Ultima oră
Știri
Verificarea recruţilor
     În conformitate cu prevederile art. 9 din Legea nr. 46/1996, privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în perioada 13.05 - 14.06.2002 se desfăşoară la sediul Centrului Militar Judeţean Alba activitatea de verificare a recruţilor născuţi în anul 1982 sau înainte de acest an, în vederea încorporării.
     Tinerii care nu s-au prezentat la chemarea C.M.J. în vederea încorporării, vor fi verificaţi şi aduşi în baza mandatelor de către organele de poliţie.
     Atenţionăm că neprezentarea sau sustragerea de la recrutare şi încorporare constituie infracţiune şi se pedepseşte, conform prevederilor art. 353 şi 354 din Codul Penal, cu închisoare.
Colonel Grigore IVĂŞCHESCU, comandantul Centrului Militar Judeţean Alba
Atenţie la cheia lăsată sub preş
     Poliţiştii din Câmpeni au fost sesizaţi miercuri, 29 mai, de Vasile C. din localitate despre faptul că, cel mai probabil în perioada 24-28 mai a.c., persoane necunoscute i-au furat din apartament un telefon mobil şi un aparat de fotografiat. Cercetările poliţiştilor au condus la constatarea că hoţul a pătruns în apartamentul păgubitului folosind, pur şi simplu, cheia pe care acesta o lăsase sub... preşul de la uşă. A fost identificat şi autorul furtului, în persoana unui băiat de 13 ani, elevi la o şcolaă generală din Câmpeni. Prejudiciul a fost recuperat iar băiatul a fost încredinţat părinţilor spre o mai atentă supraveghere. (N.T.)
Consilierul - jurist
     În intenţia de a desluşi, corespunzător tainele administraţiei locale, consilierul judeţean, doctor Liviu Stoica, a urmat cursurile facultăţi de Drept, din cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, pe care a absolvit-o cu brio în acest an, de curând, având loc şi cursul festiv. Cu prilejul acestui fericit eveniment, d-l Stoica ne-a precizat că ştiinţa de a gestiona interesele unei comunităţi, de a valorifica calităţile persoanelor alese sau numite în cadrul administraţiilor judeţene sau locale, este una deosebit de complexă şi presupune numeroase cunoştiinţe, inclusiv din domeniul juridic, pentru interpretarea temeinică a tuturor actelor normative. (R.J.)
Invazie nemaiîntâlnită de căpuşe
     În întreaga zonă a Munţilor Apuseni se constată în ultimul timp o invazie nemaiîntâlnită până acum de paraziţi (căpuşe şi cârcei). În mai multe localităţi din zona Abrud şi Câmpeni, se constată o infestare masivă a păşunilor, a lizierelor de păduri din locurile de păşunat şi îndeosebi a animalelor: bovine, cabaline, câini, ovine etc. Ba, mai mult, s-a constatat prezenţa cârceilor şi la mai mulţi crescători de animale, care s-au plâns că au fost pur şi simplu "atacaţi" de cârcei. Aceştia prezintă un mare grad de periculozitate, mai ales că după îndepărtare trompa rămâne în piele, producând inflamaţii deosebit de grave, deseori necesitând spitalizare. La animale acestea transmit o serie de boli infecto-contagioase şi parazitare. De altfel deja s-au semnalat câteva cazuri de morţi subite la bovine şi ovine. În aceste condiţii, pentru evitarea mortalităţilor la animale se indică a se apela de urgenţă la personalul veterinar. (I.R.)
Condamnat la închisoare acum 7 ani
Un urmărit general a fost prins
     Ofiţeri din cadrul Biroului Poliţiei Judiciare Alba în colaborare cu angajaţi ai UM 0962 (Serviciul de Protecţie Internă a Poliţiei) au reuşit să identifice o persoană condamnată la 2 ani închisoare pentru furt calificat în 1995. Dan Robert Popescu (28 ani, din Alba Iulia) a fost condamnat la închisoare în 1995, pentru furt calificat, pe baza unei sentinţe emise de Judecătoria Alba Iulia. În 21.05.1996, pe numele lui Popescu a fost emis un mandat de executare a sentinţei, deoarece a evitat să-şi ispăşească pedeapsa, iar în 1997 a fost dat în urmărire generală pe ţară. Robert Popescu a fost reţinut de poliţişti miercuri, 29 mai, în timp ce ieşea din blocul mamei sale, de pe strada Arieşului din Alba Iulia. Surse neconfirmate încă ne-au declarat că este posibil ca în intervalul dintre pronunţarea sentinţei şi reţinerea sa de către poliţiştii din Alba Iulia, Robert Popescu să fi fost plecat în Occident. Urmăritul general a fost depus în arestul IPJ Alba urmând să-şi ispăşească sentinţa.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În opinia deputatului PD Alexandru Pereş
PDSR și PSD, un fals grosolan!
     Tot mai edificator devine faptul că în noiembrie 2000 electoratul român a mai fost minţit o dată de către clasa politică, promiţându-i-se ceea ce îşi doreşte în continuare - locuri de muncă stabile, preţuri suportabile, pensii decente, într-un cuvânt - un nivel de trai mai bun decât în ultimul deceniu.
     Beneficiarii majori ai voturilor au fost atunci cei care au plusat mai mult, şi anume PDSR partid autointitulat social-democrat, doar prin promisiunile din Programul electoral. Au trecut, iată, 18 luni de guvernare PDSR, transformat mai nou PSD - Partidul Social Democrat - apărut printr-un artificiu ieftin, prin fuziune cu fostul PSDR (fost partid de buzunar, membru al Internaţionalei Socialiste). Toate acţiunile guvernamentale de un an şi jumătate nu justifică deloc pretenţia PDSR zis PSD de a aparţine familiei politice social-democrate europene. Afirmăm acest lucru cu probe concrete, şi cum se spune "cu materialul clientului". Fiscalitatea devastatoare obligă, mai nou, şi societăţile private la disponibilizari masive. Lipsa oricăror perspective pentru găsirea unor locuri de muncă, pentru asigurarea unui venit ritmic şi stabil, dezinteresul total faţă de priorităţile cetăţenilor, faţă de educaţie, agricultură, experienţele de "tristă amintire' pentru pensionari de tip ECONOMAT, subordonarea vizibilă a justiţiei, "cuminţirea" presei scrise şi totala supunere a mediei vizuale, reîmproprietărirea cu condiţii şi împroprietărirea pentru clientela PDSR, zis PSD, precum şi CORUPŢIE INSTITUŢIONALIZATĂ cât încape - ASTA ESTE POLITICA SOCIAL- DEMOCRATĂ - impusă de PDSR, zis PSD, sub oblăduirea FMI şi a Băncii Mondiale.
     Creşterea preţului de referinţă a energiei termice începând cu 1 iulie 2002 de la 600.000 lei la 840.000 lei/gigacaloria, şi majorarea tarifelor la energie electrică tot de la aceeaşi dată cu până la 3 la sută - sunt ultimile "găselniţe' PDSR-iste de a mai amărî viaţa românului de rând. Toate cele sus menţionate nu făceau parte din promisiunile electorale PDSR-iste şi nici din Programul de guvernare votat cu entuziasm în decembrie 2000 de o coaliţie ad-hoc, PDSR-UDMR-PNL. Mai nou, şi optimismul IMM-urilor, al societăţilor private a fost înşelat prin eliminarea încetul cu încetul a tuturor facilităţilor stabilite prin Legea 133/1999. Tot mai multe societăţi private concediază personal sau chiar îşi lichidează afacerile din cauza impozitărilor în valuri, care fac mediul de afaceri neprofitabil. Şi toate acestea doar într-un an şi jumătate de guvernare "triumfalistă" tip Năstase - Cozmâncă! De negăsit sunt şi cele "1 milion de locuri de muncă" promise de partidul de guvernământ PDSR, zis PSD, deşi au trecut 18 luni din termenul constituţional pentru administrarea treburilor ţării. Tot mai mulţi români sunt trimişi la lucru în ţările UE, la munci necalificate de tip cules de căpşuni sau muncă în zootehnie.
     Iată cum stau lucrurile în România şi implicit în judeţul Alba! Partidul Democrat, ca un partid autentic social-democrat "cu acte în regulă şi nu doar cu promisiuni pentru legitimitate în viitor, nu poate sta cu mâinile în sân, acceptând motivări subtile şi explicaţii savante ale unor "fruntaşi" PDSR pretinşi analişti politici şi economici, creatori şi cititori doar ai statisticilor mincinoase aruncate în ochii cetăţenilor români şi instituţiilor internaţionale. Realitatea demonstrează o supuşenie ruşinoasă faţă de organismele financiare internaţionale şi o lipsă de preocupare pentru viitorul cetăţenilor din România. Mai nou, guvernanţii îşi permit a minţi şi organismele internaţionale de tip CE şi FMI acuzându-i de lipsa unor traduceri corecte sau de interpretări eronate.
     Suntem acuzaţi de "gargară politică", de lipsă de înţelegere pentru "eforturile deosebite" făcute de premierul Năstase! Vedem risipa de energie a premierului în a-şi construi în nici 2 ani dintr-un sătuc, un adevărat oraş, poate chiar municipiu până în 2004, doar pentru el şi acoliţii PDSR (vezi satul Cornu, judeţul Prahova) unde îşi duce "amarul" împreună cu familia şi mai nou cu încă câţiva "ortaci" din Guvern, cu care îşi mai trag o sumă pe credit extern de 400.000 euro pentru modernizarea satului, în timp ce în localităţile urbane (exemplu Cugir şi Zlatna), zonele defavorizate suferă din lipsa fondurilor pentru lucrări de investiţii, lipsa subvenţiilor pentru energie, lipsa oricăror perspective. Mai nou, primul ministrul Adrian Năstase este preocupat în a-şi stabili o zonă proprie pentru "vânătoare şi odihnă" la Scroviştea, judeţul Ilfov, lucru total nefolositor şi interzis prin legislaţia română, dar posibil pentru "liniştea, siguranţa sa" prin votul maşinăriei PDSR, zis PSD, plus UDMR!
     Tot mai nou, Adrian Năstase mută Guvernul României "unde vrea muşchii lui", la Piteşti, la Snagov sau aiurea, pentru a înşela vigilenţa presei şi a opoziţiei şi pentru a ameninţa populaţia cu modul "inedit şi eficient" de deliberare a noii guvernări!
     Sunt acestea acţiuni şi programe în binele cetăţenilor? Partidul Democrat crede că NU! Şi aşa cum credem noi, cred, încet încet, tot mai mulţi dintre cei care în noiembrie 2000 au votat PDSR.
Alexandru PEREŞ, deputat PD de Alba
Preşedintele interimar al CJ Alba la reuniunea UMCJR
Va fi ales anual preşedintele şi Colegiul de Conducere
     În perioada 30 - 31 mai a.c., preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, participă la lucrările Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România ce au loc la sediul CJ Mehedinţi.
     În cursul zilei de ieri a avut loc şedinţa Colegiului de Conducere şi Adunarea Generală a UNCJR. Astăzi, preşedinţii de judeţe vor participa la videoconferinţa cu premierul Adrian Năstase, după care vor fi prezenţi la partea a II a a Adunării generale. Cu acest prilej vor fi discutate următoarele probleme: prezentarea principalelor deficienţe din activitatea desfăşurată în cadrul UNCJR de unele Consilii judeţene, prezentarea granturilor obţinute de UNCJR; cererea Asociaţiei Arhitecţilor şefi de judeţe prin care se solicită alocarea de fonduri de UNCJR; principalele propuneri de modificare a Legii 189/4998; prezentarea şi aprobarea paginii de web pentru UNCJR etc.
     Nu în ultimul rând, participanţii vor alege noul preşedinte şi Colegiul de Conducere al Uniunii Naţionale al Consiliilor Judeţene din România pentru următorul mandat.
Florin ROMAN
Radu Sârbu s-a retras din conducerea PNŢCD
Comunicat de presă
     În dorinţa de a avea o altă percepţie a schimbării la faţă a PNŢCD, partidul nostru se preocupă de limpezirea unor situaţii din guvernarea trecută în care a fost parte, ca şi de promovarea în funcţii de conducere a unor persoane şi personalităţi asupra cărora nu planează nici un fel de dubii în ceea ce priveşte activitatea şi moralitatea acestora. În acest context, demisia d-lui Radu Sârbu din toate funcţiile de conducere a PNŢCD reprezintă un act unic. El probează curajul şi marea responsabilitate politică, pentru că această demisie evidenţiază subordonarea interesului personal celui general al partidului.
     PNŢCD aşteaptă gesturi similare din partea celor care au membri cu funcţii şi care conduc România în momentul de faţă, asupra cărora planează în mod real multe întrebări legate de devalizarea unor bănci, de prăbuşirea unor fonduri de investiţii, care au sărăcit populaţia ţării, de privatizări cu adevărat dubioase.
     Suntem convinşi că gestul d-lui Radu Sârbu nu va fi unul singular, că renunţarea unor politicieni la funcţii importante şi punerea lor la dispoziţia organelor legii vor ajuta la asanarea vieţii politice în România, la recâştigarea respectului clasei politice în ochii cetăţenilor.
     Suntem informaţi în ultimul moment că astăzi la orele 18.30, la sediul PNŢCD Alba, preşedintele Marcel Simion va susţine o conferinţă de presă, prilej cu care va face o declaraţie importantă. (Biroul de presă al PNŢCD Alba)
Şeful Gardienilor Publici din Alba declară:
"Firmele private de pază se impun pe piață în stil mafiot"
     "Concurenţa firmelor private de pază nu este una periculoasă pentru gardienii publici, atât sub aspect calitativ cât şi sub aspect cantitativ, însă acestea se impun pe piaţă într-un stil mafiot" a declarat col. (r) Iosif Hada, şeful CGP Alba, într-o conferinţă de presă susţinută ieri, cu ocazia Zilei Gardianului Public din România. Col. (r) Iosif Hada a exemplificat prin faptul că angajatul unei societăţi private de pază prestează 250 de ore de muncă pentru un salariu mai mic decât al unui gardian public care munceşte 180 de ore şi obţine un salariu mai mare. "În plus, dotarea şi pregătirea acestor agenţi de pază lasă foarte mult de dorit", spune col. (r) Hada. De asemenea, şeful CGP Alba ne-a declarat că, deşi gardienii publici s-au înfiinţat ca o structură destinată special pazei bunurilor şi instituţiilor statului, multe dintre ofertele de prestări servicii ale acestora sunt driblate cu eleganţă chiar de către instituţiile şi firmele cu capital de stat, care preferă să-şi promoveze propriile lor structuri paralele de pază, sub directa "îndrumare" a forurilor de conducere de la Bucureşti.
     Referindu-se la contractele de prestări servicii, şeful CGP a menţionat că, din cele 47 de colaborări, 37 sunt exclusiv cu instituţii ale statului sau firme cu capital de stat. "90% din aceste sume extrabugetare sunt destinate achitării la termen a salariilor, fapt care ne determină să reziliem fără nici o reţinere contractele cu rău-platnicii" a subliniat col. (r) Hada.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.