Ultima oră
Știri
Spulberat de tren
     Un grav accident feroviar s-a consumat marţi după-amiaza, la ora 16.20, soldat cu moartea unui bărbat. Victima se numeşte Ştefan Koble, de 67 de ani, din Gâmbaş. Acesta a fost surprins şi accidentat de trenul personal care circula pe relaţia Cluj-Napoca - Vinţu de Jos. Bărbatul avea o grădină în zonă şi pentru a ajunge în acest loc, s-a angajat în traversarea căii ferate. Se pare că victima a încremenit pur şi simplu atunci când a văzut trenul apropiindu-se, motiv pentru care nu a mai schiţat nici un gest. În urma impactului violent, bărbatul a decedat pe loc. (F.R.)
Simpozion naţional
     Inspectoratul şcolar judeţean Alba organizează în perioada 24-25 mai 2002 la Alba Iulia Simpozionul Naţional de Didactica Geografiei şi Metodologie Geografică având ca temă "Geografia şi educaţia prin geografie în perspectiva mileniului III". La manifestarea ştiinţifică ce-şi propune o dezbatere asupra celor mai moderne şi eficiente metode de predare a disciplinei "Geografie" în învăţământul preuniversitar vor participa profesori de geografie din întreaga ţară precum şi cadre didactice universitare din Bucureşti, Cluj Napoca, Oradea şi Iaşi. Deschiderea festivă a simpozionului va avea loc vineri, 24 mai, ora 10.00 în amfiteatrul "Virgil Madgearu" al Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. (A.D.)
În urma unui control de rutină
Poliţiştii din Blaj au depistat un condamnat la închisoare
     În urma unui control efectuat de poliţiştii din Blaj în cartierul Câmpul Libertăţii, pe probleme de evidenţă a populaţiei, a fost depistat un individ care avea de executat o pedeapsă de trei ani închisoare pentru furt, pe baza unei sentinţe emise de Judecătoria Alba Iulia, în iulie anul trecut. Gabriel Duru (26 ani, din Alba Iulia) a fost dat în urmărire generală la acea dată, el preferând să dispară o vreme, evitând executarea pedepsei. Tânărul a fost preluat de poliţiştii din cadrul Biroului Judiciar - Poliţia municipiului Alba Iulia şi a fost depus în arestul IPJ Alba, urmând să-şi ispăşească pedeapsa într-un penitenciar. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Firme de renume din județ anunță disponibilizări masive de personal
În scurt timp vor rămâne fără locuri de muncă peste 460 de salariaţi
     Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, d-l Aurel Suciu, a anunţat ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa, că la sediul instituţiei pe care o reprezintă s-au primit în această lună 4 adrese care anunţă viitoare disponibilizări de personal. Astfel, îşi vor pierde locurile de muncă, începând cu data de 1 iulie, 71 de angajaţi ai SC Rombrides SRL Aiud, 225 de salariaţi ai SC UTEPS SA, 6 angajaţi ai firmei SC Almit SA (din 16 mai 2002). De asemenea, începând cu data de 8 iunie şi până la sfârşitul anului vor fi disponibilizaţi 162 de salariaţi ai firmei SC UPSOM SA. Tot în cadrul aceleiaşi întâlniri, d-l Aurel Suciu a anunţat faptul că la sediul AJOFM Alba s-au prezentat în cursul lunii trecute 3035 de persoane care au solicitat eliberarea adeverinţelor necesare atribuirii sumelor prevăzute de Legea venitului minim garantat. "Majoritatea celor ce s-au adresat instituţiei noastre şi-au reînnoit adeverinţele expirate, foarte puţini fiind cei care ne-au trecut pragul pentru prima dată", a precizat directorul AJOFM Alba, Aurel Suciu. Ca urmare a constatărilor corpului de control al Direcţiei Muncii şi Solidarităţii Sociale au fost întocmite în această lună 4 dosare penale pentru unii agenţi economici din judeţ ce înregistrează datorii foarte mari la plata datoriilor către stat; este vorba despre SC Helidor Beta, SC Helidor Alfa, SC Helidor Gama - din Alba Iulia şi SC Madari Cami Aiud. (A.D.T., R.J.)
Interes extrem de scăzut pentru Minibursa locurilor de muncă
Şi-au anunţat prezenţa doar 5 agenţi economici, care vor oferi 6 locuri de muncă
     Aşa după cum v-am mai informat, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba organizează mâine, începând cu ora 9.00, la sediul instituţiei, "Minibursa locurilor de muncă pentru persoanele cu handicap". Pe această temă, în cursul zilei de ieri, directorul AJOFM Alba, d-l Aurel Suciu, a organizat o conferinţă de presă în care a precizat faptul că din cei 91 de agenţi economici contactaţi, şi-au anunţat participarea doar 5, cu numai 6 locuri de muncă oferite persoanelor din această categorie defavorizată. Meseriile pentru care se oferă locuri de muncă sunt maseur, asistent medical, ceramist şi muncitor necalificat. În funcţie de tipul de handicap, locurile de muncă se adresează astfel: 2 pentru persoanele cu handicap vizual, 2 pentru persoane cu handicap locomotor şi 2 pentru persoane cu handicap neprecizat. "Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, intrată în vigoare de la 1 Martie 2002 şi implementată de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prevede o serie de măsuri active pentru încadrarea în muncă a persoanelor din rândul categoriilor defavorizate ale populaţiei, între care se află şi persoanele cu handicap. Angajatorii sunt stimulaţi să încadreze în muncă persoane cu handicap, beneficiind astfel de facilităţi", a declarat d-l Suciu. Astfel, organizatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc pentru fiecare persoană angajată, o sumă lunară reprezentând 1,5 salarii minime brute, timp de 18 luni. Angajatorii au obligaţia să menţină raporturile de muncă cu acesta cel puţin 3 ani. De asemenea, angajatorii care au sub 100 de angajaţi şi încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, persoane cu handicap, primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană, o sumă egală cu un salariu minim brut, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 2 ani.
     Contrar celor prezentate mai sus, surprinde total neplăcut interesul foarte scăzut al agenţilor economici locali faţă de persoanele cu handicap, semn că această categorie de populaţie este şi va rămâne cu adevărat defavorizată în România de astăzi. Mai trebuie menţionat faptul că fiecare persoană care se va prezenta mâine pentru bursa locurilor de muncă trebuie să deţină certificatul care să ateste gradul de handicap.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.