Ultima oră
Știri
Municipiul Alba Iulia din nou fără apă caldă
     Luni, 13 mai a.c., SC Distrigaz Nord SA a sistat din nou furnizarea apei calde către toate centralele termice din municipiul Alba Iulia, luând prin surprindere societatea "Dalkia". Primarul Mircea Hava a declarat cu privire la această situaţie că s-a acordat societăţii "Dalkia" o subvenţie în valoare de 3,5 miliarde de lei, pentru ca populaţia să nu fie afectată, dar că în acest moment se află în discuţie penalităţile acumulate de această societate, care se ridică la cca 23 de miliarde de lei. Aşadar, municipiul Alba Iulia rămâne iarăşi fără apă caldă pentru o perioadă nedeterminată. (I.H.)
Razie printre tăietorii ilegali de lemne din Apuseni
     La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii din Bistra în cooperare cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Baia de Arieş au efectuat mai multe controale pe linia combaterii şi prevenirii tăierilor ilegale de arbori. Au fost controlate 8 firme de debitare a materialului lemnos şi au fost depistate 6 infracţiuni silvice. Au fost depistate 3 persoane (din Vârşii Mici - Bistra) care au tăiat ilegal din pădurea statului 13 mc de material lemnos, de esenţă răşinoasă. Lemnul, găsit sub formă de buşteni sau cherestea, a fost ridicat în vederea confiscării iar celor surprinşi în ilegalitate le-au fost întocmite dosare penale pentru comitere de infracţiuni silvice. (N.T.)
Prefectul Ioan Rus dixit
"Prin Agenţia SAPARD trebuie neapărat aduşi bani în judeţ"
     În legătură cu apropiata demarare a activităţii Agenţiei SAPARD, care, printre altele, rulează fonduri internaţionale accesibile autorităţilor locale rurale, prefectul Ioan Rus a precizat: "Obligatoriu, trebuie să aducem bani în judeţ, dacă nu suntem în stare, suntem slabi cu toţii. Cetăţenii aşteaptă foarte multe de la noi şi nu trebuie să le înşelăm aşteptările". Prefectul a cerut ca toate instituţiile care au atribuţii în acest sens, să se implice în iniţierea şi întocmirea de proiecte compatibile pentru a îndeplini condiţiile de finanţare, care să aibă ca scop rezolvarea multora dintre nevoile urgente ale judeţului nostru. (R.J.)
La Sebeş
Referendum privind oportunitatea taxei de salubritate
     În cadrul unei conferinţe de presă, primarul municipiului Sebeş, Liviu Mugurel Sârbu, a dezvăluit faptul că în cursul lunii viitoare va fi organizat, la nivel local, un referendum privind oportunitatea instituirii unei taxe de salubritate. Toate detaliile, precum şi data desfăşurării acestei acţiuni, vor fi stabilite în şedinţa ordinară din această lună a Consiliului local Sebeş. (R.J.)
Mâine la Alba Iulia
Expoziţie de fotografie
     Casa de cultură studenţească din Alba Iulia în colaborare cu Centrul experimental de fotografie Prato-Italia vă invită mâine, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei de fotografie realizată de membrii Fotoclubului "Argus".Vernisajul va fi urmat de la ora 18.00 de o proiecţie de diapozitive reportaj "Viaţa cotidiană şi aspectele ei etnoantropologice în diverse societăţi". Vor fi prezentate 100 de diapozitive din toate colţurile lumii, realizate de membrii Centrului experimental de fotografie Prato-Italia. (A.D.)
Sancţiuni contravenţionale... pascale
     În perioada 29 aprilie - 4 mai a.c., Prefectura judeţului Alba, în colaborare cu Direcţia Sanitar-Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Serviciul de Metrologie legală şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie a verificat calitatea şi modul de comercializare a produselor alimentare, specifice sărbătorilor pascale (ouă, carne şi produse din carne, vopsea de ouă, vin, ciocolată şi produse alimentare), în localităţile judeţului Alba. În acest sens au fost controlaţi 60 de agenţi economici, aplicându-se 51 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 72,5 milioane de lei, retrăgându-se, şi o autorizaţie sanitară de funcţionare. De asemenea, s-a dispus oprirea de la comercializare a 806,5 kg de carne, 180 litri de vin şi 1740 bucăţi de ouă, în valoare totală de 67,8 milioane de lei. (R.J.)
Albacul - o gazdă tot mai primitoare
     Pentru locuitorii comunei Albac actualul sezon turistic a debutat cu dreptul. Dând curs solicitărilor, tot mai mulţi localnici au făcut investiţii gospodăreşti pentru a-şi înscrie casele în circuitul turistic montan. Până la această dată, 25 de case au primit acreditarea de pensiuni pentru cazarea turiştilor. Albăcenii au învăţat să fie gazde bune şi să ofere oaspeţilor mâncăruri tradiţionale mult dorite şi apreciate. În minivacanţa începutului de mai, pensiunile din Albac au fost foarte solicitate de turişti sosiţi în Ţara de Piatră de pe tot cuprinsul României. De pe acum o seamă de pensiuni sunt contractate pentru lunile de vară. La serviciile localnicilor apelează şi cei care şi-au construit aici, pe Valea Arieşului, case de vacanţă. D-l Gheorghe Paşca, primarul comunei, speră ca 2002 să fie anul cu cei mai mulţi turişti ce vor petrece concedii în comuna Albac. (S.T.)
În sfârşit, la Abrud
Un primar hotărât să repare drumurile
     Nu mai este un secret pentru nimeni că drumurile din Abrud sunt extrem de deficitare, ca să nu folosim alţi temeni mai duri. Nici unul dintre primarii de după revoluţie nu au reuşit să facă faţă acestui capitol din lipsă de fonduri. Ceva mai hotărât este actualul edil-şef al Abrudului, Ştefan David, care ne-a declarat că vor începe lucrări de reabilitare pe toate drumurile din oraş. Cu ajutorul exploatării miniere, care are datorii mari, primăria poate rezolva această problemă spinoasă. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La închiderea ediţiei
Patronul Vinalcool Alba Iulia reținut de poliție
El a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave *Ancheta deschisă de Inspectoratul General al Poliţiei arată că Franţi Itul s-ar face vinovat de prejudicierea statului cu aproape 9 miliarde de lei
     Ancheta în acest caz este efectuată de ofiţeri ai IGP - care acum două luni au dispus începerea urmăririi penale împotriva a 9 angajaţi ai Direcţiei de Finanţe Alba pentru că au restituit ilegal accize către societatea Vinalcool. În ultimele zile a fost audiat şi patronul firmei, Franţi Itul.
     Anchetatorii au stabilit că în perioada iulie 2000 - septembrie 2001 acesta a indus în eroare autorităţile statului atunci când a solicitat accizele aferente alcoolului etilic distilat folosit la fabricarea alcoolului sanitar.
     Franţi Itul nu era îndreptăţit să solicite restituirea accizelor pentru că alcoolul nu a fost livrat şi nici valorificat prin intermediul farmaciilor. Ca să poată primi cele 8,5 miliarde, patronul Vinalcool a întocmit documente false.
     Surse oficiale din IGP spun că astăzi Franţi Itul va fi prezentat Parchetului cu propunere de arestare preventivă sub acuzaţia de înşelăciune. (M.F.)
Valeriu Stoica, preşedintele liberalilor români, defineşte guvernarea PSD coruptă şi poliţienească
Acesta a denunţat în faţa ziariştilor presiunile exercitate asupra întreprinzătorilor şi "urechea" ce încă ne mai ascultă convorbirile telefonice
     StoicaDuminică, 12 mai a.c., cu prilejul Conferinţei judeţene a PNL Alba, la Alba Iulia au fost prezenţi câţiva dintre liderii marcanţi ai PNL, în frunte cu preşedintele Valeriu Stoica. Printre întrebările adresate acestuia s-a aflat şi una cu privire la momentul în care vor înceta nenumăratele controale concentrate în mod selectiv şi deloc întâmplător asupra firmelor ale căror patroni sau administratori sunt simpatizanţi sau membri activi ai opoziţiei. "Acesta practici vor înceta doar atunci când PNL va câştiga alegerile, a afirmat Valeriu Stoica. Avem multe semnale, din toate zonele ţării, că tocmai asupra acestei părţi sănătoase a economiei româneşti se exercită astfel de presiuni şi că unii investitori sunt de-a dreptul persecutaţi. Astfel, patronii unor firme se află în situaţia de a decide: ori devin clientelari faţă de PSD, ori sunt supuşi unui şir nesfârşit de controale abuzive. În momentul în care au fost prezentate în Camera Deputaţilor cele trei legi ce-i afectează pe toţi investitorii din ţară (cele cu privire la TVA, la noile accize şi la impozitul pe profit- n.red.) s-a afirmat că acestea au menirea de a elimina firmele corupte din perioada 1992-2000, dar se ştie că corupţia se naşte în sânul puterii, iar PSD se află acum la putere, cum s-a aflat şi în perioada 1992-1996!" Dânsul a adăugat că, deşi atmosfera conferinţei de presă este una destinsă, amicală, abordarea unui astfel de subiect nu poate fi făcută cu umor, ci cu toată seriozitatea. O altă întrebare care l-a determinat pe dl. Stoica să-şi piardă umorul s-a referit la posibilitatea implicării structurilor de informaţii româneşti în activitatea politică: "Există multe suspiciuni în această privinţă, a declarat preşedintele liberal. Un exemplu este edificator în acest sens: recent, dl. Stelian Tănase l-a invitat într-o emisiune realizată de dânsul la un post de radio pe fostul preşedinte Emil Constantinescu, fără să ceară aprobarea patronului postului respectiv. (Dânsul, după cum se ştie, nu a cerut vreodată aprobarea cuiva pentru a scrie sau a se exprima la radio şi televiziune.) După ce a vorbit cu consilierul lui Emil Constantinescu, patronul postului de radio i-a comunicat că i s-a transmis de la Guvern că n-ar fi bine să-l invite în emisiunea sa pe pe fostul preşedinte. Dar de unde ştia Guvernul ce convorbiri telefonice poartă Stelian Tănase? Cine este cu urechea ciulită la ceea ce vorbim noi? Suntem în imperiul ţarist sau în cel austro-ungar? Acest fapt este deosebit de grav, căci vizează dreptul elementar la confidenţialitatea corespondenţei şi a convorbirilor telefonice, relevând metodele poliţieneşti folosite de guvernarea PSD!
     În legătură cu acest incident, grupul parlamentar liberal a cerut audierea lui Stelian Tănase de către comisia abilitată şi a primit răspunsul că...nu este cazul! Dar acest răspuns este la fel de grav ca şi incidentul în sine." (I.H.)
Pentru a sprijini familiile tinere din zonele montane rurale
Alexandru Pereș vrea mai mult lemn
     Deputatul PD Alexandru Pereş a propus ieri colegilor săi deputaţi modificarea legii nr. 144/2000 referitoare la acordarea de facilităţi pentru familiile tinere care locuiesc în zonele rurale montane. Amendamentul promovat de deputatul PD propune ca pentru familiile tinere care locuiesc în zonele rurale montane şi care doresc să deschidă afaceri în domeniul agroturismului, să fie repartizată o cotă de 100 mc lemn. Acesta va fi folosit pentru construirea pensiunilor. Pentru a elimina posibilitatea ca acest lemn să fie utilizat în alte scopuri, printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanţii se află aceea de a prezenta un plan de afaceri avizat de ANTREC, Ministerul Turismului şi consiliul local pe raza căruia doresc să-şi desfăşoare activitatea. Iar pentru ca aceasta să meargă bine, cel puţin unul dintre membrii familiei trebuie să fie absolventul unor studii, cel puţin la nivel liceal, în domeniul agroturismului.
Anca DINICĂ
În cazul conflictului dintre ortodocşi şi greco-catolici
Sinodul Mitropolitan al Ardealului consideră că se exploatează abuziv momentul politic NATO
     Trei arhiepiscopi, Antonie, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, Bartolomeu al Vadului, Feleacului şi Clujului şi opt episcopi ortodocşi reuniţi în Sinodul Mitropolitan al Ardealului au dat publicităţii o declaraţie de presă. În aceasta se afirmă: "Recrudescenţa unor tensiuni între ortodocşi şi greco catolici din unele localităţi transilvane, modul cum acestea sunt întreţinute artificial prin proteste zgomotoase şi slujbe demonstrative în pieţe publice, supradimensionarea lor într-o intensă campanie mediatică - în ţară şi străinătate - înverşunarea cu care opinia publică e sistematic dezinformată prin eludarea unor adevăruri sau prin jumătăţi de adevăr, faptul că partenerii noştri de dialog, în loc să ne propună o întâlnire specială, au preferat bunele oficii mediatoare ale ministrului Culturii şi Cultelor, reacţiile negative ale greco-catolicilor în urma acelei încercări de mediere, radicalizarea pretenţiilor lor revendicative - difuzate mai ales prin internet - precum şi exploatarea abuzivă a momentului politic în care România se pregăteşte să adere la structurile euro-atlantice, toate acestea ne obligă pe noi, ierarhii Sinodului Mitropolitan al Ardealului să intervenim".
     Ortodocşii susţin că în 1948, Biserica Unită cu Roma avea 2600 de biserici pentru cei 1,64 milioane de credincioşi, ceea ce înseamnă, în medie, un locaş de închinare pentru 640 de credincioşi. Astăzi ea posedă 350 biserici (150 preluate de la ortodocşi şi 200 de construcţii noi) pentru cei 230.000 de credincioşi, ceea ce înseamnă în medie, un locaş de închinare pentru 660 de credincioşi.
     "E limpede că, proporţional, Biserica Greco-Catolică şi-a refăcut situaţia din 1948, având numărul de biserici care-i este necesar. Pentru grupurile răzleţe, care nu au încă lăcaşuri de închinare, ar fi trebuit acceptată oferta noastră de acum câţiva ani, sau cel puţin oferta recentă a ministrului Culturii şi Cultelor, aceea de a le ajuta să-şi facă lăcaşuri noi, ţinând cont de constatarea unanim recunoscută că aceasta este singura modalitate care stinge conflictele interconfesionale", susţin înalţii ierarhi din sinodul Mitropolitan al Ardealului. Vom reveni.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.