Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Apă la moara politicianismului
     Neaprobarea de către Banca Mondială a acordului PSAL II aruncă paie pe focul luptei politice tot mai dure dintre Partidul Democrat şi Partidul Social Democrat. Cum între liderii celor două partide, ambii doritori a câştiga la alegerile viitoare fotoliul de preşedinte al României, nu există menajamente, iar poziţia lui Adrian Năstase de şef al Guvernului atrage ca un magnet toate criticile, Traian Băsescu nu pierde, firesc, nici o ocazie de a ataca. El a dezvăluit că nu nerealizarea restructurărilor la Petrom (aşa cum a afirmat Năstase) este cauza neaprobării acordului PSAL II, ci căznita, împleticita privatizare a ALRO Slatina, care nu s-a realizat prin licitaţie internaţională, ci prin Rasdaq. Astfel, spune Traian Băsescu, statul a pierdut peste 400 de milioane de dolari la această privatizare, bani care vin să îngroaşe cuantumul veniturilor nerealizate la bugetul de stat, care a ajuns la peste 8400 de miliarde de lei. Preşedintele PD susţine că o mare parte din aceşti bani se regăseşte în scutirea de la plata datoriilor şi penalităţilor la Rafinăria RAFO Oneşti şi la Societatea naţională "Tutunul Românesc". Un alt motiv este cel al politicii salariale din întreprinderile de stat cu pierderi, unde fondul de salarii nu a scăzut şi nu s-au făcut restructurările convenite cu FMI. De aceea, FMI a intervenit la BM cerând neaprobarea PSAL II. În această situaţie acuza vine de la sine: dublul limbaj pe care guvernul îl promovează în ţară şi în faţa partenerilor externi.
     Cum subiectul este destul de atractiv din perspectiva luptei politice, nici liberalii nu s-au lăsat mai prejos, chiar dacă nu au atins în declaraţii virulenţa de care dă dovadă Băsescu. Poate şi pentru că ei nu ştiu exact care va fi cadidatul PNL pentru Preşedinţia României la viitoarele alegeri. Un comunicat semnat de deputatul liberal Eugen Nicolaescu arată că amânarea luării unei decizii de către Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială referitoare la finanţarea pentru România reprezintă o dovadă clară de neîncredere în îndeplinirea obligaţiilor asumate de guvernul Adrian Năstase. "PNL a avertizat că organismele financiare nu se vor lăsa păcălite la nesfârşit, iar principiul utilizat de acest guvern potrivit căruia "una spunem şi alta facem", se va întoarce împotriva sa." Eugen Nicolaescu a mai arătat că există riscul ca, în ciuda presiunilor din afara ţării, să nu se mai facă reformă, iar acordurile externe să fie finalizate cu sacrificii economice suplimentare suportate de contribuabilii români.
     Cum se vede, reforma economică - eterna poveste - sau mai bine zis nerealizarea ei, ne aduce din nou un insucces. Ce uită criticii de-acum este felul în care s-au achitat ei de obligaţiile asumate faţă de organismele internaţionale, de vreme ci nici ei nu au reuşit derularea până la capăt a vreunui acord cu FMI, iar dureroasele şi masivele disponibilizări făcute de guvernul Ciorbea nu au adus vreo modificare a situaţiei economiei româneşti în ansamblu, dar au contribuit din greu la creşterea ratei şomajului ajunsă acum la 13%. Şi unora şi altora le lipseşte un program clar, iar dacă cumva acesta există, el nu este respectat din motive populiste, aducătoare de voturi. Iar situaţia ţării se agravează continuu făcând ca soluţiile să fie din ce în ce mai greu de gândit, de aplicat şi de suportat de către populaţie.
Anca DINICĂ