Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Război fără învingători
     De o bună bucată de vreme asistăm la un veritabil război PSD - Traian Băsescu, în care diversele bătălii sunt câştigate pe rând de o parte sau de cealaltă. Deşi forţele aruncate în luptă de partidul celor trei roze sunt impresionante, scorul este destul de echilibrat după cum indică sondajele de opinie în care liderul PD atentează serios la popularitatea lui Adrian Năstase. Acest lucru fiind de neiertat, s-a trecut la hărţuirea sistematică a primarului general al Capitalei în primul rând de către consilierii PSD. S-a ajuns astfel ca interesele a aproape 2 milioane de cetăţeni ai Capitalei să fie sabotate de aceşti oameni care au refuzat timp de două luni să aprobe proiecte de investiţii în valoare de peste 300 de milioane de euro. Şi asta în condiţiile în care Băsescu a fost mandatat chiar de consilierii generali să se ocupe de obţinerea unor credite foarte importante de la Banca Europeană de Investiţii şi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Deşi proiectul de finanţare cu BEI, de exemplu, a fost aprobat prin Legea nr. 489 apărută în urmă cu aproape un an şi publicată în Monitorul Oficial, consilierii PSD au pretins acum două săptămâni că ei nu cunosc proiectele de investiţii "uitând" şi faptul că acestea fuseseră prezentate pe larg, inclusiv în presă. Încercând să le dea o mână de ajutor, primarul Băsescu a expus în mai multe rânduri conţinutul proiectelor la şedinţele Consiliului General al Municipiului Bucureşti. De fiecare dată, însă, consilierii PSD au găsit câte un motiv pentru a părăsi sala sau pentru a absenta pur şi simplu.
     Miercuri, 15 mai, Traian Băsescu i-a trimis preşedintelui Ion Iliescu o scrisoare în care îi prezenta în amănunt creditele împreună cu motivele care făceau necesară implementarea lor. "Deşi nu există nici un motiv pentru ca acordul subsidiar de împrumut ce conţine indicatorii tehnico-economici ai investiţiilor să nu fie aprobat, majoritatea PSD din CGMB refuză sistematic aprobarea acestora, ducând lupta politică până la nivelul la care aceasta afectează grav interesele cetăţenilor prin blocarea implementării proiectelor", a precizat Băsescu. În finalul scrisorii el i-a cerut preşedintelui să intervină prin autoritatea publică şi influenţa pe care le deţine pentru a se depăşi impasul creat. Lovitură de teatru, însă. În şedinţa de joi, 16 mai, consilierii municipali au adoptat o nouă organigramă a Primăriei Capitalei, lăsându-i primarului Traian Băsescu doar câteva direcţii, cu câte 15 angajaţi. Motivul adoptării ei l-a constituit înfiinţarea unui departament de gestionare a creditelor externe, absolut necesar pentru a primi banii destinaţi cofinanţării unor proiecte de investiţii de către BERD şi BEI. Prin noua organigramă, Băsescu ar trebui să piardă controlul asupra Direcţiei juridic, contencios şi legislaţie, care a trecut în subordinea secretarului general. De asemenea, numărul inspectorilor coordonaţi de Băsescu a scăzut de la 150 la 15, fiind înfiinţată o "Administraţie de control general" în subordinea Consiliului municipal. Mai mult, Direcţia generală de urbanism (69 oameni) a fost transformată în serviciu, cu 15 angajaţi. Direcţia de patrimoniu s-a transformat într-o administraţie subordonată consiliului, controlat de consilierii majoritari ai PSD. Juriştii spun că hotărârea are multe lucruri neclare şi este atacabilă. Dar, dacă ar ataca-o în instanţă, Băsescu ar bloca derularea creditelor pentru care a intervenit chiar şi la preşedintele României.
     Un ziar a numit această situaţie "castrarea" lui Băsescu. Noi credem, însă, că primarul nu se va lăsa, dar, indiferent de rezultatele meciului PSD - Băsescu, democraţia din România va avea de suferit de pe urma unor asemenea dispute în care interesele cetăţenilor sunt călcate în picioare cu cinism după ce, în campania electorală, s-a promis ridicarea acestora pe un piedestal înalt, unele orgoliile demenţiale, setea nemăsurată de putere şi lăcomia politicienilor nu vor mai avea cum să le ajungă.
Maria Lucia MUNTEANU