Curier județean
Rugăciunea de azi
     O, Prorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii, şi celor răposaţi, să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.
Duminica Orbului
     Nu cred că există în lumea aceasta om mai nenorocit, mai vrednic de plâns şi de compătimit decât omul care nu vede, decât omul orb. Să nu vezi tu nimic şi pe nimeni, viaţa să-ţi fie o continuă noapte, o continuă beznă, este într-adevăr o de nedescris stare de a-ţi trăi zilele pe pământ. De o astfel de nenorocire era atins tânărul despre care ne vorbeşte Sfânta Evanghelie a duminicii de mâine. Şi acesta era orb. Şi încă orb din naştere. L-a atins, însă, la un moment dat şi norocirea cea mai mare: primirea vederii de la izvorul luminii, de la Domnul Iisus Hristos.
     Fraţi creştini, mai există în lumea aceasta nişte nenorociţi, vrednici foarte de plâns, de pătimit: tot nişte orbi, alt soi de orbi, orbi cu sufletul, fiinţe ce-şi au ochii Sufletului acoperiţi de groasa pâclă a păcatelor în aşa fel încât nu văd calea pe care se cade să umble, calea luminii, calea luminată de Soarele dreptăţii - Hristos, calea mântuirii. Ei sunt îndrumaţi să umble hai-hui, pe acele căi ale întunericului, ale osândei, ale pierzării, căi ce-şi au sfârşitul în întunericul cel mai din afară, cel de veşnic chin, al iadului. Nenorociţi în cel mai deplin înţeles al cuvântului, sunt orbii de acest fel, dragi fraţi. Nişte nefericiţi cu adevărat, în sensul că avându-şi ochii sufletului, ai inimii, necuraţi, lipsiţi de vederea cea bună, cea care-i de lipsă, nu vor vedea pe Dumnezeu, nu vor vedea mântuirea.
     Fraţi creştini, noi cum stăm cu vederea sufletească? Curată ne e? Sănătoasă ne e? Avem buni ochi sufleteşti? Vedem cu ei ce se cuvine să vedem, sau suntem nişte jalnici orbi, unii care orbecăie în bezna păcatelor, care va să ne osândească pe vecie? Să nu fie, fraţilor. Dar, de-om fi cumva păliţi de orbie sufletească, să căutăm a ne scutura, a ne lepăda de ea, până mai avem vreme, până este ziuă, cum se exprimă Sfânta Evanghelie de duminică căci vine noaptea, noaptea cea amarnică, noaptea când degeaba-i orice strădanie de îndreptare. Să voim, să dorim tămăduirea groaznicului nostru beteşug sufletesc din partea Domnului Hristos, care cu larga-i dăruire ne va satisface vrerea, dorinţa. Leacul este sfânt harul Său: cu balsamul acestui har, cuprins în Sfintele Taine, să ne ungem împâcliţii ochi ai sufletului nostru, ca ei curaţi să devină, buni-văzători, văzători a ceea ce trebuie văzut.
     Să ne rugăm Domnului Iisus aşa: "Tinde mâna Ta, Doamne, cum ai întins-o odinioară orbului din naştere şi spală ochii sufletului nostru, luminează-I cu lumina Ta cea prea luminoasă, ca într-însa să vedem lumina, într-însa să umblăm, fii ai luminii să fim, faptele luminii să le plinim. În Tine credem, şi Ţie ne închinăm, acum şi totdeauna".
Pr. Ioan SUCIU
Calendar religios
Ortodox: Aducerea moaştelor Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Martiri Nicandru şi Marcian
Catolic: Sf. Medardus

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Voluntarii "Filantropiei" ortodoxe se specializează
     După cum ne-a declarat părintele Nicolae Ignat, de la Biroul de asistenţă socială al Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba Iulia, "Filantropia" ortodoxă funcţionează numai în municipiul nostru cu 30 de voluntari. Aceştia au rolul de a identifica persoanele şi familiile defavorizate, ţinând permanent legătura cu ele şi sprijinindu-le în măsura posibilităţilor materiale şi legale. Pentru o mai mare eficienţă a activităţii, preotul Ignat intenţionează să constituie un program de pregătire a voluntarilor, prin organizarea pentru aceştia a unor cursuri gratuite de specializare în domeniul social. (I.H.)

Reinstaurarea terorismului politic?
Liberalii consideră ca fiind nejustificată încercarea de înlocuire a viceprimarului Radu Coclici
     Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a afirmat laconic într-o recentă conferinţă de presă că viceprimarul Radu Coclici "nu poate fi înlăturat doar pentru că s-a supărat partidul pe el". În legătură cu acelaşi subiect, deputatul liberal Dan Simedru şi-a exprimat nemulţumirea într-un mod mai dur: "Rolul unui partid politic este acela de a promova strategii şi programe, nu de a înlătura dizidenţii şi de a susţine clientela. În ultima vreme am luat însă la cunoştinţă despre două astfel de situaţii, PSD Alba substituindu-se statului sau managementului intreprinderilor, după modelul comunist. Astfel, am aflat cu surprindere că un director (cel de la Petrom) este înlăturat prin decizie legală dar... rămâne în funcţie având sprijinul PSD, în timp ce un viceprimar este cât pe-aci să fie înlocuit căci i s-a retras sprijinul politic, deşi primarul nu a afirmat niciodată că acesta ar avea rezultate slabe în administraţie. Consider că legea trebuie respectată şi de către PSD, iar Legea administraţiei publice prevede clar în ce cazuri poate fi îndepărtat un om aflat într-o astfel de funcţie (incapacitate, sancţiune penală etc.), ori în cazul lui Radu Coclici nu s-a oferit nici o motivaţie, decât că i s-a retras sprijinul politic. Şi să nu uităm că viceprimarul a candidat pe listele PSD, dar a fost ales de cetăţeni. Nu ştim, aşadar, ce i se impută lui Radu Coclici. Desigur, dacă a comis vreo ilegalitate măsura este îndreptăţită... Cred însă că, prin astfel de practici, PSD procedează la o reinstaurare a fricii, a terorismului politic". (I.H.)
La Câmpeni
Cântec, joc și voie bună... pe sec!
"Mulţumită" primarului Sicoe şi prefectului Rus, locuitorii oraşului primesc apă potabilă cu ţârâita.*Din această cauză, oricând la Câmpeni poate izbucni o epidemie!
     La ultima conferinţă de presă a Partidului Naţional Liberal din data de 7 iunie a.c, deputatul Dan Simedru a adus în atenţia presei o problemă foarte gravă: lipsa apei potabile în oraşul Câmpeni. Locuitorii acestuia primesc apă după un program de-a dreptul absurd: trei ore dimineaţa şi trei ore seara. După părerea deputatului, principalii vinovaţi de situaţia creată sunt primarul Ioan Viorel Sicoe şi prefectul Ioan Rus. Iată de ce: furnizorul serviciului de distribuire a apei potabile era societatea "Goterm" (societate actualmente privată), până la intervenţia primarului Sicoe. Acesta a promovat anul trecut două hotărâri de consiliu local, în urma cărora societatea şi-a pierdut obiectul de activitate. Contestate în contencios, hotărârile au rămas valabile, fapt stabilit prin hotărâre judecătorească în luna octombrie 2001, urmând ca administrarea reţelei şi distribuirea apei să cadă în sarcina SC "Apa CTTA". Preluarea de către "Apa CTTA" s-a făcut oarecum dubios, prin încredinţare directă de către Consiliul judeţean, nu prin licitaţie publică, aşa cum era normal. Dar, mă rog, nu aceasta este problema, ci faptul că "Apa CTTA" nu a preluat nici până acum serviciul care i-a fost concesionat(!?), iar primarul Viorel Sicoe a revenit asupra deciziei, acordând mai departe societăţii "Goterm" dreptul de a distribui apa potabilă din Câmpeni... printr-o adresă de şapte rânduri. Adresa semnată de primar nu este însă un act legal care să dea dreptul societăţii "Goterm" să presteze acest serviciu. Pentru aceasta ar fi fost necesară o hotărâre a Consiliului local, care să le anuleze pe cele anterioare şi să repună în drepturi "Goterm"-ul. Astfel s-a ajuns în situaţia absurdă ca societatea care trebuie să preia reţeaua să n-o facă, fiind împuternicită însă (ilegal) o altă societate, căreia i-a fost retras acest drept prin hotărâri considerate legale de Judecătorie. Care este vina prefectului? Păi, principala sa atribuţie este aceea de a verifica legalitatea actelor emise de consiliile locale şi atacarea acestora în cazul în care afectează în mod negativ populaţia sau nu sunt în conformitate cu legea. Iar dacă dl. prefect nu a verificat cu atenţie actele emise de Primăria din Câmpeni, a cam venit timpul s-o facă!
     Desigur, primarul încearcă acum să repare greşeala anterioară de a înlătura "Goterm"-ul, căci acesta furnizează în continuare serviciul, dar nu are posibilitatea legală de a încasa contravaloarea lui. Aşa s-a ajuns la datorii uriaşe ale "Goterm"-ului, din care cauză societatea "Electrica" este pusă în situaţia de a scoate la licitaţie (în urma punerii sub sechestru) utilajele de distribuire a apei potabile, pentru recuperarea datoriilor. "Bâlbâielile pesediştilor, afirmă deputatul liberal, au adus la disperare populaţia oraşului, unde se poate declanşa oricând o epidemie din pricina lipsei de apă potabillă". Şi, iată, problema lipsei de apă (cu care se confruntă şi Abrudul) nu poate fi rezolvată, în schimb se desfăşoară mai mereu tot felul de manifestări cu cântec, joc şi voie bună. "Pe sec", spre bucuria moţilor de pretutindeni... (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.