Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne Dumnezeul nostru, întru care am crezut şi al Cărui Nume mai vârtos decât tot numele îl chemăm. Dă-ne nouă iertare sufletului şi trupului, celor ce mergem spre somn, păzeşte-ne de toată năluca şi, fără de întunecata dulceaţă, potoleşte pornirea poftelor, stinge aprinderea zburdării trupeşti şi ne dă în curăţie a vieţui cu lucrurile şi cu cuvintele, ca dobândind viaţă cu fapte bune, să nu cădem din binele Tău cel făgăduit, că bine eşti cuvântat în veci. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Andronic; Sf. Iunia; Cuv. Nectarie şi Teofan
Catolic: Sf. Pascal Baylon

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
De Ziua Internaţională a Copilului
Concurs de cunoştinţe generale
     Elevii claselor a IV-a de la şcolile generale din municipiul Aiud, Gârbova de Sus, Gârbova de Jos, Ciumbrud şi Sâncrai vor participa marţi, 21 mai, ora 16.00 la un concurs de cunoştinţe generale sub genericul "Cititorii dintr-a IV-a răspund. Concursul va fi găzduit de sala festivă a Primăriei municipiului Aiud şi este organizat de Biblioteca municipală "Liviu Rebreanu" Aiud şi Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga" Alba în cadrul manifestărilor dedicate aniversării Zilei Internaţionale a Copilului. (A.D.)
Investiţii la Vadu Moţilor
     Primarul comunei Vadu Moţilor, Eugenia Hristea, ne-a informat că în cel mai scurt timp, cele câteva familii din cătunul Joldăşeşti vor fi scoase din izolare, prin montarea peste râul Arieş, a unei punţi. În prezent, primăria mai derulează investiţii la Căminul cultural din localitate, care este împrejmuit cu gard din lemn, fier şi beton (lucrările se realizează de localnici cu ajutorul sponsorilor) şi la baza sportivă a Şcolii generale, unde, de asemenea, se lucrează la un gard împrejmuitor. (F.R.)
Scad penalitățile pentru rău-platnici la energia electrică
     Consumatorii industriali şi casnici care nu-şi plătesc la timp facturile la energia electrică şi termică vor plăti penalităţi în valoare de 0,1% pe zi. Printr-un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), penalităţile datorate pentru neplata în termen a facturilor la energie au fost reduse de la 0,3% la 0,1% pentru fiecare zi de întârziere. "Penalităţile pentru neplata facturilor la energie sunt egale cu cele utilizate pentru neplata obligaţiilor faţă de bugetul de stat", ne-a declarat ing. Mihaela Buda, responsabil cu relaţiile cu publicul al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, adăugând că "astfel s-au pus în aplicare şi prevederile articolului 25 din Legea serviciilor publice". Noile penalităţi au intrat în vigoare începând cu 14 mai. Reducerea acestora are loc în momentul în care producătorii şi furnizorii de energie electrică pun în aplicare operaţiunea "marea debranşare". "Penalităţile se plătesc în general cu mare greutate. Sperăm că, acum, datornicii "se vor grăbi să le achite", a mai spus d-na Buda.
Florin ROMAN

În scandalul concesionării salubrităţii municipiului Alba Iulia către SC Salprest SA
Consiliul local Alba Iulia câştigă prima rundă în contencios administrativ
     Nu de multă vreme ţinea prima pagină a ziarelor locale "Nota de constatare privind legalitatea actelor administrative emise de autorităţile publice locale ale municipiului Alba Iulia" dată publicităţii în urma controlului efectuat de serviciul juridic al Prefecturii judeţului Alba. Actele supuse controlului au fost emise în perioada iunie 2000-decembrie 2001, iar printre ele se număra şi un contract de concesionare a serviciului de salubritate către SC Salprest SA. Conform notei adoptarea hotărârii Consiliului local prin care se aproba concesionarea a fost nelegală. Urmarea acestei note de constatare Prefectura cerea Consiliului local Alba Iulia revocarea hotărârii şi rezilierea contractului de concesionare. În caz contrar Prefectura Alba urma să atace hotărtârea în contencios administrativ. Cum CL Alba Iulia s-a ţinut tare şi nu a modificat hotărârea, s-a ajuns în contencios. Primarul municipiului Alba Iulia ne-a informat că recent Tribunalul judeţean Alba s-a pronunţat în speţă dând câştig de cauză Consiliului local şi Primăriei municipiului Alba Iulia. E sigur că Prefectuira Alba are posibilitatea atacării sentinţei cu recurs.
Anca DINICĂ
A trecut o lună de la nefericiul accident de elicopter de la Scărişoara
Preşedintele Augustin Presecan urmează tratamentul medical de recuperare la Graz
     Astăzi se împlineşte o lună de zile (din punct de vedere calendaristic) de când preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, a fost victima unui nefericit accident, fiind lovit de elicea unui elicopter. Pe 17 aprilie, preşedintele CJ Alba se afla împreună cu prefectul Ioan Rus şi cu un investitor german în zona Scărişoara în cadrul unei vizite de cunoaştere şi încercare de a valorifica potenţialul turistic din Munţii Apuseni. "Ceasul rău" după cum spunea la câteva ore după tragedie prefectul Ioan Rus, a condus la teribilul accident.
     Cu ajutorul lui Dumnezeu, al medicilor şi al familiei, preşedintele Augustin Presecan a reuşit să treacă peste acest moment greu din viaţa sa. După circa trei săptămâni de spitalizare la Tg. Mureş, preşedintele Presecan a fost transferat la o clinică din Graz - Austria, unde urmează un tratament de recuperare. Starea de sănătate a domniei sale se ameliorează vizibil, iar medicii sunt optimişti. La Graz a început tratamentul de recuperare al pacientului la care acesta răspunde pozitiv.
     Chiar dacă a trecut o lună de la accidentul de la Scărişoara, mulţi oameni se interesează de soarta preşedintelui CJ Alba, indiferent că sunt politicieni, colegi, prieteni sau oameni simpli. Aceştia ne-au rugat să-i transmitem preşedintelui Presecan prin intermediul ziarului "Unirea" însănătoşire grabnică şi că este aşteptat să revină cât mai curând posibil în mijlocul lor.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.