Prima pagină Ediția din: 28.05.2002
Știri
ÎPS Andrei prezent la înmormântarea Cardinalului Todea
     Astăzi, Cardinalul Todea va fi condus pe ultimul drum de credincioşii din toată ţara. La înmormântare, Biserica Ortodoxă Română, prin Arhiepiscopia de Alba Iulia, va fi reprezentată de ÎPS Andrei şi protopopul de Blaj, Vasile Brumar. (F.R.)
Protest spontan al minerilor de la Baia de Arieş
     În cursul zilei de ieri, circa 200 de mineri de la SM Baia de Arieş au refuzat să intre la lucru în schimbul I, întrucât conducerea unităţii nu a achitat restanţele către SC Electrica SA Sucursala de Distribuţie Alba Iulia. Din cauza neplăţii facturilor pe lunile ianuarie, februarie şi martie, cifrate la circa 6,7 miliarde de lei, SC Electrica a limitat la putere minimă tehnologică unitatea minieră din Apuseni, de circa 2 săptămâni. De atunci se tot spune că problema va fi rezolvată, iar oamenii vin la lucru degeaba. (F.R.)
La Zlatna
Şedinţă de consiliu local în prezenţa aleşilor şi numiţilor
     La sfârşitul săptămânii trecute, la Zlatna a avut loc o întâlnire mai specială a Consiliului local. Şi spunem asta pentru că la şedinţa de consiliu au fost prezenţi, pe lângă prefectul Ioan Rus, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, şi vicepreşedintele CJ Alba, Doru Cetean şi parlamentarii de Alba - deputaţii Dan Simedru, Alexandru Pereş, Emil Crişan, Constantin Selagea (ceva mai târziu) şi senatorul Cornel Filipescu. Viceprimarul Daniel Negrea a declarat că toţi factorii responsabili au promis că se vor implica în problemele Zlatnei, care sunt multe şi dificile. Să sperăm încă că aceste demersuri nu vor rămâne la stadiul de promisiuni. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Astăzi, la Blaj
Cardinalul martir Alexandru Todea va fi condus pe ultimul drum de peste 10.000 de credincioși greco-catolici
     Mii de credincioşi vor participa astăzi la funeraliile Cardinalului Alexandru Todea - cel care până în anul 1994 a condus destinele Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Pelerinii au început să sosească în Mica Romă încă de sâmbătă, când trupul cardinalului a fost adus de la Reghin. Reamintim că Alexandru Todea a încetat din viaţă după o lungă şi grea suferinţă, în urmă cu şase zile, la reşedinţa sa din Reghin. El ar fi împlinit la 5 iunie 2002 venerabila vârstă de 90 de ani. Dumnezeu a vrut însă altfel şi l-a chemat acum la sânul său. La căpătâiul lui Alexandru Todea s-au aflat în permanenţă câte patru studenţi teologi, iar sutele de pelerini au putut neîncetat să-i aducă un ultim omagiu celui pe care o credincioasă din Sighetul Marmaţiei l-a numit "cel mai sfânt dintre preoţi". Cardinalul Todea va fi înmormântat în Catedrala Mitropolitană din Blaj, într-o criptă aflată în faţa iconostasului, vis-à-vis de mormântul lui Inochentie Micu Clain.
     La ceremonia care va începe la ora 10.00 cu plecarea unui cortegiu din faţa Palatului Mitropolitan, iar la ora 10.30 cu slujba în Catedrala Mitropolitană şi-au anunţat participarea consilierul prezidenţial Ioan Talpeş, Cardinalul Achile Silvestrini, Monseniorul Antonio Mario Vejlio, Monseniorul Mauritzio Malvestiti - reprezentanţi ai Vaticanului precum şi alţi înalţi prelaţi şi oameni politici. De asemenea, estimările autorităţilor în legătură cu participarea simplilor credincioşi la acest eveniment trist indică cifra de 10.000. Anca DINICĂ
*Măsuri speciale de ordine şi pază
     Având în vedere avalanşa de personalităţi şi de credincioşi care îl vor conduce astăzi la Blaj, pe ultimul drum, pe cel mai înalt prelat al Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolică, cardinalul Alexandru Todea, autorităţile judeţene au conceput un pachet de măsuri organizatorice de natură să evite evenimentele nedorite. Astfel, organele de poliţie vor asigura fluenţa traficului în zonă, vor preîntâmpina eventualele ieşiri necontrolate ale mulţumii şi îi vor ţine la distanţă pe cerşetorii nelipsiţi de la astfel de evenimente. Direcţia de Sănătate Publică şi Serviciul de Ambulanţă vor trimite la Blaj cadre medicale şi salvări, iar Direcţia Sanitar-Veterinară va amenaja grupuri sociale şi nişte chioşcuri cu produse de strictă necesitate. Nu vor lipsi nici pompierii. Pentru ca totul să fie gata până la ora începerii ceremoniilor funerare, prefectul Ioan Rus şi subprefectul Ioan Maier s-au deplasat ieri de două ori în municipiul Blaj. (R.J.)
Oricât de mult doresc alţii contrariul
Mircea Hava rămâne la PD
     Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava dezminte cu fermitate speculaţiile privind o eventuală trecere a sa în "barca PSD". Domnia sa s-a arătat flatat de atenţia pe care i-o acordă celelalte partide, mai cu seamă partidul de guvernământ, cărora desigur nu le-ar displace un membru de calibrul său, dar a declarat că se simte foarte bine în postura de "preşedinte al organizaţiei judeţene a celui mai important partid de opoziţie". Mircea Hava crede că articolul apărut în presă este o momeală, dar în acelaşi timp o încercare de a băga zâzanie în rândurile PD Alba, în încercarea de a rupe coerenţa echipei aflate acum la conducere. Speculaţiile privind trecerea sa la PSD ar putea avea un argument - spune el - în relaţiile foarte bune pe care le are cu secretarul de stat Sergiu Sechelariu şi cu doamna secretar de stat Ileana Tureanu (ambii de la Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei) cu care "e adevărat încercăm să obţinem cât mai mulţi bani pentru infrastructura municipiului. Dacă la aceasta se referă "vânzarea" de care face vorbire autorul articolului, care nu are verticalitatea de a-şi semna gândurile, atunci nu mai am nimic de adăugat. Pot să mai precizez că niciodată, niciunul dintre ei nu a condiţionat sprijinul pentru municipiul Alba Iulia de o eventuală trecere a mea la PSD. Las cetăţenii să judece. Oricum pot să vă asigur că nu părăsesc Partidul Democrat pentru PSD şi, cum spuneam, nu am ambiţia de a ajunge preşedintele PSD Alba aşa cum se insinuează."
Biroul de presă al PD Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.