Ultima oră
Știri
Premiat cu un televizor color de ministrul de Interne
     Ministrul de Interne, Ioan Rus, a decis să-l premieze pe localnicul din Măcini, Daniel Epure, care a anunţat Poliţia în legătură cu prezenţa în casa lui a militarului în termen ce a fugit de la unitatea 01420 din Haţeg. Pe lângă o scrisoare de mulţumire adresată personal, ministrul Ioan Rus i-a trimis ieri lui Epure, prin intermediul şefului IPJ Hunedoara, un televizor color în valoare de circa 8 milioane de lei. (N.T.)
Audienţe parlamentare la Cugir
     Deputatul PRM de Alba, ing. Emil Crişan, va acorda sâmbătă, 25 mai, de la ora 15.00, audienţe la sediul Partidului România Mare din oraşul Cugir. Vă aşteptăm. (D.S.)
La Sebeş
Investiţie austriacă în prelucrarea lemnului de peste 80 de milioane de euro
     Începând cu a doua jumătate a lunii august a.c., la Sebeş, societatea austriacă Holzindustrie Schweighofer va demara construcţia uneia dintre cele mai moderne fabrici de prelucrare a lemnului din Europa. Investiţia totală se va situa în jurul cifrei de 80 de milioane de euro, urmând să fie create peste 600 de noi locuri de muncă. Firma din Austria, cu o tradiţie în domeniu de peste 450 de ani, a ales municipiul Sebeş datorită d-lui Giorgio Tomaselli, de la MDF Frati şi senatorului Cornel Filipescu. (R.J.)
Şi în iarna 2002-2003
Pe cugireni îi va încălzi tot uzina SC Cugir SA
     În urma şedinţei Consiliului Local Cugir de miercuri, 22 mai, s-a ajus la concluzia că sistemul de termoficare a oraşului nu poate funcţiona independent de uzina Cugir SA din localitate, în condiţiile în care aceasta asigură 2/3 din agentul termic pentru oraş, iar SC Cugireana SA doar 1/3. Alternativa centralelor termice de bloc nu a intrat în discuţie deoarece administraţia locală nu are fondurile necesare achiziţionării şi instalării acestora. Agentul termic va fi livrat tot de uzina mecanică, pe baza unui contract în derulare între aceasta şi societatea de prestări servicii SC Cugireana SA. Potrivit informaţiilor furnizate de primarul oraşului Cugir, Aurel Voicu, SC Cugireana SA a început să-şi achite datoriile către uzină, existând previziunea favorabilă ca până în luna octombrie 2002 aceasta să ajungă să şi le achite integral. (N.T.)
La Roşia Montană
Un exemplu de rrom cinstit
     Surse din cadrul Postului de Poliţie din Roşia Montană ne-au informat că în ziua de 20 mai a.c. un rrom a găsit un telefon celular pierdut de către C.N. din comună. Numele rromului este Petru Panţâr junior, în vârstă de 18 ani, din sat Dăroaia. Iată un exemplu de rrom cinstit, exemplu demn de urmat de alţi membri ai etniei şi nu numai. (I.R.)
Mare serbare câmpenească duminică la Bălmoșești
     În ziua de duminică, 26 mai a.c., primarul comunei Roşia Montană îi invită pe toţi locuitorii comunei să participe la serbarea câmpenească "Deschisu Izlazului", care se va desfăşura la Bălmoşeşti, începând cu orele 11.00. Cu această ocazie va avea loc şi un meci de fotbal între echipele sat Roşia şi sat Cărpiniş. Echipamentele sportive şi premiile vor fi sponsorizate de către primărie. În continuare dansul, jocul şi voia bună vor dura până la lăsatul serii. Un sobor de preoţi va oficia slujba după datina şi tradiţiile locale. (I.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prin twinning-ul cu Regiunea germană Brandenburg
Primul contract internațional încheiat de Agenția de Dezvoltare Regională "Centru"
     Ieri, la Alba Iulia, co-preşedintele Regiunii CENTRU, d-l Demeter Janos, în prezenţa membrilor Consiliului de Dezvoltare Regională, a reprezentanţilor serviciilor descentralizate ale Guvernului, a patronatelor, universităţilor şi ONG-urilor şi a altor parteneri sociali din Regiune, a deschis seminarul care marchează începerea efectivă a Convenţiei de twinning (Înfrăţire) dintre Regiunea "Centru" din România şi Regiunea Brandenburg din Germania. Convenţia a fost aprobată de către Comisia Europeană de la Bruxelles în data de 15 februarie 2002. Tot în deschiderea seminarului, prefectul judeţului Alba, d-l Ioan Rus a adresat participanţilor un cuvânt de bun venit.
     Twinning-ul - înfrăţirea este o iniţiativă a Comisiei Europene pentru sprijinirea ţărilor candidate în dobândirea capacităţii independente de a adopta, implementa şi aplica pe deplin acquis-ul comunitar, conform Agendei 2000, ca o condiţie prealabilă aderării la Uniunea Europeană.
     Obiectivul general al Convenţiei este dezvoltarea în Regiunea "Centru" a structurilor instituţionale, administrative şi bugetare cu scopul de a pregăti Regiunea pentru participarea sa efectivă la politica de coeziune economică şi socială a UE, având ca obiectiv specific: construirea până în 2003 a capacităţii Centrului de Dezvoltare Regională şi a corpului său executiv, Agenţia de Dezvoltare Regională, de a lucra cu autorităţile naţionale, judeţene şi locale şi cu alţi parteneri regionali, în dezvoltarea efectivă de programe de tipul Fondurilor Structurale Europene.
     În cadrul seminarului reprezentanţii Regiunii Brandenburg, d-l Peter Alltschekow - director al departamentului de Planificare Guvernamentală şi Politică Structurală din Oficiul Prim-Ministrului landului Brandenburg, d-l Hans Ulrich Oel, director al Departamentului Central de politică de dezvoltare regională din Oficiul Prim-Ministrului, d-l Hans Martin Kluetz - director în Ministerul pentru Dezvoltare Urbană, Locuinţe şi Transport al landului Brandenburg, d-l Ingo Hoppe - expert în planificarea proiectului şi management de proiect, precum şi d-l Carl Heller, consilier de pre-aderare, au descris procesul de implementare a structurilor de dezvoltare regională în Regiunea Brandenburg, cele mai bune practici şi metode de planificare regională şi activităţile necesare pentru construirea unui parteneriat stabil pentru dezvoltarea regională, iar directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "Centru", d-l Simion Creţu, a prezentat situaţia actuală a dezvoltării regionale în Regiunea "Centru" în raport cu componentele proiectului de înfrăţire.
     De asemenea, la seminar au participat reprezentanţii Ministerului Dezvoltării şi Prognozei şi ai delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, care au evidenţiat rolul proiectelor de înfrăţire pentru dezvoltarea capacităţii instituţionale şi administrative privind politica regională şi utilizarea instrumentelor structurale. (D.M.)
De la începutul anului 2002
Polițiștii din cadrul CZCCOC Alba Iulia au confiscat...5,5 tone de droguri
     Potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, până în 22 mai a.c., nici un producător agricol nu a solicitat autorizaţie pentru cultivarea cânepii sau a macului, plante aflate sub incidenţa Hotărârii de Guvern nr.13/2000 şi a Legii nr. 143/2000. Cu toate acestea, în evidenţele DGAA Alba, în acest an figurează o suprafaţă de aproape 60 ha cultivate cu cânepă. Tot în acest an, doar în primele 5 luni, ofiţerii Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate şi Corupţiei Alba Iulia, au confiscat 5,5 tone cânepă indiană (cannabis), cultivată în apropierea oraşului Mediaş. Captura a fost realizată de poliţişti după identificarea consumatorilor, care se obişnuiseră să se aprovizioneze furând din respectiva cultură (care avusese iniţial doar destinaţia "inofensivă" de a separa o cultură de porumb de una de grâu). În plus, poliţiştii de la CZCCOC Alba Iulia au mai confiscat în acest an 87 de pastile de Ecstasy şi 1099 comprimate farmaceutice cu conţinut stupefiant. "Recolta" poliţiştilor din acest an este impresionantă, ţinând cont de faptul că în întreg anul 2001 a fost confiscată cantitatea de 57 kg de droguri iar în perioada 1998-2000 au fost confiscate doar 7 kg de droguri.
     La 11 ani de închisoare a fost condamnat de Tribunalul Alba unul dintre traficanţii de droguri capturat de poliţiştii de la CZC COC în primăvara acestui an. Aurelian Enache (47 de ani, din Alba Iulia, cu reşedinţa în Italia) a adus din Occident 87 de pastile Ecstasy pe care a început să le valorifice în rândul cunoscuţilor săi din Alba Iulia. De asemenea, mai mulţi cetăţeni care au fost depistaţi de poliţişti cultivând cânepă indiană fără autorizaţie au primit amenzi penale.
Nicoleta TOMUŢA
În județul Alba
Sistemul de sănătate nu este în colaps
     Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Mihai Babiţchi şi directorul general Gheorghe Ştef au prezentat mai multe aspecte legate de activitatea instituţiei şi de situaţia finanţării spitalelor pe anul 2002. Cu acest prilej, Mihai Babiţchi a declarat că instituţia a achitat toate datoriile spitalelor pentru 2000 şi 2001, CAS Alba fiind una dintre puţinele din ţară cu plata datoriilor la zi. Suma contractată cu spitalele din judeţ este de 382 miliarde de lei. Pentru acest an, cu spitalele din Alba s-au contractat 82652 de internări, pentru care s-au alocat 275 miliarde de lei iar pe primele 4 luni s-au alocat, pe spitale, 168 miliarde de lei.
     Spitalele au avut la sfârşitul lunii aprilie un stoc de medicamente în valoare de 13 miliarde de lei, ce a permis desfăşurarea activităţii mai mult de o lună. În judeţul nostru consumul de medicamente se situează în jurul cifrei de 10,7 miliarde de lei. La 30 aprilie, spitalele au acumulat datorii de 50 miliarde de lei pentru medicamente, materiale sanitare, energie şi utilităţi. Având în vedere că valoarea contractelor pe o lună este de 34 miliarde de lei, fiecare unitate poate să-şi plătească datoriile, deci spitalele nu se află în situaţie de colaps.
     Preşedintele CAS Alba, Mihai Babiţchi, a făcut referire şi la plângerile şi sesizările îndreptate împotriva medicilor de familie. El a precizat că cele mai multe nereguli se referă la nerespectarea programului de lucru, în special în zona Munţilor Apuseni. Există situaţii când anumiţi medici de familie solicită plata serviciilor prestate atunci când sunt solicitaţi la ore mai târzii. Pe de altă parte, tot în Apuseni, sunt medici de familie care îşi folosesc cabinetele şi în scopuri comerciale, adică, lângă medicamente şi seringi poţi găsi ţigări, ciocolată sau alimente. Un caz mai special s-a întâlnit într-un spital unde aparţinătorul unui bolnav perfuzat a plecat la 2 noaptea să o caute pe asistentă întrucât trebuia schimbată perfuzia. Asistenta a fost găsită alături de alte 2 colege, într-o încăpere ticsită de fum, jucând "rummy". A fost semnalată şi eliberarea, se pare oneroasă, a unor certificate medicale care prejudiciază atât sistemul sanitar cât şi bugetul agenţilor economici.
     Mihai Babiţchi a declarat că, în perioada următoare, doi sau trei membri ai CA se vor deplasa prin spitale pe timp de noapte pentru a vedea cum se desfăşoară activitatea medicală.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.