Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, mult iubitorule de oameni, caută şi spre noi umiliţii, care ne rugăm Ţie, luminează mărginitul orizont al minţii noastre, ca să înţelegem bine învăţăturile ce ni se dau şi să facem întru toate voia Ta cea Sfântă Doamne, Cel ce eşti Lumina lumii şi voieşti ca toţi să devenim lumină în lume, fii ai luminii şi ai zilei, luminează-ne cu Harul Tău, ca astfel să devenim folositori nouă înşine, părinţilor, fraţilor, surorilor, rudeniilor, cunoscuţilor şi poporului nostru român, în mijlocul căruia trăim.
     Ajută-ne, Doamne, să aducem bucurie şi mulţumire binefăcătorilor noştri. Întăreşte-ne ca să ne împlinim toate îndatoririle noastre către ţară, obşte, familie şi aproapele nostru. Primeşte, mult Milostive, Doamne, plecarea genunchilor noştri, dimpreună cu rugăciunea aceasta, ca o tămâie bine mirositoare înaintea Ta. Amin.
Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena
     sfințiPe 21 mai, drept credincioşii creştini de pretutindeni săvârşesc festiva pomenire a Sfinţilor de Dumnezeu încoronaţi şi întocmai cu apostolii împăraţi Constantin şi Elena, maică-sa. Iată, înc-odată, cum s-au învrednicit aceşti sfinţi să aibă parte de sărbătoreasca pomenire şi cinstire din partea noastră. Sfinţii Constantin şi Elena au trăit tare demult: în veacul al patrulea după Hristos. Constantin a fost fiu de împărat (Constantin se chema tatăl său). De mic copil, a avut parte de-o creştere aleasă, care, mai târziu, şi-a arătat cu prisosinţă binecuvântatele roade. Dacă a murit tatăl său, după cum era firesc a luat el în mâini frâiele împărăţiei. Voia însă să fie împărat un altul, pe nume Maxenţiu. Acesta s-a şi declarat împărat. Constantin, legiuitul împărat, nu putea îngădui o aşa mişelie, o aşa obrăznicie şi s-a hotărât ca pe calea armelor să pună la punct pe Maxenţiu. Dumnezeu, dreptul, era de partea lui Constantin. Dovadă: i-a arătat într-o vedenie ce are de făcut ca să învingă pe Maxenţii: i-a pus înainte Sfânta Cruce cu îmbărbătătoarele cuvinte: "cu acest semn vei învinge". Şi cu acest semn, într-adevăr, a şi biruit pe vrăjmaşul său. După această strălucită întâmplare, Constantin s-a transformat în mare iubitor şi apărător al celor care nu se lăudau în altceva fără numai în Crucea Domnului Hristos. Mari, însemnate, de mult folos au fost măsurile ce-a luat Constantin (acum, Cel Mare) prin care el şi-a vădit viul ataşament de religia creştină. A pus capăt sângeroaselor persecuţii împotriva creştinilor, a dispus ca religia de stat să fie religia creştină. A permis, a încurajat şi a ajutat zidirea de biserici. A dat voie ca creştinii să ocupe funcţii publice. A hotărât ca datinile şi sărbătorile creştine să fie cinstite după toată cuviinţa. În anul 325 a convocat la Niceea, în primul sinod ecumenic, pe 318 sfinţi părinţi să combată pe ereticul, pe hulitorul de Hristos - Arie şi să stabilească învăţătura cea adevărată. Şi multe altele a făcut împăratul Constantin spre binele, propăşirea, înflorirea Bisericii lui Hristos. La naşterea pornirii spre cele bune a lui Constantin cel Mare a contribuit într-o mare măsură şi maică-sa, împărăteasa Elena. Aceasta era o femeie tare evlavioasă, mult iubitoare de Hristos. Din dragostea sa cea mare faţă de Domnul, Elena a ridicat o mulţime de biserici măreţe la Locurile Sfinte. Îmboldită de sfânta râvnă, ea a purces să caute Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul. Găsind-o, printr-o minune, a adus-o în Constantinopol şi a aşezat-o în Sfânta Biserică.
     Iată, fraţi creştini, după cele spuse până acum, pe cine prăznuim noi astăzi, iată pricina înşiruirii în rândul sfinţilor a împăraţilor Constantin şi Elena. Precum ei, să devenim şi noi mult iubitori de lege creştină, de învăţăturile şi rânduielile Bisericii. Să ajungem a fi creştini nu numai cu numele, ci şi cu fapta, mai cu seamă cu fapta. Să nu uităm a ne ruga lor aşa: "Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aleşii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră, cu lacrimi vă rugăm: Daţi-ne mângâiere şi nouă celor ce suntem în necazuri... Auziţi-ne şi pe noi acum, alungaţi de la noi necazurile şi nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viaţă şi vindecaţi neputinţele noastre, tămăduiţi bolile noastre, potoliţi răutatea noastră. Daţi-ne nouă ca în pace şi linişte să trăim, ajutaţi-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni". "Bucură-te, Sfinte Împărate Constantin! Bucură-te Sfântă Împărăteasă Elena!" (Din "Acatistier")
Preot Ioan SUCIU
Calendar religios
Ortodox: Sf. mari împăraţi, întocmai cu Apostolii Constantin şi maica sa Elena
Catolic: Sf. Constantin şi Elena

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Minibursa locurilor de muncă
     În conformitate cu planul naţional de acţiune al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu privire la măsurile de creştere a gradului de ocupare a forţei de muncă, pe data de 24 mai a.c., începând cu ora 9.00, AJOFM Alba va organiza "Minibursa locurilor de muncă pentru persoanele cu handicap" la sediul Agenţiei: Alba Iulia, str. Zorilor nr. 10B, bloc Columna.
     Directorul AJOFM Alba, d-l Aurel Suciu, a precizat că această acţiune se va desfăşura sub motto-ul "O şansă pentru fiecare" şi va avea ca efect imediat, dacă agenţii economici care au locuri de muncă vacante pentru această categorie de persoane defavorizate se implică suficient, creşterea ocupării forţei de muncă prin facilitarea accesului respectivului grup la locurile de muncă vacante. (R.J., A.D.T.)
Gardienii publici din Unirea au prins un infractor recidivist
     Ieri noapte, cei doi gardieni publici aflaţi în serviciul de pază al Primăriei comunei Unirea au prins în flagrant delict un infractor recidivist care tocmai prădase o gospodărie din localitate. Vasile Suciu, recidivist, domiciliat în comuna Unirea, a fost surprins de gardienii publici în timp ce încerca să dispară în noapte cu un sac în care îndesase câteva găini furate de la un gospodar. Găinarul a fost imobilizat şi predat poliţiştilor din Unirea pentru cercetări. Acesta va fi urmărit penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. (N.T.)

De ce s-a supărat d-l Corneliu Orzea?
     De curând, primarul municipiului Sebeş, Liviu Mugurel Sârbu, a afirmat că în urma recentei vizite efectuată în Ungaria, s-a stabilit înfiinţarea unei Camere de Comerţ comună, Sebeş - Komarom. Acest lucru a declanşat o reacţie vehementă a preşedintelui CCIA Alba, d-l Corneliu Orzea, care ne-a declarat în exclusivitate. "Nu vreau să intru în polemică cu nimeni, dar înfiinţarea unor aşa-zise Camere de Comerţ nu se poate face la bunul plac al unora sau altora. Denumirea de Cameră de Comerţ este una rezervată, exclusivă, peste tot în lume. În România, conform Legii 139/90, Camere de Comerţ se înfiinţează în fiecare reşedinţă de judeţ, şi sunt unice. Şi cum legislaţia noastră în această privinţă este adaptată la cea europeană (CCIA Alba face parte din Eurochambre - Asociaţia Camerelor de Comerţ Europene) cele arătate mai sus sunt valabile pretutindeni". Preşedintele CCIA Alba a mai specificat faptul că iniţiativa comună Sebeş - Komarom s-ar putea materializa eventual într-un "Club al oamenilor de afaceri", "Casă de comerţ" sau "Reprezentanţe economice". (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.