Ultima oră
Știri
Apă pe cartelă la Aiud
     Din 6 iunie a.c., populaţia municipiului Aiud ar putea avea o neplăcută surpriză: raţionalizarea apei potabile. Şi asta pentru că SC Apa CTTA SA va limita debitul spre Aiud cu 50 la sută, deoarece Edil Trans nu şi-a plătit restanţele şi a achitat doar 68 la sută din factura curentă. (F.R.)
Apa CTTA a preluat alimentarea cu apă la Ocna Mureș
     Societatea judeţeană de apă a preluat alimentarea, producţia, pompele şi rezervoarele de apă la Ocna Mureş, în vederea îmbunătăţirii serviciilor livrate populaţiei.
     Cel târziu într-o lună va fi preluată şi Uzina de tratare a apei de la Mihoieşti pentru rezolvarea problemei alimentării cu apă a Apusenilor, primele beneficiare fiind oraşele Cîmpeni şi Abrud. (F.R.)
Amenzi de 121 de milioane de lei pentru şoferii ilegalişti
     Poliţiştii de la circulaţie au aplicat la sfârşitul săptămânii trecute 292 de sancţiuni, în valoare de 121 de milioane de lei. Au fost reţinute 8 permise de conducere auto, dintre care 5 pentru consum de alcool la volan. Au fost reţinute 8 certificate de înmatriculare şi a fost constatată o infracţiune la legea circulaţiei. (N.T.)
Cornel Nistea, purtător de cuvânt al PNŢCD Alba
     Potrivit deciziei adoptate de conducerea PNŢCD - Alba, noul purtător de cuvânt al filialei este profesorul Cornel Nistea. Acesta va fi secondat şi susţinut de vicepreşedintele PNŢCD Alba, Vasile Voicu Bora, fostul purtător de cuvânt al ţărăniştilor din Alba. (F.R.)
La nivelul judeţului Alba
Prefectul Ioan Rus urmărește respectarea Protocolului încheiat între Guvern și sindicatele din învățământ
     După cum se cunoaşte, pe data de 22 mai a.c., între Comisia de negociere a Guvernului României şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ a fost încheiat un Protocol în vederea dezamorsării conflictelor de interese din sistemul educaţional. Prefectul Ioan Rus a dispus monitorizarea aplicării prevederilor Protocolului în judeţul Alba, atât la nivelul serviciilor publice descentralizate, cât şi în ceea ce priveşte activitatea autorităţilor administraţiei publice locale, conform atribuţiilor stabilite prin lege. De asemenea, şeful administraţiei publice judeţene urmează să informeze la Bucureşti cu privire la eventualele disfuncţionalităţi apărute şi să formuleze propuneri privind modalităţile de soluţionare. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Din cauza deversării sterilului din barajul Valea Şesii
Pe râul Arieş s-a format o undă de poluare de 12 km
     Staţiile hidrometrice de la Valea Şesii şi Baia de Arieş au semnalat în data de 3 iunie, la ora 7.30, poluare accidentală pe Valea Şesii şi pe râul Arieş. Şi de această dată cauza poluării au fost precipitaţiile masive căzute în ultimele zile, care au condus la antrenarea materialului steril din iazul de decantare Valea Şesii, aparţinând SC Cupru Min SA Abrud. Analiza preliminară a probelor de apă recoltate din Arieş a confirmat depăşiri ale pH-ului admis. Pentru ceilalţi indicatori analizele sunt în derulare. Specialiştii au luat legătura cu conducerea SC Cupru Min SA Abrud pentru verificarea condiţiilor de exploatare a iazului precum şi a cauzelor care au declanşat poluarea. S-a constatat că poluarea s-a datorat alunecării unei părţi a plajei de steril formate la barajul de anrocamente, fenomen cauzat de viiturile înregistrate în zona iazului. Modul de depozitare a sterilului în iaz a facilitat alunecarea acestuia. Unda de poluare formată pe Arieş având o lungime de 12 km este în diminuare, suspensiile depunându-se pe traseu. Datorită debitului redus al râului, efectele poluării au fost mult diminuate. În jurul orei 6.00, ieri dimineaţă, unda de poluare se afla în aval de Buru, aceasta deplasându-se cu o viteză de 1,5 - 2 km/oră.
     Pentru evitarea producerii altor incidente, conducerea SC Cupru Min SA Abrud a deviat scurgerea de steril spre pârâul Cărbunari iar digul a fost refăcut cu dale din beton.
Adriana DURIGĂ, Nicoleta TOMUŢA
Pretinsa racolare a președintelui PD Alba - rezultatul luptelor interne din PSD Alba
     Ultimele apariţii din presă legate de o eventuală racolare a preşedintelui PD Alba - Mircea Hava de către PSD au fost comentate la ultima conferinţă de presă de vicepreşedintele PD Alba - Ion Dumitrel (responsabil al departamentului "Organizare" al BPJ al PD Alba): "Doresc să vă asigur pe dumneavoastră, pe toţi membrii PD, pe cei care au apreciat şi apreciază echipa PD de la nivelul judeţului Alba condusă de Mircea Hava, pe toţi cei interesaţi, că în cadrul organizaţiei noastre nu există probleme de genul celor sugerate prin mass-media. Singurele probleme, mai exact preocupări, pe care le avem şi asupra cărora ne îndreptăm toată atenţia şi energia sunt date de atingerea obiectivelor pe care structurile de conducere de la nivel judeţean şi local şi le-au stabilit prin programul de activitate. Vreau să vă spun că acea grupare din PSD, despre ale cărei intenţii am fost tot timpul foarte bine informaţi, urmează o "construcţie organizatorică" prin care să atingă două obiective: *să lovească în organizaţia judeţeană Alba a Partidului Democrat, slăbind totodată opoziţia până la reducerea ei la tăcere (dacă luăm în calcul şi acţiunile permanente ale PSD împotriva aleşilor locali ai opoziţiei, a liderilor acesteia); *să-şi sporească, urmare a acestor acţiuni, influenţa în PSD, lucru care pe noi ne interesează numai ca fapt divers.
     S-a dorit în special lovirea PD pentru că în noua formulă - cu Traian Băsescu (spaima lui Adrian Năstase) la cârmă este un partid care poate coagula în jurul său forţele opoziţiei având ca rezultat înfrângerea PSD la viitoarele alegeri. Iar PSD simte acest pericol. Numita grupare din PSD, pentru a-şi spori credibilitatea şi l-a ales ca paravan fără acordul său pe preşedintele PD Alba - Mircea Hava. Au gândit bine în ce-i priveşte pentru că la dimensiunile lor minuscule de "omuşori politici" s-ar fi putut ascunde în spatele puternicei personalităţi politice care este Mircea Hava şi astfel şi-ar fi făcut de cap fără ca cineva să-i bănuiască. Dar pentru că lui Mircea Hava nu-i plac combinaţiile de genul acesta, "tovărăşeii" respectivi au rămas, iată, cu buzele umflate.
     Trebuie să ştie cei care visează la dispariţia opoziţiei în judeţul Alba că astfel de acţiuni nu vor avea sorţi de izbândă. Dimpotrivă, ele ne vor uni, ne vor ambiţiona în lupta împotriva stilului de conducere totalitar promovat de partidul de guvernământ. Să mai ştie că Partidul Democrat, în judeţul Alba, se întăreşte în permanenţă cu lideri locali care prin eforturile lor au făcut lucruri bune pentru localităţile lor, iar la momentul potrivit (destul de apropiat) vom informa opinia publică cine sunt cei care se alătură nouă pentru a face politică pragmatică, aşa cum preşedintele PD, Traian Băsescu, şi preşedintele PD Alba, Mircea Hava, au demonstrat că se poate face." (A.D.)
După toate probabilităţile
Un bărbat din Rădești s-a înecat în râul Mureș
     Poliţia Aiud a fost sesizată luni, 3 iunie, de Maria Gâlea din Rădeşti despre faptul că de sâmbătă, 1 iunie, soţul său Septimiu a dispărut de acasă, existând serioase suspiciuni că acesta s-ar fi înecat în râul Mureş. Reconstituind ultima zi în care Septimiu Gâlea (47 ani) a fost văzut în viaţă, poliţiştii au aflat că acesta îşi părăsise postul de pază de la ferma legumicolă aparţinând SC Păpădia SRL Aiud, trecând Mureşul înot spre Rădeşti, la cumnatul său. Acolo a consumat vreo trei-patru pahare de vin. Ulterior a declarat că se întoarce la postul de pază, trecând Mureşul înot. Ultima dată a fost văzut îndreptându-se spre albia râului Mureş. Deoarece se presupune că Septimiu Gâlea ar fi avut un nefericit accident, înecându-se în râul Mureş şi probabil fiind ulterior luat de ape, poliţia Aiud a alertat toate unităţile de poliţie din aval în legătură cu această dispariţie.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.