Prima pagină Ediția din: 11.06.2002
Știri
Pericol de inundaţii
Comisiile locale au intrat în alertă
     Inspectoratul de Protecţie Civilă Alba a transmis avertizări hidrologice tuturor comisiilor locale de apărare împotriva dezastrelor, acestea intrând în alertă. Metrologii spun că, din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă, există posibilitatea depăşirii cotelor de atenţie pe mai multe râuri, în special în zona Munţilor Apuseni. Ba mai mult, ploile torenţiale ar putea duce la inundaţii mai ales pe râurile mici şi în zona de munte. Cantităţile de precipitaţii pot ajunge până la 25 l/mp.
     Comisiile locale au trecut la avertizarea populaţiei din zonele inundabile. (F.R.)
Aviaţia Civilă a finalizat "Raportul elicopterul"
     După aproximativ două luni de la teribilul accident de la Scărişoara, soldat cu rănirea preşedintelui Augustin Presecan, Aviaţia Civilă a reuşit să finalizeze raportul cuprinzând investigaţiile tehnice efectuate. Acest raport nu are drept scop stabilirea vinovaţilor de producerea accidentului ci doar elucidarea incidentului din punct de vedere tehnic. Raportul urmează să ajungă la procurori şi la responsabilii cu inspecţia muncii care vor continua ancheta. (F.R.)
Muzeul Naţional al Unirii are colectiv de coordonare
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre referitor la constituirea Colectivului de coordonare al Muzeului Naţional al Unirii. În noua structură intră: Horia Ciugudean, director general al MNU, consilierul judeţean Ioan Tătaru şi secretarul CJ Alba, Mariana Hurbean. (F.R.)
CJ Alba şi CL Arieşeni se asociază
     Într-o informare oficială a CJ Alba se precizează că s-a aprobat asocierea dintre CJ Alba şi CL Arieşeni în vederea valorificării potenţialului turistic din zonă, însă nu s-au întocmit formele legale în vederea funcţionării acesteia. Contribuţia CJ Alba la această asociere este de 200 de milioane de lei, în timp ce CL Arieşeni are un aport de 100 ha păşune împădurită. (F.R.)
Copiii consilierilor judeţeni vor pleca în vacanţă în Ungaria
     Potrivit unui acord între Consiliul judeţean Alba şi cel din Bacs-Kiskun, între cele două instituţii administrative se va realiza un "schimb" de... copii. Astfel, la sfârşitul lunii iulie, 15 copii ai căror părinţi sunt consilieri judeţeni în Alba vor pleca în Ungaria, unde vor beneficia timp de 8 zile de o vacanţă pe cheltuiala Consiliului judeţean Bacs-Kiskun. În aceeaşi perioadă, copiii consilierilor maghiari vor sosi în România pentru o vacanţă plătită de Consiliul Judeţean Alba. Odată cu copiii români, în Ungaria vor pleca şi două ansambluri folclorice din judeţul nostru. (I.H.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Atentat la istorie
A fost spartă casa memorială a răsculatului Crişan
     Autori necunoscuţi au pătruns, cel mai probabil în perioada 29 mai - 5 iunie a.c., în casa memorială din Ribiţa - Hunedoara în care s-a născut şi a crescut Gheorghe Crişan, zis Giurgiu, unul dintre capii Răscoalei lui Horea (1784-1785). În urma unui inventar efectuat de poliţiştii hunedoreni şi de specialişti ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, s-a constatat că hoţii au furat o puşcă, lungă de 1.20 m, cu cremene şi pat din lemn, un finetor (corn în care se păstra praful de puşcă), 3 pistoale cu cremene din secolul XVIII, un vârf de lance, 5 mulaje de sigiliu inscripţionate, un briceag cu mâner din lemn rotund, două monede din argint emise în anii 1667 şi 1703, 5 monede din bronz emise în anii 1781 şi 1871, alte obiecte cu valoare de patrimoniu. O echipă operativă, constituită la nivelul IPJ Hunedoara, îi caută pe hoţii care se pare că au dat lovitura la comandă, obiectele furate prezentând interes deosebit pentru colecţionarii de antichităţi.
Nicoleta TOMUŢA
Dosarul Jidvei
PROTEST PUBLIC
     Adresat autorităţilor statului de către, Primăriile din Blaj, Sâncel, Şona, Jidvei şi Cetatea de Baltă, reprezentate prin primarii lor, prin care ne declarăm îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de modul în care se derulează cercetarea şi judecarea fraudei şi delapidării cauzate de fostul angajat - Director al Complexului de Vinificaţie Jidvei - Ignat Toader şi colaboratorii săi. Această prelungire nejustificată a cercetării creează o atmosferă de incertitudine şi neîncredere în viitorul acestei societăţi, în rândul angajaţilor de la această firmă, dar mai ales în rândul cetăţenilor zonei, indignaţi de starea creată. Ne este teamă că această stare de spirit va degenera în proteste de stradă al căror rezultat nu se ştie care va fi.
La închiderea ediţiei
Finalizarea dosarului Jidvei
     Ieri a fost finalizat şi depus pe masa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia dosarul Jidvei, în care au fost anchetaţi 10 angajaţi ai SC Jidvei: Toader Ignat, fost angajat , director al Complexului de vinificaţie Jidvei, Iulia Mihu, şefa laboratorului de vinificaţie, Toader Bălău, Lunca Mihai, Ioan Popa, gestionari, Voicu Mihai Nicoară, şef linie de îmbuteliere, Horaţiu Comşa, economist, foşti angajaţi ai firmei SC Jidvei SRL precum şi dr. Virgil Marius Comănici care a facilitat internarea fictivă a lui Toader Ignat în prima fază a cercetărilor. Acuzaţiile aduse foştilor angajaţi sunt fals în înscrisuri sub semnătură privată, crearea de lipsuri în gestiune prin mijloace frauduloase, gestiune frauduloasă, delapidare şi înşelăciune. (D.S.)
Reeșalonarea datoriilor adună rău platnicii
     În cursul săptămânii trecute, a fost publicată Ordonanţa Guvernului României nr. 57/2002, referitoare la facilităţile acordate agenţilor economici cu mari datorii. În ceea ce priveşte furnizarea gazului metan, este vorba de scutirea la plata majorărilor de întârziere şi reeşalonarea datoriilor pe doi ani. Astăzi este ultima zi în care marii datornici mai pot solicita obţinerea de facilităţi prin depunerea dosarelor necesare. Directorul Distrigaz Nord Alba Iulia, Pavel Bogdan, ne-a declarat că la sediul firmei au fost depuse sute de cereri. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.