Prima pagină Ediția din: 11.05.2002
Știri
Asociaţii de proprietari ameninţate cu debranşarea
     Directorul tehnic al SC Apă Canal SA Alba Iulia, Dumitru Dăianu, ne-a informat că în prezent se lucrează la somaţiile ce vor fi trimise asociaţiilor de proprietari din Alba Iulia pentru plata ratelor scadente. "În cauză sunt 15 sau 16 asociaţii de proprietari care au termen 21 mai să-şi achite restanţele. În caz contrar vom trece la debranşarea rău platnicilor", a spus Dumitru Dăianu. (F.R.)
CJ Alba prezent la Adunarea regiunilor vitivinicole din Europa
     În perioada 17-19 mai a.c., la Szekszard în Ungaria va avea loc sesiunea plenară a AREV (Adunarea regiunilor vitivinicole din Europa), subdiviziune a ARE. La această manifestare va fi prezentat şi potenţialul vitivinicol al judeţului Alba şi vor fi discutate unele aspecte legate de colaborarea dintre judeţele Alba şi Tolna. CJ Alba va fi reprezentat la Szekszard de o delegaţie formată din preşedintele interimar Eugen Popa şi doi consilieri judeţeni. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În cursul zilei de ieri, la Alba Iulia
Investitorii au făcut publice toate detaliile proiectului de la Roşia Montană
Iazul de decantare va fi unul din cele mai sigure şi mai mari din lume
     fotoÎn cursul zilei de ieri, la Salonul galben al Hotelului "Cetate" din Alba Iulia a avut loc prezentarea oficială a proiectului de la Roşia Montană, unde va fi dezvoltată cea mai mare exploatare minieră din Europa şi una dintre cele mai impresionante din întreaga lume. Au fost prezenţi directorul general al companiei, d-l Michael Steyn, directorul general adjunct, d-l Gabriel Dumitraşcu, directorul executiv, d-l Nicolae Stanca, reprezentanţi ai firmelor internaţionale de consultanţă şi ai proiectanţilor. Prezentarea detaliată a proiectului şi întrebările ziariştilor s-au întins pe parcursul a câteva ore, motiv pentru care se poate spune că au fost făcute publice, cu transparenţă şi realism, toate aspectele legate de investiţia de la Roşia Montană. D-l Michael Steyn a precizat că în momentul de vârf al exploatării se estimează exploatarea a 28 milioane de tone de minereu pe an, iar suprafaţa totală a exploatării va fi de circa 750 ha. Durata de viaţă a proiectului este de peste 17 ani, iar din informaţiile furnizate de companie rezultă că această perioadă poate fi extinsă.
     Un alt aspect extrem de important subliniat de d-l Steyn a fost acela referitor la respectarea legislaţiei europene şi româneşti în ceea ce priveşte protecţia mediului. "Cred că avem cel mai bun program de protecţie a mediului pentru astfel de situaţii", a spus d-l Steyn. Important este şi faptul că cianurile vor fi distruse înainte de a ajunge în iazul de decantare, după care vor fi recirculate şi reintroduse în procesul de preparare. Aşadar, măsurile de securitate sunt sigure şi eficiente. În plus, iazul de decantare va fi construit din roci (circa 500 milioane tone) aproape impermeabile. Acest lucru este extrem de important întrucât nici un astfel de iaz construit în lume nu a cedat vreodată. Din alt punct de vedere, iazul de decantare care se va întinde la sfârşitul proiectului pe o suprafaţă totală de 250 ha, a fost proiectat în aşa fel încât să reziste la un eventual cutremur de 8 grade pe scara Richter sau la calamităţi şi furtuni de orice fel. Iazul de decantare proiectat la Roşia Montană va fi unul dintre cele mai puternice şi mai sigure din lume corespunzând principalelor cerinţe impuse de Ghidul Băncii Mondiale care sunt extrem de drastice în astfel de situaţii.
     În ziarul nostru de luni vom reveni cu o amplă relatare asupra detaliilor proiectului, relocării sau strămutării, protecţiei mediului înconjurător, creării locurilor de muncă etc.
Florin ROMAN
Justiţia a început să facă dreptate în frauda de 85 de miliarde de lei
Două condamnări pentru fostul şef al Complexului de vinificaţie, Toader Ignat
     În celebrul de acum "Dosar Jidvei" justiţia a început să facă dreptate, fostul şef al Complexului de vinificaţie, ing. Toader Ignat fiind condamnat de Judecătoria Blaj pentru abuz de încredere, în baza articolului 213 din Codul Penal la 1 an de închisoare cu suspendare. De asemenea, Tribunalul Alba l-a condamnat pe Toader Ignat la 3 luni cu suspendare, pentru infracţiunea de calomnie prevăzută de articolul 206, Cod penal. Menţionăm că fostul şef al Complexului de Vinificaţie l-a calomniat pe preşedintele Partidei Romilor din zona Târnava Mică, Constantin Vitan. Iată că justiţia apără drepturile omului, indiferent de culoarea politică şi de etnie.
     Precizăm că pentru frauda de 85 de miliarde de lei, Toader Ignat şi Iulia Mihu, fosta şefă a laboratorului, care a încercat să sustragă o serie de documente ale societăţii, precum şi ceilalţi inculpaţi din dosarul Jidvei, sunt cercetaţi de Parchet, ancheta urmând să fie definitivată în scurt timp. Aceasta este de fapt şi piesa grea a "Dosarului Jidvei" şi nu ne îndoim că justiţia va face dreptate iar paguba va fi recuperată, astfel ca cei 2000 de salariaţi de la Jidvei şi 10.000 de cetăţeni din zonă ce trăiesc de pe urma firmei, să aibă posibilitatea de a beneficia, atât moral cât şi material, de o parte din averea risipită de fostul şef al Cramei Jidvei,Toader Ignat. Remarcăm faptul că semnalele trase de ziarul "Unirea" în "Dosarul Jidvei" privind derularea anchetei au fost în sfârşit receptate de oamenii legii. (B.I.U.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.