlnirea unor participanţi la festival cu elevii şi profesorii şcolii.
     *Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, ora 11,30 - Partea a II-a a sesiunii de referate şi comunicări "Sufletul blagian - vulcan din adâncul mărilor ţâşnind", Dialog al generaţiilor, moment liric.
     *Centrul misionar ortodox "Sfântul Lazăr" Alba Iulia, ora 12,45 - Primirea participanţilor la festival de către ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, "Lucian Blaga şi echivalenţa culturilor" - decernarea unor premii ale festivalului şi a premiilor acordate de Prefectura judeţului Alba.
     *Galeriile de artă ale municipiului Alba Iulia, ora 14.00 - Moment lirico-muzical susţinut de elevii Liceului de muzică şi arte plastice din Alba Iulia, vernisajul expoziţiei de pictură "Ceasul care nu apune"
     *Primăria comunei Câlnic, ora 17.00 - primirea participanţilor la festival de către primarul comunei - Ioan Reche şi consilierii locali, scurtă evocare "Câlnic - un sat al spaţiului mioritic", vizitarea Bibliotecii publice "Septimiu Albini", premierea câştigătorilor concursului "Cine ştie câştigă".
     *Cetatea Câlnic, ora 18.00 - primirea participanţilor la festival de către acad. Marius Porumb "O cetate cu emblema UNESCO", partea a III-a a sesiunii de comunicări şi referate "Naţional şi universal în opera lui Lucian Blaga", vizitarea expoziţiilor din incinta cetăţii, spectacolul "Lucian Blaga - mirajul ctitorilor", prezentat de Teatrul "Radu Stanca" Sibiu.
     *Duminică: Primăria comunei Sălişte, ora 10.30 - primirea participanţilor la festival de către primarul Ioan Stupar şi consilierii locali; *Biserica Ortodoxă - slujbă de pomenire pentru un fiu al satului - David Prodan; Căminul cultural Sălişte - evocări "David Prodan - fereastră deschisă spre eternitate, unul dintre marii istorici ai lumii", vizitarea casei în care s-a născut David Prodan, vizitarea Mănăstirii cu hramul "Sfinţii Mihail şi Gavril". (A.D.)
Întâlnire cu poetul Ion Miloş, primul Cetăţean de Onoare al României
     Printre activităţile Festivalului Internaţional de poezie "Lucian Blaga", elevii şi profesorii Şcolii Generale nr. 3 Sebeş şi Şcoala Generală Petreşti au avut parte de o profundă emoţie, fiind purtaţi în lumea mirifică a versurilor poetului Ion Miloş.
     Poetul român, originar din Banatul Sârbesc, care trăieşte azi în Suedia, a acceptat cu plăcere o întâlnire cu cei care îi cunoşteau deja versurile, dar şi un prilej de a-i purta pe cei mai mici, pe elevi, prin labirintul creaţiei sale. Cu o adevărată putere lăuntrică, aşa cum doar un poet este în stare să se exprime, le-a vorbit celor prezenţi despre focul mistuitor al creaţiei lirice şi despre activitatea sa de traducător a lui Eminescu, Blaga, Nichita Stănescu, Emil Cioran, în mai multe limbi. Am fost profund impresionaţi de ecoul pe care l-a avut opera lui Eminescu şi a lui Blaga în Suedia, Danemarca etc.
     Am trăit alături de poetul Ion Miloş nostalgia cu care şi-a purtat dorul printre străini, străduindu-se să facă cunoscută România peste hotare cu ceea ce a avut şi are ea mai frumos: poezia.
     În final, ca o întregire a acestor momente de înălţare sufletească, poetul a citit câteva dintre creaţiile sale pe care cu toţii le-am aşezat într-un colţ al inimii.
prof. Maria ALBU, Şcoala Generală nr. 3 Sebeş
La Blaj se deschid astăzi
Serbările Libertăţii
     Ca în fiecare an în preajma aniversării evenimentelor Revoluţiei de la 1848 în Transilvania, mai ales a Marii Adunări Naţionale de pe Câmpia Libertăţii, timp de o săptămână Blajul va fi în mare sărbătoare. Reunite sub genericul "Serbările Libertăţii" se vor desfăşura mai multe acţiuni cultural- ştiinţifice. Debutul "Serbărilor Libertăţii" va avea loc sâmbătă, 11 mai, ora 9.30 la Casa de cultură "Iacob Mureşianu" cu un simpozion dedicat aniversării a 145 de ani de la naşterea compozitorului Iacob Mureşianu. Va urma firesc, de la ora 11.00 Festivalul coral interjudeţean "Iacob Mureşianu" ajuns acum la ediţia a VIII-a. *Luni, 13 mai, la Institutul teologic greco-catolic Blaj, ora 16.00 va fi vernisată expoziţia de artă sacră organizată de Mitropolia greco-catolică Blaj, iar de la ora 18.00 la Muzeul de Istorie "Augustin Bunea" va avea loc vernisajul expoziţiei documentare dedicată Marii Adunări Naţionale de pe Câmpia Libertăţii precum şi istoriografiei Revoluţiei de la 1848 din Transilvania şi vernisajul expoziţiei de pictură şi sculptură a artistului Teodor Zerieş. *Marţi, 14 mai la ora 10.30 la Catedrala "Sfânta Treime" va avea loc un moment omagial "Noi vrem să ne unim cu Ţara", urmat de depuneri de coroane de flori la mormântul lui I.M. Clain şi de un TE DEUM. În aceeaşi zi dar de la ora 16.00 ASTRA Tineret vă invită la simpozionul naţional "Actualitatea marilor idei ale Revoluţiei române de la 1848-1849". Institutul teologic greco-catolic va găzdui de la ora 17.00 vernisajul unei expoziţii în care sunt prezentate cărţi scrise şi tipărite la Blaj "Tradiţie şi contemporaneitate în Tipografia Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj" şi lansarea volumului "Mitropolitul Vasile Suciu", autor Ion Moldovan. Sediul ASTRA vă aşteaptă la un moment poetic realizat de membrii Cenaclului ASTRA. *Miercuri, 15 mai, ora 13.00 la Primăria municipiului Blaj va avea loc simpozionul "1848 - Blajul şi amintirea Revoluţiei", iar de la ora 17.00, pe Câmpia Libertăţii - Recital în cinstea evenimentului susţinut de Melania Ursu, Angelica Nicoară, Vasilica Stamatin, Ileana Negru, Petru Băcioiu şi Florin Piersic. *Vineri, 17 mai, ora 11.00 la Primăria municipiului Blaj - Întâlnire cu scriitori şi lansare de carte: Ion Brad, Alexandru Brad, Traian Brad. Recital poetic - Aurel Roman. *Sâmbătă, 18 mai la Clubul sportiv şcolar cu începe- re de la ora 10.00 vor avea loc concursurile sportive dotate cu Cupa Libertăţii. *Încheierea manifestărilor va avea loc duminică, 19 mai, ora 13.00 cu o paradă a portului popular pe traseul Bulevardului Republicii până pe Câmpia Libertăţii. Aici va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la monument şi la busturile înconjurătoare, vor fi rostite alocuţiuni din partea oficialităţilor prezente. Ziua se va încheia cu un spectacol artistic. (A.D.)
"Operaţiunea gatere" revine în actualitate
În ciuda amenzilor de sute de milioane de lei, deşeurile din lemn au invadat din nou malurile unor cursuri de apă din judeţ * Prefectul a cerut măsuri drastice
     Cu toate controalele şi amenzile aplicate în ultimul an, cei care dispun de instalaţii de prelucrare primară a lemnului îşi fac de cap în continuare, numeroase porţiuni de drum şi maluri ale cursurilor de apă din zonele montane fiind din nou năpădite de buşteni şi alte resturi şi deşeuri din lemn. Prefectul Ioan Rus şi-a exprimat totala nemulţumire în acest sens, în cursul zilei de ieri criticând asupru activitatea unor instituţii publice direct răspunzătoare. Este vorba de Inspecţia pentru Protecţia Mediului, Apele Române, Societatea de Drumuri Judeţene şi secţia Drumuri Naţionale.
     Prefectul a solicitat sancţionarea drastică a celor vinovaţi, inclusiv a primarilor localităţilor respective. "Am înţeles că au existat şi situaţii prin care le-aţi sugerat acelor indivizi certaţi cu legea că eu aş fi cel care ţin morţiş ca ei să fie sancţionaţi şi mai puţin organele de control! Faceţi-vă datoria pentru care aţi fost numiţi şi nu mai daţi vina pe prefect!", a declarat şeful administraţiei publice judeţene în cadrul videoconferinţei de ieri. Prefectul Ioan Rus a acordat un termen de o săptămână pentru remedierea situaţiei, urmând ca împreună cu şefii serviciilor sus-menţionate să se deplaseze în control în zona Munţilor Apuseni, Valea Sebeşului şi Cugir. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.