Ultima oră
Știri
La Târgul de carte de la București
A fost lansată o carte despre poetul Aurel Pantea
     În oraşul nostru trăieşte un om pe care mulţi îl ştiu de pe stradă, alţii de la diferite lansări de carte, de la televizor, de la diverse talk-show-uri, de la conferinţe culturale sau de la expoziţii de artă plastică, unde este invitat să le prezinte, studenţii îl salută cu sfială şi admiraţie, unii cu adevărată recunoştinţă, fiindcă abia de la cursurile lui au înţeles cu adevărat ce este şi cu ce se mănâncă literatura. Despre el, despre Aurel Pantea, fiindcă numai lui îi putea aparţine un astfel de portret, s-a scris o carte. Evenimentul e unic, surprinzător pentru unii, dar explicabil şi motivat pentru apropiaţi, mai ales că Virgil Podoabă, redactorul de la Vatra târgmureşană şi autorul acestei cărţi, şi-a anunţat de mult dorinţa de a ţine un curs despre poezia lui Aurel Pantea la facultatea unde predă. Nu ştiu dacă acest curs a avut loc, dar cartea "Între extreme" despre Aurel Pantea şi poezia lui a apărut, iată, la Editura "Dacia" şi a fost deja lansată zilele trecute la Târgul de carte de la Bucureşti.
     Autor a şase volume de poezie, Aurel Pantea, mereu aşteptat şi receptat cu superlative de critică şi de public, ne învaţă între altele că "singura prezenţă maximă în lume" e conştiinţa condiţiei poetice, exemplifică perfect condiţia de scriitor definită de Hugo von Hofmannstahl: "Pentru el, prezentul este întreţesut într-un mod indescriptibil cu trecutul: în porii trupului său, el simte ceea ce a fost trăit din zile trecute până astăzi de îndepărtaţi moşi şi strămoşi necunoscuţi vreodată, de popoarele dispărute, de vremuri apuse." La polul opus ar fi omul clipei, devoratorul suficient al prezentului, între acesta şi timpul adevărat existând o antipatie şi un dispreţ reciproce.
     La final, sub titlul "Nova vita nova (teze, glose, reverii, vise, proiecte)" Aurel Pantea extrage câteva fragmente de Jurnal, în care defineşte noţiuni de poetică şi filosofie, descrie prima întâlnire cu indeterminatul ("Imaginaţia poartă umbra grea a indeterminatului"), care l-a urmărit benign astfel că astăzi poetul şi-a terminat teza de doctorat cu numele "Vis şi reverie în poezia românească - epifanii ale indeterminatului", în continuare, despre erotismul ca relaţie paradigmatică între bărbat şi femeie, despre prima conştiinţă a erosului şi donjuanism - "regele meu negru", câteva visuri superbe, despre "unul dintre cele mai poetice fenomene" - "călătoria conceptelor de la un sistem filozofic la altul", despre unul dintre cele mai dificile lucruri - "imaginarea unui filosof cu viaţa în întregime conceptualizată - citind poezie", despre "Integrala prezenţei inepuizabile", despre literaritate - "o fantasmă prezentă şi în scriitura fizicianului şi la filosof. Marile sisteme filosofice - ca tot atâtea uriaşe poeme", despre limbajul poetic - "formă de elocvenţă a căinţei. Paradigmă augustiniană."
     Această carte despre Aurel Pantea, dar în primul rând Aurel Pantea însuşi, omul, poetul, criticul literar, făcătorul de reviste literare, spune multe despre vigoarea şi importanţa literaturii ardelene. De ce provincia literară îşi mută încet-încet reşedinţa la Bucureşti, ca o replică a aroganţelor nemotivate şi a superficialităţilor de tot felul care curg mai nou dinspre acolo, de ce Aurel Pantea, recunoscut pe plan naţional ca făcând parte din primii trei cei mai buni poeţi optzecişti din ţară, este considerat de noi chiar pe locul întâi? Prietenii (literaturii) ştiu de ce!
Eugen Curta

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prezent la Alba Iulia, Dan Voiculescu a declarat
În România s-au furat în ultimii 10-12 ani circa 4 miliarde de dolari
     În cursul zilei de ieri, la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia a avut loc consfătuirea filialelor judeţene ale PUR (social liberal) din Braşov, Sibiu, Hunedoara, Cluj şi Alba, în prezenţa preşedintelui partidului, Dan Voiculescu, a vicepreşedinţilor Stelian Duţu (preşedintele CJ Constanţa) şi Florea Voina, deputat. Au mai fost prezenţi preşedintele PUR (social liberal) Alba, fostul deputat Nicolae Popa, senatori şi deputaţi ai partidului şi 580 de delegaţi.
     La conferinţa de presă, Dan Voiculescu a subliniat că principala preocupare a partidului o reprezintă consolidarea structurilor teritoriale. El a adăugat că partidul pe care-l conduce va lansa candidatul la preşedinţia României anul viitor, fără a avansa însă vreun nume. Pe de altă parte, Voiculescu a fost categoric atunci când a afirmat că nu va candida la funcţia supremă în stat. Preşedintele PUR (social liberal) a mai spus că nu este mulţumit de procesul de consolidare a partidului în teritoriu, dar că este satisfăcut de activitatea celor care îşi dau interesul. Voiculescu a apreciat la superlativ activitatea liderului PUR (social liberal) Alba, Nicolae Popa, şi a organizaţiei judeţene, mărturisind că ardelenii sunt oameni serioşi şi de treabă. Mai în glumă, mai în serios, liderul PUR (social liberal) a declarat că ar vrea un partid cu ardeleni cât mai mulţi. În privinţa viitorului, PUR social liberal va candida pe liste proprii la alegerile locale din 2004 şi, în funcţie de rezultate, va opta pentru o alianţă sau pentru propriul drum la alegerile generale.
     "Există pericolul ca, dacă stăm pe "centru" cu 7-8 la sută, voturile să fie polarizate spre stânga sau dreapta eşichierului politic. De aceea trebuie să fim foarte atenţi. În prezent, presa ne pronostichează cu 1,9 la sută iar din sondajele noastre rezultă că întrunim 4 la sută din preferinţele electoratului", a mai spus liderul PUR (social liberal). Dan Voiculescu a declarat că preşedinţii din judeţe care nu-şi fac treaba vor fi demişi, singurul criteriu de evaluare fiind munca.
     Referindu-se la relaţiile dintre PUR şi PSD, la nivel judeţean, Nicolae Popa a declarat că pe ansamblu, acestea sunt bune. La întâlnirea cu prefectul de Alba, av. Ioan Rus, a fost atins şi subiectul liderului sindical de la Cugir, Toader Urise, care este şi preşedintele PUR (social liberal) din localitate. PSD a reproşat acest aspect, însă preşedintele Voiculescu a sărit în ajutorul subordonatului său, precizând că şi liderii sindicali trebuie acceptaţi.
     Având în vedere că Dan Voiculescu s-a întâlnit şi cu oamenii de afaceri din judeţ a fost atins şi acest subiect. Amintind încă o dată că IMM-urile reprezintă viitorul României şi că înfiinţarea unui minister specializat pe acest lucru s-a făcut doar la presiunea partidului, Voiculescu a declarat că "fiscalitatea este excesivă, nepermis de mare, întrucât în România s-a furat enorm în ultimii 10-12 ani, circa 3-4 miliarde de dolari. Aceşti bani au ieşit din circuitul economic, iar statul trebuie să-i pună la loc, din taxele şi impozitele plătite de populaţie. Din acest punct de vedere, suntem ţara cu cele mai multe impozite şi taxe din lume". Voiculescu a declarat că în România furturile sunt greu de recuperat, deşi cei care au dat "tunuri" financiare nu numai că sunt în ţară, dar şi prosperă. Cu trimitere probabil la scandalul FNI, Dan Voiculescu a lăsat să se înţeleagă că banii pot fi recuperaţi numai dacă există voinţă politică. De altfel, preşedintele PUR (social liberal) i-a acuzat voalat sau mai pe faţă şi pe preşedintele Ion Iliescu şi pe ministrul Informaţiilor Publice, Vasile Dâncu, vizavi de "bâlbâielile" din scandalul strategiei ţării noastre de a se apăra în faţa diverselor atacuri, care a ajuns pe mâna presei. Deşi a negat că mesajul PUR (social liberal) este unul de îndepărtare de fratele mai mare PSD, Dan Voiculescu a avut unele remarce care cu siguranţă nu au căzut bine partidului de guvernământ.
Florin ROMAN
Graţie generozităţii deputaţilor pesedişti
Aleşii locali pot rămâne în CA şi în AGA
     În cadrul unei recente conferinţe de presă, deputatul PNL de Alba Dan Simedru a declarat că "maşina de vot" a PSD a demonstrat din nou în Parlament că elaborează legi după bunul plac şi în folosul propriu. Astfel, două amendamente ale liberalilor la Statutul aleşilor locali au fost respinse, deşi erau menite să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii politice şi la redobândirea încrederii cetăţenilor în clasa politică. "Deputaţii PSD, a afirmat Simedru, au decis prin vot că orice consilier local sau judeţean poate face parte din consiliile de administraţie şi AGA ale societăţilor comerciele cu capital de stat, subordonate instituţiilor administrative, deşi această prevedere vine în contradicţie cu Legea administraţiei publice. Prin urmare, Ministerul Administraţiei Publice se joacă de-a incompatibilitatea după cum îi convine, transformând-o în compatibilitate. Al doilea amendament, care se referea la "turiştii politici", a fost de asemenea respins. Noi solicitam prin acesta ca toţi consilierii care au părăsit partidul pe listele căruia au candidat şi au fost aleşi să îşi piardă funcţia odată cu părăsirea partidului. În mod absurd, în acest caz am fost acuzaţi de lipsă de spirit european şi de nerespectare a drepturilor omului. Probabil drepturile consilierilor locali şi judeţeni ai PSD sunt mai mari decât drepturile cetăţeanului obişnuit..."(I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.