Ultima oră
Știri
Grefieră condamnată pentru trafic de influență
     Ulpia Hăbean, fostă grefieră la Judecătoria Sebeş a fost condamnată ieri de judecătorii Tribunalului Judeţean Alba la doi ani de închisoare după ce a fost găsită vinovată pentru infracţiunile privind traficul de influenţă şi încălcarea legii privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Aceasta a pretins şi a primit suma de 900 de dolari americani pentru a "facilita" ocuparea unui post de arhivar-registrator. După afişarea rezultatelor concursului, persoana care a dat mită s-a trezit doar pe poziţia a 5-a, total neeligibilă, cu toate că postul respectiv a fost plătit cu valută forte, depunând în consecinţă o plângere penală. După două luni de procese, ieri instanţa judeţeană s-a pronunţat, iar vinovata poate ataca decizia la Curtea de Apel din Alba Iulia. (N.T.)
Ieri, la Alba Iulia,
S-a deschis Centrul IOCHEBED
     De mai multă vreme în SUA funcţionează nişte centre specializate care acordă gratuit consiliere şi sprijin femeilor însărcinate. Ştiind că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rata avorturilor, preşedinta fundaţiei americane sub umbrela căreia funcţionează centrele cu pricina, d-na Sharon Herrera, a înfiinţat în urmă cu patru ani o fundaţie similară în ţara noastră, intitulată IOCHEBED. Şi iată că această fundaţie a deschis un astfel de cabinet de consiliere şi la Alba Iulia. Inaugurarea oficială a Centrului IOCHEBED în municipiul nostru a avut loc ieri, 20 mai a.c., la sediul în care va funcţiona: str. Cloşca, nr.4 Bl. 5, sc.A, ap. 15. După cum ne-a declarat coordonatoarea centrului, Dana Ujvari, apelând la serviciile specialiştilor IOCHEBED femeile însărcinate vor beneficia gratuit de consiliere, test de sarcină, educaţie şi informare în toată problematica legată de sex, sarcină, avort etc., mediere cu instituţiile, ajutor material, rezolvarea traumelor post-avort, vizionarea de filme documentare privind relaţiile sexuale, dezvoltarea intrauterină a fătului, riscurile avortului ş.a.m.d. Centrul IOCHEBED din Alba Iulia funcţionează exclusiv pe bază de donaţii, fiind deschis la participarea tuturor persoanelor cu disponibilitate. (I.H.)
Trăznit la Măguri-Răcătău
     Sâmbătă seara, Ioan Lazăr din Horea, în vârstă de 56 de ani, a murit în condiţii groaznice, fiind lovit de trăznet. Victima, tată a doi copii, era ieşit cu vitele pe o păşune din Măguri - Răcătău. El lucra la un gard când o ploaie puternică s-a abătut asupra zonei. Bărbatul s-a adăpostit sub un brad, dar, din nefericire pentru el, trăznetul l-a lovit mortal. (F.R.)
În week-end-ul trecut
Poliţiştii din Alba au surprins 11 şoferi băuţi la volan
     În cadrul acţiunii week-end rutier poliţiştii din judeţul Alba au aplicat 293 de sancţiuni în valoare de 128,5 milioane lei. Au fost reţinute 16 permise de conducere şi 14 certificate de înmatriculare. Au fost depistaţi 11 şoferi care consumaseră băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan şi care evident, au rămas fără permisele de conducere. (N.T.)
Conform unei hotărâri de guvern
Consiliile locale pot înființa magazine ECONOMAT
     Magazinele "Economat" au ca obiect principal de activitate vânzarea cu amănuntul, la un nivel al preţului cât mai scăzut, a produselor alimentare şi nealimentare de bază, în vederea realizării protecţiei sociale a categoriilor de persoane defavorizare. Pentru a oferi un cadru legal, propice deschiderii a cât mai multe asemenea magazine, Guvernul României a adoptat de curând o hotărâre conform căreia, consiliile locale pot înfiinţa societăţi comerciale în cadrul cărora să funcţioneze şi magazine "Economat". De asemenea, autorităţile locale se pot asocia, în condiţiile legii cu societăţi comerciale care funcţionează pe raza teritorială a acestora în scopul organizării acestor magazine sau pot pune la dispoziţia firmelor interesate spaţiile necesare în acest sens. Produsele se vor stabili prin hotărâri ale consiliilor locale sau, după caz, în condiţiile contractelor de asociere. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul stabilirii persoanelor care beneficiază de serviciile magazinelor "Economat" cu precădere fiind vorba de pensionari şi de cei cu venituri mici. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Întâlnire decisivă
Apa potabilă şi gazul metan au devenit un lux care tot mai puţini cetăţeni şi-l permit
     Problema alimentării cu apă potabilă şi gaz metan a locuinţelor din municipiul Alba Iulia ar putea fi rezolvată astăzi în cadrul unei întâlniri ce va avea loc de la ora 17.00 la Casa de cultură a sindicatelor. Aceasta îi va reuni pe principalii "actori", adică reprezentanţi ai furnizorilor de utilităţi - Distrigaz Nord, Dalkia SRL Alba Iulia şi SC Apă Canal SA Alba Iulia, ai asociaţiilor de proprietari şi nu în ultimul rând ai Primăriei.
     Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Distrigaz Nord - Alba Iulia, Pavel Bogdan, până în prezent au fost rebranşate la reţeaua de gaz metan (pentru consum la aragazuri) 33 de scări de bloc, locatarii achitându-şi facturile scadente. Pe de altă parte, 93 de scări de bloc sunt în continuare fără gaz metan şi se pare că nici nu vor beneficia de clemenţă atât timp cât nu-şi achită datoriile.
     Situaţia nu este mai roză nici în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă. La nivelul municipiului Alba Iulia, 16 asociaţii de proprietari sunt preavizate pentru miercuri dimineaţă. Dacă întâlnirea de astăzi nu va aduce o înţelegere între părţi este posibil ca şi apa potabilă să lipsească la robinete.
Florin ROMAN
Vigilenţă maximă
Un militar în termen din Aiud a dezertat de la o unitate din Haţeg
El a fugit cu pistolul mitralieră din dotare şi cu cartuşiera
     Un militar în termen din municipiul Aiud cu domiciliul actual în Ocna Mureş a fost declarat dezertor, după ce ieri dimineaţă a dispărut de la o unitate militară din Haţeg, unde îşi satisfăcea stagiul militar. Dezertorul se numeşte Andrei Cornel Ficior, în vârstă de 22 de ani, din Aiud. El a fost încorporat la UM 01420 din Haţeg.
     Potrivit primelor investigaţii, în cursul nopţii de ieri, la ora 2.00, Ficior a intrat în postul de pază ca santinelă. Două ore şi jumătate mai târziu, cu ocazia unei verificări de rutină, cei de la unitatea din Haţeg l-au găsit din nou pe tânăr în post. De aici şi până la apelul de dimineaţă a mai trecut puţin timp, cert este însă că la acel moment, Ficior nu a mai fost prezent. El a fost căutat dar nimeni nu i-a mai dat de urmă. Când s-a constatat că tânărul a părăsit unitatea cu pistolul mitralieră şi cu 10 cartuşe de război pe care le avea la el în momentul intrării în post, conducerea unităţii a decis să-l declare dezertor. El a fost încorporat în luna octombrie a anului trecut de centrul Militar Judeţean Alba. Imediat după ce a fost declarat dezertor, poliţiştii din Hunedoara şi Alba au intrat în alertă, mai ales că în cele mai multe cazuri de acest gen, se obişnuieşte ca fugarii să încerce să ajungă acasă. Pe traficul rutier şi feroviar au fost organizate controale şi filtre pentru a-l captura pe dezertor.
     În cursul serii de luni, Andrei Cornel Ficior a fost prins de jandarmi şi poliţişti în jurul localităţii Măcini, lângă Haţeg. Vom reveni.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN
Alba - un pas decisiv spre A.R.E.V.
     La sfârşitul săptămânii trecute judeţul Alba a făcut un pas decisiv spre calitatea de membru al Asociaţiei Regiunilor Viticole Europene. Prezentă la cea de-a X-a Sesiune Plenară a A.R.E.V., ce s-a desfăşurat în Ungaria (la Pecs şi Szekszard), delegaţia Consiliului judeţean Alba s-a bucurat de o primire deosebită (împreună cu reprezentanţi din alte 8 ţări europene).
     În cadrul sesiunii d-l ec. Eugen Popa, preşedinte interimar al Consiliului judeţean Alba, a luat cuvântul în plen prezentând podgoriile Albei şi tradiţia judeţului în domeniul vini-viticol. Discursul d-lui Eugen Popa a fost primit cu viu interes de către participanţi fiind foarte apreciat de noul preşedinte al A.R.E.V. d-l Pedro Sanz Alonso (Spania). Discursul şefului delegaţiei noastre a constituit, totodată, o declaraţie de intenţie a judeţului Alba de a adera la Asociaţia Regiunilor Viticole Europene.
     Urmează ca, în scurt timp, să fie îndeplinite toate formalităţile de aderare la această asociaţie regională. După aderarea judeţului la A.R.E.V. specialişti din domeniul viei şi vinului din Alba vor face parte din consiliul specialiştilor. Acest consiliu constituind, de fapt, un grup de lucru al Comisiei Europene, se ocupă de negocierile privind problemele vini-viticole, armonizarea legislaţiei în domeniu a ţărilor candidate şi are un rol important în promovarea vinurilor produse de ţările membre pe pieţele europene.
     "De un succes deosebit s-a bucurat pliantul de prezentare a podgoriilor Albei, prezentat participanţilor la forumul A.R.E.V., realizat de consilierii de specialitate din cadrul Consiliului judeţean Alba", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Alba, Ioan Bâscă.
Florin ROMAN
Distrugere şi furt din reţelele SC Electrica SA - Sucursala Alba Iulia
     *În cadrul unei razii efectuate de poliţiştii din Blaj în cartierul de rromi de pe strada Plopilor din localitate a fost înregistrată o infracţiune de furt de curent electric. Astfel, în gospodăria lui Ştefan Sârb (33 ani, din Blaj) a fost descoperit un contor de energie electrică falsificat, care nu mai înregistra consumul real de energie electrică, deoarece îi fusese blocat artizanal discul. Mai mult, din gospodăria lui Sârb erau trase artizanal fire de curent care alimentau şi gospodăriile tatălui lui Sârb şi pe cea a familiei lui Remus Crăciun. Celui în cauză poliţia Blaj i-a întocmit dosar penal pentru furt de energie electrică. Cercetările continuă pentru depistarea altor fapte asemănătoare.
     *Postul de Poliţie Albac a fost sesizat, duminică, 19 mai, de un cetăţean din satul aparţinător Rogoz, despre faptul că un copac tăiat şi căzut peste reţeaua electrică, în noaptea precedentă, a lăsat localitatea în beznă între orele 20.00 - 3.00. În urma anchetei derulate de poliţişti din Albac a fost identificat autorul faptei, în persoana lui Marius Beleiu (23 ani, din satul Poduri Briceşti - comuna Vadu Moţilor). Acesta tăiase ilegal un copac de pe domeniul Primăriei Vadu Moţilor, copac ce a căzut peste firele de curent, rupându-le. SC Electrica SA - Sucursala de Distribuţie Alba Iulia a evaluat prejudiciul la circa 45 milioane lei. În cazul în care Beleiu nu va plăti despăgubirile, acesta va fi acţionat în instanţă. În paralel, poliţiştii din Albac efectuează cercetări cu privire la infracţiunea silvică comisă de Beleiu.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.