Ultima oră
Știri
Mâine, la Alba Iulia
Spectacolul "antidrog" va începe la ora 21.00
     Mâine, de la ora 19.00, va fi inaugurat oficial, Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog Alba, prilej, cu care au fost concepute o serie de activităţi festive menite să marcheze acest eveniment. Acţiunile vor culmina cu spectacolul "Antidrog" ce se va desfăşura începând cu ora 21.00, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Aşa după cum v-am mai informat, vor susţine recitaluri, 3rei Sud Est, Animal X şi Cristina Răduţă. (R.J.)
La Târgul de carte de la Bucureşti
A fost lansată o lucrare despre poezia lui Aurel Pantea
     În data de 18 mai a.c., cu prilejul Târgului de carte de la Bucureşti, a fost lansată o lucrare edificatoare cu privire la calitatea literaturii din judeţul noastru: volumul "Între extreme", semnat de Virgil Podoabă. Apărută sub egida Editurii "Dacia", cartea cuprinde un eseu despre poezia lui Aurel Pantea şi un capitol special "Nova Vita Nova", subintitulat "Teze, glose, reverii, vise, proiecte", purtând semnătura poetului albaiulian. (I.H.)
"Ziua Lemnarului" la Horea
     Primarul comunei Horea, Corneliu Olar, ne-a informat că tradiţionalul festival "Ziua Lemnarului" va avea loc în acest an în zilele de 24 şi 25 august a.c. Acest lucru a fost stabilit de comun acord de principalii organizatori. Primăria Horea, Prefectura şi CJ Alba a anunţat din timp pentru ca evenimentul să nu se suprapună cu alte manifestări de acest gen, mai ales în zona Apusenilor. (F.R.)
Cardiacii abonaţi ai spitalelor
     Un bărbat de 69 de ani din Alba Iulia a murit de infarct ieri noapte. El a fost adus cu o ambulanţă la spital, însă, eforturile medicilor de a-l resuscita au fost zadarnice. De mai bine de o săptămână, numărul cazurilor de pusee de tensiune, angine pectorale sau cardiopatii ischemice a crescut peste medie, în primul rând din cauza variaţiilor de presiune. (F.R.)
Invitaţie la distracţie pentru copii
     Asociaţia "Pro copilăria" din Ocna Mureş organizează de 1 IUNIE, Ziua copilului, o drumeţie la pădure (Uioara de Jos).
     Se organizează: întreceri sportive, concursuri, jocuri în aer liber, distracţie şi voie bună. Înscrieri se fac la: prof. Nicolae Mamară, Şc. "L. Blaga", înv. Daciana Jurj, Lic. "P. Maior".
     Vă aşteptăm, copii!
Înv. Elena CĂRUNTA, preşedinte al Asociaţiei"Pro copilăria"
Campania "Zilele Unghiilor Sănătoase" în judeţul Alba
Albaiulienii beneficiază de consultaţii gratuite la cabinet de specialitate
     În perioada 20 mai - 12 iulie a.c., în judeţul Alba se desfăşoară campania "Zilele Unghiilor Sănătoase". Dacă dvs., o rudă, un coleg de serviciu sau un prieten suferă de o afecţiune micotică a unghiilor (onicomicoză), puteţi obţine programări pentru o consultaţie gratuită la un cabinet de dermatologie din Alba Iulia, sunând la numărul de telefon 093/255113, de luni până vineri, între orele 9.00 - 18.00, pe parcursul perioadei sus-menţionate. Infecţia micotică a unghiilor apare mai frecvent la picioare şi netratată corespunzător, poate conduce până la amputarea piciorului. Creşterea numărului de îmbolnăviri cu onicomicoză se datorează faptului că peste 80% din cei infectaţi, nu se prezintă la medicul dermatolog pentru diagnosticare şi tratament, considerând-o drept o problemă cosmetică minoră. (R.J.)
Au mai rămas doar 3 zile până la termenul limită de depunere a declaraţiilor de venit global
     Termenul limită de depunere a declaraţiilor de venit global şi a celor speciale, pe anul 2001, este 31 mai a.c. Acest termen nu se va mai prelungi şi, deci, au mai rămas 3 zile pentru ca restanţierii să-şi îndeplinească această obligaţie. Potrivit informaţiilor furnizate de d-na ec. Iulia Mireştean, şef compartiment analiză, sinteză, rapoarte şi relaţii cu mass-media din cadrul DGFP Alba, până la data de 27 mai a.c. situaţia depunerii declaraţiilor de venit global se prezintă astfel: la cele 11 administraţii ale finanţelor publice din judeţ au fost depuse aproape 73 la sută din declaraţiile de venit global estimate. La finele lunii aprilie (când a expirat primul termen limită) contribuabilii au depus 51,26 la sută din numărul total al declaraţiilor de venit global estimate. Deci, în aproape o lună de zile doar 22 la sută din contribuabilii restanţieri s-au grăbit să se prezinte la administraţiile finanţelor publice pentru a-şi completa declaraţiile amintite. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Joi, la Cugir
Sindicatele ies din nou în stradă
     Acţiunile de protest declanşate de cele două confederaţii sindicale BNS şi Cartel Alfa în urmă cu mai bine de două săptămâni îşi continuă cursul. După ce într-o primă fază, sindicaliştii din judeţ s-au mulţumit să picheteze Prefectura Alba, timp de trei zile consecutiv şi să participe pe la alte mitinguri din ţară, de această dată reprezentanţii BNS şi Cartel Alfa au decis să organizeze un mare miting la Cugir.
     Potrivit liderului judeţean al BNS, Gheorghe Crăciun, acest miting va avea loc joi de la ora 13.00 în faţa Clubului Sindicatelor din Cugir, iar organizatorii speră să scoată în stradă circa 6.000 - 7.000 de oameni. "Am ales Cugirul ca loc de desfăşurare a acestui miting întrucât este un oraş pe cale de dispariţie. Vrem să tragem un nou semnal de alarmă şi sper ca de această dată să fim auziţi", a declarat liderul sindical Gheorghe Crăciun.
     La nivelul judeţului Alba, cele două confederaţii sindicale reprezintă aproximativ 25.000 de membri, din care majoritatea provin din sectorul bugetar. Întrucât în perioada scursă de la demararea protestelor, revendicările înaintate de BNS şi Cartel Alfa nu au fost soluţionate, guvernul avansând un termen de soluţionare până în 2004, conducătorii confederaţiilor au decis să continue cu şi mai mare intensitate acţiunile de stradă.
     În 11 iunie va avea loc un mare miting de protest în capitală, după care, ciclul de proteste se va relua în cazul în care revendicările solicitate rămân la stadiul de negocieri, susţin surse sindicale.
Florin ROMAN
Azi e zi de sărbătoare în mini-parlamentul judeţean
CJ Alba aniversează prin muncă 10 ani de la constituire
     În urmă cu 10 ani, mai exact la 22 aprilie 1992 lua fiinţă Consiliul judeţean Alba ca unitate distinctă a administraţiei publice judeţene. De atunci au trecut două legislaturi, iar una este în plină activitate până în 2004. Acest eveniment va fi aniversat astăzi în cadrul unei şedinţe ordinare ce va avea loc în sala mare a Casei de cultură a sindicatelor din Alba Iulia, de la ora 11.00.
     Toţi conducătorii CJ Alba,consilierii judeţeni, conducători ai administraţiei publice, parlamentari, directori ai serviciilor publice descentralizate, salariaţi ai instituţiei vor primi diplome şi plachete care marchează acest eveniment important. Vor fi prezenţi la Alba Iulia prefecţi, subprefecţi, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai unor judeţe învecinate, reprezentanţi ai guvernului şi ai altor ministere etc. (F.R.)
10 ani fructuoşi în activitatea Consiliului judeţean Alba
Gestionarea cu succes a problemelor comunitare
     Consiliul judeţean Alba, autoritatea administraţiei publice locale, constituit în anul 1992, va sărbători 10 ani de activitate rodnică, servind cu un deosebit profesionalism interesele comunităţii. Multitudinea atribuţiunilor, dar şi complexitatea lor, au fost determinate în abordarea pragmatică a acestora de Consiliul Judeţean, de delegaţia permanentă a acestuia, comisiile de specialitate, precum şi de către aparatul propriu de specialitate. Astfel, în privinţa relaţiilor de colaborare şi conlucrare cu autorităţile administraţiei publice locale (consilii locale şi primării) s-au făcut paşi însemnaţi care s-au materializat în continuarea procesului de descentralizare a administraţiei publice locale, prin prelucrarea spre finanţare de noi activităţi: asistenţă socială, învăţământ şcolar preuniversitar, consultanţă agricolă, sprijin financiar pentru cultele religioase şi altele; accesul direct la proiectele privind dezvoltarea infrastructurii, acţiune ce este în curs de consolidare; sporirea competenţelor şi diversificarea atribuţiunilor în fiecare unitate administrativ - teritorială, acţiune susţinută prin echilibrarea bugetelor locale, deci, transferarea unor sume defalcate din TVA şi din impozitul pe venit de la bugetul de stat către bugetele locale; aplicarea prevederilor legale cu privire la cele două zone defavorizate (Cugir şi Munţii Apuseni), precum şi a Legii moţilor, acţiune cu impact asupra comunităţii locale; organizarea de întâlniri zonale axate pe probleme de actualitate cum ar fi: asistenţă socială, funcţionari publici, salarizare şi organizare, bugete locale, informatizare, stare civilă şi altele.
     O altă latură pozitivă a Legislatoriului judeţului Alba a fost aceea a înfiinţării unor noi instituţii publice, concomitent cu preluarea spre coordonare şi finanţare de noi activităţi, în scopul gestionării cu eficienţă a problemelor economico-sociale de interes judeţean. Este vorba despre Direcţia Generală pentru Protecţia Dreptului Copilului, instituţie publică la care principiile reformei încep să prindă contur; Corpul Gardienilor Publici ai judeţului Alba; Direcţia judeţeană pentru protecţia plantelor Alba; Serviciul public "Salvamont" Alba; Muzeul "Unirii" Alba Iulia, instituţie publică preluată începând cu anul 2002. Nu în cele din urmă trebuie menţionat faptul că judeţul Alba, prin Consiliul judeţean, este membru cu drepturi depline în mai multe asociaţii de rang european - Ansamblul Regiunilor Europene, Asociaţia Regiunilor Europene pentru Tehnologie şi Industrie, Fundaţia pentru Dezvoltare Economică Durabilă a Regiunilor Europei prin care s-au derulat două proiecte interregionale (Proiectul Eugenia şi Proiectul ECOSTEP) de mare importanţă pentru comunităţi.
Răzvan JURCĂ
Pentru evitarea situaţiilor conflictuale de tipul restituirii accizelor
Sindicaliştii finanţişti propun măsuri urgente de modificare a Legii funcţionarului public
     La sediul DGFP Alba a avut loc ieri o conferinţă de presă la care au participat Vasile Marica - preşedintele Uniunii Sindicatelor Funcţionarilor Publici din România (USF PR care are 40.000 de membri), Sebastian Oprescu şi David Somlea - vicepreşedinţi ai USFPR, Mircea Ispas - preşedintele Sindicatului Finanţe Publice Alba. Ordinea de zi a întâlnirii a avut următoarele teme: * Proiectul de modificare a statutului funcţionarului public; stadiul negocierilor cu Guvernul României; acţiuni revendicative; Situaţia privind rambursările de TVA la nivel naţional şi restituirile de accize. Preşedintele USFPR, Vasile Marica, a subliniat că, în cadrul negocierilor cu Guvernul, sindicaliştii au susţinut modificări ale legislaţiei în vigoare (în conformitate cu solicitările Comunităţii Europene) şi nu elaborarea unui alt proiect. De asemenea, s-au solicitat unele modificări la capitolul sancţiuni, astfel ca Legea funcţionarului public să poată fi aplicată mai exact. Sindicaliştii susţin că suspendarea unui funcţionar public este necesară doar în momentul în care justiţia va demonstra vinovăţia acestuia. În prezent, 72 la sută din funcţionarii publici sunt absolvenţi de facultate şi se urmăreşte ca pe viitor să fie angajate doar persoane cu studii superioare. "Noi nu am fost de acord cu propunerea ca funcţionari publici să fie considerate doar persoanele cu studii superioare", a afirmat Vasile Marica. "Negocierile s-au terminat fără a se obţine rezultate concrete. Am solicitat medierea ministrului Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, iar domnia sa a acceptat să ajungem la o înţelegere în ceea ce priveşte Legea funcţionarilor publici", a precizat liderul sindical. La capitolul revendicări, salariaţii au solicitat guvernanţilor majorarea salariului minim pe economie la 100 de euro, obţinându-se doar 75 de euro. Datorită acordului încheiat cu FMI, reprezentanţii Guvernului au susţinut că nu pot fi depăşiţi anumiţi parametri. "Vorbind despre rambursarea TVA şi restituirea accizelor, trebuie amintit că funcţionarii publici sunt obligaţi să lucreze cu acte normative incomplete şi care se modifică de la o zi la alta. Consider că problemele apărute trebuie rezolvate împreună cu specialiştii din cadrul Ministerului Finanţelor, cei care interpretează legea. Situaţia celor 9 colegi finanţişti este neclară şi susţinem reangajarea lor. Ei vor lucra o perioadă limitată şi vor desfăşura alte tipuri de activităţi în cadrul DGFP Alba, până la soluţionarea situaţiei apărute", a precizat, în încheierea întâlnirii, Vasile Marica. (A.D.T.)
În judeţul Alba
Luna plină a stârnit conflicte violente
     * Luni, 27 mai a.c., Nicolae Cibu (36 ani, din Daia Română) a ajuns la spital cu un traumatism toracic şi alte echimoze după ce a încercat să regleze un conflict mai vechi într-un mod preistoric, respectiv cu ajutorul bâtei şi a pumnului. În fapt, Nicolae Cibu l-a pândit, în noaptea (cu lună plină) de 26/27 mai a.c., pe consăteanul său, Nicolae Hileagă (24 ani) la ieşirea din Disco Club Daia Română. Deşi l-a aşteptat pe Hileagă pe o stradă întunecoasă şi înarmat cu o bâtă, Cibu nu l-a putut "dovedi" deoarece prezumtiva sa victimă era însoţită de fratele său, Vasile. Deoarece nu a reuşit să-i aplice corecţia pe stradă, Cibu l-a urmărit pe Hileagă până în curtea acestuia. Unde, se pare, a primit ceea ce a căutat: o bătaie puternică, administrată de fraţii Hileagă. Cu toate că Cibu are câteva zile de îngrijiri medicale, el poate fi cercetat de poliţie pentru violare de domiciliu, după ce a insistat să-l altoiască pe Hileagă în propria sa curte. În cauză, poliţiştii din Daia Română continuă cercetările.
     * Un alt conflict, provocat dacă nu de luna nouă, atunci sigur de o neînţelegere între doi proprietari de oi, s-a consumat luni, 27 mai, în jurul orei 20.00, în satul Colibi - comuna Ohaba. De la un schimb de replici mai dure, în legătură cu ceva mioare, Gavrilă Decean (42 ani) s-a trezit înţepat în piept cu o furcă, de consăteanul său Gheorghe Stremţan (62 ani). Decean a fost transportat la spital unde a fost diagnosticat cu plagă înţepată toracică, prin agresiune. Se pare că lovitura cu furca nu i-a pus viaţa în pericol lui Decean, însă poliţiştii din Ohaba continuă cercetările pentru stabilirea gradului de vinovăţie a fiecărui combatant.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.