Prima pagină Ediția din: 24.05.2002
Știri
După ce Tribunalul Alba i-a dat dreptate
Dalkia România vrea gaz metan la centrale din această dimineaţă
     Secţia comercială şi de contencios administrativ a Tribunalului Alba s-a pronunţat ieri în procesul dintre SC Dalkia România - Sucursala Alba Iulia şi Distrigaz Nord, admiţând cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de prima societate şi obligând pârâta, Distrigaz Nord, să reia furnizarea gazelor naturale la centralele termice din Alba Iulia, până la soluţionarea pe fond a acţiunii. Sentinţa civilă este executorie, cu recurs în 5 zile de la pronunţare. Ca urmare a acestei sentinţe, Dalkia România a solicitat Distrigaz-ului reluarea furnizării gazului metan la centralele termice până cel târziu astăzi, la ora 9.00, ceea ce înseamnă că albaiulienii vor avea din nou apă caldă. (F.R.)
Farmaciile în pericol de a-şi opri activitatea
     Potrivit unui ordin oficial, de la 1 iulie a.c., toate farmaciile trebuie să se doteze cu case de marcat, acţiunea fiind menită să stopeze evaziunea fiscală. Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ştef, a declarat că nici una din cele 67 de farmacii aflate în relaţii contractuale cu casa nu şi-a achiziţionat case de marcat. Preţul unui asemenea echipament este de circa 20 de milioane de lei. Aşadar să vedem ce va fi de la 1 iulie! (F.R.)
Cheltuieli suportate de Ministerul Sănătăţii
     Preşedintele Consiliului de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Mihai Babiţchi, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că Ministerul Sănătăţii suportă toate cheltuielile de spitalizare ale preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, la clinica din Graz. Ministerul Sănătăţii s-a ocupat de asemenea de toate formele necesare în astfel de situaţii. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Compania Roşia Montană Gold Corporation are banii pentru a plăti pachetele de strămutare şi relocare
Oferta oficială a Companiei în proiectul Roşia Montană*Pentru familiile care vor fi strămutate - soluţii compensatorii la standarde occidentale
     Oamenii care sunt nerăbdători să se mute trebuie să contacteze biroul de dezvoltare comunitară al companiei cât mai curând posibil, pentru a stabili o dată la care să discute toate aspectele referitoare la strămutarea sau relocarea lor.
A. Pachetele de strămutare şi relocare ale companiei
     Pentru a trata corect oamenii, Compania s-a bazat pe principiile stabilite de Banca Mondială pentru pachetele de strămutare şi relocare, acest lucru însemnând compensare la costul total de înlocuire.
     Experţi evaluatori şi constructori independenţi au expus Companiei opinia lor că preţurile de compensare sunt suficiente pentru a permite proprietarilor să înlocuiască în întregime casele afectate existente cu case noi cu o suprafaţă totală şi calitate similare şi să înlocuiască în întregime terenurile actuale afectate şi proprietăţile agricole cu unele identice în judeţul Alba. Acest lucru este valabil indiferent dacă oamenii aleg strămutarea sau relocarea. În plus, este important de reţinut faptul că persoanele care au case aflate sub standardele minime româneşti vor beneficia de o compensare care să le permită strămutarea sau relocarea într-o casă care întruneşte standardele minime româneşti.
Clădiri
     Preţurile unitare de înlocuire utilizate de Companie pentru toate clădirile măsurate sunt precizate mai jos: Case
     Toate casele afectate sunt clasificate în una dintre cele 3 categorii, adică finisaj minim, mediu sau maxim.
     Preţul de compensare pentru fiecare casă măsurată de Companie este alcătuit dintr-un preţ pentru structura de bază a casei, plus un preţ care depinde de nivelul de finisaj al casei.
     Preţul pentru structura de bază este 4.645.480 lei/mp.
     În plus, preţurile pentru diferitele niveluri de finisaj sunt: *Finisaj minim - 995.460 lei/mp
*Finisaj mediu - 2.156.830 lei/mp
*Finisaj maxim - 2.986.380 lei/mp
     Dacă, după discutarea modului în care se aplică aceste preţuri pentru casa (casele) strămutaţilor, aceştia cred că există calităţi deosebite care nu sunt incluse în acest preţ, sunt rugaţi să discute acest lucru cu echipa de negociere a Companiei cu care se vor întâlni, astfel încât Compania să poată investiga, analiza şi discuta aceste aspecte.
     Conform celor declarate mai sus, persoanele care au case sub standardele minime româneşti vor beneficia de o compensare care să le permită strămutarea sau relocarea într-o casă care întruneşte standardele minime româneşti. Persoanele care în prezent locuiesc în apartamente sau în case de lemn vor beneficia de o compensare care să le permită să se mute în case construite din materiale moderne şi rezistente.
Anexe
     Preţul pentru toate anexele măsurate de Companie (inclusiv hambare) este 1.659.100 lei/mp.
     Preţurile de înlocuire de mai sus pentru case şi anexe includ costul transportului materialelor pe şantier, costul manoperei şi tarifele constructorilor, ca şi costurile aferente oricăror taxe de întăbulare şi de proprietate.
Materiale de construcţie recuperate
     Pe lângă primirea noii clădiri pentru cei care se strămută sau a compensării pentru clădire pentru cei care se relochează, persoanelor a căror proprietate este afectată li se va permite să recupereze materiale din clădirile măsurate care le aparţin, dacă doresc să facă acest lucru, într-o perioadă de timp limitată şi înainte ca terenul să fie afectat de realizarea noii exploatări miniere. Totuşi, acest lucru nu este posibil dacă aceste clădiri sunt parte a patrimoniului naţional şi trebuie conservate.
Terenuri şi recolte
     S-a adus în atenţia Companiei faptul că anumite persoane cred că ar trebui să primească pentru făneaţă un preţ de compensare care se bazează pe preţul pentru teren industrial, având în vedere faptul că, în realitate, Compania va folosi terenul pentru minerit. Nu există nici un temei pentru astfel de pretenţii şi Compania nu va plăti acest tip de compensare. Conform directivelor Băncii Mondiale şi principiului corectitudinii, Compania trebuie să asigure oamenilor înlocuirea fâneţelor, dacă ei doresc strămutare, sau compensare corespunzătoare pentru a permite oamenilor care doresc relocare să-şi înlocuiască fâneţele existente cu terenuri cu potenţial productiv egal sau utilizare similară. Datorită preocupărilor exprimate de oameni în legătură cu preţul fâneţelor şi investigaţiilor făcute în această privinţă, Compania a decis să revizuiască preţul său pentru fâneaţă cu 50%, pentru a se asigura că acesta permite înlocuirea.
     Preţurile unitare pentru terenurile şi recoltele măsurate de Companie sunt deci următoarele:
Teren curte - 82.955 lei per metru pătrat
Grădini - 99.493 lei per metru pătrat
Teren arabil - 68.478 lei per metru pătrat
Fâneaţă - 67.500.000 lei per hectar
Teren păşune - 40.500.000 lei per hectar
Teren neproductiv - 4.400.000 lei per hectar
Păduri - 113.000.000 lei per hectar
     Pomi fructiferi şi nuci:
măr - 1.032.000 lei per bucată
păr - 1.848.000 lei per bucată
prun - 1.395.000 lei per bucată
cireş - 1.350.000 lei per bucată
nuc - 4.700.000 lei per bucată
     Aceste preţuri includ costul aferent pregătirii terenurilor la niveluri similare celor afectate, plus costul tuturor taxelor de întăbulare şi proprietate. Preţurile includ şi compensarea pentru pierderea temporară a venitului din recolte care nu pot fi culese în perioada în care proprietarii terenurilor măsurate se mută datorită programului de strămutare şi relocare.
Culegerea recoltelor
     Pe lângă plata compensării pentru terenurile şi recoltele lor, oamenilor li se va permite, pentru o perioadă limitată, să-şi culeagă recoltele existente (dacă acestea sunt gata de cules) şi să taie pomii şi arborii pe care îi deţin pentru a-i valorifica ei înşişi, cu condiţia ca aceştia să nu se găsească în zona împădurită protejată din apropierea noii exploatări miniere.
Alocaţii pentru restabilire
     Compania va plăti şi o alocaţie de 66.364.000 lei pentru fiecare familie care trebuie să se mute dintr-o casă măsurată de Companie. Această alocaţie are rolul de a furniza o sumă care, împreună cu restul pachetului de strămutare sau relocare, să permită persoanelor care au proprietăţi măsurate să se restabilească în alt loc ales de ei şi să acopere şi plata costurilor de cazare temporare.
Ajutor pentru transport
     În limite rezonabile, Compania va asigura un ajutor pentru transport care să permită persoanelor cu proprietăţi măsurate să se mute de pe proprietatea lor actuală din zona afectată, fie în noua lor casă construită de Companie pe amplasamentul ales de strămutare, fie pe locul ales pentru relocare, până la o distanţă maximă de 250 km.
     Acest ajutor va permite proprietarului să transporte membrii familiei, obiectele personale, animalele, recoltele culese şi materialele recuperate de pe zona afectată la destinaţia lor de strămutare sau relocare.
Locuri de muncă
     Compania va face tot posibilul să aranjeze angajarea temporară a cât mai multor persoane pe care le consideră calificate corespunzător pentru a ajuta la construcţia noii exploatări miniere şi a altor persoane pe care le consideră corespunzător şi necesare pentru operarea noii exploatări miniere.
Ajutor pentru calificarea forţei de muncă
     Pentru fiecare familie care în prezent locuieşte în zona ce va fi afectată de proiect şi care are proprietatea măsurată deja Compania va asigura o sumă totală de până la 33.182.000 lei fiecărei familii, pentru acoperirea costului necesar pentru unul sau mai mulţi membri numiţi din familie care să facă un curs de instruire sau calificare la alegerea acestora.
     Pentru a putea beneficia de acest ajutor este necesar să se depună la Companie dovada scrisă că persoana sau persoanele s-au înscris la un asemenea curs la o instituţie recunoscută. După ce acest lucru a fost făcut, Compania va face plata direct către acea instituţie.
Împrumuturi pentru afaceri mici
     Compania intenţionează să înfiinţeze un departament pentru a asigura fonduri şi sfaturi/consiliere pentru proiecte de dezvoltare socială şi economică. Scopul imediat al departamentului va fi să furnizeze împrumuturi persoanelor strămutate sau relocate care au idei viabile pentru dezvoltarea afacerilor mici existente sau pentru începerea de afaceri noi.
     Compania va asigura o sumă de 33.182.000.000 lei pentru acest departament. Aceşti bani vor fi administraţi de un consiliu de administraţie care va include reprezentanţi ai autorităţilor locale, persoane ale căror proprietăţi sunt măsurate şi reprezentanţi ai Companiei.
     Persoanele strămutate vor avea dreptul să ceară împrumuturi atunci când aleg strămutare sau relocare şi semnează un acord cu Compania în acest scop. Împrumuturile aprobate, până la suma de 200.000.000 lei, vor fi acordate de îndată ce oamenii s-au mutat în zona pe care au ales-o pentru strămutare sau relocare şi sunt gata să folosească împrumutul conform destinaţiei sale.
Baza de calcul
     Pachetele stabilite în această ofertă au fost calculate utilizându-se un curs de schimb de 33.182 lei pentru 1 dolar american. Cu toate acestea, atunci când se vor face plăţile către persoanele strămutate sau relocate se va utiliza cursul de schimb leu-dolar practicat de Banca Naţională a României la data efectuării plăţii. Consiliere financiară
     Anumite persoane ar putea avea nevoie de sfaturi în ceea ce priveşte folosirea banilor pe care îi primesc de la Companie. Compania va avea grijă ca oamenii relocaţi să aibă posibilitatea de a primi sfaturi de la bănci sau consilieri financiari în legătură cu modul în care pot păstra sau investi banii lor. Cu toate acestea, decizia finală în legătură cu ceea ce proprietarii doresc să facă cu aceşti bani rămâne numai a lor.
B. Alegerea între strămutare şi relocare
     Opţiuni:
     Persoanele ale căror proprietăţi sunt măsurate de Companie au două posibilităţi:
     Strămutarea - dacă o persoană alege strămutarea, atunci Compania îi va construi o casă nouă pe unul dintre amplasamentele din apropierea localităţilor Roşia Montană, Abrud sau Alba Iulia, dacă există cel puţin 100 de familii cu proprietăţi măsurate care doresc să se strămute pe un astfel de amplasament. Compania va asigura oamenilor şi înlocuirea terenurilor. Cu toate acestea, dacă o persoană doreşte strămutarea şi vrea să-i fie plătită o compensare în bani pentru unele terenuri în loc să i se înlocuiască toate terenurile cu unele noi, atunci acest lucru va fi posibil.
     Relocarea - dacă o persoană optează pentru relocare, atunci îi va fi plătită în bani compensarea cu care va putea cumpăra sau construi o altă casă şi va putea înlocui terenul pe care l-a avut.
Luarea unei decizii
     Compania nu va impune oamenilor ce să aleagă. Totuşi este foarte important ca aceştia să ia o decizie potrivită în ceea ce-i priveşte individual şi care să le fie utilă în viitorul imediat sau pe termen lung. Compania va continua să se întâlnească cu oamenii faţă în faţă pentru ca ei să poată lua o decizie informată.
C. Când pot să mă mut?
     Compania înţelege că unii oameni ar dori să se mute repede şi este pregătită financiar pentru aceasta - cât mai curând posibil din punct de vedere practic. Strămutarea sau relocarea va fi planificată şi realizată în interesul fiecărui cetăţean.
     Compania are banii pentru a plăti pachetele de strămutare şi relocare. Oamenii care sunt nerăbdători să se mute trebuie să contacteze biroul de Dezvoltare comunitară al Companiei cât mai curând posibil, pentru a stabili o dată la care să discute toate aspectele referitoare la strămutarea sau relocarea lor.
Michael Steyn, director general RMGC
Clifford J. Davis, preşedintele Consiliului de administraţie RMGC
Spre mântuirea tuturor românilor
Cardinalul Alexandru Todea a trecut la Tatăl ceresc
     Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, anunţă cu adâncă durere încetarea din viaţă a Eminenţei Sale Cardinalul Alexandru Todea, miercuri 22 mai 2002, orele 16.
     Timpul gloriei învierii pe care Biserica îl trăieşte acum, timpul în care "sărbătorim omorârea morţii şi începutul altei vieţi, veşnice", ne predispune pe toţi fiii Bisericii Catolice din România, pe toţi fiii acestui neam, pe toţi fiii spirituali ai Cardinalului Alexandru la reflexii, la teologhisiri şi întrebări ale veşniciei.
     Unit cu Biserica în sânul căreia s-a născut, a crescut şi s-a format şi pe care a slujit-o cu dăruire totală, a oferit jertfa celor 10 ani de suferinţă pentru Biserică şi Ţară, în unire cu Mirele vieţii lui, Isus Cristos, jertfit, mort şi înviat pentru mântuirea tuturor.
     Convinşi că prin trecerea din lumea aceasta la Tatăl, Cardinalul Alexandru, întregind cununa celor 12 Episcopi greco-catolici mărturisitori ai credinţei, mijloceşte pentru Biserică şi Ţară, pentru noi toţi, haruri şi binecuvântări de la Domnul vieţii.
LUCIAN, arhiepiscop şi mitropolit

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.