Curier județean
Rugăciunea de azi
     Cel ce în toată vremea şi în tot ceasul, în cer şi pe pământ eşti închinat şi slăvit, Hristoase Dumnezeule, îndelung-răbdătorule, mult milostive şi milosârde; care pe cei drepţi iubeşti şi pe cei păcătoşi miluieşti. Care pe toţi chemi la mântuire pentru făgăduinţa bunătăţilor ce vor să fie. Însuţi, Doamne, Iisuse Hristoase, primeşte şi rugăciunile noastre în ceasul acesta şi îndreptează viaţa noastră spre poruncile Tale; sufletele noastre le sfinţeşte, trupurile curăţeşte, cugetele îndreptează, gândurile curăţeşte şi ne izbăveşte pe noi de tot necazul celor rele şi al durerii. Ocroteşte-ne pe noi cu Sfinţii Tăi îngeri ca, prin mijlocirea lor fiind păziţi şi povăţuiţi, să ajungem la unirea credinţei şi la cunoştinţa slavei Tale celei neapropiate, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinaidei; Sf. Maria lui Cleopa
Catolic: Sf. Dezideriu; Sf. Ioana Antida

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Agenda Casei de Asigurări de Sănătate Alba
Asigurații trebuie să respecte controalele stomatologice profilactice
     Conform legislaţiei în vigoare, asiguraţii au dreptul la asistenţă medicală stomatologică preventivă şi curativă. Serviciile medicale stomatologice preventive se suportă de către casele de asigurări de sănătate nelimitat pentru copiii până la vârsta de 18 ani, individual sau prin formarea de grupe de profilaxie, fie la grădiniţă, fie la instituţiile de învăţământ preuniversitar respective. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, au dreptul la servicii stomatologice preventive de două ori pe an, iar adulţii o dată pe an. În funcţie de efectuarea sau nu a controalelor profilactice impuse de serviciul stomatologic, casele de asigurări de sănătate suportă un procent diferit din tariful actelor terapeutice. Astfel, pentru copiii până la 18 ani, casele de asigurări decontează integral contravaloarea tratamentelor stomatologice. În cazul asiguraţilor care au depăşit 18 ani, decontarea se face în proporţie de 60% dacă au efectuat controalele profilactice şi de 40% dacă nu le-au efectuat. Diferenţa dintre suma decontată de casele de asigurări şi tariful aferent serviciilor stomatologice prevăzute în Normele metodologice de aplicare a Contractului - cadru se suportă de către asiguraţi.
Biroul de presă al CNAS
Duminică, la Şugag
"Zi bade cu fluiera"
     Primăria Şugag, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul Judeţean al Creaţiei Populare Alba organizează duminică, 26 mai 2002, ora 11.00, pe stadionul din Şugag, tradiţionala serbare păstorească "Zi bade cu fluiera". La realizarea spectacolului folcloric îşi dau concursul soliştii vocali: Ionuţ Fulea, Alina Pinca, Virgil Moga, Adina şi Ilie Medrea, ansamblul folcloric 'Căluşerul" din Orlat, grupurile de fluieraşi de la Jina, Loman şi Şugag. (A.D.)

La Alba Iulia va avea loc
Seminarul de deschidere a Convenţiei de înfrăţire între ADR Centru şi Regiunea Brandenburg
     Joi, 23 mai a.c. de la ora 10.30, la sala de conferinţe a hotelului Parc din Alba Iulia va avea loc seminarul de deschidere a Convenţiei de Twinning (înfrăţire) dintre Regiunea Centru şi Regiunea Brandenburg din Germania. Vor fi prezenţi Demeter Ianoş, co-preşedintele CDR Centru şi preşedinte al CJ Covasna, secretarul de stat din cadrul MDP, Mihai David, prefectul Ioan Rus, diectorul ADR Centru, Simion Creţu etc. Despre cooperarea dintre cele două regiuni va vorbi Peter Alltschekow, director al departamentului de planificare guvernamentală şi politică structurată din Oficiul primului ministru al statului Brandenburg, în timp ce proiectele de înfrăţiri pentru dezvoltarea capacităţii instituţionale şi administrative privind politica regională şi utilizarea instrumentelor structurale vor fi prezentate de Aura Răducu, fost manager al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti.
     Directorul ADR Centru, Simion Creţu va descrie situaţia curentă a dezvoltării regionale în Regiunea Centru în linie cu componentele proiectului de înfrăţire, în timp ce Carl Heller, consilier de preaderare la ADR Centru va insista, în cuvântul său, pe construirea unui parteneriat stabil şi efectiv pentru dezvoltarea regională. La Alba Iulia vor mai susţine referate, Hans Ulrich Oel, Hans Martin Kluetz şi Iugo Hoppe, reprezentanţi ai Brandenburgului.
Dana MOTREANU, Florin ROMAN
Manipularea prin mass-media în dezbaterea studenților
     Aula "Dumitru Stăniloaie" a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a găzduit ieri, în prezenţa ÎPS Andrei - Arhiepiscop de Alba Iulia, sesiunea de comunicări ştiinţifice a studenţilor "Mass-media între comunicare şi manipulare". Organizată de ASCOR Alba sesiunea a oferit prilejul unei analize a pericolelor care pândesc atât mass-media ca ofertant de informaţie, cât, mai ales, consumatorii acestei informaţii. Îmbucurător este faptul că studenţii s-au aplecat cu sârguinţă asupra temei - generoasă şi incitantă - dovadă a implicării lor în social. Toţi cei care au participat cu comunicări au fost evaluaţi de un juriu compus din oameni de presă din Alba Iulia, iar verdictul a fost acesta: cea mai bună lucrare a aparţinut lui Adrian Simeon, locul II - Petruţ Ormenişan, locul III - Veronica Danci. Au fost acordate şi patru menţiuni: Septimiu Mate, Ciprian Baltag, Amalia Călin şi Viorel Cioflică. Trebuie să spunem acum că printre participanţi s-au aflat şi studenţi din Sibiu, care au aflat de sesiune de la ASCOR Sibiu, ceea ce dovedeşte că informaţia circulă şi nedistorsionat. Făcând o apreciere a activităţilor extracurriculare organizate la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia să recunoaştem că ASCOR Alba este unul dintre cei mai activi actori pe această scenă, şi prin intermediul ei studenţii teologi. Acest fapt poate fi argumentat cu o analiză numerică a proiectelor pe care ASCOR şi facultatea de Teologie le-a realizat în comparaţie cu celelalte facultăţi ale universităţii albaiuliene. Premiile cu care au fost răsplătiţi câştigătorii au fost asigurate de DJTS Alba, parte în acest proiect. Tuturor participanţilor şi organizatorilor felicitări!
Anca DINICĂ
Din cauza unui scurtcircuit
Peste 100 de aparate electronice şi electrocasnice din Hăpria au "căzut"
     În cursul nopţii de ieri, în jurul orei 1.00, în comuna Ciugud a puşcat transformatorul care alimentează localitatea Hăpria. Potrivit unor liste depuse la primărie, 65 de cetăţeni au declarat că au suferit pagube. Au căzut la "datorie" următoarele echipamente: 48 televizoare, 11 radio-uri, 20 radio-casetofoane, 6 frigidere, 4 centrale termice, o pompă de apă, două combine muzicale, 3 lăzi frigorifice, 1 aparat video, 1 cuptor cu microunde etc. Deocamdată nu s-a făcut o estimare a acestei pagube. La ultimul "deranj" de acest gen, alte aparate electronice şi electrocasnice s-au defectat, însă, trebuie precizat că oamenii au fost despăgubiţi.
     Directorul SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, ing. Ioan Perju, a declarat pentru ziarul "Unirea" că defecţiunea semnalată s-a datorat unui scurt circuit în reţeaua de joasă tensiune. La faţa locului a fost trimisă o echipă operativă care să remedieze defecţiunea. Aceasta va investiga totodată cauzele tehnice ce au generat incidentul de la Hăpria. D-l Perju a mai spus că din cererile depuse până ieri la SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia rezultă că pagubele ar fi mai mici.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.