Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, curăţeşte-mă pe mine păcătosul, că niciodată n-am făcut bine înaintea Ta; scapă-mă, deci, de vicleanul şi fă să fie întru mine voia Ta, ca fără de osândă să deschid gura mea cea nevrednică şi să laud Preasfânt Numele Tău: al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Glicheria; Cuv. Serghie Mărturisitorul
Catolic: Apariţia Sf. Fc. Maria la Fatima

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Examene de autorizare a inspectorilor de şantier
     În baza Ordinului Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei nr. 488/03.04.2002, publicat în Monitorul Oficial nr. 264/19.04.2002, privind aprobarea procedurii de autorizare a inspectorilor de şantier, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Cluj organizează, în perioada 20.05. - 04.06.2002, la sediul său din Cluj-Napoca, calea Dorobanţilor nr. 70, examene de autorizare a inspectorilor de şantier, din judeţul Alba pentru toate domeniile şi subdomeniile prevăzute în procedura de autorizare menţionată.
     Se pot prezenta la examen diriginţii de şantier autorizaţi (cu certificatele de autorizare expirate sau în valabilitate) şi alţi specialişti, cu condiţia îndeplinirii cerinţelor de studii, specializare şi vechime prevăzute în procedură.
     Dosarele de autorizare se întocmesc de solicitanţi în conformitate cu Procedura de autorizare şi se depun la Inspectoratul judeţean în construcţii Alba, până la data de 15.05.2002.
     Programarea pe zile a examenelor este în funcţie de domeniul de autorizare solicitat.
     Informaţii suplimentare se pot obţine de la Inspectoratul Judeţean În Construcţii Alba, B-dul Ferdinand I nr. 24, telefon 819860.

Febra aurului cuprinde Munţii Apuseni
La Roşia Montană se va realiza cea mai mare exploatare minieră auriferă din Europa
La punerea în operă a grandiosului proiect "Roşia Montană Gold Corporation" sunt antrenaţi cei mai mari experţi în materie din ţară şi străinătate *Zăcământul va fi exploatat prin metoda carierei la suprafaţă *Iazul de decantare este prevăzut a rezista la un cutremur de 8 grade pe scara Richter *Protecţia mediului - realizată la cele mai înalte standarde internaţionale *La prelucrarea zăcământului va fi folosită tehnologia de vârf existentă astăzi în lume *Localnicii vor primi case noi sau bani pentru a-şi putea cumpăra locuinţe în alte zone *Operaţia de relocare şi strămutare se va face în cea mai deplină transparenţă, cu consultarea tuturor celor implicaţi în acest ambiţios proiect *Va fi delimitată o zonă de patrimoniu naţional ce va cuprinde 33 de clădiri, iar în 5 dintre acestea se va amenaja un mare muzeu al aurului
*O relaţie deschisă şi sinceră cu presa
     La sfârşitul săptămânii trecute conducerea companiei "Roşia Montană Gold Corporation" SA a organizat la Alba Iulia o întâlnire cu reprezentanţii presei judeţene şi naţionale având drept principal scop prezentarea proiectului de la Roşia Montană, ce vizează extinderea celei mai mari exploatări miniere din ţară şi din Europa. Din partea conducerii companiei au fost prezenţi domnii Michael Steyn - director generaldirector, Gabriel Dumitraşcu - director general adjunct şi Nicolae Stanca - director executiv însoţiţi de experţi străini şi reprezentanţi ai proiectanţilor.
     În deschiderea dialogului cu presa d-l Steyn a declarat că, atât el cât şi compania doresc să aibă o relaţie foarte deschisă bazată pe o colaborare sinceră cu mass-media. "Vrem să informăm corect presa în legătură cu ce doreşte compania noastră. Dorim să construim o relaţie continuă şi pozitivă cu media românească. Ceea ce dorim noi în schimb de la presă este să fim trataţi în mod corect. În ultimele luni au apărut în presă unele articole negative la adresa acestui proiect şi aş dori să vă spun că, în mod sigur, acestea au avut la bază zvonuri şi nu lucruri corecte. Scopul prezentării noastre este de a vă oferi fapte în legătură cu ceea ce dorim noi să facem în viitor. Acest proiect va fi dezvoltat şi va fi echipat cu tehnologie de ultimă oră", a declarat directorul general al S.C. "Roşia Montană Gold Corporation" SA.
*Agenda de prezentare a proiectului
     Agenda de prezentare a proiectului a cuprins următoarele puncte: metoda de exploatare, uzina de preparare, iazul de decantare şi felul în care se vor folosi cianurile în cadrul acestuia, modul de abordare a problematicii de mediu, beneficiile comunităţii locale, relocarea şi strămutarea populaţiei, protejarea patrimoniului cultural etc.
     Dl. Steyn a declarat că "Roşia Montană Gold Corporation" lucrează cu consultanţi extrem de bine cunoscuţi în ţară şi străinătate, printre care se numără şi "Proiect Alba" SA, din judeţul Alba.
*Metoda de exploatare
     pietre"Zăcământul va fi exploatat prin metoda exploatării la suprafaţă în carieră. În momentul de vârf al exploatării noi vom exploata circa 28 milioane tone de minereu pe an. Rezerva calculată în momentul de faţă arată o perioadă de viaţă a exploatării de 17 ani, dar indicaţiile pe care le avem până în momentul de faţă ne arată că durata de exploatare a acestei cariere poate fi extinsă. Pentru această exploatare vor fi cumpărate utilaje noi şi moderne. Pentru transportul minereurilor vom folosi camioane cu o capacitate de 150 tone, aprovizionate cu încărcătoare mari. Camioanele vor descărca minereurile în concasoare, de aici se va ajunge în depozitul de minereu, de unde minereul va fi transportat în circuitul de măcinare. Cu această ocazie se adaugă şi apă, iar prima fază de măcinare are loc în mori semiautogene. Obţinerea unui minereu foarte fin măcinat se va realiza cu mori cu bile. Minereul măcinat amestecat cu apă va merge într-un îngroşător, după care acest material va fi tratat cu carbon activ. Se va adăuga apoi cianură. În aceste tancuri aurul se alipeşte de carbonatul activ, apoi carbonul este extras şi este spălat cu acizi. Apa împreună cu cianura este adăugată acestei soluţii, care este încălzită, carbonul rămâne în partea de jos, iar soluţiile sunt transferate la electroliză. În procesul de electroliză aurul se depune pe catozi de metal inoxidabil, după care este uscat. Într-un final el se procesează sub formă de lingouri. La sfârşitul procesului de cianurare materialul steril care nu conţine aur, merge într-un îngroşător şi acolo cianura este descompusă, iar sterilul rezultat este transportat în iazul de decantare. În general vom procesa 13 milioane tone de minereu pe an", au declarat responsabili canadieni.
*Iazul de decantare rezistă unui cutremur de 8 grade pe scara Richter
     În continuare vom aborda 3 subiecte principale. Primul este controlul cu privire la protecţia mediului, despre care se spune că este cel mai bun din lume. În al doilea rând, Roşia Montană Gold Corporation se angajează să respecte nu numai legislaţia în vigoare din România, ci şi legislaţia şi standardele internaţionale cu privire la protecţia mediului. Pentru aceasta, va fi cheltuită o sumă semnificativă de bani. În al treilea rând, trebuie spus că, la Roşia Montană Rosiaexistă deja o exploatare la suprafaţă, iar calitatea apelor din zonă este una foarte săracă. Unul dintre obiectivele cele mai importante ale companiei "Roşia Montană Gold Corporation" este de a îmbunătăţi calitatea acestor ape. Exploatarea minieră va acoperi 2 văi, cea de la Roşia Montană şi cea de la Corna. Sterilul va merge într-o singură vale în care va exista un singur iaz de decantare. Acesta a fost proiectat în asemenea manieră încât să reziste unui cutremur de magnitudine de 8 grade pe scara Richter. Probabilitatea ca un asemenea cutremur să aibă loc la Roşia Montană este extrem de scăzută. Iazul este proiectat, de asemenea, să reziste unor puternice furtuni sau calamităţi naturale ce pot apărea o dată la zece mii de ani.
     De exemplu, iazul de decantare de la Baia Mare a fost proiectat ca să reziste unor calamităţi naturale "pe jumătate" faţă de condiţiile în care a fost proiectat iazul de decantare de la Roşia Montană. Acesta va fi făcut din roci. Cele mai multe din iazurile de decantare construite în România sau în întreaga lume sunt făcute din steril. În acest iaz vor fi folosite 500 milioane tone de rocă atunci când el va fi terminat.Raportul pantei iazului va fi de 3 la 1. Va fi suficient spaţiu pentru construcţia de drumuri şi spaţii verzi pe panta iazului. La momentul în care se va finaliza construcţia zidului iazului de decantare, coada iazului va fi la circa 1 km de zid. Sterilele solide vor fi în spatele acestui zid, oferindu-i o şi mai mare stabilitate. Toate infiltraţiile vor fi returnate în iaz .Volumul infiltraţiilor în afara iazului de decantare este de circa 0,5 l pe secundă, ceea ce înseamnă chiar mai puţin decât debitul pe care îl are un furtun de grădină. Solurile care se află sub iazul de decantare sunt impermeabile, aşa încât nu vor permite să pătrundă infiltraţiile prin ele. Specialiştii au încredere foarte mare în faptul că iazul de decantare este sigur şi nu se va mişca.
* Obiective generale privind protecţia mediului
     Reprezentanţii companiei au ţinut să sublinieze încă o dată, dacă mai era cazul, că R.M.G.C. se angajează să respecte legislaţia cu privire la protecţia mediului în vigoare în România şi în afara ţării. Studiul de impact asupra mediului va fi pregătit şi înaintat pentru a obţine aprobarea şi acordul de mediu. De asemenea, studiul de impact va respecta legislaţia internă şi internaţională. Cele mai importante motive de îngrijorare sunt: apa, care este un obiectiv foarte important, calitatea şi cantitatea apelor, atât a celor de suprafaţă cât şi din subteran. Specialiştii sunt îngrijoraţi, de asemenea, de apele acide din zonă şi de gestionarea iazului de decantare. În schimb, iazul a fost proiectat pentru a fi stabil atât în timpul exploatării, cât şi la finalul ei. Comunitatea locală are temeri în legătură cu calitatea aerului şi a poluării fonice. R.M.G.C. va fi responsabilă de stabilitatea iazului pe toată durata de existenţă a acestuia, atât din punct de vedere chimic, cât şi fizic. O metodă de a îmbunătăţi calitatea apelor din zonă este de a construi o uzină de tratare a apelor. Odată ce proiectul va fi demarat, reprezentanţii companiei susţin că, apa va fi de cea mai bună calitate.
*Regimul cianurilor
     Cianurile au un domeniu de utilizare extrem de larg, inclusiv în industria minieră. Cianurile sunt folosite în industria minieră de circa 100 de ani. Compania susţine că ştie cum să lucreze cu cianura în condiţii de siguranţă atât pentru mediu, cât şi pentru oameni. Cianurile se descompun în mod natural în mediu. La Roşia Montană cianurile vor fi distruse înainte ca sterilul să fie evacuat în iaz,în aşa fel încât, în iaz vor ajunge doar mai puţin de 10% din cianurile iniţiale intrate în procesul de producţie. R.M.G.C. va respecta Codul Naţiunilor Unite cu privire la folosirea cianurilor. Conţinutul în cianuri al sterilului evacuat în iazul de decantare va respecta standardele româneşti şi internaţionale. De asemenea, va exista un control asupra prafului de pe drumuri şi din iazul de decantare, care nu este toxic. Compania şi-a argumentat aceste afirmaţii prin prezentarea unor exemple similare din Australia şi Canada.
*Beneficiile comunităţii locale
     Făcând referire la acest capitol, dl. Michael Steyn - directorul general al R.M.G.C. a declarat că demararea investiţiei înseamnă continuarea tradiţiei mineritului, principala îndeletnicire a localnicilor. El a adăugat că Roşia Montană nu este un loc virgin, neatins din acest punct de vedere. Din păcate, poluarea apelor din zona Roşia Montană se datorează lucrărilor de exploatare care au avut loc în trecut ce sunt extrem de poluante. Exploatarea de la Roşia Montană funcţionează cu subvenţii de la stat, iar subvenţiile provin din taxele şi impozitele plătite de oameni. Guvernul României a subliniat foarte clar că această situaţie nu poate continua la nesfârşit. Investiţia companiei în zonă permite locuitorilor să-şi continue tradiţia în minerit. De asemenea, este o ocazie pentru statul român de a stopa scurgerile de bani inutile pentru unitatea minieră. Oamenii vor fi mutaţi, pentru a dezvolta această exploatare. Ei vor primi case noi sau bani pentru a-şi cumpăra locuinţe în alte zone. Compania se angajează să construiască o localitate nouă lângă cea existentă, dacă localnicii doresc acest lucru. Este o ocazie unică pentru localnicii din Roşia Montană. O parte dintre oameni se vor putea angaja la exploatare, iar zona se va regenera din punct de vedere economic.
     De asemenea, există o şansă mare de dezvoltare şi a altor afaceri în zonă, care să susţină exploatarea şi să dezvolte Munţii Apuseni.
*Relocare şi strămutare
     Pentru a dezvolta această exploatare trebuie mutate 879 de case. Dl. Michael Steyn a declarat că acest lucru se va face într-o manieră transparentă, echitabilă, cu consultarea deplină a tuturor celor afectaţi. Banca Mondială are un ghid de relocare - strămutare care prevede cum se dezvoltă un atare proces într-o asemenea situaţie. R.M.G.C. susţine că va respecta în totalitate standardele impuse. Există deja o companie din Toronto care este specializată în astfel de lucrări.
     În principal, cei afectaţi din zonă vor avea două posibilităţi: de a se strămuta, ceea ce înseamnă că firma va construi un nou oraş pentru acei oameni sau de a se reloca, ceea ce înseamnă că vor primi compensaţii băneşti să poată pleca în altă zonă din ţară, unde îşi vor cumpăra o casă. Principiile cele mai importante pe baza cărora se desfăşoară procesul de relocare - mutare sunt următoarele: în procesul de consultare cu oamenii afectaţi, se va ţine cont de dezvoltarea exploatării care să aducă beneficii nu numai de partea companiei ci şi a celor afectaţi şi a României în general. Cel mai important este că compania va oferi despăgubiri celor afectaţi. Ghidul Băncii Mondiale spune că în asemenea situaţii, o persoană strămutată trebuie să primească cel puţin acelaşi nivel de proprietate, dacă nu chiar mai bun. Cei 879 de proprietari vor primi ceva mai bun decât au în momentul de faţă, a spus dl.Michael Steyn.
     "Zvonurile care circulă în zonă că noi nu ne consultăm cu comunitatea locală nu sunt reale. Acest proces este deja în plină desfăşurare. Compania se va întâlni cu toţi cei 879 de proprietari afectaţi în mod individual, aşa cum au cerut ei. De asemenea, compania publică o gazetă care este distribuită tuturor celor afectaţi de proiect şi care cuprinde informaţii legate de modul de evaluare a proprietăţilor şi al compensărilor. Intenţia noastră este de a continua discuţiile individuale pe care sperăm să le finalizăm la sfârşitul anului. În cele din urmă vom semna acordul cu aceşti oameni afectaţi, care să confirme titlul de proprietate, o măsurare exactă a proprietăţii, nivelul de despăgubiri şi acordul lor cu privire la relocare sau strămutare. Foarte pe scurt, în prezent există foarte multe propuneri cu privire la zona în care va fi strămutată localitatea, pe care le vom discuta cu oamenii pentru a vedea pe care le preferă. În prezent lucrăm şi la proiectarea viitoarelor case, capitol la care ne vom consulta din nou cu cetăţenii", a precizat pentru "Unirea" dl. Michael Steyn.
     Problematica de mediu va fi abordată într-o manieră extrem de profesionistă şi echitabilă ca şi cea a protejării patrimoniului cultural şi arheologic. R.M.G.C. se angajează să respecte toate cerinţele impuse de lege referitoare la aceste domenii, a declarat dl. Steyn, director general al companiei. Ziariştii au putut viziona şi un film, în care apăreau opiniile prefectului de Alba, av. Ioan Rus, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan (filmul a fost realizat înainte de tragicul accident de la Scărişoara), Ovidiu Muşetescu, ministrul Privatizării, Ioan Iancu, secretar de stat, Ion Cristoiu, ziarist, Ionuţ Popescu, analist, Ioan Popescu, liderul Confederaţiei "Meridian", reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi Bursei din Toronto, ale minerilor din Roşia Montană şi localnicilor care au apreciat la unison oportunitatea demarării investiţiei în judeţul Alba la Roşia Montană. Într-una din apariţiile sale, d-l Frank Timiş, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei îşi exprima regretul că deşi a adus această mare investiţie în zonă, în primul rând pentru că este român, o parte din presă a atacat încă de la început proiectul, bazându-se pe zvonuri şi informaţii false. Mai trebuie spus că la Roşia Montană a fost delimitată o zonă de patrimoniu naţional ce cuprinde 33 de clădiri. Acestea vor fi conservate şi întreţinute, iar din 5 clădiri se va face un muzeu. Vom reveni.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.