Ultima oră
Știri
A murit avocatul Valentin Jula
     Unul dintre cei mai experimentaţi avocaţi albaiulieni a decedat în acest week-end la Alba Iulia. Avocatului Valentin Jula, unul din cei mai vechi membri ai Baroului Alba, i s-a făcut rău pe scările locuinţei şi a decedat, probabil, din cauza unor probleme cardiace. Cu puţin timp înainte de a deceda, avocatul albaiulian a fost se pare la pescuit, deci nimic nu anunţa această tragedie pentru familia îndoliată. (F.R.)
Sesiune de comunicări la Facultatea de teologie din Alba Iulia
     Miercuri, 22 mai a.c., în aula "Dumitru Stăniloae" a Facultăţii de Teologie ortodoxă a Universităţii din Alba Iulia va avea loc o sesiune de comunicări organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), ce va consta în întocmirea unei lucrări de cercetare ştiinţifică în domeniul mass-media. Lucrările vor fi evaluate şi punctate de un juriu format din reprezentanţi ai mass-media judeţeană (directorul ziarului "Unirea", al radioului "Reîntregirea") şi de reprezentantul ASCOR pe probleme de mass-media. Cele mai bune lucrări vor fi premiate de MTS prin DJTS care a finanţat acest proiect. (F.R.)
La Alba Iulia
Congresul Partidului Popular din România
     În municipiul Alba Iulia va avea loc, în data de 16 iunie, Congresul Partidului Popular din România, partid de dreapta, având ca lider interimar pe domnul prof. univ. Gabor Ioan din Arad. Vor fi invitate toate partidele importante din România şi din unele ţări europene (Portugalia şi Spania), unde aceste formaţiuni se află la putere. În judeţul Alba partidul îl are ca lider pe domnul Ioan Bele, care este şi vicepreşedinte interimar al Partidului Popular din România. (A.B.)
Amatori de metale - "cositoriţi"
     Vineri, după-amiază, în jurul orei 15.00, ing. Ioan Călin, de 46 de ani, şef de secţie la Metalurgica Aiud, a sesizat faptul că două persoane din cadrul întreprinderii au fost surprinse de şeful formaţiunii pază, Gheorghe Guţiu, în timp ce încercau să sustragă plăcuţe de nichel. Cei doi sunt Dorin Nicolae Muntean, de 34 de ani, din Mirăslău şi Viorel Stan, de 39 de ani, din Aiud, muncitori în cadrul secţiei de turnătorie şi role. Ei au încercat să scoată pe poarta nr. 2 a fabricii 49 de plăcuţe de nichel, în greutate de 37 de kg. Prejudiciul ar fi fost de circa 8 milioane de lei. Muncitorii respectivi sunt cercetaţi în prezent de poliţie pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. (F.R.)
Vernisaj la Galeriile "Inter Art" din Aiud
     Sâmbătă, 18 mai a.c., Galeriile "Inter Art" din Aiud au găzduit vernisajul unei expoziţii de excepţie: cea de acuarelă a Mihaelei Backo, elevă în clasa a VI-a a Şcolii generale nr. 3 "Axente Sever" din localitate. Pe lângă apropiaţii şi profesorii viitoarei artiste de numai 13 ani, la acest eveniment cultural au participat oameni de litere şi artişti consacraţi din Aiud, care au fost de acord că Mihaela a apucat-o pe drumul cel bun care poate îi este menit, lucru uşor de recunoscut de orice privitor. În prezentarea lucrărilor expuse, poetul aiudean Ioan Hădărig a încercat să "decripteze" semnificaţiile mai profunde ale acuarelei, dincolo de expresia aparent puerilă, subliniind importanţa ideii creatoare plină de promisiuni, ce îşi va găsi împlinirea doar prin trudă şi şlefuire de-a lungul timpului. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PD studiază posibilitatea de a da în judecată PSD
     Prezent ieri la Alba Iulia cu ocazia lucrărilor Consiliului de Coordonare judeţean al PD Alba, vicepreşedintele PD, Adriean Videanu, a declarat că partidul din care face parte studiază în prezent posibilitatea de a acţiona în judecată PSD şi guvernul Adrian Năstase. Acuza care i s-ar aduce PSD într-o astfel de eventualitate este cea de înşelăciune în convenţii pentru că, spune vicepreşedintele democrat, ajuns la guvernare PSD nu şi-a îndeplinit promisiunile electorale referitoare la recorelarea şi indexarea pensiilor. Or situaţia pensionarilor este tot mai grea. Pe de altă parte să reamintim că recent PD şi Partidul Pensionarilor au fuzionat prin absorbţie. De asemenea, să nu uităm că una dintre temele politice pe anul 2002 ale PD este sărăcia. De precizat că promisiunile electorale ale PSD în privinţa pensionarilor au devenit punct în programul de guvernare actual, votat de Parlamentul României, iar acest fapt creează posibilitatea acţionării PSD în justiţie. Acţiunea ar avea loc în contextul declarat al monitorizării serioase de către PD a ofertei electorale a PDSR (acum PSD) şi a modului de îndeplinire a acesteia şi a programului de guvernare asumat chiar pe baza acestei oferte.
Anca DINICĂ
Sindicatele - audienţă slabă la parlamentari
     În cursul serii de vineri, principalii lideri sindicali ai BNS şi Cartel Alfa din judeţul Alba au organizat o întâlnire cu parlamentarii de Alba, în speranţa că aleşii noştri vor prelua lista cu revendicări şi o vor susţine la Bucureşti la forurile abilitate.
     La întâlnirea de la Casa de Cultură a Sindicatelor au fost prezenţi doar trei parlamentari: Alexandru Pereş (PD), Constantin Selagea (PSD) şi Emil Crişan (PRM). Au lipsit din diferite motive: senatorii Cornel Filipescu (PSD) şi Ioan Paştiu (PRM), deputaţii Codrin Ştefănescu, Ioan Andrei (PSD) şi Dan Coriolan Simedru (PNL).
     Cu această ocazie liderii sindicali judeţeni ai BNS şi Cartel Alfa, Gheorghe Crăciun, respectiv Ioan Petruţ, le-au cerut celor trei parlamentari să-i susţină în eforturile lor de a obţine o viaţă cât mai bună pentru membrii de sindicat, înaintând o listă de revendicări de circa 4 pagini. Totodată s-a pus problema alimentării cu energie electrică şi gaz metan a unor unităţi industriale precum Metalurgica Aiud, Resial Alba Iulia sau EM Baia de Arieş care se confruntă câteodată cu mari probleme în acest sens sau în legătură cu disponibilizările preconizate la mai multe societăţi comerciale din judeţ. Liderii celor două sindicate şi-au propus organizarea unui miting în judeţul Alba, însă nu sunt cunoscute încă data şi locul când acesta va avea loc.
Florin ROMAN
După o urmărire ca-n filme, în miez de noapte
Șoferii unui autocar Mercedes au blocat drumul unei Dacii și au sărit cu bâtele pe teribiliști
     Multe întâmplări stupide se mai întâmplă pe drumurile ţării, o spun şoferii cu experienţă. Tot felul de teribilişti şi puşti, cărora încă nu le-a mijit mustaţa, conduc bolizii lui "tăticu" şi se cred stăpânii şoselelor. De aici apar şi tot felul de accidente şi evenimente nedorite.
     O astfel de probă de teribilism au dat patru tineri din sudul ţării, care, din păcate pentru ei, au ieşit cam şifonaţi din aventura cu pricina. Liviu Ioan Enache, de 29 de ani, din Slobozia şi alţi trei tineri din Ştefăneşti (Argeş) călătoreau dinspre Cluj spre Piteşti cu un autoturism Dacia, cu număr de înmatriculare AG - 05 - MEN. La un moment dat, între Alba Iulia şi Sebeş, drumul tinerilor a fost blocat de un autocar Mercedes, care s-a postat de-a curmezişul. De fapt, ce s-a întâmplat? Din constatările poliţiştilor reiese că între Unirea şi locul incidentului, şoferul Daciei l-a agasat în permanenţă pe conducătorul autocarului, frânând brusc, în mod repetat pornind avariile după care demara din nou, proferând injurii şi făcând semne obscene. În jurul orei 12.00 noaptea, şoferul autocarului a blocat drumul şi împreună cu ajutorul său au decis să-şi facă dreptate. Din autocarul Mercedes, B- 36 - MRS, aparţinând firmei SC SEL Bucureşti, ce se ocupă de tranzitul persoanelor pe ruta Bucureşti - Cluj Napoca, au coborât mai multe persoane. Înarmaţi cu bâte, şoferul şi ajutoarele sale au tăbărât pe Dacia cu număr de Argeş şi au spart geamurile, au fisurat parbrizul, după care au îndoit portierele. După incident, autocarul Mercedes şi-a continuat drumul iar pasagerii Daciei au sesizat Poliţia Sebeş. Autocarul a fost oprit la Săliştea şi a fost obligat să se întoarcă la Sebeş pentru ca şoferii să dea explicaţii Poliţiei. Organele abilitate au demarat imediat verificările, bătăuşii din autocar fiind cercetaţi pentru distrugere iar teribiliştii din Dacie, amendaţi şi cu alte prilejuri la Legea 61, vor răspunde pentru faptele lor.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN
"Seara romantică" la Clubul Tineretului
     De câteva săptămâni, la Clubul Tineretului din Alba Iulia s-a reluat o tradiţie demnă de toată lauda: organizarea "serilor romantice". Astfel, pe lângă programul obişnuit de "rockotecă", în fiecare joi seara, iubitorii genului romantic de toate vârstele se pot întâlni aici cu o muzică pe gustul lor şi cu o atmosferă agreabilă. Considerat învechit şi nepotrivit cu ritmul vieţii din zilele noastre, genul romantic pare a reveni în actualitate acum, din motive lesne de înţeles: înconjuraţi zilnic de zgomot, comportament, gândire, relaţii sociale şi relaţii de serviciu din gama minoră a manelelor (hip-hop-ului, house-ului etc.) e normal ca în momentele de destindere să avem nevoie de altceva. De ceva care să ne determine să ne aplecăm asupra sufletelor noastre, să ne redescoperim grăuntele acela de sensibilitate şi bunătate care parcă se înnămoleşte zilnic înăuntrul nostru, sub influenţa mediului social. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.