Prima pagină Ediția din: 05.06.2002
Știri
Daniel Oneţ din Horea premiat de baroneasa Nicholson
     De curând, la Bucureşti a avut loc faza finală a Concursului naţional pentru copii şi tineri talentaţi din toate centrele de plasament şi casele de tip familial din ţară. La secţiunea arte plastice, Daniel Oneţ, din Horea, a ocupat locul doi, primind o diplomă semnată de baroneasa Emma Nicholson, membru al Parlamentului European, raportor pentru România şi de Şerban Mihăilescu, ministru pentru coordonarea Secretariatului general al guvernului, precum şi o bursă de 100 de dolari pe o perioadă de doi ani. (F.R.)
Demarează pregătirile pentru "Târgul de fete" de pe Găina
     Peste nici două luni de zile, pe data de 21 iulie a.c., va avea loc o nouă ediţie a "Târgului de fete" de pe Muntele Găina. În ideea de a rezolva din timp toate detaliile legate de organizarea acestei tradiţionale manifestări, prefectul Ioan Rus va emite luni, 10 iunie a.c., un ordin prin care se va constitui comandamentul ce se va ocupa de această acţiune. Până atunci însă, respectiv mâine, prefectul Ioan Rus, însoţit de şefii unor servicii publice direct implicate, va efectua în zonă o vizită preliminară. Vă mai informăm că ansamblul folcloric "Iedera" al Universităţii de Stat din Republica Moldova şi-a anunţat deja participarea la Găina, printr-o adresă trimisă de rectorul Gheorghe Rusnac. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prezent la Alba Iulia, preşedintele Consiliului de Administraţie al Roşia Montană Gold Corporation, Frank Timiş, confirmă
Proiectul "Roşia Montană" merge înainte
     Aflat într-o scurtă vizită la Alba Iulia, preşedintele Consiliului de Administraţie al Roşia Montană Gold Corporation, d-l Frank Timiş, a făcut câteva precizări legate de derularea investiţiei.
     "Este foarte bine de ştiut că proiectul de la Roşia Montană este unul dintre cele mai importante din Europa. Este un proiect în cadrul căruia s-au cheltuit până în prezent 62 de milioane de dolari. Atacurile venite la adresa Companiei noastre, printr-o anumită parte a presei, sunt orchestrate de unele grupuri şi cercuri de interese. Aceleaşi grupuri încearcă şi discreditarea mea personală. Îi asigur însă că credibilitatea companiei nu poate fi distrusă pentru că este una puternică care are 64 de bănci în spate. Eu sunt un acţionar foarte mic. Cu sau fără Frank Timiş, este important de ştiut că proiectul va merge înainte; acest lucru este just şi clar. În structura de acţionariat a companiei, care este una dintre cele mai mari, făcând parte din primele 300 din lume, sunt incluse băncile şi cel puţin 30.000 de acţionari publici din Canada, Anglia, America şi Australia.
     În legătură cu atacurile direcţionate asupra proiectului, d-l Frank Timiş a declarat: "Eu cred că aceste atacuri nu vizează proiectul, ci sunt îndreptate împotriva mea. Cercurile de interese de care am vorbit anterior acţionează uneori prin şantaj financiar iar eu nu accept acest lucru. Prin aceste cercuri de interese ajung informaţii greşite în mass-media sau se construiesc informaţii eronate prin care se loveşte în mine personal. Vreau să vă spun că nu fac afaceri în România, ci în toată lumea. Vă daţi seama că 64 de bănci nu şi-ar ţine banii în spatele lui Frank Timiş dacă nu aveam şi am o bună credibilitate. Acest proiect se va realiza din toate punctele de vedere, pe o consolidare juridică perfect legală. În al doilea rând, aşa cum am mai spus, compania este foarte puternică având un disponibil de 165 de milioane de dolari în bancă".
     Referitor la avantajele oferite localnicilor, d-l Frank Timiş a precizat că ofertele de strămutare sunt foarte corecte şi "le vom asigura un trai decent localnicilor din toată zona, mai ales dacă ţinem cont şi de situaţia mineritului din România. În timp ce alţii fac disponibilizări, noi oferim în prezent muncitorilor salarii de 8-10 milioane pe lună iar lefurile vor fi mult mai mari în viitor. Am toată încrederea că acest proiect va merge înainte".
     Preşedintele Frank Timiş a mai declarat că această companie deţine toate avizele necesare pentru a funcţiona."Sunt unele aprobări pe care suntem în curs să le obţinem în viitorul apropiat, adică în maxim două luni. Este un proiect mare, care necesită timp pentru astfel de aprobări, ele nu pot fi obţinute într-o zi sau două. Până în prezent s-a operat conform legilor statului român şi astfel se va acţiona şi în continuare" - a mai spus preşedintele Consiliului de administraţie.
     D-l Frank Timiş a mai precizat că "Banca Mondială doreşte foarte mult să fie consultantul nostru şi oferta primită de la ei arată că pot participa cu 60 de milioane de dolari. Eu cred că Banca Mondială nu ne dă credibilitate pentru că nu are de ce să ne dea acest lucru. Eu apreciez că şi Banca Mondială este o bancă comercială care vrea să investească bani în proiecte bune. Dacă vă amintiţi, în 1994 - 1995, au venit zeci de companii internaţionale în România care şi-au lăsat de cele mai multe ori doar cărţile de vizită. Eu şi compania pe care o reprezint ne-am asumat acest risc şi am rămas să fac afaceri în România. În pofida atacurilor, investiţia a intrat demult pe un făgaş normal. Din alt punct de vedere, cei care atacă proiectul prin presă sunt şi ei luaţi în colimator de reprezentanţii mass-media. Eu nu am spus niciodată că presa face jocuri de şantaj, ci doar anumite cercuri de interese care furnizează informaţii greşite".
     În finalul dialogului, d-l Frank Timiş a confirmat că proiectul merge înainte, urmându-şi cursul normal, sperând că în cel mai scurt timp va fi tăiată panglica inaugurală a celui mai mare proiect minier din România şi din Europa.
Florin ROMAN
Dosarul Jidvei
"Lotul Jidvei" va fi trimis în judecată în stare de libertate
     Angajaţii SC "Jidvei" SRL, implicaţi în fraudarea firmei cu câteva zeci de miliarde de lei, vor fi trimişi în judecată în stare de libertate - după cum au afirmat surse oficiale din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Deşi rechizitoriul nu a fost finalizat, procurorii s-au pronunţat luni seara pentru trimiterea "lotului" Jidvei în judecată, în urma ultimei "runde" de audieri, al cărei protagonist a fost Toader Ignat, fostul director al Complexului de Vinificaţie. Ignat nu a dat curs "invitaţiilor" pe care procurorii i le-au înaintat în repetate rânduri, până luni, având în vedere faptul că el era singurul care rămăsese neaudiat dintre toţi foştii angajaţi cercetaţi în dosar. În aceste condiţii, dosarul "Jidvei" a trenat, de câteva luni, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, după ce a fost instrumentat, în prima fază, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. Reamintim că fraudele provocate producătorului de vinuri de către mai mulţi foşti angajaţi au fost descoperite la începutul lunii mai a anului trecut. De atunci, firma a fost obligată să suporte pagube de peste 80 de miliarde lei - sumă evidenţiată de expertizele contabile efectuate în cauză, în situaţia în care instanţa nu s-a pronunţat cu privire la implicarea fiecărui angajat în fraudarea societăţii. Prezenţa lui Ignat la audieri a făcut lumină în cauza "Jidvei", procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia finalizând, cel mai probabil până astăzi, "stufosul" rechizitoriu, prin care şase foşti angajaţi ai prestigioasei companii de vinuri vor fi trimişi în judecată, în stare de libertate. Procurorii nu au specificat identitatea acestora şi nici acuzaţiile care le sunt aduse. Singura măsură asiguratorie luată, deocamdată, de către magistraţi, până la ora închiderii ediţiei cotidianului nostru, a fost interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu, aplicată lui Toader Ignat, pentru o perioadă de 30 de zile. (D.S.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.