Prima pagină Ediția din: 29.05.2002
Știri
Întâlnire cu... rezistenţa anticomunistă
     După cum aţi putut afla din paginile ziarului nostru, astăzi, 29 mai a.c., între orele 18,00- 20,00, sala "Aula Magna" a Universităţii "1 Decembrie 1918" va găzdui seminarul cu tema "Rezistenţa anticomunistă din Munţii Făgăraşului, din anii 1948-1957", avându-l ca invitat special pe Ion Gavrilă Ogoranu. Moderator va fi scriitorul Aurel Pantea. (I.H.)
Casa de cultură - Avram Iancu
     Începând de vineri, Casa de cultură din Cîmpeni va purta numele marelui patriot Avram Iancu, ne-a informat primarul oraşului, Ioan Viorel Sicoe. Acest lucru a fost consfinţit de Consiliul local, fiind adoptată o hotărâre în acest sens. Casa de cultură din Cîmpeni va funcţiona în sediul fostului cinematograf, preluat de asemenea în patrimoniul primăriei. (F.R.)
Păduri retrocedate cu ţârâita
     În România există o suprafaţă împădurită de 6,4 milioane de hectare, din care 4,2 milioane de hectare sunt păduri proprietate particulară, revendicate de adevăraţii proprietari. Din păcate, până în prezent, adică după 12 ani de tranziţie, doar 300.000 hectare de pădure au fost retrocedate. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Într-o atmosferă de adâncă evlavie şi pioşenie ieri au avut loc la Blaj
Funeraliile cardinalului martir Alexandru Todea
Peste 600 de preoţi greco-catolici în procesiune *Emil Constantinescu prezent la serviciul divin *Pentru păstrarea ordinii Mitropolia Greco-Catolică a "mobilizat" 200 de persoane * 15 preoţi au spovedit credincioşii *Alţi 30 i-au împărtăşit
     înmormântareLa exact 32 de ani de când a fost încredinţat pământului primul cardinal al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică - Eminenţa Sa Iuliu Hossu, câteva mii de credincioşi au participat în cursul zilei de ieri la ceremonia de înhumare a Eminenţei Sale Cardinalul Alexandru Todea - cel care s-a jertfit pentru păstrarea credinţei greco-catolice în anii grei în care ea a fost interzisă. Blajul a primit cu pioşenie pelerinii şi preoţii greco-catolici din toate cele cinci dieceze de pe teritoriul Românei care au umplut piaţa din faţa Catedralei Mitropolitane. Celebrările liturgice ocazionate de înhumarea Cardinalului Alexandru Todea au început la ora 10.00 cu procesiunea clerului catolic (greco-catolic, romano-catolic, evanghelic) prezent, apoi sicriul cu trupul neînsufleţit al vlădicii a fost scos din catedrală şi aşezat pe un catafalc astfel încât toţi cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu au avut posibilitatea să-l vadă. Din aceleaşi motive serviciul divin a fost oficiat de ÎPS Lucian Mureşan, arhiepiscop şi mitropolit de Alba Iulia şi Făgăraş, Blaj, asistat de Eminenţa Sa Cardinalul Achille Silvestrini - reprezentantul personal al Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, Excelenţa Sa Monsenior Jean Claude Perisset - Nunţiul Apostolic în România, alături de toţi cei peste 20 de înalţi ierarhi greco-catolici şi romano-catolici prezenţi. Serviciul religios a început cu Sfânta Liturghie, a continuat cu rugăciunea amvonului şi Prohodul. Doar câteva dintre sutele de mesaje de condoleanţe transmise au fost citite în faţa credincioşilor - cel al Papei Ioan Paul al II-lea, al Preafericitului Părinte Teoctist - patriarhul Bisercii Ortodoxe Române, al Preşedintelui - Ion Iliescu, al primului ministru - Adrian Năstase.
     "Alexandru Todea a fost icoana vie a unei instituţii religioase căreia neamul românesc întreg îi datorează atât de mult în lupta sa cu restriştile istoriei. A îndurat el însuşi aceste restrişti, le-a învins prin credinţă şi nădejde şi a trăit ziua dreptăţii şi răsplăţii lui Dumnezeu şi a oamenilor. În acel moment a ştiut să fie nu omul umbrelor trecutului, cărora le plătise un tribut atât de greu, ci slujitorul luminilor viitorului cărora li s-a închinat cu toată fiinţa" - se spune în mesajul adresat de preşedintele Ion Iliescu. Este aceasta încă o recunoaştere a însemnătăţii excepţionale a activităţii Eminenţei Sale Cardinalul Alexandru Todea, ale cărui merite au fost recunoscute de puterea laică a statului român atunci când i-a fost conferită Crucea Republicii în grad de cavaler. Tocmai de aceea lângă catafalc s-au aflat în permanenţă patru studenţi teologi greco-catolici dublaţi de patru ostaşi din trupele de vânători de munte, iar la momentul aşezării sale în cripta din interiorul Catedralei Mitropolitane (alături de Inocenţiu Micu Clain - cel care a făcut din Blaj inima greco-catolicismului) s-a intonat Imnul de Stat şi au fost trase trei salve de armă.
     Pelerinii veniţi să-l însoţească pe ultimul drum pe Alexandru Todea au primit împărtăşania la sfârşitul serviciului divin din mâna a 30 de preoţi greco-catolici, iar cei care au dorit s-au putut spovedi, pentru aceasta fiind organizate 15 puncte în interiorul Institutului teologic sau în aer liber în parcul din faţa Catedralei Mitropolitane. Excelenta îndrumare a pelerinilor şi ordinea au fost asigurate de 200 de studenţi teologi, tineri preoţi şi membri ai asociaţiilor greco-catolice de tineret. Lor le-au venit în sprijin 100 de jandarmi, şi trebuie să remarcăm prezenţa lor discretă şi decentă. Grija faţă de participanţi, mai ales având în vedere temperatura ridicată şi aglomeraţia, s-a vădit şi prin împărţirea de apă minerală tuturor, pe tot parcursul celor aproape 4 ore ale ceremoniei. Toţi cei care au participat la înmormântare au primit câte un colăcel, un pahar de vin, o fotografie a Cardinalului Alexandru Todea şi o carte semnată de el - "Rugăciunea tineretului". Pentru reprezentanţii clerului şi ai puterii laice a fost organizată o masă de pomenire de 700 de persoane.
     Marea preţuire de care s-a bucurat Eminenţa Sa Cardinalul Alexandru Todea pe parcursul vieţii şi însemnătatea activităţii sale a fost marcată şi de prezenţa la ceremonia de înmormântare a Excelenţei Sale Monseniorul Antonio Maria Veglio - secretar al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Monseniorului Maurizio Malvestiti de la aceeaşi congregaţie romană, PS John Bucovscki - arhiepiscop, fost Nunţiu Apostolic în România, PS Sofronie Mudryj - episcop al Eparhiei Greco-catolice de Ivano-Frankivsk (Ucraina), PS Keresztes Szilard - episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Hajdudorog (Ungaria), PS Iuri Djudjar - episcop auxiliar al Eparhiei Greco-Catolice de Mukacevo (Ucraina), ÎPS Gheorghe Robu - Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, ÎPS Jakubinyi Gyorgy - arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, PS Anton Coşa -romano-catolic de Chişinău şi toţi ceilalţi episcopi romano-catolici din România, PS George - episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Virgil - episcop greco-catolic de Oradea, PS Alexandru - episcop greco-catolic de Lugoj, PS Ioan - episcop greco-catolic de Maramureş, PS Florentin - episcop auxiliar greco-catolic de Cluj-Gherla.
     Au fost, de asemenea, prezenţi pr. Olivier Rasquez - rectorul Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, pr. Mihai Frăţilă - vicerectorul aceleiaşi instituţii, pr. Claudiu Pop - parohul Misiunii Greco-Catolice din Paris şi pr. Vasile Luţai - preot greco-catolic la Viena. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, cel care a prezentat şi mesajul PF Teoctist. Din partea autorităţilor laice au participat ministrul culturii şi cultelor - Răzvan Theodorescu, secretarul general al MCC - Ioan Hidegcuti, consilierii prezidenţiali Victor Opaschi şi Ioan Talpeş, Cristian Moisescu - directorul Direcţiei Culte din MCC, Ioan Rus - prefectul judeţului Alba, Eugen Popa - preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba, Ion Mărginean - directorul DCCPCN Alba, Ioan Maier - subprefectul judeţului Alba, Ioan Şolea - primarul municipiului Blaj. Au fost de asemenea prezenţi Emil Constantinescu, Doina Cornea, Victor Ciorbea - preşedintele PNŢCD, Radu Sârbu, Traian Remeş - fost ministru de Finanţe.
Anca DINICĂ
MESAJE DE CONDOLEANŢE
Mesajul transmis Arhiepiscopului și Mitropolitului de Alba-Iulia și Făgăraș, Înalt Preasfinției Sale Lucian Mureșan
     Pe când ne desfășurăm călătoria apostolică în Azerbaidjan, aflând de piosul sfârșit al Venerabilului și Preaiubitului nostru frate Alexandru Cardinal Todea, Arhiepiscop Emerit de Alba-Iulia și Făgăraș, ne arătăm sufletul îndurerat și, ca și cum am fi de față, suntem uniți cu Tine și cu toți Episcopii, preoții, călugării și credincioșii de acolo, care vor participa la funeraliile Sale!
     De asemenea dorim să evocăm împreună, în amintirea acestui Întâistătător, numeroasele fapte mari realizate de El cu zel în beneficiul Bisericii și suferințele pe care le-a îndurat ca mărturisitor al credinței în timpul cruntului regim tiranic.
     Cerând mila divină și mare răsplată de la Dumnezeu pentru meritele Sale, împărțim din inimă binecuvântarea noastră apostolică ție și tuturor participanților la înmormântare.
Papa Ioan Paul II

Înalt Prea Sfinţiei Sale, ÎPS Lucian MUREŞAN, arhiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş, Mitropolit al Bisericii Catolice de Rit Bizantin din România Înalt Prea Sfinţia Voastră,
     Am aflat că acum, în lumina Învierii din morţi a Domnului nostru Iisus Hristos, a fost chemat la cele veşnice iubitul nostru frate, Cardinalul Alexandru Todea.
     Pleacă la vârsta binecuvântată, după ce a împlinit cu sfinţenie voia lui Hristos ca preot, după ce a pătimit în întunecatele închisori comuniste, după ce a slujit ca episcop şi cardinal, retrăgându-se în ultima parte a vieţii la vatra natală, în mijlocul celor dragi, unde l-am cercetat şi noi rugându-ne şi îmbrăţişându-ne în iubire sfântă.
     Momentul acesta trist îl întâmpinăm cu nădejde în Hristos, Cel ce a biruit moartea, Care ne încredinţează că despărţirea de adormitul în Domnul cardinal Alexandru Todea este vremelnică.
     Vă adresăm Înalt Prea Sfinţiei Voastre, ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor Bisericii Catolice de Rit Bizantin din România, gândurile noastre de părtăşie a durerii şi ne rugăm ca Hristos, Cel ce a înviat a treia zi din morţi şi s-a făcut "începătură învierii celor adormiţi", să aşeze sufletul lui împreună cu aleşii Săi. Poate spune acum cu Apostolul neamurilor: "Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii..." (I. Timotei 4,7-8).
Hristos a înviat!
Veşnica lui pomenire!
Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Excelență Monsenior Mitropolit,
     În momentul în care Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, pierde pe unul din fiii săi cei mai iubiți în persoana Eminenței Sale Cardinal Alexandru Todea, mă unesc în rugăciunea de laudă care se înalță spre Dumnezeu împreună cu toată comunitatea de credincioși, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru mărturia de credință pe care a dat-o în anii grei ai persecuției comuniste. Să dea Bunul Dumnezeu ca sacrificiul său în ministerul sacerdotal și episcopal, în timpul închisorii și în timpul bolii, să fie pentru noile și viitoarele generații de credincioși un stimulent al propriei fidelități în "iubirea lui Cristos cu o inimă romană".
     Cu sentimente de participare frățească la durerea voastră, sunt alături de toți Episcopii, Preoții, Călugării și Călugărițele și credincioșii Bisericii Greco-Catolice,
În Cristos Domnul nostru
IPS Jean-Claude Perisset, Nunțiu Apostolic în România
Timp de trei zile
Municipiul Sebeș - capitala hidroenergeticii românești
     În zilele de 31 mai, 1 şi 2 iunie a.c., municipiul Sebeş va fi gazda celei de-a doua conferinţe naţionale, "Profesorul Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii româneşti", organizată de Prefectura judeţului Alba, Consiliul judeţean Alba, Primăria şi Consiliul local al municipiului Sebeş, filialele Alba şi Cluj ale Asociaţiei generale a inginerilor din România, (AGIR), SC Hidroconstrucţia SA Sebeş şi Centrul cultural Lucian Blaga. Conferinţa este nu numai un omagiu adus prof. dr. ing. doc. Dorin Pavel care trăieşte şi astăzi în sufletele miilor de studenţi şi constructori de hidrocentrale, ci şi un prilej de reflecţie şi proiecţie asupra viitorului hidroenergeticii româneşti. Preşedintele României, domnul Ion Iliescu, el însuşi un hidroenergetician care a avut fericitul prilej de a fi în preajmă şi a-l asculta pe marele profesor, va transmite un mesaj de suflet conferinţei iar reputaţi oameni de ştiinţă din domeniul hidroenergeticii, hidraulicii, construcţiilor şi amenajărilor de râuri şi centrale, vor onora conferinţa şi memoria marelui profesor şi ctitor, pentru că în toate marile lucrări hidroenergetice realizate în ţară se află şi o parte din munca entuziastă, tenace şi de înaltă ţinută a inginerului Dorin Pavel, nepotul lui Lucian Blaga. Felicitări organizatorilor şi mai ales tânărului primar, ing. ec. Mugurel Sârbu.
Gheorghe CIUL

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.