Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dragonii fotbalului
     Extremul Orient s-a pregătit să întâmpine cu fastul şi exotismul specifice lumii asiatice marele show al fotbalului mondial - cea de-a XVII-a ediţie a Cupei Mondiale, prima din secolul XXI. Va fi o premieră absolută prin aceea că organizarea marelui spectacol de pe continentul dragonilor va fi găzduit de două ţări: Coreea de Sud şi Japonia, renumite prin fantezie, precizie, migală şi acurateţe, care au înălţat împreună 20 de bijuterii arhitectonice pe verticală şi orizontală - simboluri ale civilizaţiei viitorului, la care arhitecţii se vor raporta multă vreme de aici înainte. Totul este pregătit pentru marele festin fotabilistic care va începe azi la Seul, capitala unui stat care s-a dezvoltat în ultima vreme de-a dreptul miraculos. Ce să mai spunem de Japonia, unde rafinamentul şi înclinaţia spre ştiinţa îmbinării amănuntelor şi detaliilor este de acum proverbială, cucerind piaţa mondială cu produsele lor ultrasofisticate, de o complexitate inhibantă pentru restul lumii.
     Mariajul celor doi mari dragoni ai Asiei - unul din viitoarele mari centre de putere ale planetei - alese să găzduiască acest mare bal mare, a declanşat o concurenţă diabolică, în cel mai bun sens al cuvântului, între Seul şi Tokio. Să amintim că bugetele alocate depăşesc cu mult chiar şi pregătirile americanilor pentru World Cup'94. Pentru construcţia stadioanelor Mondialelor 2002 s-au cheltuit circa 1,7 miliarde de euro. Suma este de-a dreptul exorbitantă şi depăşeşte cu mult cifrele Franţei cheltuite pentru ediţia din 1998. Ambiţia ridicată la rangul de fanatism tipic asiatic, vrea să întreacă tot ce au făcut americanii şi europenii până la această oră. Desigur, efortul uman şi financiar extraordinar se va regăsi la sfârşit în veniturile încasate.
     Aşadar, o planetă întreagă îşi îndreaptă atenţia spre inima Asiei, acolo unde încoronatul rege - fotbalul îşi invită fanii de pe întregul mapamond. Tot ce are mai bun fotbalul planetar, cu toţi jucătorii ei de 24 de karate însumând sute de milioane de dolari, se află deja încartiruiţi în hoteluri de lux gata pentru declanşarea fiestei, sau altfel spus, a războiului mondial al fotbalului. 34 de echipe visează să fie încoronate cu laurii titlului de regină a fotbalului lumii. Firesc, fiecare are dreptul de a spera, a visa, în definitiv uriaşa competiţie poate avea, în ciuda oricăror calcule şi pronosticuri, surprize de proporţii. Vor apune vedete, glorii, staruri, care au luminat multă vreme constelaţia fotbalului şi se vor naşte altele. Grandiosul spectacol din mirificul Orient se desfăşoară sub spectrul lui 11 septembrie 2001, care a obligat Coreea de sud şi Japonia să ia măsuri excepţionale de protecţie împotriva terorismului internaţional şi al huliganilor, care în ultima vreme invadează tot mai mult stadioanele. Organizatorii au întocmit în acest sens, listele cu persoanele indezirabile de pe teritoriul celor două state. Pentru a asigura liniştea Cupei Mondiale vor fi prezenţi la partidele desfăşurate circa 13.000 de poliţişti. Probleme dificile ridică transportul aerian între cele două ţări, care este estimat la 2 milioane de pasageri ce vor prefera avionul, ca mijloc de deplasare. Forţe speciale se vor ocupa de siguranţa zborurilor aeriene.
     Nu putem încheia aceste rânduri fără a vorbi de regretul, de gustul amar pe care ni-l lasă absenţa unui abonat perpetuu de la aceste regaluri fotbalistice - Naţionala Tricoloră. Ce să-i faci, ne-am făcut-o singuri, mai bine zis ne-au făcut-o Mircea Sandu şi neexperimentatul Gică Hagi. Vom aştepta să treacă patru ani pentru a putea prinde din urmă troica fotbalului mondial. Să ne bucurăm totuşi de această mare sărbătoare a fotbalului.
Gheorghe JURCĂ