Ultima oră
Știri
30 de zile de arest preventiv pentru doi geambaşi din Veseuş-Jidvei
     Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele a doi hoţi de cai, ambii din satul Veseuş - comuna Jidvei. În noaptea de 21/22 mai a.c., Marin Bunaci (22 ani, fără ocupaţie) şi Gheorghe Sângerean (22 ani, fără ocupaţie) au furat de pe o păşune a satului Şilea, comuna Fărău, doi cai în valoare de 40 de milioane de lei. Geambaşii au vândut caii în localitatea Dumbrăveni-Sibiu. Poliţiştii din Fărău au reuşit să recupereze unul dintre cai, după ce au dat de urma hoţilor în comuna Bratei - Sibiu. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)
În acest week-end poliţiştii de la circulaţie au aplicat
Sancţiuni de peste 182,1 milioane lei
     În cadrul operaţiunii "week-end rutier" derulată de poliţiştii de la circulaţie, în perioada 24-26 mai a.c., au fost aplicate 407 sancţiuni contravenţionale în valoare de 182,1 milioane lei. Dintre cei 11 şoferi care au rămas fără permise, 7 au fost surprinşi băuţi la volan. Au fost aplicate 110 amenzi pentru depăşirea vitezei legale, 26 pentru stare tehnică defectuoasă, 23 pentru neportul centurii de siguranţă iar 26 de pietoni şi 18 biciclişti au fost sancţionaţi pentru încălcări ale Decretului 328/1966 republicat. Au fost depistate 7 infracţiuni la legea circulaţiei rutiere. (N.T.)
La Alba Iulia
Minor surprins spărgând Daciile vecinilor de bloc
     Aflându-se în serviciul de patrulare pe strada Livezii din Alba Iulia, în noaptea de 25/26 mai a.c., agenţi de ordine din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia l-au surprins în flagrant delict pe Ioan Saul Dragotă (14 ani, domiciliat pe strada Livezii) în timp ce "opera" autoturismele Dacia a doi vecini de bloc. Băiatul forţase portierele de la Dacii şi furase dintr-una bunuri în valoare de 500.000 lei iar dintr-alta bunuri de 700.000 lei. Prejudiciul a fost recuperat în proporţie de 70%. În cauză, cercetările continuă cu minorul în stare de libertate deoarece se presupune că acesta este autorul mai multor furturi de acest gen. (N.T.)
Ferma Coasta Curată asaltată de investitori
     Dintre societăţile agricole dezafectate, care pot fi acordate investitorilor, de cele mai mari solicitări se bucură fosta unitate agricolă Coasta Curată - Pîclişa. Pentru această fermă există în prezent 18 cereri de atribuire a patrimoniului. Potrivit legislaţiei în vigoare, întreprinzătorul care va folosi spaţiul respectiv timp de 5 ani va putea apoi să-l cumpere la un preţ egal cu 10 la sută din valoarea de inventar a obiectivului. În cazul unităţii agricole Coasta Curată valoarea de inventar este de aproape 500 de milioane de lei. Problema cu care se confruntă viitorii investitori nu o constituie acest sumă, ci programul de investiţii care trebuie prezentat şi a cărui valoare depăşeşte de zeci de ori valoarea fermei. (A.D.T.)
Slujbe pentru ploi
     Duminică, în majoritatea bisericilor ortodoxe, preoţii au făcut slujbe pentru ploi, având în vedere că seceta creează mari probleme agricultorilor. Credincioşii şi preoţii s-au rugat ca bunul Dumnezeu să se milostivească, iar ploile să pogoare cât mai repede asupra pământului uscat. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Guvernul Năstase face un nou experiment pe români:
Va scumpi cu 40% energia termică și cu 3% curentul electric
     Aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Consiliul Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, Adrian Năstase a dezvăluit românilor că unul dintre principalele obiective ale guvernului pesedist este acela ca "România să devină o mare putere vânătorească". Această afirmaţie profundă a "premierului minune" a avut darul de a ne lămuri, dacă mai era cazul, atât că pe actualul guvern nu-l mai interesează nivelul de trai al oamenilor, cât şi de unde are domnia sa înclinaţie spre ficţiune şi fantasmagorie. Păi, aflat mereu în mijlocul unor asemenea poveşti frumoase vânătoreşti, este şi normal că Adrian Năstase a rămas suspendat într-o lume transcendentală. Anormal este însă că el continuă să conducă ţara şi să spună poporului minciuni gogonate despre cât de bine sunt conduşi şi cât de bine o duc.
     Desigur că în sprijinul acestor afirmaţii avem şi exemple concludente, sesizate şi de Uniunea Europeană, în ultimul raport despre România: subordonarea justiţiei partidului de guvernământ, corupţia instituţională, lipsa reformelor reale din economie sau administraţie. Nu vom vorbi despre cum a fost minţită Uniunea Europeană, ci ne vom opri asupra uneia dintre ultimele declaraţii ale ministrului finanţelor, care a anunţat răspicat că până în 2004 nu se are în vedere nici o reducere a impozitului pe venit, deci nici pe salariu. Aceasta în condiţiile în care Năstase susţinea acum o lună de zile că o măsură a atenuării impactului negativ, (produs de renunţarea de la 1 iulie 2002 la facilităţile fiscale acordate în 2000, şi care au condus la creşterea economică din 2001), va fi reducerea impozitului pe salarii, începând cu 2003. Acest anunţ demonstrează încă o dată că minciuna şi dezinformarea sunt instrumentele principale al guvernului Năstase.
     Este tot mai evident că pentru Adrian Năstase şi PSD a fi eficient înseamnă doar a regiza evenimente politice şi a manipula mass-media şi nu de a reduce impozitul pe salariu care ar permite creşterea reală a câştigului cetăţeanului. Pentru ei nu contează că populaţia nu mai poate să reziste experimentelor pesediste la care este supusă şi ca atare, cu acordul tacit al unor lideri sindicali, subordonaţii partidului de guvernământ vor scumpi de la 1 iulie, cu 40 % energia termică şi cu 3% curentul electric, ceea ce va determina implicit scumpirea în lanţ a tuturor produselor necesare traiului zilnic al românului. (Biroul de presă al PNL)
Preşedintele PUR Dan Voiculescu la Alba Iulia
     Continuând seria întâlnirilor cu organizaţiile judeţene, în zilele de 30-31 mai a.c., preşedintele Partidului Umanist, prof. univ. dr. Dan Voiculescu împreună cu parlamentari, miniştri şi alţi demnitari ai partidului, va fi prezent la Alba Iulia, într-o vizită prilejuită de consfătuirea de lucru cu judeţele Alba, Cluj, Braşov, Sibiu şi Hunedoara.
     Pe parcursul celor două zile ale vizitei în Alba Iulia, delegaţia PUR condusă de prof. Voiculescu se va întâlni cu prefectul de Alba, Ioan Rus, cu preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Eugen Popa, cu oamenii de afaceri din judeţul Alba şi cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Alba Iulia. "La consfătuirea de lucru din data de 31 mai, care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia începând cu ora 11.00, unde sunt invitaţi membrii şi simpatizanţii PUR, se va analiza stadiul dezvoltării şi evoluţiei partidului în judeţele mai sus amintite, perspective şi oportunităţi pentru consolidarea partidului din zona Ardealului ca o forţă politică semnificativă şi pregătirea alegerilor locale din anul 2004", a declarat preşedintele PUR social liberal, din judeţul Alba, Nicolae Popa.
Florin ROMAN
Fostele IAS-uri nu mai trezesc interesul investitorilor
Doar pentru Horticola Oiejdea există o ofertă de cumpărare
     Fostele IAS-uri Transilvania Aiud, Apolon Galda şi Horticola Oiejdea au fost scutite recent de plata obligaţiilor la bugetul de stat, precum şi la bugetele locale. Surse din cadrul Administraţiei Domeniilor Statului (ADS) susţin că în urma hotărârii de privatizare a fostelor IAS-uri au fost organizate licitaţii, 3 în cazul Transilvaniei Aiud - care au eşuat, 2 - pentru Apolon Galda - nefinalizate şi una pentru Horticola Oiejdea care a fost, de asemenea, nefinalizată. Ca urmare, ADS a hotărât, pentru Transilvania Aiud, acordarea spaţiilor dezafectate unor întreprinzători, ceea ce se va întâmpla şi în cazul Apolon Galda. Singura societate tip IAS care prezintă interes rămâne Horticola Oiejdea, pentru care există o ofertă de cumpărare din partea firmei Aedifica. Lipsa de interes a investitorilor faţă de fostele IAS-uri se datorează şi faptului că patrimoniul acestora nu mai cuprinde decât în mică măsură terenuri agricole, majoritatea fiind restituite vechilor proprietari sau trecute în proprietatea administraţiei locale. Transilvania Aiud a predat Consiliului local tot terenul ce-i aparţinea, în suprafaţă de 308 ha. La rândul său, Apolon Galda a cedat Consiliului local peste 40 de hectare de teren. Horticola Oiejdea este singura societate care mai deţine teren agricol, în actualul patrimoniu fiind incluse peste 17 ha teren. Chiar dacă fostele IAS-uri au fost scutite de achitarea obligaţiilor la bugetul statului, aceste societăţi au rămas totuşi cu datorii la fondul asigurărilor de sănătate şi de şomaj. Este greu de crezut că în situaţia în care se află, aceste societăţi vor reuşi să-şi mai achite în totalitate datoriile restante. (A.D.T.)
La Căpud-Teiuş
Doi tineri au condus fără permis o Dacie și au intrat cu ea în poarta unui gospodar
     Duminică, 26 mai, Poliţia Teiuş a fost sesizată de Ioan M. din satul Căpud despre faptul că un autoturism a intrat în stâlpul din faţa casei sale şi ulterior în poarta gospodăriei sale. Sosiţi la faţa locului pentru cercetări, poliţiştii din Teiuş au constatat că autorul accidentului este Ioan Alin Cordoş (26 ani, din Căpud), care nu poseda permis de conducere. De fapt, Cordoş fusese iniţial pasager în autoturismul Dacia 1310, implicat în accident. Autoturismul aparţine părinţilor lui Erwin Ieni Szabo (18 ani, din Căpud), care l-a luat din curte, s-a urcat la volan fără a poseda permis de conducere şi s-a îndreptat împreună cu Cordoş spre malul râului Mureş. La întoarcerea de la Mureş, Szabo l-a lăsat pe prietenul său Cordoş să conducă Dacia. La trecerea prin sat, Cordoş a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un stâlp şi într-o poartă. Din fericire, tinerii nu au fost răniţi grav. Lui Cordoş i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei iar poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere. Lui Szabo, poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru comiterea a două infracţiuni: pe lângă conducerea fără permis, el va fi urmărit penal şi pentru încredinţarea autoturismului unei persoane care nu posedă permis de conducere. Cercetările sunt continuate de poliţiştii din Teiuş. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.