Ultima oră
Știri
Într-o atmosferă de profundă respiraţie artistică s-a încheiat
Festivalul Internațional "Lucian Blaga"
     Ieri, s-a încheiat la Sălişte (Cioara) cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "Lucian Blaga", manifestare culturală care an de an reuneşte cei mai importanţi exegeţi şi promotori ai operei blagiene atât din ţară cât şi din străinătate. Manifestare complexă, festivalul a adus noi contribuţii la interpretarea operei filosofului din Lancrăm în cadrul sesiunii de comunicări şi referate (partea ştiinţifică a festivalului) condusă ca în fiecare an cu pricepere de prof. univ. dr. Achim Mihu şi scriitorul Mircea Tomuş, dar în acelaşi timp a facilitat şi contactul altor forme ale culturii (în special ale artei) cu ideile blagiene.
     Nu vom insista acum asupra fiecărui moment al festivalului dar nu vom uita să spunem că printre acţiunile cele mai plăcute şi interesante s-au aflat popasul la Casa Memorială din Lancrăm unde participanţii au vizitat expoziţia realizată de Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, incluzând manuscrise ale lui Lucian Blaga, revelatoare a efortului său creator. Dar ele nu pot fi povestite, ci trebuie văzute pentru a înţelege pe deplin bucuria şi valoarea întâlnirii cu ele. La fel de semnificativă a fost şi slujba de pomenire oficiată de ÎPS Andrei la mormântul poetului şi depunere de jerbe şi coroane de flori la statuia acestuia din Lancrăm, moment la care au participat alături de primarul municipiului Sebeş - Mugurel Sârbu şi Ion Mărgineanu - directorul DCCPCN Alba (gazdele principale ale festivalului) şi prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, preşedintele interimar al CJ Alba - Eugen Popa, vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean, preşedintele PUR Alba - Nicolae Popa şi cea ce este poate cel mai impresionant - foarte mulţi locuitori ai Lancrămului, în special tineri. Şi pentru că vorbim despre tineri să amintim aici şi popasul pe care participanţii la festival l-au făcut la Colegiul Naţional "Lucian Blaga" din Sebeş. Sperăm că astfel interesul lor spre studiul operei blagiene să se fi trezit pentru că nu putem să nu remarcăm - de la o ediţie la alta a festivalului că participanţii tineri sunt tot mai puţini, un fapt care este de natură să îngrijoreze. Popasul la Cetatea Câlnicului a fost şi el unul aparte, o contribuţie importantă având spectacolul "Lucian Blaga - mirajul ctitorilor" prezentat de tineri actori ai Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, un spectacol regizat în viziune şi manieră modernă de Virgil Flonta, un spectacol în care distanţa dintre actor şi spectator a fost ştearsă. Iar pentru că spaţiul nu ne permite să spunem acum totul ne luăm permisiunea s-o facem în numerele noastre viitoare.
Anca DINICĂ
Azi debutează la Alba Iulia
Concursul naţional "Floare de colţ"
     Cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, Guvernul României a lansat concursul naţional "Floare de Colţ", dedicat copiilor şi tinerilor din Centrele de plasament şi Casele de tip familial din întreaga ţară. Concursul face parte din Campania Naţională "Casa de copii nu e acasă", organizat în scopul prevenirii abandonului şi a instituţionalizării şi îşi propune să identifice tineri cu talente deosebite în literatură, muzică, dans, teatru, pictură, ştiinţă, informatică, sport. Competiţia debutează la data de 13 mai cu etapa la nivel judeţean, urmată de etapa finală la nivel naţional. Premiile naţionale I, II şi III constau în burse de 100 EURO timp de 3 ani, 2 ani, respectiv 1 an, aferentă fiecărei categorii incluse. Pentru participarea la Concursul "Floare de colţ", la nivelul judeţului Alba au fost selecţionaţi 85 de copii şi tineri din centrele de plasament şi organismele neguvernamentale. Etapa judeţeană începe de la ora 10.00, desfăşurându-se concomitent probe sportive (la Şcoala Generală nr. 8 din Alba Iulia, Direcţia judeţeană de tineret şi sport), de literatură, muzică, coregrafie, teatru, arte plastice, ştiinţă şi informatică (care vor avea loc la Teatrul de păpuşi "Prichindel"). "În cadrul Concursului Floare de colţ" Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului Alba s-a bucurat de un real sprijin din partea Consiliului judeţean, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţiei Judeţeană de tineret şi Sport, Liceului sportiv din Alba Iulia, Teatrul de Păpuşi "Prichindel", ne-a informat directorul DGPDC Alba, prof. Sorin Chirilă. Premiile vor fi înmânate de baroneasa Emma Nicholson iar din comisia naţională de jurizare vor face parte: Adrian Păunescu, Mariana Nicolesco, Constantin Piliuţă, Ştefan Popa Popas, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase etc. (F.R., I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia a fost inaugurat
Centrul de servicii comunitare
     centru"S-a încheiat acum o nouă pagină frumoasă şi fructuoasă în colaborarea statornică pe care o avem cu prietenii noştri din Arnsberg" - a subliniat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, la festivitatea de inaugurare a Centrului de servicii comunitare Alba Iulia. Obiectiv de interes public, Centrul de servicii comunitare are mai mulţi părinţi: Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul judeţean Alba, Asociaţia de prietenie "Pro Alba Iulia" Arnsberg şi Lion's Club Arnsberg. Oricum, iniţiativa construirii lui aparţine membrilor Asociaţiei de prietenie "Pro Alba Iulia" din Arnsberg fapt recunoscut şi apreciat de toţi cei care au luat parte sâmbătă la festivitatea de inaugurare.
     Tot ca o dovadă de apreciere înainte de festivitatea inaugurării, la Consiliul judeţean Alba a avut loc o şedinţă extraordinară în cadrul căreia preşedintele interimar al CJ Alba - Eugen Popa a înmânat Diplome de Recunoştinţă domnilor Alexander Paust - fostul primar al oraşului Arnsberg, Hans Heppelmann - fostul director al municipalităţii din Arnsberg şi Wolfgang Ohm - reprezentantul Lion's Club Arnsberg. La eveniment au participat alături de consilierii judeţeni şi prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, deputatul PNL Dan Simedru, Horia Traian Pop - reprezentantul Secretariatului General al Guvernului, Dinu Grigorescu - director în Ministerul Administraţiei Publice, Viorel Pârvu - director în Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţii şi Marian Enescu - reprezentant al Băncii de Dezvoltare a Comunităţii Europene. Dar mult mai mulţi au fost cei care şi-au arătat prietenia şi aprecierea faţă de prietenii germani la festivitatea de inaugurare, unde discursurile oficialităţilor au fost precedate de o scurtă slujbă religioasă oficiată de ÎPS Andrei - Arhiepiscop de Alba Iulia.
     Hans Heppelmann a transmis gazdelor, în numele întregii delegaţii germane, felicitări pentru modul în care au ştiut să termine acest proiect care vine să consolideze şi mai mult relaţiile foarte bune existente între Alba Iulia şi Arnsberg. Fără îndoială - spunea el - se vor mai găsi în viitor proiecte comune, episodul încheiat acum constituind o încurajare şi un îndemn în acest sens. Şi pentru că de Centrul de servicii comunitare vor beneficia în primul rând copiii (cu handicap sau aflaţi în alte situaţii defavorizante) ceremonia inaugurării s-a încheiat cu un scurt spectacol artistic susţinut de elevi ai Liceului de muzică şi arte plastice Alba Iulia, ai Şcolii generale nr. 7 Alba Iulia şi de copii de la Centrul de plasament Dumbrava.
Anca DINICĂ, Florin ROMAN
Organizația PNL Alba și-a desemnat noua conducere la nivel județean
Reales în funcţia de preşedinte, fără contracandidat, Teodor Atanasiu a fost supranumit în glumă "liderul istoric al PNL Alba"
     Este vădit faptul că liberalismul românesc are la nivelul judeţului Alba un suport puternic, dat de numărul şi calitatea membrilor, dovadă fiind atenţia acordată de staff-ul naţional al partidului Conferinţei judeţene a PNL Alba. Prin urmare,duminică, 12 mai a.c., la acest eveniment politic au participat preşedintele PNL Valeriu Stoica, prim-vicepreşedintele Teodor Meleşcanu, vicepreşedinţii Dinu Patriciu, Crin Antonescu şi Andrei Chiliman, preşedintele TNL Cristian Boureanu şi Ludovic Orban.
     Lucrările Conferinţei au început cu discursuri, prezentarea rapoartelor de activitate ale BPJ Alba şi Comisiei de Cenzori, dezbaterea şi aprobarea acestora, apoi s-a trecut la propunerile de candidaturi iar cei 436 de delegaţi din întreg judeţul au fost chemaţi să-şi exprime voinţa. Iată componenţa noii conduceri a PNL Alba, rezultată din numărătoarea voturilor: fără contracandidat şi beneficiind de suportul staff-ului central, Teodor Atanasiu a fost reales în funcţia de preşedinte, obţinând 397 de voturi.(Aceasta l-a determinat pe Crin Antonescu să-l numească în glumă "liderul istoric al PNL Alba", având în vedere faptul că acesta se află în fruntea partidului din 1993).
     Ca membri în Biroul Permanent Judeţean au fost desemnaţi Dan Motreanu, Simion Creţu, Dan Simedru, Tiberiu Bărbuleţiu, Sorin Coşeriu, Ioan Lazăr, Dan Marcu, Vasile Bugnar, Ioan Munteanu, Nicuşor Mihai, Liviu Ştefan, Romul Popa, Ioan Bolog, Georgel Tudose şi Cristina Voina, iar ca membri supleanţi Silviu Ponoran şi Mihai Surany. Dintre aceştia au fost aleşi ca vicepreşedinţi Dan Motreanu, Dan Simedru, Ioan Munteanu, Sorin Coşeriu şi Dan Marcu. (Fără alegeri, în urma fuziunii cu ApR, ca vicepreşedinte a fost desemnat şi Călin Crişan.)(I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.