Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cucernicie sau blasfemie?
     N-aş fi scris aceste rânduri dacă nu m-ar fi oprit pe stradă zeci de oameni cu lacrimi în ochi, unii mi-au telefonat, cu vocea sugrumată de emoţie şi revoltă, cu sufletele deznădăjduite şi apăsate de nedreptăţile pe care mai marii BOR le fac aşa zişilor minoritari greco-catolici prin refuzul vehement de a retroceda bunurile, proprietăţile ce au aparţinut acestei confesiuni până la acel blestemat Decret din anul 1948 prin care, practic, s-a desfiinţat Biserica Greco-Catolică, un adevărat rapt istoric pus la cale de comunismul ateu adus pe tancurile sovietice. Cu ce temei şi-n numele cărui Dumnezeu, ierarhii BOR îi deposedează de un drept sacru, îi desparte de bisericile în care s-au rugat, închinat pentru libertatea şi binele naţiei române, pentru triumful ideii de adevăr, pace, dreptate, armonie socială, prin înaltă cucernicie şi evlavie faţă de biserica lui Cristos! Doamne, ce amară şi cruntă amnezie i-a cuprins şi continuă să-i tortureze pe capii bisericii ortodoxe, când o falangă întreagă compusă din mii de preoţi au suferit în închisorile comuniste şi şi-au dat viaţa în cele mai cumplite suplicii pentru că nu au vrut să se dezică de crezul lor religios. E o adevărată blasfemie să-i numeşti, pe fraţii tăi greco-catolici, satanişti. Asta numai pentru că aceştia vor ca bunurile ce le-au aparţinut să le fie date înapoi sau măcar să-şi poată ţine slujbele religioase în bisericile lor.
     Domnilor prea înalţi prelaţi încremeniţi în stadiul medieval, linguşitori ai Puterii, lustragii ai limbii de lemn dejisto-ceauşiste, propagandişti zeloşi ai bisericii - stat, istoria poate să greşească pentru că aşa au vrut unii rătăciţi de turma lui Dumnezeu, care nu au prea avut de-a face cu lucrarea Mântuitorului şi, prin urmare, trebuie făcute reparaţii materiale şi morale. Dar istoria nu glumeşte şi nu-i ironizează decât pe cei care răstignesc adevărul. Stimabililor funcţionari în sutane, adevărul a fost răstignit în 1948 şi este răstignit şi acum când biserica soră este lăsată în stradă ca o cerşetoare şi se roagă prin ploaie şi vânt, într-un cor de invective ale ortodocşilor, în nişte condiţii adesea mizerabile, în vreme ce unele spaţii sunt folosite pentru alte scopuri: magazii, magazine sau pur şi simplu stau goale. Este ridicol, preacucernici diriguitori ai BOR, să te baţi cu pumnul în piept că eşti majoritar şi că în virtutea acestui fapt deţii adevărul, eşti purtătorul unic al dreptăţii şi binelui. Fals! De ce restul sunt nişte umile "grupuscule", ca şi cum acestea s-ar afla în afara legilor omeneşti, în afara ideii de oameni cu drept de a se putea ruga în condiţii la fel de normale ca şi credincioşii BOR? Ne întrebăm şi vă întrebăm prea cinstiţi ierarhi ai BOR de ce mitropolitul Banatului, IPS Corneanu a retrocedat de bună voie toate bisericile care au aparţinut greco-catolicilor? Acest înalt prelat are har, are o nealterată credinţă în bunul Dumnezeu, este un spirit liber care şi-a însuşit cel dintâi valorile democraţiei şi de aceea este iubit şi stimat în întregul Banat şi chiar de marea majoritate a suflării preoţimii ortodoxe din România. Luaţi pildă de la acest mare ierarh, nu de la uzurpatori, blasfemiatori care au înlocuit activiştii de partid cu soboare de preoţi.
     Dumnezeu este unul singur şi lui ne închinăm şi-i aducem laude şi-n clipele bune şi-n cele de tristeţe, căci vai, mulţi se află în această postură din urmă. Oare nu semănăm lui Dumnezeu şi el nu ne seamănă nouă? Atunci de ce atâta răutate, invidie faţă de biserica greco-catolică, pentru că una a lăsat Dumnezeu, în care să ne rugăm. Dumnezeu ne va cântări fiecăruia faptele şi ne va ierta sau ne va pedepsi. Un ziar independent nu poate să nu-şi spună răspicat opinia chiar şi în acest subiect socotit, chipurile, delicat pentru alde profani ca noi. S-auzim de bine!
Gheorghe JURCĂ