Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, trimite, pogoară şi sălăşluieşte Darul tău în fiinţa noastră şi ne învredniceşte a trece cu bună rânduială cursul învăţăturilor de acum. Învaţă-ne pe noi îndreptările Tale şi ne călăuzeşte a umbla şi a lucra cu înţelepciune de sus în tot timpul vieţii noastre, ca şi de noi şi prin noi să se preamărească preacinstitul şi de mare cuviinţă Numele Tău, în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Pahomie cel Mare; Sf. Ahile
Catolic: Sf. Isidor; Sf. Sofia

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Şedinţa Comisiei Consultative
     Prefectul Ioan Rus şi preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, au stabilit ordinea de zi a şedinţei ordinare a Comisiei Consultative a judeţului, care se va desfăşura luni, 20 mai a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Aceasta va fi: *acţiunile întreprinse pentru prevenirea şi combaterea corupţiei; *stadiul colectării veniturilor la bugetul de stat şi la cele locale; *raport privind activitatea desfăşurată în anul 2002 de Inspectoratul de Consultanţă Alba; *raport privind activitatea desfăşurată în anul 2002 de Biroul Vamal Alba Iulia; *prezentarea prevederilor HG nr. 338/2002 pentru asigurarea forţei de muncă necesare la mobilizarea şi pe timp de război cu personal cu obligaţii militare. (R.J.)
Controale sanitar - veterinare
     Purtătorul de cuvânt al DSV Alba, dr. Ioan Tătucu, ne-a informat că, în cursul lunii aprilie, inspectorii de specialitate au aplicat 114 amenzi, în valoare de 147,8 milioane de lei. S-au confiscat produse animale în valoare de 336 milioane de lei. Totodată au fost controlate 492 de obiective din punct de vedere sanitar - veterinar. (F.R.)
Nou miting de protest al feneiştilor
     În timp ce avocatul Ioanei Maria Vlas declară că este dispus să poarte negocieri cu reprezentanţii guvernului în ceea ce priveşte revenirea în ţară a pionului principal în afacerea FNI, Asociaţia Naţională a Investitorilor FNI (ANI-FNI) va organiza joi, 23 mai, cel mai mare miting de protest de la prăbuşirea fondului de investiţii. Păgubiţii FNI protestează împotriva recursului în anulare formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie şi atacarea sentinţei Tribunalului Municipiului Bucureşti şi a Curţii Supreme de Justiţie care recunoştea valabilitatea contractului de fidejusiune - cauţiune încheiat între CEC şi SOV Invest. Păgubiţii FNI din judeţ solicită ca hotărârea Curţii Supreme de Justiţie să devină executorie în cel mai scurt timp. (A.D.T.)

Atentatele din SUA au crescut producţia de armament la Cugir
     Evenimentele tragice din 11 septembrie 2001, care au zguduit nu doar Statele Unite, ci şi întreaga lume, au avut consecinţe neaşteptate. De teama unor noi atentate, cetăţenii americani au început să cumpere masiv arme destinate autoapărării, iar printre ţările solicitate, în acest context, să exporte arme în SUA s-a numărat şi România. După atentatele din 11 septembrie şi până în prezent, la Uzina Mecanică Cugir s-au primit comenzi noi, provenind din SUA, care totalizează 60.000 de pistoale-mitralieră, au declarat surse neoficiale. Uzina Mecanică din Cugir este un producător recunoscut de armament şi muniţie de infanterie, atât după standarde "Est" cât şi după standardele NATO. Pentru a înţelege cât de ample sunt comenzile de arme automate venite din SUA, amintim că efectivele întregii Armate Române (pentru care produce în mod curent uzina din Cugir) nu depăşesc, în prezent, 110.000 de militari - deci comenzile pentru SUA ar echivala cu producţia de arme noi pentru jumătate din Armata Română. (M.D.)
Lauri pentru tinerele talente de la Liceul de muzică și arte plastice din Alba Iulia
     Ca la aproape toate ediţiile din anii din urmă, elevii Liceului de muzică şi arte plastice din Alba Iulia s-au remarcat printr-o evoluţie merituoasă şi la actuala olimpiadă naţională de interpretare instrumentală ce a avut loc la Reşiţa. La concurs au participat 164 de elevi reprezentând cinci judeţe: Alba, Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş. Cei paisprezece elevi ai liceului albaiulian au demonstrat încă o dată înaltul nivel de pregătire muzicală la care au ajuns graţie dascălilor care i-au îndrumat. Iată care sunt premianţii din acest an: premiul I: Adrian Precup (clasa a III-a), Cătălina Craiu (clasa a IV-a), Cătălin Boancăş (clasa a VI-a), Florin Craiu (clasa a VI-a), Mircea Marian (clasa a VIII-a). Toţi aceşti elevi fac parte din catedra de violoncel a d-nei prof. Maria Mărginean. Tot premiul I au obţinut următorii elevi: Lavinia Cozma (clasa a VI-a), chitară (prof. Cristian Rodean), Mădălina Neag (clasa a VII-a), violă, prof. Tatiana Lăncrănjan), Andra Crăciun (clasa a VII-a, chitară) (prof. Ioan Pletea), Radu Zăhan (clasa a VIII-a, clarinet), prof. Nicolae Vancu. Au mai fost obţinute două premii II, prin Dan Avram (clasa a IV-a, pian) şi Raluca Suciu, clasa a III-a, pian; menţiuni: Adela Mârza (clasa a VI-a, pian), Oana Vaidasigan (clasa a VII-a, pian). Cei patru elevi fac parte din catedra de pian a doamnei profesoare Rita Vrânceanu.
     Având în vedere tot ceea ce fac aceşti minunaţi copii pentru noi şi pentru şcoala care îi formează sperăm din tot sufletul ca şi pe plan local să le fie cunoscută şi apreciată valoarea cu atât mai mult acum când Ministerul Educaţiei şi Cercetării a găsit de cuviinţă să le "răsplătească" munca cu reducerea cifrei de şcolarizare a acestui liceu cu 78 de elevi. Îi felicităm pe copii din tot sufletul şi le dorim succes în confruntările artistice viitoare. (U.V.Z.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.