Prima pagină Ediția din: 23.05.2002
Știri
Întâlnire cu primarii
     La iniţiativa prefectului Ioan Rus şi a directoarei Biroului Regional de Implementare a Programului SAPARD, d-na Ana Goia, vineri 24 mai a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale din judeţ. Tema discuţiilor care va începe de la ora 12.00, va fi prezentarea măsurii "Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii sociale", din cadrul Programului SAPARD, în scopul de a fi întocmite cât mai multe proiecte prin care să se atragă numeroase fonduri în judeţ. (R.J.)
Seminar la Alba Iulia
     Fundaţia CIVITAS din Cluj-Napoca organizează vineri 24 mai a.c., la Alba Iulia, la sediul CJ Alba, începând cu ora 9.30 un prim seminar având ca teme de dezbatere "dezvoltarea comunitară şi locală" şi "oportunităţile oferite de colaborarea regională". Aceste acţiuni fac parte din cadrul proiectului iniţiat de Fundaţia CIVITAS pentru Societatea Civilă, intitulat "Implicarea comunităţilor în managementul de mediu la nivel local" şi va continua în judeţul Alba în zilele de 21 iunie şi 6 iulie a.c. (R.J.)
Doar EM Baia de Arieş a rămas în beznă
     Directorul SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, ing. Ioan Perju, ne-a declarat că, în prezent, doar SM Abrud mai este limitată la putere limită tehnologică, din cauza neplăţii datoriilor. SM Roşia Poieni a fost din nou alimentată la capacitatea normală, la puţin timp după ce a fost limitată la putere minimă tehnologică, fiind depuse bilete la ordin. (F.R.)
Adunarea generală extraordinară a revoluţionarilor
     Joi, 23 mai a.c., va avea loc Adunarea generală extraordinară a Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie 1918, ne-a informat preşedintele acestui organism, Horia Bărdaş. Revoluţionarii albaiulieni sunt aşteptaţi de la ora 17.00 în faţa Primăriei Alba Iulia şi trebuie să aibă asupra lor copii xerox după brevet, certificate şi buletin. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Şedinţă cu scântei pentru gaz metan şi apă rece
     Aşa cum v-am mai informat, marţi după-amiază, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc o întâlnire a principalilor furnizori de utilităţi din Alba Iulia, Distrigaz Nord, SC Apă Canal SA Alba Iulia şi SC Dalkia - în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi judeţene şi a conducătorilor asociaţilor de proprietari. Întâlnirea a fost una pigmentată cu reacţii dure din partea şefilor de asociaţii bune platnice, care nu primesc utilităţi pentru că au ghinionul ca la centrala termică să fie arondate şi blocuri de rău platnici. Cu toate că au ieşit scântei, 90 de scări de bloc rămân în continuare fără gaz metan şi flacără la aragazelurile din apartamente.
     În schimb, albaiulienii pot răsufla uşuraţi în ceea ce priveşte apa potabilă. Directorul SC Apă Canal SA Alba Iulia, ing. Ioan Dreghiciu, ne-a declarat că la solicitarea primarului Mircea Hava, cele 16 asociaţii de proprietari care nu şi-au achitat datoriile şi care trebuiau debranşate ieri, nu au mai fost restricţionate. Aşadar una caldă, alta rece!
Florin ROMAN
Crimă monstruoasă la Cetatea de Baltă
Un tânăr schizofrenic şi-a decapitat mama
El i-a aplicat nu mai puţin de 14 lovituri de topor şi de cuţit
     Gabriel Mureşan (31 ani) din Cetatea de Baltă şi-a ucis mama - Elena Orăşan, în vârstă de 71 de ani, aplicându-i nu mai puţin de 14 lovituri cu toporul şi cuţitul, majoritatea în zona capului. Fapta s-a consumat în noaptea de 21 mai, între orele 23.30-23.45, în locuinţa comună a celor doi din Cetatea de Baltă. Gabriel Mureşan figurează în evidenţele medicale cu schizofrenie paranoidă, boală care a debutat în urmă cu circa 9 ani. El a fost externat din spitalul Blaj - secţia Psihiatrie în 11 februarie 2002, boala fiindu-i diagnosticată de medici ca fiind "staţionară". Mureşan este absolvent de liceu şi în plus, a unui an de seminar teologic (la Blaj), după care a urmat abandonul cauzat de debutul bolii psihice. De 9 ani trăia de pe urma mamei sale, boala nepermiţându-i vreo activitate productivă. Se pare că de-a lungul evoluţiei bolii, Mureşan şi-a mai bătut de câteva ori mama, fără să-i pună însă acesteia viaţa în pericol. În noaptea fatidică, Mureşan a luat un topor şi i-a aplicat mamei sale o lovitură după cap, secţionându-i coloana vertebrală. Ulterior, a înjunghiat-o de mai multe ori cu un cuţit de bucătărie.
     În jurul orei 23.55, Mureşan a alergat la un vecin şi i-a spus că mama sa "a murit". Echipa operativă a poliţiei sosită la faţa locului a descoperit un peisaj macabru, camera în care fusese ucisă femeia fiind efectiv scăldată în sânge. Bărbatul îşi ascunsese între timp toporul sub o laviţă iar cuţitul îl lăsase la vedere. Deoarece bărbatul are serioase probleme psihice, declaraţia sa dată procurorului este plină cu trimiteri religioase, acesta recunoscând că şi-a ucis mama pentru "a fi mai liniştit" şi a avea timp pentru meditaţie, susţinând că este absolvent al seminarului teologic cu "gradul Cer". La semnătură, inculpatul a ţinut să menţioneze "necriminal" şi "nevinovat". Fapta sa întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de omor deosebit de grav, însă, deoarece Mureşan este bolnav psihic, a fost luată deocamdată ca primă măsură de siguranţă internarea acestuia în Spitalul de Psihiatrie din Alba Iulia. De asemenea, procurorii au solicitat efectuarea unei expertize psihiatrice pentru stabilirea discernământului lui Gabriel Mureşan. După toate previziunile, inculpatul îşi va petrece o bună parte din viaţă în Spitalul Penitenciar Jilava.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN
Mașina președintelui interimar al
CJ Alba implicată într-o tamponare
     În cursul zilei de ieri, în jurul orei 13.15, la intersecţia dintre B-dul Încoronării şi str. Decebal a avut loc un uşor accident de circulaţie, în care au fost implicate un taxi şi un autoturism Nubira, AB 11 CJA, în care se afla alături de şofer şi preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa. În urma tamponării, taxi-ul s-a ales cu mici avarii în partea din faţă, în timp ce autoturismul CJ Alba prezenta unele zgârieturi în partea stângă-spate. Nici unul din cei implicaţi în accident nu a avut de suferit. Poliţia efectuează cercetări pentru a stabili modul în care s-a produs tamponarea. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.