Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Dumnezeul nostru, Ţie mă rog, cu toată umilinţa: ţine pe fraţii mei şi pe surorile mele, în sănătate deplină şi împărtăşeşte-le lor darul Tău cel sfânt, ca să umble întotdeauna pe cărările Tale şi să facă întotdeauna cele plăcute Ţie. Dă-ne, Doamne, ca, de acum şi până la capătul vieţii noastre, să ne iubim şi să ne cinstim unii pe alţii; căci ce este mai bun şi mai frumos decât a locui fraţii împreună? Aşa, Doamne, ascultă rugăciunea mea şi Te îndură spre noi. Că bun şi iubitor de oameni eşti şi Ţie slavă înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Iustin Martirul şi Filosoful; Sf. Mc. Firm
Catolic: Sf. Iustin Martirul, filosof

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Joi, la Alba Iulia
Muzica anti-drog a transmis miilor de tineri un apel la responsabilitate
Prefectul Ioan Rus şi deputatul Codrin Ştefănescu, felicitaţi de artişti pentru organizarea de excepţie
     Megaturneul "Muzică anti-drog" ce se desfăşoară în perioada 8 mai - 14 iunie a.c., în peste 30 de mari oraşe din ţară a ajuns joi, 30 mai a.c. şi la Alba Iulia. Evenimentul promovat de Guvernul României a coincis cu deschiderea oficială a Centrului Judeţean de Prevenire şi Consiliere Anti-drog, în acest sens, fiind organizate o serie de manifestări ce au culminat cu spectacolul susţinut de Cristiana Răduţă, 3rei Sud Est şi Animal X, iniţiatorii primului mare proiect muzical de factură socială din România.
     Situat în centrului municipiului Alba Iulia, mai precis în Piaţa Iuliu Maniu nr. 13, etaj II (clădirea CEC), sediul Centrului Judeţean Anti-drog este utilat corespunzător şi beneficiază de personal specializat din cadrul mai multor instituţii de interes public. La inaugurarea acestuia au fost prezente numeroase personalităţi din administraţia locală, în frunte cu prefectul Ioan Rus, care au asistat la slujba de sfeştanie, obişnuită în astfel de momente. În aceeaşi zi, în completarea acţiunilor, a avut loc în municipiul Alba Iulia şi un marş al bicicliştilor, iar în Piaţa Consiliului Europei Organizaţia judeţeană a PSD Alba a premiat elevii cu rezultate deosebite la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare cu sume cuprinse între 200.000 - 1.000.000 lei. La orele serii, câteva mii de tineri s-au adunat pe Platoul Romanilor, creând o ambianţă deosebită. Prin muzica lor, vedetele bucureştene au creat o punte de legătură cu tinerii, transmiţându-le un mesaj pe cât de simplu pe atât de eficient: "Toţi te plac aşa cum eşti, nu lăsa drogurile să te schimbe". La finalul spectacolului, pe cer s-au zărit focuri de artificii, în timp ce membrii trupei Animal X au mulţumit prefectului Ioan Rus şi secretarului executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ştefănescu, pentru ireproşabila organizare şi implicare în lupta anti-drog. În cursul zilei de ieri, Cristiana Răduţă şi componenţii trupelor 3rei Sud Est şi Animal X au susţinut o conferinţă de presă la sediul Prefecturii, toţi declarând la unison: "Turneul Muzică anti-drog este o premieră şi un pas înainte. Drogurile reprezintă o realitate gravă pe care societatea românească nu a avut până acum curajul să o recunoască. Dacă ar fi după noi, i-am pedepsi pe cei care vând droguri cu ani grei de închisoare, plătind astfel cu vârf şi îndesat pentru tinereţea furată semenilor noştri. Noi nu am fost tentaţi niciodată să consumăm droguri". Vedetele muzicii dance româneşti au vizitat şi Centrul anti-drog acordând autografe, fapt care s-a petrecut şi la sediul Prefecturii, unde au fost asaltaţi de numeroşi fani. Vă mai informăm că astăzi, de la ora 12.00, în faţa Prefecturii Alba, fan clubul Animal X din Alba Iulia organizează un miting de protest sub semnul luptei împotriva "morţii albe".
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ,

De ziua lor
Bucurii pentru copii
     *Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului - 1 Iunie, SC Alpin SRL din Sebeş şi primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava vor face o bucurie caldă-rece tuturor elevilor din municipiul Alba Iulia. Ei vor primi... îngheţată! Astăzi este rândul elevilor din localităţile componente ale municipiului Alba Iulia: Pâclişa, Bărăbanţ, Oarda de Sus şi Oarda de Jos, Miceşti şi Partoş.
     *Astăzi, 1 Iunie, Primăria municipiului Alba Iulia invită toţi copiii din municipiu la un amplu spectacol dedicat lor. Manifestarea, ce cuprinde momente artistice, jocuri sportive şi premierea elevilor care au obţinut rezultate foarte bune la concursurile şi olimpiadele şcolare va avea loc în Parcul de joacă de lângă sediul CONEL Alba Iulia, cu începere de la ora 13.30. Dar acţiunile dedicate copiiilor vor începe mai devreme, la ora 11.00 cu inaugurarea parcurilor de joacă "Alex Jacob" situate pe strada Macului şi lângă Şcoala generală nr. 8. (A.D.)
     *Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba împreună cu Direcţia Judeţeană de Protecţie a Copilului şi Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Alba au pregătit un bogat program de manifestări dedicate "Zilei copilului". Astfel, de la ora 10.00, în holul mic al Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc vernisajul expoziţiei de desene, pictură şi obiecte ceramice ale elevilor. În paralel, de la aceeaşi oră, pe terenul Liceului Sportiv din municipiu se va desfăşura campionatul judeţean de minifotbal, unde vor participa echipele câştigătoare ale fazelor zonale. Apoi, de la ora 13.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, formaţii şi interpreţi din cadrul Palatului Copiilor şi unor şcoli din judeţ, vor susţine un spectacol literar-muzical-coregrafic intitulat "Copilăria este un basm frumos". Apoi, de la ora 15.00, în parcarea din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor va avea loc o demonstraţie de karturi, manifestările urmând să se încheie la cercul Militar din Alba Iulia, cu o lansare de carte a poeţilor Gheorghe Dăncilă şi Dumitru Mălin. (R.J.)
     *Primăria municipiului Sebeş, în colaborare cu DJTS Alba, Asociaţia Judeţeană "Sportul pentru toţi", Academia Olimpică şi Inspectoratul Şcolar Alba organizează o serie de activităţi sportive dedicate Zilei de 1 Iunie. Vor participa elevi ai şcolilor şi liceelor din Sebeş, Petreşti, Lancrăm şi Răhău, iar pentru întrecerea de cros fiecare şcoală va avea echipe formate din trei băieţi şi trei fete la fiecare categorie de vârstă. Dar iată programul: *ora 9.15 deschiderea festivă; ora 9.30 concurs de biciclete pe următoarele categorii de vârstă: 3-5 ani, 6-8 ani, 8-9 ani, 9-11 ani, 12-14 ani, 15-17 ani. La Răhău, Petreşti şi Lancrăm, startul va fi dat la ora 8.30. În acelaşi timp cu concursul de biciclete şi role se va desfăşura un concurs de desene pe asfalt. La ora 11.00, se va da startul crosului "Ziua Olimpică" pe distanţa de 600 m (cat. 10-11 ani şi 12-13 ani) şi respectiv 1000 m (cat. 14-15 ani, 16-17 ani şi 18-19 ani) iar la ora 12.00 va avea loc festivitatea de premiere. (R.J.)
     *De 1 Iunie, pompierii au înseninat viaţa copiilor din Stremţ. Cu ocazia zilei de 1 iunie, pompierii militari din Alba Iulia au oferit micuţilor de la Casa de Copii "Sf. Ghelasie" din Stremţ un prilej de bucurie. Din donaţiile personale ale cadrelor au fost cumpărate cadouri, constând din dulciuri, fructe şi răcoritoare pentru cei mici. Locatarii Casei de Copii Stremţ vor sărbători ziua de 1 Iunie la complexul turistic de la lacul Stremţ. (N.T.)
Mesaj de 1 Iunie
     Copiii reprezintă lumina vieţii noastre. Aniversarea zilei de 1 Iunie îmi oferă plăcutul prilej de a adresa copiilor şi părinţilor cele mai sincere urări de sănătate, bunăstare şi fericire. Fie ca inocenţa şi puritatea sufletelor voastre să nu dispară niciodată.
Prefectul judeţului Alba, av. Ioan RUS
La Sebeş
Omagiu profesorului Dorin Pavel - fondatorul hidroenergeticii românești
     Crema hidroconstructorilor şi hidroenergeticienilor din România s-a reunit ieri la Sebeş pentru a participa la cea de-a II-a Conferinţă naţională "Profesorul Dorin Pavel - părintele hidroenergeticii româneşti". Ieri, adică la 31 mai 2002, profesorul Dorin Pavel ar fi împlinit 101 ani, iar memoria lui dăinuie încă printre discipoli, fapt dovedit de numeroasa participare. Este sugestiv să precizăm că s-au înscris cu comunicări ştiinţifice 164 de ingineri şi profesori, ele fiind repartizate pe 7 secţiuni care acoperă o arie largă de la construcţii hidroenergetice până la robotică şi mecatronică într-o încercare firească de a îmbina activitatea de manieră tradiţională cu exigenţele noii societăţi informaţionale. De ce a fost ales Sebeşul ca loc de organizare a conferinţei merită să reamintim: Dorin Pavel este originar din Sebeş şi tot aici a urmat primii ani de şcoală. Dragostea sa pentru aceste meleaguri, cărora ochiul specialistului le-a recunoscut potenţialul, s-a materializat în lanţul de hidrocentrale de pe Valea Frumoasei, proiect complex pentru a cărui amenajare a militat continuu şi care a fost finalizat puţin după moartea sa.
     Programul conferinţei a inclus un pelerinaj la Lancrăm, la mormântul lui Dorin Pavel aflat în curtea Bisericii Ortodoxe, unde ÎPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia a oficiat o slujbă de pomenire şi unde au fost depuse coroane de flori din partea participanţilor şi a oficialităţilor. A urmat un popas la Casa memorială Lucian Blaga şi unul la bustul lui Dorin Pavel din Sebeş, dezvelit anul trecut, când s-a aniversat centenarul naşterii sale. Şi pentru că opera magistrului trebuie cunoscută şi altfel decât din texte, astăzi participanţii la conferinţă se deplasează pe Valea Sebeşului pentru a vizita hidrocentrala de la Gâlceag. Alături de participanţi s-au aflat la această prestigioasă manifestare tehnico-ştiinţifică primarul municipiului Sebeş - Mugurel Sârbu, vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba - Doru Victor Cetean, senatorul PSD de Alba - Cornel Filipescu, reprezentanţi ai Prefecturii judeţului Alba. Chiar dacă numai cu gândul, la manifestare a participat şi preşedintele României, Ion Iliescu, din partea căruia a fost transmis un cald mesaj, aşa cum ne aşteptam din partea unui om care a lucrat alături de profesorul Dorin Pavel: "Importantă şi semnificativă prin însăşi titulatura sa, această a doua conferinţă dedicată lui Dorin Pavel este omagiul pe care cu precădere ilustrul profesor îl merită şi căruia ne alăturăm dintr-un profund sentiment de datorie faţă de moştenirea operei şi creaţiei sale".
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.