Curier județean
Rugăciunea de azi
     Bine eşti cuvântat, Stăpâne atotţiitorule, care ai luminat ziua cu lumină de soare şi noaptea ai strălucit-o cu raze ca de foc; Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei şi a ne apropia de începuturile nopţii; ascultă rugăciunea noastră şi a tot poporului Tău şi ne iartă nouă, tuturor, păcatele noastre cele de voie şi cele fără de voie. Primeşte rugăciunile noastre cele de seară şi trimite mulţimea milei tale şi a îndurărilor Tale peste moştenirea Ta. Ocroteşte-ne cu Sfinţii Tăi Îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptăţii Tale. Îngrădeşte-ne cu adevărul Tău. Păzeşte-ne cu puterea Ta. Mântuieşte-ne de toată primejdia, de tot vicleşugul celui potrivnic şi ne dăruieşte această seară cu noaptea ce vine, desăvârşit sfântă, cu pace, fără de păcate, fără sminteală, fără nălucire şi în toate zilele vieţii noastre. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi ale tuturor Sfinţilor Tăi, care Ţi-au plăcut din veac. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Teodosie; Sf. Mc. Olivian şi Alexandru
Catolic: Sf. Maxim

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Rectorul Școlii Române de Afaceri din Alba Iulia a trecut în eternitate
     rectorO moarte fulgerătoare a curmat firul vieţii celui care a fost prof. univ. dr. Eugen Buciuman, rectorul Şcolii Române de Afaceri Alba Iulia, născut la 14 august 1933 în Pâclişa, judeţul Alba. Distinsul profesor a pus mult suflet şi şi-a valorifcat întreaga pregătire şi experienţă pentru dezvoltarea instituţiei pe care a condus-o şi pentru pregătirea studenţilor la un nivel cât mai înalt. A fost un mare specialist în economie agrară şi montanologie. A venit în Alba Iulia cu dorinţa de a pune bazele unei instituţii de învăţământ superior care s-a adresat comunităţii oamenilor de afaceri şi îndeosebi comunităţii rurale.
     Este o mare pierdere pentru Şcoala Română de Afaceri şi pentru învăţământul superior românesc.
      Conducerea Şcolii Române de Afaceri Alba Iulia, colegii de muncă şi studenţii îşi exprimă adâncul regret pentru pierderea unui om de mare valoare intelectuală (ştiinţifică) şi transmitem sincere condoleanţe familiei pe care a iubit-o atât de mult.
Va rămâne veşnic în amintirea noastră.
În comuna Cenade
Partida Romilor are o nouă conducere
     În comuna Cenade a avut loc reorganizarea Partidei Romilor (social-democrat), eveniment determinat de faptul că, în urmă cu circa 10 zile, mai mulţi romi au fost minţiţi de către reprezentanţii Uniunii Democrate Creştine a Romilor din Sibiu cum că domnul Ilie Petru ar fi trecut în tabăra, sau mai bine zis în "şatra" lui Cioabă. Dezminţind categoric acest lucru, domnul Ilie Petru, preşedintele Partidei Romilor, Filiala Alba şi consilier al prefectului împreună cu Constantin Vitan, preşedinte la subfiliala Jidvei şi Cosmin Pienar, preşedinte la subfiliala Cugir, a informat rromii din Cenade că singurul partid capabil să-i ajute este Partidul Social Democrat şi Partida Romilor. Domnul Ilie Petru s-a deplasat la Cenade la solicitarea mai multor romi din Cenade care s-au prezentat la Prefectură pentru a verifica dacă a trecut sau nu la partidul lui Cioabă. După ce lucrurile s-au clarificat la faţa locului, cei 56 de romi prezenţi au rupt legitimaţiile în faţa primarului şi a şefului de post şi au primit legitimaţii de la Partida Romilor, unde s-au şi înscris de fapt de la început. Cel care i-a minţit pe romii din Cenade a fost nimeni altul decât fostul şef al Partidei Romilor de la Blaj, Viorel Mărginean, care a trecut la Partidul lui Florin Cioabă. A fost aleasă şi conducerea subfilialei Cenade a Partidei Romilor în componenţa: Petru Stoica - preşedinte; Dumitru Locatar şi Ioan Moldovan - vicepreşedinţi, Maria Gaşpar - secretar.
Ziua Gardianului
     Ziua Gardianului Public va fi aniversată în acest an, joi, 30 mai a.c. Manifestările prilejuite de acest eveniment vor avea loc la sediul Corpului Gardienilor Publici Alba cu începere de la ora 12.00. (F.R.)

Responsabilii francezi ai Programului EURODYSSEE la Alba Iulia
     Timp de două zile (26 şi 27 mai a.c.), d-ra Rhyslane Kadmiri şi d-l Philippe Renahy, responsabili ai Programului EURODYSSEE din regiunea franceză Franche-Comte, au fost oaspeţi ai judeţului Alba. Ei au fost primiţi în cursul zilei de luni de vicepreşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba, ec. Eugen Popa. În cadrul Programului EURODYSSEE, în care Alba a intrat ca partener încă din toamna anului 2001, se încearcă un schimb de tineri care să lucreze în firme din regiunea franceză şi din judeţul nostru.
     În prima fază, în toamna acestui an, vor veni tineri francezi care vor fi angajaţi la firme private (dispuse să primească stagiari) unde vor lucra 4 luni. O lună va fi consacrată învăţării limbii române iar celelalte 3 luni muncii efective în profesia în care este pregătit. Urmează ca, din toamna acestui an sau primăvara celui următor, tinerii din judeţul Alba să aibă o asemenea experienţă în regiunea Franche-Comte. De altfel, un asemenea parteneriat se va derula, din acest an, şi cu o altă regiune franceză, Rhone-Alphe. "Acţiunile se înscriu în orientarea UE de a apropia structurile europene de ţările candidate, de a facilita schimbul de experienţă la nivelul simplului cetăţean", ne-a informat purtătorul de cuvânt al CJ Alba, Ioan Bâscă.
Florin ROMAN
Costurile totale ale sărbătorii de la Şugag s-au ridicat la 70 de milioane de lei
Banii au ca sursă exclusivă bugetul Consiliului local al comunei
     După cum aţi putut afla din paginile ziarului nostru, duminică, 26 mai a.c, la Şugag a avut loc una dintre cele mai importante sărbători pastorale, intrată în tradiţie, care marca pe vremuri plecarea ciobanilor în transhumanţă. Demnă de toată lauda râvna depusă de primarul comunei, Constantin Jinar, pentru ca toate lucrurile să iasă bine. Şi dacă sărbătoarea îşi pierde autenticitatea şi savoarea de la an la an nu este vina organizatorilor, ci a gustului publicului, căci oamenii din zonă au ajuns să se distreze aşa cum trăiesc, adică tot mai urbanizat, lăsând în urmă tradiţiile moştenite de la strămoşii lor. Primarul Jinar ne-a mărturisit că efortul financiar din partea Consiliului local a fost destul de însemnat: cca. 70 de milioane de lei, din care 48 de milioane de lei a reprezentat numai plata artiştilor care au apărut pe scenă la spectacolul folcloric "Zi bade cu fluiera". (I.H.)
La concursul "Floare de colţ" 3 din cele 27 de burse naționale au fost câștigate de reprezentanții județului Alba
     Săptămâna trecută la Bucureşti s-a desfăşurat faza naţională a concursului "Floare de colţ" organizat în cadrul campaniei "Casa de copii nu e acasă" prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie urmăreşte prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiiilor aflaţi în situaţii defavorizate. Concursul în sine şi-a propus şi credem că a şi reuşit identificarea tinerilor cu talente deosebite în literatură, muzică, dans, teatru, pictură, ştiinţă, informatică, sport ş.a. Desigur că aceştia provin din categoria menţionată. Ocupanţii locurilor I, II şi III la faza naţională a concursului sunt premiaţi cu burse naţionale de 100 EURO pe o perioadă de 3, 2 şi respectiv 1 an. Reprezentanţii judeţului nostru au făcut o figură mai mult decât frumoasă ei reuşind câştigarea a trei burse din cele 27 acordate la nivelul întregii ţări (câte 3 pentru fiecare categorie). Astfel Liviu Cernat a obţinut Premiul I la categoria "Muzică", el este asistat prin sistemul "Alternative de tip familial" şi tot un Premiu I i-a revenit lui Alin Dorel Bacali, de la Centrul de plasament Vadu Moţilor, la categoria "Folclor". Cel de-al treilea câştigător al unei burse este Daniel Oneţ, de la Centrul de plasament Horea, la categoria "Arte plastice". De reţinut şi performanţa Angelei Urieş de la Centrul de plasament Cugir şi a lui Sorin Golguţ de la Centrul de plasament Abrud care au obţinut menţiuni la categoriile "Dans" şi respectiv "Sport". Premiile vor fi înmânate câştigătorilor în cadru festiv, la Bucureşti, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului - 1 Iunie. Cele trei premii câştigate sunt un merit al copiiilor dar şi al Direcţiei pentru protecţia copilului Alba şi al profesorilor şi angajaţilor centrelor de plasament de unde provin aceştia. Tuturor deci calde felicitări şi la mai mare!
Anca DINICĂ
Fagul Împăratului în administrarea Primăriei Baia de Arieş
     Aşa cum ziarul nostru v-a mai informat, unul din marile puncte de atracţie ale Munţilor Apuseni, Fagul Împăratului, a ajuns în proprietatea privată a unui localnic, odată cu aplicarea Legii de retrocedare a pădurilor. Primarul oraşului Baia de Arieş, Silviu Mârzan, ne-a declarat că împreună cu membrii Consiliului local a iniţiat mai multe demersuri pentru ca celebrul fag să intre în proprietatea autorităţilor locale. Mai mult, se încearcă deschiderea unui nou drum de acces spre Baia de Arieş prin Muncel, pe DC 1, documentaţia în acest sens fiind înaintată la Agenţia Naţională a Drumurilor. Până atunci însă, proprietarului pădurii i s-a pus în vedere să nu taie acest copac, având în vedere că primăria va primi în proprietate o suprafaţă forestieră în apropiere se speră într-un schimb cu actualul proprietar.
     Şi acum, duminica şi în sărbători, tinerii din zonă iau drumul spre Fagul Împăratului, unde se bucură de frumuseţea deosebită a acestui monument istoric şi al naturii.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.