Ultima oră
Știri
Ultima oră
Mandat de arestare pentru patronul de la Vinalcool
     În cursul zilei de ieri, patronul firmei Vinalcool Alba Iulia, Franţi Itul, a fost prezentat de poliţiştii din IGP, procurorilor de la Parchetul General. După mai multe ore de audieri pe numele patronului albaiulian a fost eliberat un mandat de arestare pentru 30 de zile, pentru infracţiunea de înşelăciune iar acesta a fost transferat în arestul IGP. Franti Itul este acuzat că a indus în eroare statul atunci când a solicitat accizele aferente alcoolului etilic distilat folosit la fabricarea alcoolului sanitar, generând un prejudiciu de 8,5 miliarde de lei. Se pare că Franţi Itul mai este cercetat de IGP şi în alte două dosare de urmărire penală, unde patronul albaiulian este apărat de fostul procuror general al României, Manea Drăgulin şi de Marian Nazat, fostul procuror şef al Secţiei Anticorupţie din Parchetul General, în prezent, cei doi fiind avocaţi. În dosarul în care s-a dispus arestarea lui Franţi Itul mai sunt cercetaţi 9 inspectori din cadrul finanţelor publice din judeţul Alba. (M.F.)
Ziua medicului veterinar la Alba Iulia
     Ziua medicului veterinar va fi sărbătorită pe 15 mai la Alba Iulia, în cadrul unui simpozion ce va fi organizat la Hotelul "Parc" din municipiul reşedinţă de judeţ de DSV Alba, Colegiul Medicilor Veterinari şi Farmavet SA Bucureşti, sucursala Cluj, ne-a informat directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu. Cu această ocazie se vor prezenta următoarele teme: Complexul respirator porcine - dr. D. Stănică, director Institutul Pasteur; Tratamentul endoparazitar la rumegătoare - dr. D. Militaru, director la acelaşi institut; Boala de Teschen - dr. D. Stănică, director la Institutul Pasteur; Rolul şi locul medicului veterinar în creşterea animalelor - prof. dr. Morar Roman; Helmitoze digestive şi respiratorii la rumegătoare - probleme de diagnostic şi terapie - prof. dr. Eronim Şuteu; Noutăţi micotoxicoze - prof. dr. Nicolae Danielescu, ultimii trei de la Facultatea de medicină veterinară Cluj. (F.R.)
"Boboci" în Baroul de Avocaţi Alba
     În urma examenului susţinut la Bucureşti, 16 candidaţi pentru avocatură din Alba, din 24 înscrişi, au obţinut rezultate bune care le conferă dreptul de a practica în acest domeniu. Potrivit decanului Baroului de avocaţi Alba, av. Marcel Simion, cei 16 viitori avocaţi urmează să parcurgă etapele prevăzute în astfel de situaţii pentru înscrierea în barou. (F.R.)
Sprijin pentru lăcașurile de cult
     Consiliul judeţean Alba a sprijinit constant, începând din anul 2000, construirea, reabilitarea şi repararea unor lăcaşuri de cult din judeţul Alba.
     Numai în acest an au fost alocate acestui scop peste 254 milioane lei din bugetul propriu. Sprijinul financiar, acordat unor biserici ortodoxe, greco catolice şi reformate, a depăşit un miliard de lei. "Este o dovadă clară a implicării Consiliului judeţean în viaţa comunităţii creştine din Alba", a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Alba, Ioan Bâscă. (F.R.)
Evaluarea producţiei de cereale în 2002
     La cererea MAAP, specialişti ai DGAIA Alba s-au deplasat în judeţ şi au făcut o primă estimare a producţiei agricole vegetale în acest an. Din situaţia întocmită rezultă obţinerea unei producţii medii de 2400 kg/ha grâu şi secară, 2300 kg/ha la orz, 1800 kg/ha la orzoaică de primăvară, 1900 kg/ha orzoaică de toamnă şi 1500 kg/ha la rapiţă.
     Însumată, această producţie echivalează cu peste 70.000 tone de cereale. (S.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
S-a dat liber la mişcări de stradă
Sindicatele protestează pentru o viață mai bună
     În cursul zilei de ieri, la sediul sindicatelor din Alba Iulia, a avut loc o conferinţă de presă la care au participat liderii sindicali judeţeni ai BNS, Gheorghe Crăciun şi Cartel Alfa, Ioan Petruţ, ce reprezintă circa 25.000 de sindicalişti. Aceştia au anunţat că în zilele de 15, 16 şi 17 mai a.c. va fi pichetată Prefectura Alba, zilnic între orele 10.00 - 12.00 de către 300 de sindicalişti. Joi va avea loc la Braşov un miting de protest pe întreaga zonă a Ardealului, unde vor participa şi reprezentanţii sindicatului "Apărarea" de la Cugir SA. Pentru 30 mai a.c. organizatorii pregătesc un miting de protest în judeţ dar încă nu se ştie unde acesta va avea loc. Există şi varianta organizării de mitinguri în mai multe localităţi ale judeţului Alba. În 10 iunie la Bucureşti va avea loc un mare miting, după care, o zi mai târziu sindicaliştii afiliaţi la BNS şi Cartel Alfa vor participa la o grevă de avertisment de 8 ore. În cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate, în 12 mai, valul de proteste şi mitinguri se va relua atât la nivel judeţean şi cât şi la nivel naţional. Până atunci însă, mâine, liderii sindicali vor înainta lista de revendicări. Ei speră ca vineri să se întâlnească şi cu parlamentarii de Alba, întocmind cu acest prilej o listă de revendicări specifice judeţului nostru. La pichetarea de astăzi pentru care s-a obţinut autorizaţia necesară vor fi prezenţi sindicalişti de la Cugir SA, Uteps, Ardealul, Finanţe, Electrica, Ambulanţă, Metalurgica Aiud, EM Baia de Arieş, UPSOM,Salina, IAMU Blaj, Saturn, Unelte, scule, accesorii, Apă Canal, Resial Alba Iulia şi Alianţa Pensionarilor. Revendicările sindicaliştilor se întind pe circa 4 pagini şi având în vedere aceste aspecte vom stipula doar câteva: creşterea salariului minim pe economie la 100 EURO, eliminarea restricţilor privind tichetele de masă, menţinerea vârstei de pensionare la nivelul actual: 62 ani pentru bărbaţi, 57 de ani pentru femei (pentru limită de vârstă), reducerea impozitului pe veniturile din salarii şi pensii, finalizarea şi adoptarea noului Cod al muncii, locuri de muncă mai multe şi stabile, reducerea sărăciei şi a inflaţiei, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă etc.
     Liderii sindicali au declarat că acţiunile de protest au la bază nemulţumirile oamenilor şi nu substraturi politice.
Florin ROMAN
La Cluj s-a înfiinţat Oficiul Teritorial de Informare Publică
Zona sa de competenţă cuprinde şi judeţul Alba
     Oficiul Teritorial de Informare Publică constituit la Cluj-Napoca, aflat în subordinea Ministerului Informaţiei Publice, ce are ca zonă de competenţă judeţele Alba, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj îşi propune implementarea Legii liberului acces la informaţiile de interes public. Scopurile pentru care a fost înfiinţat acest Oficiu sunt următoarele: să ofere sprijin în organizarea şi funcţionarea structurilor de informare publică ale autorităţilor şi instituţiilor; să asigure informarea promptă şi transparentă a beneficiarilor, despre activităţile Guvernului şi despre subiecte de interes public; să răspundă prompt solicitărilor cetăţenilor cu privire la accesul la informaţiile de interes public. (R.J.)
Cu Atanasiu în frunte, PNL Alba, mai uscat, mai curat...
     Discursul politic al prospătului reales în fruntea PNL Alba, domnul Teodor Atanasiu, este întristător pentru lipsa totală de imaginaţie, specifică de altfel liderilor liberali. Într-un interviu publicat în principalul cotidian local sunt reiterate aceleaşi fraze stereotipe privind "incapacitatea guvernului de a promova politici fiscale care să promoveze economia reală", "pensia inechitabilă pe care o primesc pensionarii", "PSD se legitimează astăzi ca fiind partidul care face protecţie socială pentru miliardari în dauna populaţiei tot mai sărace" etc. O înşiruire de generalităţi aburitoare, agrementate cu asigurări fantasmagorice gen "PNL nu va creşte taxele şi impozitele microintreprinderilor şi IMM-urilor" (sub patronajul ministrului liberal Traian Decebal Remeş peste 300.000, adică jumătate din IMM-uri au fost falimentate rapid datorită fiscalităţii ruinătoare promovate în perioada 1996-2000), "PNL s-a întărit în această perioadă de opoziţie... fiind azi singurul partid de opoziţie din România pregătit să preia administrarea ţării în orice moment" (ferească Dumnezeu, ar spune majoritatea covârşitoare a populaţiei), "PNL nu se va transforma niciodată într-un partid clientelar" (uitând că atunci când s-a aflat la guvernare coaliţia ţărănisto-liberală a ridicat clientelismul politic la rang de politică de stat) ş.a.
     Pe de altă parte, este cel puţin ciudat să-l auzi pe domnul Atanasiu, implicat într-o grămadă de "afaceri" cu un vădit caracter oneros, asupra cărora organele abilitate se vor pronunţa, vorbind despre promovarea unor lideri liberali "necompromişi de multiplele scandaluri de corupţie în care sunt implicaţi liderii celorlalte partide". Doar PNL Alba, încearcă să convingă politicianul, rămâne mai curat, mai uscat...
     Cât de false, gratuite şi demagogice sunt aceste acuzaţii o dovedesc deja nenumăratele acte normative (prezentate de noi cu alt prilej) prin care Guvernul Năstase a încercat, şi în bună parte a reuşit, să îmbunătăţească situaţia pensionarilor, a cadrelor din învăţământ şi altor categorii defavorizate. Desigur, problema nu este încă pe deplin rezolvată dar trebuie să fii rău-intenţionat ca să afirmi că nu s-a făcut nimic. Liberalii uită că sunt părtaşi principali la prăbuşirea nivelul de trai al populaţiei.
     Că Guvernul Năstase este cel mai eficient guvern post-decembrist nu mai trebuie să o dovedească nimeni. O spun forurile financiare internaţionale, o spun agenţiile de presă şi marile cotidiane inclusiv din România. "România îşi recuperează handicapul remarcabil de repede" - a declarat mulţumit, la Bruxelles, comisarul european pentru extindere, Günter Verheugen, după ce a analizat ritmul de aplicare a reformelor economice: rezerva valutară de la BNR a trecut de 5 miliarde dolari, tendinţa de dezinflaţie e evidentă, balanţa comercială se ameliorează, împrumuturile pe piaţa privată de capital au cote mai bune. Producţia industrială a crescut, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 3% în volum absolut şi cu 4,2% în condiţii comparabile din punct de vedere al zilelor lucrătoare, graţie îndeosebi industriei prelucrătoare.
     Semnificativ, iată că prestigioasa agenţie de evaluare financiară Fitch Ratings a acordat, la sfârşitul săptămânii trecute, ratingul "B" pentru emisiunea de euroobligaţiuni, în urma căreia România a obţinut o finanţare de 700 milioane euro cu o dobândă anuală de 8,5%. Calificativul "B" reflectă riscuri reduse comparativ cu alţi emitenţi, de aceea perspectiva este extrem de pozitivă. Analiştii agenţiei au apreciat că, după un an 2001, considerat DREPT CEL MAI DE SUCCES DE LA ÎNCEPEREA TRANZIŢIEI ÎN ROMÂNIA, "anul 2002 are, la rândul său, perspective încurajatoare".
     Dacă domnul Atanasiu, în loc să facă eforturi să uite că sub guvernarea partidului său ratingul acordat României de agenţiile internaţionale de specialitate s-a prăbuşit spectaculos - semn al lipsei de credibilitate economică şi financiară - fiind cel mai scăzut din ultima jumătate de secol, s-ar fi ostenit să citească presa centrală ar fi cunoscut aceste cifre. Este greu să porţi dialog cu reprezentanţii unui partid care se descalifică permanent prin necunoaşterea realităţii economice şi sociale. Şi, în consecinţă, nu le poţi califica intervenţiile decât ca pe o banală bârfă de cafenea...
Biroul de presă al PSD

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.