Prima pagină Ediția din: 06.06.2002
Știri
Audienţe senatoriale
     Senatorul PSD de Alba, d-l Cornel Filipescu, va acorda sâmbătă, 8 iunie a.c., audienţe la Cugir. Acestea se vor ţine de la ora 11.00, la sediul PSD din localitate. (R.J.)
Seminar
     U.J.S.L Alba C.N.S.R.L - Frăţia va organiza la "Hanul dintre sălcii" din Alba Iulia, în perioada 6 - 8 iunie a.c, un seminar cu tema "Managementul proiectului". Este o posibilitate pentru liderii sindicali de a învăţa cum se realizează un proiect sindical. Cursurile se vor derula pe parcursul întregii zile începând de la ora 9.00. (U.V.Z.)
Poluatorii - amendaţi
     În primele 5 luni ale anului în curs, compartimentul de specialitate al Inspectoratului pentru Protecţia Mediului Alba a realizat 410 controale la sursele de poluare din judeţ aplicând 29 de sancţiuni în valoare de 168 milioane lei. De asemenea, au mai fost efectuate o serie de controale tematice privind modul de exploatare, întreţinere şi funcţionare în siguranţă a iazurilor de decantare, depozitelor de zgură şi cenuşă în care sunt plasate deşeurile provenite din industria chimică şi minieră. (R.J.)
Spor natural negativ în judeţ
     În primele patru luni ale anului 2002, în judeţul Alba s-au înregistrat 1167 născuţi vii şi 1832 decedaţi, dintre care 33 sub un an, rezultând un spor natural negativ de 665 persoane. Comparativ, în perioada corespunzătoare a anului trecut, scăderea populaţiei din cauze naturale a fost de numai 457 persoane, cu peste 200 mai puţine. Până în 30 aprilie în judeţ s-au înregistrat 16 născuţi morţi, 414 căsătorii şi 257 divorţuri. (H.D.M.)
Vineri, încă un hop spre finala "Ploii de stele"
     Vineri, 7 iunie, Mariana Deac (Crina Tatiana Joldeş) şi Ionuţ Fulea (Radu Arcălean) vor încerca să mai treacă o etapă a concursului "Ploaia de stele", transmis de TVR1. Ei speră ca în drumul lor să fie susţinuţi şi de această dată de conjudeţeni, care pot vota sunând la numărul gratuit ce va fi afişat pe ecran. Succes! (S.F.D.)
Paşapoarte şi permise auto obţinute din oraşul de domiciliu      Potrivit informaţiilor furnizate de cpt. Daniela Grigoraş, şefa Serviciului pentru Evidenţa Informatizată a Persoanei din IPJ Alba, în cel mult o lună şi jumătate ne vom putea procura paşapoartele şi permisele auto din oraşele de domiciliu. Cugirul beneficiază de această extraordinară facilitate încă din 27 mai iar săptămâna viitoare va intra în funcţiune aparatura de la Blaj şi Sebeş. Pe rând, poliţiile din cele 10 municipii şi oraşe din judeţul Alba vor emite astfel de acte. Doar pentru paşapoartele cu probleme (deteriorate, furate) cetăţenii vor mai fi nevoiţi să se deplaseze la Alba Iulia. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Primarul Hava la Bruxelles
     Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, se află de ieri la Bruxelles, la lansarea programului de politici administrative publice locale, Interreg III. Primarul Hava onorează, alături de consilierul local Vasile Voicu Bora, invitaţia directorului general Simadour, O. Bacci Alone. Primarul Mircea Hava a declarat că nu se va întoarce de la Bruxelles fără un program de finanţare a unor proiecte pentru municipiul Alba Iulia, mai ales că municipalitatea are deja parteneriate cu Luxembourg, Ungaria şi Bulgaria. Cheltuielile acestei deplasări (între 6 şi 9 iunie) sunt suportate din bugetul proiectului Aqua-Fil, aprobat de comisia europeană pentru programul Ecos-Ouverture. (N.T.)
Pentru slabele rezultate din administraţie
Viceprimarului Radu Coclici i s-a retras sprijinul politic
     Recent, în cadrul unei şedinţe, Biroul Executiv al Consiliului Municipal Alba Iulia al PSD a hotărât retragerea sprijinului politic a viceprimarului Radu Coclici, având în vedere slabele rezultate obţinute în administraţia publică. Pentru acest lucru au votat 26 din cei 28 de membri ai Biroului Executiv. Viceprimarului i s-a pus în vedere să-şi dea demisia din funcţie, în caz contrar, consilierii municipali ai PSD urmând să iniţieze un proiect de hotărâre pentru schimbarea lui din funcţie şi alegerea ca viceprimar al municipiului Alba Iulia a d-lui Marius Rotar. (A.C.)
"Să dăm o șansă planetei"
IPM Alba a aniversat ieri Ziua Mondială a Mediului
     În acest an în ziua de 5 iunie a.c. s-a sărbătorit cea de-a 30 aniversare a Zilei Mondiale a Mediului, care a avut drept motto: "Să dăm o şansă planetei". Firesc, şi Inspectoratul de protecţie a mediului Alba a omagiat acest eveniment, şeful instituţiei ing. Dumitrie Clepan împreună cu d-na Emilia Timiş organizând la sediul Prefecturii o conferinţă de presă festivă. Pentru Ziua Mondială a Mediului, IPM Alba a desfăşurat o serie de acţiuni de ecologizare a unor zone din judeţ, iar în localităţile Alba Iulia, Sebeş, Blaj, Ocna Mureş şi Teiuş s-au plantat câteva mii de pomi ornamentali şi s-au extins spaţiile verzi. De asemenea, tot în cursul zilei de ieri, angajaţii IPM au fost prezenţi într-o serie de instituţii de învăţământ din Alba Iulia şi Sebeş dezvăluindu-le elevilor importanţa protejării mediului înconjurător. Bineînţeles în cadrul conferinţei de presă au fost abordate şi subiecte mai delicate gen "Roşia Montană, Zlatna sau Munţii Apuseni", d-l Clepan dând asigurări că în toate aceste situaţii va fi respectată cu stricteţe legislaţia din domeniul protecţiei mediului.
     Spre exemplu, ampla acţiune privind salubritatea localităţilor din zona Munţilor Apuseni, Valea Sebeşului şi zona Cugir a condus la reducerea cu 60 la sută a depozitelor neamenajate de colectare a rumeguşului faţă de anul trecut. Acest lucru a fost posibil datorită amplasării a numeroase containere de colectare ce aparţin firmei MDF Frati Sebeş. În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte categorii de deşeuri depozitate la întâmplare, şeful IPM Alba apreciind că un rol major ar trebui să revină autorităţilor locale care cel puţin până în prezent, nu prea şi-au dat interesul. "Vom trece la aplicarea unor amenzi drastice, inclusiv primarilor dacă nu se vor lua măsuri în această privinţă", a declarat d-l Clepan.
     În final, sărbătoriţii au ciocnit un pahar de şampanie cu reprezentanţii mass-media, exprimându-şi speranţa într-un viitor mult mai curat măcar din punct de vedere al mediului.
Răzvan JURCĂ, Adriana TRUŢĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.