Curier județean
Rugăciunea de azi
     Împărăteasa mea prea bună şi nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor şi ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniţi, acoperirea celor necăjiţi, vezi nevoia mea, vezi necazul meu, ajută-mă ca pe un neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Necazul meu îl ştii; dezleagă-l precum vrei, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă mângâietoare bună afară de tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Visarion şi Ilarion cel Nou; Sf. Ghelasie şi Eusebia
Catolic: Sf. Norbert

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Premii pentru Clubul copiilor din Blaj
     Apropiatul sfârşit al anului şcolar 2001-2002 aduce cu sine şi desfăşurarea concursurilor destinate elevilor care frecventează cercurile cluburilor copiiilor din judeţ. Ele s-au dovedit fructuoase pentru copiii de la Clubul copiiilor din municipiul Blaj. Astfel elevii Cercului de muzică vocal intrumentală au obţinut la Ocna Mureş locul I prin Paul Turcu (clasa a XII-a), locul II prin George Câmpean (clasa a III-a) şi locul III prin Diana Câmpean (clasa a VI-a) - toţi la secţiunea solişti şi locul II cu grupul vocal-instrumental compus din elevi din clasele I-IV. Ei sunt îndrumaţi de prof. Ioan Vlad. Nici elevii Cercului de modelism îndrumaţi de maistrul instructor Vasile Corbean nu s-au lăsat mai prejos obţinând la concursul desfăşurat la Cugir locul I atât la rachetomodele, cât şi la navomodele. În ce priveşte cunoscuta formaţie "Junii Blajului" păstorită de maestrul Florin Vasinc, întregul ansamblu s-a situat pe locul I, acelaşi loc onorant fiind obţinut şi la secţiunile "dans băieţi" şi "dans mixt". Pe această cale conducerea Clubului copiiilor Blaj adresează calde mulţumiri domnului primar Ioan Şolea care a sprijinit logistic deplasarea copiiilor la concursuri. Tuturor premianţilor calde felicitări.
Anca DINICĂ
Înfiinţată pe structurile IPM Alba
Garda de mediu îşi va intra curând în drepturi
     "În cursul lunii martie, printr-o hotărâre a guvernului, a luat fiinţă Garda de mediu, organizată pe structura compartimentului de inspecţie al IPM Alba", a precizat d-na Emilia Timiş, inspector şef adjunct al acestei instituţii. Urmează ca în următoarea perioadă cei 8 comisari să primească uniforme şi legitimaţii cu care vor putea intra în toate întreprinderile judeţului. Va fi efectuat un control ecologic, specializat, urmărindu-se respectarea legislaţiei în domeniul protecţiei mediului. În curând va putea fi accesat "telefonul verde" care va avea acelaşi număr în toată ţara, cetăţenii având astfel posibilitatea de a semnala evenimentele nedorite din mediul înconjurător, la nivelul judeţului. Comisarii vor fi dotaţi cu armament, în prezent efectuându-se vizitele medicale ale viitorilor comisari, necesare obţinerii permisului de port-armă. Imediat ce Garda de mediu îşi va intra în drepturi vor fi derulate acţiuni de control şi se vor aplica aspre sancţiuni pentru toţi agenţii economici care nu vor respecta legislaţia în domeniul protecţiei mediului. (A.D.T.)

Albaiulienii consideră că drogurile sunt o problemă foarte serioasă în România
     Odată cu deschiderea la Alba Iulia a Centrului Judeţean de Prevenire şi Consiliere Antidrog (CJPCA), Asociaţia "Sprijiniţi copiii" a realizat o acţiune de identificare a gradului în care sunt percepute pericolul şi consecinţele consumului de droguri de către locuitorii municipiului nostru. Acţiunea a constat în aplicarea de chestionare pentru 600 de persoane, alese aleatoriu dintre trecători. Singurul criteriu urmărit a fost cel de vârstă, operatorii de teren aplicând chestionarele la cel puţin 60% din persoanele sub 40 de ani. Iată rezultatele acestui sondaj ad-hoc: 48,43% dintre cei chestionaţi ştiau că în ziua respectivă la Alba Iulia se deschidea CJPCA, iar 51,56% nu ştiau; 8,68% dintre concitadinii noştri consideră că în România consumul de droguri este semnificativ, 46,52% consideră că este destul de mare, 26,19% că este mare şi 15,62% că este foarte mare. Interesante sunt răspunsurile la întrebarea "Ce aţi face dacă cineva dintre cei dragi dumneavoastră s-ar droga?": 56,42%- familia l-ar susţine necondiţionat; 25,68% ar solicita sprijinul specialiştilor; 10,33% l-ar pedepsi iar 8% nu ştiu.
     Este demn de menţionat faptul că publicul situează pe primele locuri ca metode de informare cu privire la consecinţele consumului de droguri discuţiile specialiştilor cu tinerii (57,29%) şi mass media (articole şi emisiuni antidrog-50,52%). (I.H.)
Sorin(a) Florin(a) Rațiu s-a cam săturat să mai fie... femeie
     Sorin(a) Florin(a) Raţiu, subiect... fierbinte pentru presă acum mai bine de 5 ani, când s-a decis să renunţe la... anexa masculină şi să devină femeie, ne-a declarat că statutul actual n-o mai "satisface" aproape deloc. Deşi continuă tratamentul hormonal, cu sincope provocate de lipsa banilor, Sorin(a) ne-a spus că trupul ei de...femeie se transformă, încet dar sigur, în bărbatul care era dinainte de operaţie. Asta din cauză că operaţia iniţială este biruită de reacţia naturală a corpului, care tinde să revină la forma iniţială: aceea a unui bărbat. Evident, fără refacerea anexelor detaşate irevocabil de medici, cu acordul Sorin(ei), acum câţiva ani. Mai exact, când e vorba (şi dacă mai vine vorba) de vreo partidă de sex, personajul nostru nu mai poate fi nici femeie şi bineînţeles, nici bărbat. O dorinţă arzătoare, şi de ultimă oră a Sorinei este aceea de a ajunge la show-ul TV al Andreei Marin, "Surprize, Surprize". În acest mod ea speră ca va reuşi să-şi strângă banii necesari unei noi intervenţii chirurgicale, pentru refacerea vaginului. Dorinţa aceasta i-a mijit in creier după ce a primit informaţii implacabile potrivit cărora, în nici un caz, nu-şi mai poate redobândi şi reataşa...penisul plus celelalte, extirpate prin operaţie. Deocamdată, Sorina Florina Raţiu locuieşte în Sebeş, la o femeie vârstnică pe care o are în îngrijire. Are casă, masă şi perspective de supravieţuire de la o zi la alta. Însă, din când în când, dorinţele omeneşti îi dau ghes şi o mână prin lume, în speranţa că, dacă nu va reuşi să redevină bărbat, măcar să mai poată "activa" ca femeie.
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.