Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Gâtuirea presei
     Mass-media este singura insulă de normalitate într-o societate bulversată, halucinant de controversată şi stăpânită cu mână de fier de către cei care deţin puterea. Câtă vreme se ocupă de cancanuri, evenimente mondene, găinării şi scandaluri, omoruri, furturi, violuri etc. este lăsată să-şi facă meseria, să scoată din haznaua socială tot ce e fetid şi pestilenţial şi are darul să stârnească uimire, hohote de râs sau dimpotrivă reacţii de vomă, să nască rictusuri, să te facă să vezi negru şi să zici: halal tranziţie, halal ordine şi siguranţă, halal dreptate, halal morală! Când însă presa vorbeşte despre marii corupţi ai naţiei, despre ingineriile financiare prin care se obţin sume fabuloase din amărâtul nostru buget şi de pe spinarea omului de rând, ba îndrăzneşte să tragă de mânecă puterea, arătându-i că mecanismul guvernamental funcţionează prost, este gripat, că tot ce nu merge bine şi face să se reverse nemulţumirile celor mulţi este orchestrat de clientelismul politic, atunci să vezi cum se sare la gâtul ei şi se încearcă să i se pună botniţă. N-a trecut mult de când puternicii zilei susţineau că articolele critice din presa străină sunt comandate din ţară de forţe răuvoitoare, potrivnice, reacţionare, antiromâneşti.
     Nu întâmplător acelaşi scenariu se reia şi acum cu aceiaşi protagonişti pe care nu-i mai numesc aici, deoarece se cunosc prea bine. Săracii, se dau de ceasul morţii şi după aproape doi ani, li se spune verde în faţă care le sunt vinile, eşecurile, tăcerile suspecte faţă de nişte scandaluri monstruoase, li se evidenţiază poticnelile, neputinţele, se formulează suspiciuni, privind relaţiile puterii cu marea corupţie. Gata, s-a dus termenul de graţie, luna de miere în care au fost lăudaţi, corcoliţi şi iubiţi, dar din păcate economia se dezvoltă mai mult subteran, iar din mult trâmbiţata campanie anticorupţie s-a ales praful, ba dimpotrivă Nicolae Văcăroiu, Sorin Vântu şi alţii au ieşit bine spălaţi cu detergenţii intereselor de partid.
     Să nu creadă cumva cineva că numai ziariştii români au probleme cu încercarea guvernelor de a limita libertăţile presei. Mulţi gazetari de aiurea au plătit curajul de a spune adevărul cu închisoarea sau cu viaţa. Chiar democraţiile occidentale încearcă să îngrădească libertatea presei sub pretextul că acţiunile lor vor contribui la lupta contra terorismului. Însăşi SUA a înăsprit măsurile împotriva libertăţii presei, după acel 11 septembrie 2001, tocmai ţara care a făcut din libertatea de expresie, placa turnantă a democraţiei lor. Poate că tocmai luând exemplul americanilor, alde Paşcu, Dâncu, Păunescu şi alţii vor să dea drept la replică oricăror articole critice, să amendeze presa, s-o cufunde cu alte cuvinte. Ministrul informaţiilor, Dâncu, a scos pe gură un porumbel de toată frumuseţea: cică presa ar lua mită, că numai aşa se explică, susţine domnia sa, scandalurile din ziare care au la origine sume mari de bani oferite de diferite grupuri de interese. D-l Dâncu a avansat şi sumele oferite: între 5 şi 100 de mii de dolari. Prin urmare, acesta încearcă să inducă ideea că cele scrise n-au cum fi adevărate. Culmea obrăzniciei, ziarele au fost făcute "buticuri media". Deosebit de sugestiv în acest sens sunt declaraţiile preşedintelui Asociaţiei Mondiale a Ziarelor rostite la tribuna recentului congres de la Bruxeles potrivit cărora "în tenebre, în obscuritate, în linişte şi în absenţa opoziţiei" se pun la cale toate afacerile dubioase. Asta vor desigur şi reprezentanţii puterii de la Bucureşti. E cazul să ne trezim la realitate. Am dormit destul!
Gheorghe JURCĂ