Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, primeşte această rugăciune şi o du Fiului tău şi Dumnezeului nostru, ca să mântuiască şi să lumineze pentru tine sufletele noastre.
     Toate puterile cereşti: Scaune, Domnii, Începătorii, Stăpânii, Puteri, Heruvimi, Serafimi, Arhangheli şi Îngeri, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru mine, păcătosul, rogu-mă şi mă cuceresc vouă. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasis şi Filip de la Niculiţel; Sf. Mitrofan
Catolic: Sf. Francisc Caracciolo

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Sebeş
Concurs interliceal "Siguranţa publică şi lupta anti-drog"
Finaliştii vor fi premiaţi cu participarea la o tabără din Ungaria
     În aceste zile, la Sebeş, se desfăşoară un interesant concurs între licee având ca temă combaterea consumului de droguri. Concursul constă în întocmirea unei lucrări sub deviza "Siguranţa publică şi lupta anti-drog". Faza finală a competiţiei va avea loc pe data de 8 iunie a.c., la sediul primăriei municipiului Sebeş. Comisia de examinare a concurenţilor va fi compusă din reprezentanţi ai Primăriei, Poliţiei Sebeş, Inspectoratului Şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică. Câştigătorii vor primi drept premiu participarea la o tabără din Ungaria din perioada 21-23 iunie a.c., care va avea aceeaşi tematică. Cheltuielile vor fi suportate de către Primăria Sebeş şi Administraţia publică locală din Komarom (Ungaria). (R.J.)
O nouă promoţie de manageri - absolvenţi ai AISTEDA Alba Iulia
     Promoţia "Apulum 2002" a Facultăţii de Management AISTEDA şi-a luat rămas bun de la anii studenţiei în cadrul cursului festiv desfăşurat în Amfiteatrul Casei de cultură a sindicatelor. La eveniment au participat cadre didactice din cadrul universităţii, părinţi şi prieteni ai absolvenţilor. Nu au lipsit de la acest eveniment nici reprezentanţii studenţilor din anul trei care au primit de la colegii lor mai mari cheia precum şi câteva sfaturi. Aceştia la rândul lor le-au urat succes viitorilor economişti la examenele care-i aşteaptă în acest an. Şefa de promoţie, Nicoleta Unguru le-a mulţumit profesorilor care pe parcursul celor 4 ani i-au format atât ca oameni şi ca viitori manageri. Chiar dacă anul universitar s-a încheiat pentru promoţia "Apulum 2002", aceştia mai au de îndeplinit o "temă" pe care să o prezinte la ...întâlnirea de 10 ani. Este cu siguranţă cea mai grea şi asta din cauza cerinţelor pe care vor trebui să le îndeplinească: să înfiinţeze 35 de firme noi, 10 să devină directori, iar alţii 8 să fie posesorii unor maşini de ultimă generaţie. Chiar dacă această ultimă temă a fost o glumă, cu siguranţă viitorii economişti au luat-o în serios. Cât de serios, rămâne de văzut la întâlnirea din 2012.
Cristina CRIŞAN
"Deschisu Izlazului" la Roşia Montană
     Într-o zi însorită şi deosebit de plăcută, în zona unui peisaj mirific din Bolmoşeşti, din comuna Roşia Montană s-a adunat un număr impresionant, aproximativ 2000 de suflete de oameni, locuitori ai comunei şi mulţi alţii din împrejurimi ca să participe la Serbarea Câmpenească, "Deschisu Izlazului". Programul a fost iniţiat de către d-l primar Virgil Nariţa şi Consiliu local. Cu această ocazie a avut loc un meci de fotbal între două echipe locale din satul Roşia şi satul Cărpiniş. Ambele echipe au jucat în tricouri noi, sponsorizate de către Primăria Roşia având sigla primăria Roşia Montană. Atât unii cât şi alţii au fost răsplătiţi cu bere la fel ca toţi participanţii la această acţiune. Sponsori au fost Primăria Roşia Montană şi firma Gold Corporation. Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă. Cântecul şi voia bună s-au prelungit până seara târziu. Demn de menţionat şi faptul că, la această serbare au participat şi d-l deputat de Alba C-tin Selagea, precum şi mai mulţi primari din zonă.
Ioan RADU

După PNL şi PD
Țărăniștii din Alba se dezlănțuie împotriva Consiliului județean
PNŢCD susţine în anumite condiţii investiţia de la Roşia Montană
     În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNŢCD Alba, avocatul Marcel Simion a criticat modul în care a fost numit noul preşedinte interimar al CJ Alba, Eugen Popa. "Regretăm profund tragicul accident al d-lui preşedinte Augustin Presecan. Din păcate însă, în activitatea ulterioară a CJ Alba au intervenit tot felul de anomalii, care contravin Legii administraţiei publice locale şi Legii funcţionarilor publici. Soluţia aleasă de preşedintele interimar este total nefericită şi nelegală. Există un singur preşedinte, d-l Presecan care este în concediu medical. În mod normal, unul din vicepreşedinţi trebuia să preia atribuţiile preşedintelui pe perioada cât acesta lipseşte", a mai spus Marcel Simion, susţinut de consilierul judeţean PNŢCD, dr. Liviu Stoica. Cei doi au precizat că PNŢCD va solicita şi analiza modului în care au fost aleşi unii consilieri ai PSD, motivând că aceştia sunt funcţionari publici şi deci sunt incompatibili. Deşi aceste lucruri s-au mai discutat în plenul CJ Alba iar solicitările PNŢCD au fost respinse, ţărăniştii spun că îşi vor căuta dreptatea în instanţă. Pe de altă parte, PNŢCD Alba a declarat că împotriva a cinci lideri ţărănişti s-au comis abuzuri din partea puterii, fiind amintite cazurile lui Mihai Zgâia şi Horaţiu Josan, fostul primar al Aiudului şi că aceştia au fost luaţi în colimator din motive politice. Ţărăniştii au ripostat şi pentru modul în care a fost percepută demisia de onoare a lui Radu Sârbu. "În loc să fie apreciat gestul său, împotriva lui Radu Sârbu s-a pornit o adevărată campanie de culpabilizare. Cred că este suficient să amintim că mult discutatul Hotel Bucureşti s-a privatizat pe o sumă mult mai mare decât SIDEX-ul", a spus Simion.
     Vicepreşedintele PNŢCD, Vasile Voicu Bora, a făcut referire la investiţia de la Roşia Montană, declarând că partidul său susţine iniţiativele de dezvoltare a mineritului din Apuseni. Ţărăniştii susţin investiţia din Apuseni, însă în anumite condiţii. PNŢCD Alba solicită respectarea cu stricteţe a reglementărilor legale şi cer instituirea la nivelul CJ Alba a unei comisii tehnice cu atribuţiuni de urmărire, verificare şi control a tuturor etapelor desfăşurării procesului investiţional. În plus, ţărăniştii au cerut guvernului să adopte o poziţie oficială şi să declare investiţie de interes naţional. Nu în ultimul rând, PNŢCD doreşte garanţii certe pentru populaţie în ceea ce priveşte despăgubirile.
Florin ROMAN
Fostul deputat Nicolae Popa a declarat război demagogiei şi minciunii
"Acest primar nu și-a respectat angajamentele electorale"
     Cu ocazia întâlnirii de la Alba Iulia prilejuită de consfătuirea liderilor PUR (social liberal), preşedintele organizaţiei judeţene Alba, fostul deputat Nicolae Popa, a lansat o ofensivă împotriva minciunii şi demagogiei, promovată de unii edili. În stilul său binecunoscut, Popa a declarat: "Trebuie să terminăm odată cu populismul, demagogia şi minciuna din perioada campaniei electorale, când candidaţii la fotoliul de primar promit marea cu sarea. La finalul mandatului constatăm din păcate că cele mai multe din promisiuni au rămas doar la stadiul de intenţie. Şi atunci în cel mai pur stil românesc, se găsesc tot felul de pretexte, că nu sunt bani, că nu există susţinere etc. Nu ştiu de ce atunci când se fac platformele electorale nu se precizează şi sursele de finanţare pentru obiectivele de investiţii. Am întâlnit situaţii când pe platforma electorală au apărut 20-30 de promisiuni şi nu s-au realizat decât 30-40 la sută din ce s-a propus. Eu cred că aceste intoxicări ale populaţiei trebuie să înceteze, iar cei care mint şi dezinformează să fie pedepsiţi. Nu le interzice nimeni să mai candideze pentru un nou mandat, dar măcar populaţia să fie informată prin aplicarea unei benzi pe afişul electoral de genul "Acest primar nu şi-a respectat în totalitate angajamentele electorale". Popa a dat exemplul fumătorilor care au tot dreptul să facă acest lucru, dar sunt înştiinţaţi pe orice pachet că "Tutunul dăunează grav sănătăţii".
     "Poate vor spune unii că oricum primarii sunt sancţionaţi la vot. Este adevărat, dar cred că o asemenea atenţionare i-ar determina pe aleşi să-şi facă şi mai bine datoria, iar electoratul va avea numai de câştigat şi va vota în cunoştinţă de cauză", a mai declarat Nicolae Popa.
     Pentru a se implica eficient în această luptă împotriva demagogiei şi fariseismului, PUR (social liberal) urmăreşte şi posibilitatea de a-i acţiona în instanţă pe aleşii, la care se constată o mare discrepanţă între platforma electorală şi realizările de la sfârşitul mandatului.
     Pe de altă parte, Popa a mai precizat că speră ca iniţiativa lui să fie susţinută atât de cei care doresc stoparea aburelilor electorale cât şi de primarii de bună credinţă, care au dovedit alegătorilor că au fost aleşi pentru un management performant şi nu pe poveşti.
Florin ROMAN
Cadou din partea ecologiştior
"ECOPARCUL" din Abrud
     Cercul de Ecologie al elevilor din cadrul Grupului Şcolar "H.C.C." Abrud a luat fiinţă în luna septembrie 2000 şi a derulat o serie de acţiuni menite să formeze la tineri o atitudine constructivă şi responsabilă faţă de mediul înconjurător. În primăvara acestui an ecologiştii au propus un proiect care are ca scop amenajarea unui parc în incinta Grupului Şcolar "H.C.C" din Abrud şi amplasarea de pubele în oraşul Abrud.
     S-a realizat deja macheta şi proiectul parcului ce se doreşte a fi amenajat şi care se vrea un model şi pentru alte zone ale oraşului, în care s-ar putea amenaja astfel de spaţii.
     Membrii Cercului de Ecologie se vor implica activ în amenajarea parcului şi vor efectua toate lucrările: rondouri, alei, montarea şi vopsirea băncilor, plantarea florilor, arbuştilor, montarea pubelelor. Pubelele şi băncile vor fi confecţionate de elevi în atelierul şcolii, cumpărându-se numai materialele din care acestea vor fi confecţionate.
     Proiectul este finanţat de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea şi Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere (ANDIPR ZM) prin Schema de Dezvoltare Socială - Ministerul Industriei şi Resurselor. (F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.