Ultima oră
Știri
Astăzi la Alba Iulia
Primarii din zonă încearcă să rezolve ecologic problema gunoiului
     La invitaţia primarului municipiului Alba Iulia - Mircea Hava primarii din localităţile din apropierea municipiului reşedinţă de judeţ se vor reuni pentru a viziona un film ilustrativ asura unei tehnologii ecologice de stocare a gunoiului menajer. Este vorba de tehnologia de compactare şi împachetare a gunoiului pe care Mircea Hava şi alţi câţiva primari din marile oraşe din Transilvania au văzut-o la lucru în Austria şi Italia cu ocazia unei vizite recent organizate de firma de consultanţă XPO Geeselischaft. Întâlnirea va avea loc la sediul Fundaţiei PAEM din Alba Iulia în prezenţa reprezentanţilor firmei de consultanţă. Primarii vor trebui să decidă dacă vor face un consorţiu pentru achiziţionarea utilajului necesar, sau acesta va fi cumpărat de SC Salprest SA Alba Iulia, firma care asigură salubritatea în majoritatea localităţilor chemate la întâlnire. (A.D.)
La Cugir
O plesneală de 9,3 milioane lei
     Ioan Toldea (27 ani, din Cugir) a fost identificat de poliţiştii din Cugir ca fiind autorul unui furt cu un prejudiciu estimat la circa 9,3 milioane lei. În urmă cu aproape o săptămână, Toldea a rupt lacătul de pe uşa garsonierei aparţinând lui Aurel T. din Cugir şi i-a furat 5,12 milioane lei, un aparat foto Kodak, 3 inele din argint, o brăţară din argint, un pachet ALO GSM şi un telefon mobil cu încărcător Nokia. După identificarea autorului, prejudiciul a fost recuperat. Ion Toldea este cercetat pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. (N.T.)
Un elev din Câmpeni a furat mai multe monede cu valoare de patrimoniu
     Poliţia Câmpeni a fost sesizată de directorul unei şcoli generale din localitate despre faptul că în perioada 10-14 mai a.c., dintr-o expoziţie numismatică organizată în incinta instituţiei, au dispărut 45 de monede metalice, unele cu posibilă valoare istorică. În urma unei anchete operative, poliţiştii l-au descoperit şi pe amatorul de "suveniruri", în persoana unui fost elev al şcolii, mutat disciplinar la Şcoala Generală Certege: Marcel Nicolae Buzgar (14 ani, din Câmpeni). Cele 45 de monede au fost recuperate de poliţişti şi au fost prezentate specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional al Unirii, pentru evaluarea lor istorică şi patrimonială. Doamna Viorica Suciu, directoarea adjunctă a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia ne-a declarat că doar 5 dintre cele 45 de monede s-ar putea încadra, la limită, în patrimoniul naţional: un dinar maghiar emis în 1585, de Rudolf al II-lea; un florin austro-ungar, emis în 1895, pe vremea lui Francisc Jozef (Franţ Jozef) şi trei monede bătute în argint, emise pe vremea Regelui Mihai I al României. Celelalte 40 de monede sunt confecţionate din metal comun la date mult mai recente, neprezentând valoare istorică şi muzeografică. În cauză, poliţia Câmpeni continuă cercetările. (N.T.)
Săracii curăţă drumurile
     Până în prezent, aplicarea Legii venitului minim garantat la Vadu Moţilor nu a generat probleme deodebite. Au fost aprobate 188 de dosare, iar pe primul trimestru, plăţile s-au făcut la timp. Primăriţa Eugenia Hristea ne-a declarat că beneficiarii acestei legi au lucrat în folosul comunităţii la repararea drumurilor săteşti şi la curăţarea şanţurilor. (F.R.)
Cu prilejul audienţelor de la Câmpeni
Moţii s-au plâns prefectului Ioan Rus de indolenţa administratorilor locali
     Relaţiile dintre cetăţeni şi unele autorităţi publice locale din Apuseni, sunt departe de a fi cele fireşti, motiv pentru care o parte dintre cei prezenţi la audienţele acordate de prefectul Ioan Rus ieri la Câmpeni, au adresat plângeri în acest sens. Şeful administraţiei publice judeţene a promis că va interveni personal pentru ca în viitor asemenea situaţii care pun într-o postură jenantă cetăţeanul, să nu se mai repete. De asemenea, o altă categorie de nemulţumiri expuse de către moţi a fost modul defectuos de aplicare a legilor de fond funciar, precum şi lipsa oricăror perspective de a găsi un loc de muncă. La audienţe a aistat şi şeful Oficiului Prefectural Câmpeni, d-l Nicolae Puiuleţ. (R.J.)
Prefectul Ioan Rus a cerut măsuri ferme pentru combaterea consumului de droguri
     Cu prilejul şedinţei Comisiei judeţene "Antidrog", desfăşurată în cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus a solicitat reprezentanţilor instituţiilor direct implicate stabilirea unui program concret de măsuri vizând combaterea consumului de droguri, flagel care face numeroase victime, mai ales în rândul tinerilor. De asemenea, Poliţia are sarcina de a acţiona în această direcţie cu o şi mai mare eficienţă, mai ales în discotecile din judeţ, unde se bănuieşte că ar exista asemenea îndeletniciri, însă, deocamdată nu există nici o dovadă concretă. În acest sens, un număr de 75 de cadre ale IPJ Alba au şi urmat deja un curs de formare, fiind puşi la curent cu tot ceea ce reprezintă o substanţă halucinogenă şi modul de acţiune pentru depistarea şi consilierea consumatorilor. A mai fost menţionat şi faptul că pe data de 30 mai a.c. se va inaugura oficial la Alba Iulia, Centrul de Consiliere Antidrog, prilej cu care se va desfăşura şi un spectacol de factură socială împotriva consumului de droguri susţinut de către celebrele formaţii 3rei Sud-Est şi Animal X. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
După ce s-a dat liber la nespălare, de ieri
Mii de albaiulieni au rămas fără flacăra de la aragazuri
Pentru săptămâna viitoare se anunţă şi debranşări de la reţeaua de apă potabilă
     În cursul zilei de ieri, 130 de scări de bloc din municipiul Alba Iulia au rămas fără gaz metan la aragazuri, după ce Distrigaz-Nord - Filiala Alba Iulia a dispus debranşarea rău platnicilor. Prin aplicarea acestei măsuri drastice, mii de familii au rămas fără posibilitatea de a-şi prepara hrana. O situaţie atât de dramatică nu a mai avut loc de foarte mult timp. Conducerea Distrigaz Nord susţine că cele 130 de scări debranşate din Alba Iulia au totalizat restanţe neachitate de 1,383 miliarde de lei şi că până aceste datorii nu vor fi onorate, rău platnicii nu vor avea gaz la aragazuri. Pe de altă parte, în unele localităţi din judeţ, cei care au rămas fără gaz în locuinţe au fost rebranşaţi, întrucât şi-au plătit o parte din facturile neachitate către Distrigaz Nord. Conducerea societăţii spune că nu mai poate tolera ca populaţia să nu plătească ce consumă.
     Aşa cum v-am mai informat, Distrigaz Nord a dispus şi sistarea furnizării gazului metan către societăţile locale de distribuire a agentului termic. Cu excepţie Sebeşului, în majoritatea municipiilor şi oraşelor, populaţia nu beneficiază de apă caldă, iar de ieri, mii de albaiulieni au ajuns în imposibilitatea de a-şi prepara hrana zilnică. Ca şi cum toate acestea nu ar fi de ajuns, se pare că săptămâna viitoare există mari "şanse" ca să rămânem şi fără apă rece.
Florin ROMAN
Protest zgomotos la Unirea
Circa 200 de rromi s-au adunat în faţa primăriei pentru a-şi cere drepturile băneşti
Mulţi dintre solicitanţi nu şi-au efectuat orele de lucru în folosul comunităţii
     Legea venitului minim garantat continuă să fie pentru unii o mană cerească, iar pentru alţii, şi aici i-am numi pe primari, o adevărată sursă de instabilitate locală. Dacă în primul trimestru al anului, primăriile şi-au achitat obligaţiile către beneficiari, deja, această lege începe să dea dureri de cap edililor din localităţile mai sărace. În primul rând pentru că în astfel de situaţii, atât primăriile cât şi localnicii sunt săraci, iar dosarele aprobate sunt destul de numeroase.
     În cursul zilei de ieri, circa 200 de rromi din comuna Unirea s-au strâns în faţa primăriei pentru a cere încasarea plăţilor restante. Primarul localităţii, Ioan Cristinel Metea, susţine că acţiunea rromilor este una de intimidare a autorităţilor locale şi că mulţi din cei care au protestat nu şi-au efectuat numărul de ore de lucru în folosul comunităţii, aşa cum prevede legea. Din 400 dosare depuse la Unirea, după analizarea lor au fost aprobate 250. Primarul mai susţine că suma de 499 milioane de lei, ce trebuia plătită localnicilor pentru venitul minim garantat, nu a ajuns încă în contul primăriei, însă, îndată ce banii vor intra, plăţile se vor face.
Florin ROMAN
Obligațiunile municipale Alba Iulia - tot mai aproape de lansare
Mircea Hava a semnat contractul cu BRD - Groupe Societe Generale
     Pornită din nevoia stringentă de a completa sumele destinate investiţiilor în infrastructura municipiului Alba Iulia, ideea de a emite obligaţiuni municipale, este acum realitate. După ce propunerea primarului Mircea Hava a fost aprobată de Consiliul local Alba Iulia, iar licitaţia pentru desemnarea grupului sau băncii prin care se va derula operaţiunea a fost câştigată de consorţiul format din BRD - Groupe Societe Generale şi BRD Invest SA, miercuri, 15 mai, la Bucureşti a fost semnat contractul dintre cele două părţi. Pentru BRD - Societe General el a fost semnat de dl. Petre Bunescu - director generla adjunct şi doamna Maria Buga - directoarea Direcţiei Pieţe de Capital, iar pentru Primăria Alba aiulia de către primarul Mircea Hava. "Prin emiterea de obligaţiuni - a spus Mircea Hava - municipiul Alba Iulia îşi reafirmă deschiderea spre viitor. Acesta este doar un prim pas pe piaţa de capital pentru că dorim ca în anii următori să atragem în acest fel noi resurse financiare pentru dezvoltarea oraşului-simbol al Unirii".
     La semnarea contractului a fost de faţă şi dl. Patrick Gelin - directorul general al BRD - Groupe Societe Generale care a afirmat că pentru distribuirea obligaţiunilor emise de Primăria Alba Iulia BRD - Groupe Societe Generale va pune la dispoziţia investitorilor ghişeele sale din Alba Iulia, Ocna Mureş, Sebeş şi Bucureşti (Unirea, Dorobanţi, Carol, Conta, Triumf, Piaţa Romană). Valoarea totală a obligaţiunilor este de 16 miliarde de lei, cu o perioadă de maturitate de 24 de luni, iar dobânda este mai mare decât cea practicată de bănci sau a certificatelor de trezorerie. Suma astfel obţinută va fi folosită pentru reabilitarea sistemului de canalizare în Oraşul de Jos, mai ales pentru canalul colector de pe strada 1 Decembrie 1918. Mircea Hava a declarat că în câteva săptămâni, după ce şi CNMV va aviza favorabil emisiunea de obligaţiuni municipale, acestea vor fi disponibile la ghişeele anunţate. De asemenea, investiţia este cât se poate de sigură atât pentru cetăţeni, cât şi pentru municipalitate deoarece dacă nu se vor găsi cumpărători pentru toate obligaţiunile emise, restul va fi cumpărat de bancă.
     Prin această emisiune de obligaţiuni Primăria Alba Iulia este cea de-a treia din ţară care recurge la această metodă de obţinere a sumelor necesare dezvoltării edilitare, după Mangalia şi Predeal, dar trebuie spus că valoarea acestei emisiuni le depăşeşte cu mult pe celelalte două. Succesul acestei operaţiuni financiare, la care sunteţi chemaţi să contribuiţi, va asigura un bun demaraj al acestui gen de operaţii de către administraţiile locale, ca o soluţie de finanţare în condiţiile unor bugete locale din ce în ce mai austere.
Anca DINICĂ
Adevărul despre Legea impozitului pe profit
Persoanele care au făcut investiţii în zona Munţilor Apuseni beneficiază în continuare de facilităţi cuprinse în OG 27/1996
     Proiectul Legii impozitului pe profit, dezbătut şi aprobat în plenul Camerei Deputaţilor, vine să actualizeze, respectiv să coreleze prevederile cuprinse în vechiul act normativ cu legislaţia europeană. Noua lege a realizat unificarea reglementărilor în domeniu, eliminarea prevederilor susceptibil de a fi interpretate şi a asigurat un sistem unitar de facilităţi pentru toate categoriile de contribuabili. Problema sensibilă a fost deductibilitatea cheltuielilor aferente afacerilor, care influenţează nemijlocit mărimea profitului, deci a impozitului pe profit. De aceea ele au fost nominalizate cu exactitate: * amortizarea accelerată fără aprobarea prealabilă a autorităţii fiscale, pentru achiziţia de tehnologie; * amortizarea suplimentară sub forma unei deduceri speciale de 20% din valoarea mijloacelor fixe achiziţionate; * deductibilitatea cheltuielilor pentru asigurarea afacerilor împotriva anumitor riscuri şi asigurarea profesională; * deductibilitatea cheltuielilor cu promovarea imaginii firmelor, a produselor şi serviciilor.
     Este foarte clar că aceste prevederi limpezesc capitolul de cheltuieli care pot fi deduse şi vin, deci, în sprijinul oamenilor de afaceri (aceştia nu mai sunt la cheremul organelor de control fiscal). Ceea ce omite deliberat opoziţia este că noua lege prevede dispoziţii tranzitorii pentru menţinerea anumitor facilităţi fiscale; *agenţii economici, posesori ai certificatelor permanente de investitor în zone defavorizate, sunt scutiţi în continuare de plata impozitului pe profit atât timp cât se menţine regimul "zonă defavorizată"; * persoanele juridice care au făcut investiţii în zona Munţilor Apuseni şi rezervaţia Delta Dunării beneficiază în continuare de facilităţile cuprinse în OG 27/1996; * contribuabilii cu activităţi în zonele libere, care au realizat investiţii în industria prelucrătoare, beneficiază în continuare de scutirea plăţii impozitului pe profit; * de aceeaşi facilitate beneficiază şi agenţii economici care fac investiţii cu impact semnificativ în economie, potrivit Legii 332/2001.
     Noua Lege a Impozitului pe profit stipulează că respectiva facilitate se acordă, firesc, numai până la admiterea României în Uniunea Europeană. Aceasta este condiţia prevăzută în Acordul de Asociere şi Programul de Aderare la UE. Numai prin construirea unei economii competitive şi nu bazată pe facilităţi interne legislative, România va face faţă concurenţei produselor din ţările europene. Legile economiei de piaţă sunt nemiloase dar numai respectarea lor va aduce mult-aşteptata prosperitate, poporului nostru, produselor cu valoare adăugată curentă. Noua lege va fi parte componentă a Codului Fiscal al României (cu termen de aprobare până la finele anului 2002) care va asigura stabilitatea dorită a mediului de afaceri - condiţie fundamentală pentru atragerea investitorilor străini.
ec. Constantin SELAGEA, deputat PSD de Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.