Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Doamne, Cel ce ne-ai izbăvit de toată săgeata ce zboară în zi, izbăveşte-ne de tot lucrul ce umblă întru întuneric. Primeşte jertfa cea de seară, ridicarea mâinilor noastre şi ne învredniceşte şi măsura nopţii fără de prihană a o trece, neispitiţi de rele şi ne izbăveşte de toată tulburarea şi îngrozirea care ne vine de la diavolul. Dăruieşte sufletelor noastre umilinţă şi gândurilor noastre grijă de întrebarea ce va să fie la înfricoşata şi dreapta Ta Judecată. Pătrunde cu frica Ta trupurile noastre şi omoară mădularele noastre pământeşti, ca şi întru liniştea somnului să ne luminăm cu privirea la judecăţile Tale. Întoarce de la noi toată nălucirea necuvioasă şi pofta cea vătămătoare şi ne ridică în vreme de rugăciune, întăriţi în credinţă şi sporind întru poruncile Tale, cu bună vrerea şi bunătatea Unuia Născut Fiului Tău, cu Care eşti binecuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Teodot, Petru, Dionisie şi Veniamin; Sf. Hristina
Catolic: Sf. Ioan I

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Ordonanţă de urgenţă în sprijinul producătorilor agricoli
     La Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor este în curs de elaborare un proiect de act normativ sub formă de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la comercializarea seminţelor de cereale, leguminoase şi oleaginoase, depozitarea şi predarea lor în condiţii de siguranţă şi calitate, concentrând într-un singur act normativ reglementările actuale în domeniu. Astfel, se urmăreşte constituirea unei pieţe reale a cerealelor şi a seminţelor leguminoase şi oleaginoase, monitorizarea circulaţiei acestora în condiţiile economiei de piaţă. Directorul DGA IA Alba, ing. Gheorghe Lazea, ne-a informat că acest proiect va cuprinde reglementarea depozitării seminţelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, fiind elaborate totodată şi norme metodologice de aplicare. Prin elaborarea acestui act normativ se urmăreşte sprijinirea producătorilor agricoli în valorificarea producţiei, ordonanţa influenţând, de asemenea, filiera producători agricoli - depozitări, angrosişti - procesatori, precum şi bursele de cereale. (A.D.T.)
Semnături pentru modificarea Constituției
     În cursul zilei de ieri a avut loc conferinţa de presă a PUR social liberal Alba, la care au participat preşedintele organizaţiei judeţene, Nicolae Popa, vicepreşedintele Dorin Udrea şi secretarul general Florin Henegar. Cu acest prilej, umaniştii au anunţat că de luni vor demara în tot judeţul o amplă campanie de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei. Propunerile înaintate de PUR sunt, în esenţă, următoarele: dobândirea statutului de senatori de drept pentru Patriarhul României şi preşedintele Academiei Române; dreptul confederaţiilor sindicale şi patronale naţionale la câte un loc de deputat de drept (la o primă evaluare ar putea candida între 3 şi 5 reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor pentru posturile de deputaţi independenţi); garantarea proprietăţii, vot uninominal. Secretarul general al PUR social liberal Alba, Florin Henegar, a spus că acţiunea ce începe luni se va încheia pe 30 septembrie, iar partidul din care face parte speră în strângerea a 10.000 de semnături din judeţ. Cei care doresc să semneze pentru aceste propuneri de modificare a Constituţiei o pot face la sediul PUR Alba, din Piaţa Iuliu Maniu nr. 13 şi la punctele de colectare a semnăturilor din tot judeţul.
Florin ROMAN

Împotriva răstignirii adevărului
     Într-un articol, apărut în ziarul "Unirea", un cotidian de altfel echilibrat şi realist, obiectiv şi sensibil la lucrarea şi mesajul Bisericii, în data de 17 mai a.c., spre uimirea noastră, dar nu numai, se reiau, cu nejustificată înverşunare şi absolut gratuit, invectivele la adresa Bisericii Ortodoxe, a slujitorilor şi activităţii ei în plan social, mai ales. Desigur, este dreptul fiecăruia de a opta pentru un anumit raport, pentru o anumită relaţie, cu ceea ce înseamnă şi presupune activitatea Bisericii, în speţă a Bisericii Ortodoxe. Asta atâta vreme însă cât totul se consumă într-o disponibilitate morală intelectuală, profesională, care să se ridice la înălţimea pretenţiilor protagoniştilor, fără a mai vorbi de faptul că atunci când te referi la afinităţile Bisericii cu structurile societăţii, la conlucrarea care se impune pentru a insinua în viaţa oamenilor valori precum Dumnezeu, iubirea de patrie, generozitatea, sensibilitatea faţă de cei năpăstuiţi, toată gama de virtuţi, onoarea, slujirea adevărului, trebuie să accepţi specificitatea fiecărei instituţii. Pentru că într-un fel se exprimă în raport cu societatea mass-media şi în cu totul altul Biserica.
     Cât priveşte raportul actual al Bisericii Ortodoxe cu Biserica Greco-Catolică, e firesc să fii liber să te pronunţi, cu condiţia cunoaşterii fenomenului în toate conexiunile lui, în efect şi consecinţe, nu conjunctural, nu trunchiat, nu tendenţios, ci în profunzime (retroactiv, pe termen mediu şi lung). În orice caz şi în speţa în cauză, Biserica Ortodoxă este împotriva exprimării "cu spume la gură", împotriva furiilor de orice fel şi este adepta lucidităţii, eleganţei comportamentale, a realismului, şi nu îşi va trăda niciodată responsabilitatea asumată înaintea lui Dumnezeu şi a poporului român. Ea nu are alte interese, nu face jocuri străine de aspiraţiile, de interesele religios-morale şi de realităţile româneşti. Normal este ca într-o asemenea problemă să se pronunţe prioritar cei care au făcut şi îngrijit lăcaşurile de cult, cei care le folosesc şi se închină în ele, în duh şi adevăr, şi nu anumite grupuscule care nu vor să admită că o biserică nu o revendici cum revendici un imobil oarecare, ea este a comunităţii şi nici o instanţă nu are dreptul moral să-i deturneze destinaţia.
     Ierarhii Bisericii Ortodoxe au fost şi sunt, fără excepţie, în slujba lui Dumnezeu, a Bisericii şi a Neamului şi, prin demnitatea conferită, au dreptul să-şi aleagă maniera de lucru, manieră care întotdeauna este onestă, onorabilă şi este mai presus de orice interes susceptibil de rea credinţă şi rea intenţie. Alături de slujitorii Bisericii, care în majoritatea lor cvasi-absolută sunt adevăraţi apostoli şi mărturisitori, îşi cunosc menirea şi rostul şi ştiu cât să dăruiască lui Dumnezeu şi cât cezarului. Cât priveşte automobilele de lux şi vilele pe care, chipurile, le-ar poseda preoţii, credincioşii cunosc cel mai bine adevărul. Oricum, foarte mulţi dintre preoţi sunt angajaţi în activitatea de asistenţă socială, culturală, sau edifică biserici închinate nu omului, ci lui Dumnezeu, dar în care omul caută şi îşi găseşte ultima speranţă şi mântuirea. Cert este că Bisericii, Dumnezeu i-a rânduit invincibilitatea şi infailibilitatea, câtă vreme noi, oamenii, suntem supuşi greşelilor care, dacă sunt făcute cu voie, nu fac cinste.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.