Prima pagină Ediția din: 10.06.2002
Știri
Preşedintele interimar al CJ Alba la Bruxelles
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat deplasarea preşedintelui interimar al instituţiei la Bruxelles în 5 iulie a.c. Eugen Popa va fi prezent la Conferinţa europeană cu tema "Lărgirea Europei din perspectiva regională şi locală" (F.R.)
Numărul pensionarilor a scăzut
     Numărul pensionarilor din judeţul Alba în luna aprilie 2002 a fost de 104.303 persoane, mai mic cu 159 de persoane faţă de luna anterioară, dar mai mare cu 200 persoane faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, pensia medie lunară realizată în judeţ în luna aprilie a fost de 1.248.857 lei, cu 2096 de lei mai mare faţă de luna anterioară şi cu 271.232 de lei (27,7 la sută) comparativ cu luna aprilie a anului anterior. Raportul dintre pensia de asigurări sociale de stat pentru munca depusă şi limita de vârstă cu vechime completă în muncă şi câştigul salarial mediu net, în aprilie 2002, a fost în procent de 54,8 la sută. (H.D.M.)
Staţia de la Mihoieşti valorează 600 milioane de lei
     Aşa cum v-am mai informat, CJ Alba intenţionează să preia staţia de apă de la Mihoieşti, cu scopul de a realiza sistemul microregional pentru Munţii Apuseni. În acest sens s-au alocat 600 milioane de lei pentru achiziţionarea mijloacelor fixe scoase la vânzare de executorul judecătoresc. (F.R.)
În acest an
CJ Alba poate cheltui 25,7 miliarde de lei
     CJ Alba, autoritate a administraţiei publice, are prevăzut pentru acest an, cheltuieli de 25,7 miliarde de lei. Cu toate acestea, consilierii judeţeni au cerut alocarea unor sume suplimentare pentru investiţii, astfel încât acestea să ajungă de la 1 miliard de lei la 1,75 miliarde de lei. Cheltuielile de personal însumează 17,4 miliarde de lei iar cele materiale şi cu servicii 7,2 miliarde de lei. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Curtea de Apel din Alba Iulia a decis:
Închisoare pentru un judecător mituit
     Vasile Zvara, judecător în cadrul Judecătoriei Baia Mare a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia la 6 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, la un an pedeapsă privativă de libertate pentru fals intelectual şi la 9 luni închisoare pentru uz de fals. Faptele au fost comise de Zvara anul trecut, în perioada în care era judecător delegat la Judecătoria Târgu-Lăpuş. Judecătorul a pretins şi primit de la un cetăţean suma de 1.700 dolari SUA pentru a pronunţa o sentinţă care să excludă închisoarea.(N.T.)
Un tânăr şi-a pierdut viaţa într-un tragic accident rutier
Soţia victimei aşteaptă un copil care nu-şi va cunoaşte niciodată tatăl
     Vineri, 7 iunie, în jurul orei 19.30, în Piaţa Eroilor din Abrud s-a produs un tragic accident rutier în care şi-a pierdut viaţa Cristian Florian Morar (31 ani, din Ciuruleasa), paznic la Spitalul din Abrud. Circulând pe bicicletă, în zona amintită mai sus, Morar nu se asigură la schimbarea direcţiei de mers şi intră în coliziune cu o autospecială care transporta asfalt şi care tocmai intrase în depăşirea lui. În urma impactului, biciclistul se dezechilibrează şi se izbeşte de asfalt, rănindu-se mortal. Autospeciala, AB-04-FWV, aparţine SC Cominco Transilvania SA Abrud şi era condusă de Alexandru Furdui (49 ani, din Abrud). În zona Piaţa Eroilor, circulaţia era închisă deoarece se efectuau lucrări de asfaltare a şoselei. Cristian Morar era căsătorit. Tragedia este cu atât mai mare cu cât, pe ultimul drum, tânărul va fi condus, alături de cei dragi, şi de soţia sa care-i poartă pruncul nenăscut încă...
Nicoleta TOMUŢA
Dosarul Jidvei
Protest public
Autorităţile locale cer urgentarea soluţionării dosarului Jidvei
     Primăriile din localităţile Blaj, Sâncel, Şona, Jidvei şi Cetatea de Baltă, din judeţul Alba, au adresat autorităţilor statului un protest public prin care şi-au declarat "nemulţumirea şi îngrijorarea" faţă de modul în care se derulează cercetarea şi judecarea fraudei şi a delapidării cauzate de fostul angajat în funcţia de director al Complexului de Vinificaţie Jidvei, Toader Ignat, împreună cu colaboratorii săi. Primarii din zonă au declarat că au primit un sprijin substanţial din partea SC "Jidvei" SRL, datorită faptului că, de la privatizare şi până în prezent, au fost angajaţi peste 2000 de locuitori, ale căror familii nu au mai apelat la ajutorul social (salariaţii SC "Jidvei" SRL beneficiază de o pâine zilnic, de cereale, de prime cu ocazia sărbătorilor şi alte ajutoare, în natură sau în bani). Mai mult decât atât, în fiecare an de la privatizare, cu ocazia sărbătorilor, copiii din zonă şi familiile nevoiaşe au primit cadouri şi bani. Sponsorizările au contribuit şi la dezvoltarea învăţământului, a vieţii culturale, sportive şi religioase, fondurile consiliilor locale fiind insuficiente în acest sens. Prejudiciul imens, de aproximativ 85 miliarde lei, care a fost cauzat SC "Jidvei" SRL de către Toader Ignat şi colaboratorii săi, ar fi putut fi canalizat în dezvoltarea regiunii. Reprezentanţii aleşi ai comunităţii locale au afirmat că sunt priviţi cu dispreţ şi desconsiderare de către Ignat şi apropiaţii săi, solicitând autorităţii judecătoreşti rezolvarea cât mai urgentă a acestui caz şi recuperarea prejudiciului. La începutul săptămânii trecute, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au luat o primă măsură concretă - interdicţia de a părăsi domiciliul, aplicată lui Toader Ignat.(A.C.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.