Ultima oră
Știri
72.364 titluri de proprietate eliberate în judeţul Alba
Dacă nu se va realiza procentul de 90%, prefectul Ioan Rus i-a ameninţat pe şefii comisiilor locale că nu vor pleca în acest an în concediu
     Prefectul Ioan Rus a comunicat în cursul zilei de ieri autorităţilor centrale de la Bucureşti faptul că la nivelul judeţului Alba au fost eliberate până în prezent un număr de 72.364 titluri de proprietate (din care 2927 în 2002), ceea ce reprezintă un procent de 73% din total. De asemenea, a fost pusă în posesie o suprafaţă (terenuri agricole şi forestiere) de 10.231 hectare. Şeful administraţiei publice judeţene a mai precizat că la începutul săptămânii viitoare va fi remisă o circulară tuturor primăriilor, prin care se va specifica faptul că nici un membru al comisiilor locale de fond funciar nu va putea pleca în acest an în concediu de odihnă până nu se va atinge procentul de 90%. "Acolo unde situaţia o va impune, vom înainta plângeri penale pentru abuz în serviciu, deoarece legea ne permite acest lucru", a mai declarat prefectul Ioan Rus. (R.J.)
Nicolae Furdui Iancu are site
     Cei ce-l îndrăgesc pe cunoscutul cântăreţ de muzică populară Nicolae Furdui Iancu îl pot găsi acum şi în Internet, la adresa www.nicolaefurduiiancu.go.ro. Nu se precizează dacă este site oficial sau nu, însă materialul fotografic şi biografic mă fac să cred că este oficial. Tot în site găsiţi prezentarea albumelor şi o adresă e-mail pentru contact. Poate n-ar fi rău ca prezentarea să fie şi în limba engleză. Şi o veste bună pentru românii din România: siteul nu este cu zorzoane de prost gust, aşa că permite navigarea destul de rapidă. Singurul minus este faptul că nu sunt folosite "ţ" şi "ş". Una din instituţiile de cultură ar putea face chiar un site dedicat interpreţilor de folclor din judeţ. Bineînţeles, cu condiţia să nu fie ca siteul dedicat de Prefectură Târgului de fete de pe muntele Găina. Decât aşa, mai bine ca acum, adică lipsă! (S.F.D.)
Facilităţi atractive la privatizarea terenurilor agricole de stat
     Prin Legea nr. 254/2002 se acordă unele facilităţi pentru creşterea atractivităţii la privatizare a societăţilor comerciale cu capital integral sau parţial de stat. D-l ing. Gheorghe Lazea, director general DGAIA Alba, a declarat că cei interesaţi să cumpere aceste terenuri agricole beneficiază de mari înlesniri la plata obligaţiilor restante: *scutirea de la plata obligaţiilor bugetare restante la data de 31 decembrie 2001, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare, creanţe proprii ale instituţiilor publice implicate în procesul de privatizare, precum şi cele datorate fondurilor speciale; *scutirea de la plata obligaţiilor restante la începutul anului 2002 către bugetele locale, reprezentând impozite, taxe şi alte venituri; *de asemenea, scutirea de la plata majorărilor de întârziere şi a penalităţilor de orice fel, aferente obligaţiilor bugetare restante.
     În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, adică până în 24 mai a.c. se vor aproba şi normele de aplicare a legii. Este bine de ştiut că toate aceste facilităţi se vor anula dacă nu vor fi respectate prevederile contractului de privatizare. (S.T.)
Incendiu de 100 de milioane de lei la Vințu de Jos
     În după-amiaza zilei de joi, 16 mai, Postul de Poliţie Vinţu de Jos a fost sesizat că în satul Vurpăr arde o casă. La stingerea incendiului au intervenit pompierii militari din Alba Iulia cu două autospeciale. Din cauza unei instalaţii electrice improvizate s-au aprins bunurile din casă, focul distrugând toate cele trei camere ale casei, trei televizoare şi o combină frigorifică. La final, din casa familiei Suciu au rămas doar pereţii, acoperişul în flăcări prăbuşindu-se peste toate bunurile din camere. Paguba a fost estimată la circa 100 de milioane de lei. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Curtea de Conturi este pe cale de a deveni un instrument al puterii
Considerat drept legal de către Curtea Constituţională, abuzul comis de PSD asupra conducerii Curţii de Conturi a fost dezbătut la Bruxelles şi a atras după sine recomandarea de...modificare a Constituţiei!
     Aflat recent la Alba Iulia, omul politic liberal Radu Ruşanu a dezvăluit presei încă un abuz al guvernării PSD, care creează un precedent foarte periculos în exercitarea principiilor democraţiei noastre aflate într-un echilibru precar. Este vorba despre schimbarea conducerii Curţii de Conturi (aleasă pentru o perioadă de 6 ani), după numai trei ani de la începerea mandatului. Cu privire la acest fapt, liberalii au sesizat Uniunea Europeană printr-o scrisoare iar drept urmare trei reprezentanţi ai PSD au fost convocaţi de curând la Bruxelles, unde li s-a cerut să prezinte argumentele pentru care mandatul conducerii Curţii de Conturi a fost întrerupt. Singurul argument folosit de negociatorii români a fost acela că decizia contestată a fost considerată de Curtea Constituţională drept legală. Dar cei de la Bruxelles au apreciat că pentru a fi considerată legală acestă măsură, ar trebui ...modificată Constituţia României, făcând recomandări în acest sens Guvernului român şi d-nei Hildegard Puwak. (Preşedintele liberal Valeriu Stoica consideră această măsură "un cap de acuzare a actualei puteri").
     "Am fost anunţaţi din mai multe judeţe ale ţării, a mai adăugat Radu Ruşanu, că pentru numirea directorului Curţii de Conturi la nivel judeţean este nevoie de recomandarea prefectului. În aceste condiţii, cum mai poate Curtea de Conturi să exercite un control eficient asupra activităţii prefecturilor?" (I.H.)
8 ani de închisoare pentru un trafic de influență de 19 milioane de lei
     Poliţia Sebeş a început urmărirea penală împotriva lui Petru Cernat (56 de ani, din Şugag) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Potrivit sesizării depuse la poliţie de E.L. din Loman-Săsciori, aceasta i-ar fi oferit suma de 19 milioane de lei lui Cernat pentru a-i scăpa soţul de închisoare. Femeia a declarat poliţiei că Cernat a lăsat-o să creadă că ar avea influenţă pe lângă judecători din Alba Iulia şi i-ar putea determina să pronunţe o sentinţă cu suspendare pentru soţul acesteia, judecat într-un dosar penal pentru tentativă de omor. Deoarece bărbatul său a primit o condamnare de 8 ani cu suspendare, femeia şi-a cerut banii înapoi. În urma mai multor insistenţe, se pare că femeia a primit înapoi 10 milioane, Petru Cernat rămânând cu un debit de 9 milioane de lei. În prezent se efectuează cercetări pentru stabilirea gradului de vinovăţie al reclamatului. (N.T.)
Peste doi ani
Aeroport internațional Alba - Hunedoara
     Reprezentanţii unui puternic consorţiu financiar din Germania şi-au manifestat intenţia de a investi 200 de milioane de dolari în construcţia unui aeroport la Aurel Vlaicu, în judeţul Hunedoara. Iniţiativa construirii aeroportului aparţine de fapt autorităţilor din Alba, proiectul fiind lansat încă din anul 1991 de Consiliul Judeţean Alba, locul ales ca amplasament fiind în zona Aurel Vlaicu, la graniţa dintre cele două judeţe. Reprezentanţii grupului financiar din Germania s-au deplasat în zonă pentru a face primele investigaţii, iar după ce au văzut-o s-au arătat interesaţi de construcţia aeroportului. "S-a reluat o iniţiativă mai veche, din anul 1991, însă de această dată cu finanţare străină şi sperăm să o finalizăm. Din momentul în care primesc toate aprobările necesare, germanii au spus că în doi ani de zile va putea ateriza primul avion pe aeroport", au afirmat surse din cadrul conducerii judeţului Alba (F.R.)
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Ministerul Informațiilor Publice - împreună pentru o imagine bună a României
     Valoarea colecţiilor Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia primeşte acum o nouă recunoaştere. Ea vine - ne spune dl. Horia Ciugudean, directorul muzeului - din partea Ministerului Informaţiilor Publice care în ideea promovării unei imagini pozitive a României a iniţiat expoziţia itinerantă "Istoria României parte integrantă a istoriei Europei". Este vorba despre o expoziţie de fotografii care vor prezenta aspectele cele mai relevante ale istoriei românilor de la începuturi şi până în prezent. Pentru realizarea expoziţiei singurul muzeu partener al ministerului este Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, ale cărui colecţii valoroase pot ilustra singure etapele dezvoltării istorice din antichitate, Evul Mediu şi Epoca Modernă. Imaginile vor fi furnizate Ministerului Informaţiilor Publice pe CD. Expoziţia va fi prezentată în perioada iulie-decembrie 2002 în Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Bulgaria, Ucraina, Iugoslavia, Macedonia, Italia, Canada, Israel, Germania, Belgia, Suedia.
Anca DINICĂ
Oameni de afaceri din Alba în delegațiile oficiale ale României în străinătate
     Cu prilejul deplasărilor efectuate în străinătate de către oficialităţi ale statului român, în componenţa delegaţiilor se regăsesc de cele mai multe ori şi diverşi oameni de afaceri, în ideea asigurării unor contacte directe cu partenerii externi. Cum, de regulă, majoritatea acestora sunt din zona Capitalei, premierul Adrian Năstase a solicitat cu prilejul videoconferinţei de ieri, tututor prefecţilor, să trimită pe adresa guvernului o listă cu cei mai reprezentativi întreprinzători locali, în ideea de a fi incluşi în componenţa delegaţiilor. Zilele următoare, prefectul Ioan Rus, în colaborare cu Consiliul judeţean şi Camera de Comerţ Alba, va nominaliza reprezentanţii societăţilor comerciale capabili să reprezinte cu succes judeţul Alba pe tărâmul afacerilor internaţionale. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.