Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Spre o nouă strategie culturală
     Tratată în ultimii ani, ca şi activitatea din domeniul cercetării ştiinţifice, cu nepăsare, bucurându-se de aceea de o cronică subfinanţare, cultura a atras în sfârşit atenţia mai marilor acestei ţări. Înţelegând importanţa deosebită a culturii pentru promovarea unei imagini pozitive a României, dar şi pentru păstrarea coeziunii şi identităţii specifice naţiunii române, preşedintele Ion Iliescu şi Ministerul Culturii şi Cultelor au organizat, sub înaltul patronaj al preşedintelui, Forumul Cultural Naţional. Desfăşurat până acum în cinci etape zonale forumul şi-a propus o analiză a problemelor existente acum în domeniul culturii, mai ales că bugetul statului nu mai poate susţine în totalitate activitatea culturală. De aceea preşedintele Iliescu le-a propus participanţilor găsirea unor soluţii alternative. Propunerile lor vor fi discutate la ultima etapă a Forumului Cultural Naţional care va avea loc în a doua jumătate a acestei luni la Bucureşti şi unde au fost invitaţi cei mai reprezentativi responsabili din cultură din ţară. Chiar dacă nu toţi participanţii au înţeles dorinţa preşedintelui de a afla eventuale soluţii şi au prezentat "dări de seamă" au existat şi propuneri valoroase. Ne bucurăm că la Forumul Cultural Naţional - Secţiunea Banat, Transilvania de Vest unde au fost prezenţi şi oamenii de cultură din judeţul nostru, un semnal de alarmă serios a fost tras de directorul DCCPCN Alba - Ion Mărgineanu, care în stilul său metaforic a criticat lipsa de interes a parlamentarilor faţă de actul de cultură, faţă de problemele existente în domeniu. Să ne gândim doar la marile carenţe existente în legislaţia din domeniu, la greutatea cu care proiectele de legi deja depuse la Parlament trec prin sita Legislativului. Vidul legislativ a produs adevărate dezastre timp de un deceniu.
     Dincolo de toate acestea este îmbucurător faptul că preşedintele a arătat că nu este străin de situaţia gravă a culturii şi se străduieşte să găsească soluţii. La forumul care va avea loc la Bucureşti va fi prezentată strategia guvernului pentru acest domeniu. Principalele axe ale acesteia le putem deja bănui: asigurarea accesului unui număr cât mai mare de cetăţeni la cultură (prin editarea de carte ieftină, prin spectacole şi manifestări de calitate, printr-o mai bună mediatizare a actului de cultură); măsuri pentru protejarea patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil, a valorilor etnografice şi folclorice; eliminarea plăţii TVA de către cei care desfăşoară activităţi în domeniul cultural (acum un cămin cultural este asimilat cu un SRL care vinde bere!);creşterea eficienţei actului cultural pentru că şi din cultură se pot scoate bani, dar pentru aceasta este necesar un mai bun management şi iniţierea de proiecte culturale a căror finanţare să poate face prin accesarea de fonduri externe; conservarea şi promovarea specificului cultural al fiecărei zone a ţării. Dar ceea ce este poate cel mai important promovarea unei noi Legi a sponsorizării, care să vină atât în sprijinul beneficiarilor cât şi în cel al sponsorului pentru că acum "sponsorizările se fac pe căi oculte de foarte multe ori".
     Preşedintele Iliescu a anunţat intenţia de înfiinţare a unui organism public care să promoveze programe culturale la nivel naţional şi internaţional. Organismul care se va numi probabil Institutul Român pentru Cultură se va afla sub patronajul preşedintelui ţării şi va fi finanţat în cea mai mare parte din donaţii şi colecte publice de foduri, dar şi de la bugetul de stat. Şi pentru că s-a vorbit de programe şi strategii culturale pe termen mediu şi lung, de necesitatea creării cadrului pentru derularea acestora, o a doua propunere este aceea de a instaura "Deceniile culturii române". Iniţiativa preşedintelui este salutară acum după mai bine de un deceniu în care activitatea culturală a fost mereu, mereu marginalizată. Mai bine mai târziu decât niciodată.
Anca DINICĂ