Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, curăţeşte-mă pe mine păcătosul, că niciodată n-am făcut bine înaintea Ta; scapă-mă, deci, de vicleanul şi fă să fie întru mine voia Ta, ca fără de osândă să deschid gura mea cea nevrednică şi să laud Preasfânt Numele Tău: al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Vartolomeu şi Varnava
Catolic: Sf. Barnaba

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
S-a stabilit în principiu programul manifestărilor de pe Muntele Găina
     În cursul zilei de ieri, la sediul Prefecturii Alba, s-a întrunit pentru prima dată Comandamentul care se va ocupa de organizarea manifestărilor de pe Muntele Găina, din data de 21 iulie a.c. În afara acţiunilor preliminare legate de reparaţia drumurilor, amenajarea izvoarelor, fântânilor şi a indicatoarelor, s-a stabilit ca fiecare judeţ participant să contribuie cu suma de 25 de milioane de lei, asigurând, de asemenea, cheltuielile de deplasare, cazare şi masă ale propriilor artişti. Se preconizează confecţionarea a 7000 de insigne, tipărirea de afişe, pliante, diplome de participare şi a altor materiale promoţionale. Vor fi din nou instalate corturi cu o capacitate de 800 de locuri şi va fi angajată o persoană care va anunţa permanent prin staţie cronologia evenimentelor. Totodată, se are în vedere promovarea cu acest prilej a tinerelor talente ale muzicii populare moţeşti, care vor concerta alături de consacraţii Nicolae Furdui Iancu şi Ionuţ Fulea. Nu în cele din urmă, fiecare judeţ va asigura participarea unor ansambluri folclorice din străinătate şi anume: Alba un ansamblu din Republica Moldova, Hunedoara, din Ucraina, Bihor din Ungaria şi Arad din Banatul Sîrbesc. Asistenţa nu va fi văduvită nici de agreatul foc de artificii, care se va întinde pe durata de 30 de minute.
Răzvan JURCĂ
Părinții vor fi învățați de polițiști cum să-și apere copiii
     Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba - Compartimentul de Prevenire şi Grupul Şcolar de Industrie Uşoară din Alba Iulia organizează miercuri, 12 iunie, ora 18.00, un lectorat cu părinţii elevilor din acest liceu. Prin această întâlnire se încearcă atragerea părinţilor alături de şcoală şi poliţie în activităţi comune de activitate antiinfracţională, de luptă împotriva consumului de droguri şi de reducere a riscului de victimizare a tinerilor. Cu această ocazie, părinţii liceenilor vor fi informaţi cu privire la concluziile desprinse în urma acţiunilor de prevenire desfăşurate de ofiţerii de poliţie pe parcursul celor 45 de zile cât s-au aflat în dialog direct cu tinerii. (N.T.)
În week-end-ul trecut
12 şoferi au rămas fără permisele de conducere
     În urma acţiunilor desfăşurate în week-end-ul trecut de cadrele Serviciului Poliţiei Rutiere Alba în colaborare cu poliţiştii din teritoriu, 12 şoferi au rămas fără permise de conducere, dintre care 6 pentru că au consumat alcool înainte de a se urca la volan. Au fost aplicate 374 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 148 de milioane de lei, dintre care 108 pentru depăşirea vitezei legale. (N.T.)
La Sohodol
Se reunesc fiii satului
          Duminică, 16 iunie a.c., la Mânăstirea Poiana - comuna Sohodol, va avea loc întâlnirea fiilor satului. Pe la ora 9.00 va fi oficiată de către un sobor de preoţi o slujbă religioasă, iar patru ore mai târziu va avea loc un spectacol folcloric organizat de unul dintre celebrii fii ai satului, cunoscutul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu şi invitaţii săi. La această manifestare sunt aşteptaţi fii ai acestor meleaguri, oficialităţi locale şi judeţene. (F.R.)

Ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională "Centru" la Miercurea Ciuc
     În cursul zilei de astăzi, la Miercurea Ciuc, va avea loc şedinţa extraordinară a Consiliului pentru Dezvoltare Regională "Centru". Directorul ADR "Centru", Simion Creţu, ne-a declarat că la această întâlnire vor fi discutate următoarele: Prezentarea de către Consilierul de Preaderare, Carl Adolf Heller, a Convenţiei de Înfrăţire dintre Agenţia de Dezvoltare Regională "Centru" şi Ministerul Federal German al Economiei şi Tehnologiei; *Proiect de hotărâre privind aprobarea aderării Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" la Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Dezvoltare (EURADA); *Informare privind Programul Phare 2001 şi Phare 2002 - Coeziune Economică şi Socială - componenţa infrastructură regională şi locală; *Proiect de hotărâre privind constituirea grupului de lucru regional pentru aplicarea componentelor de infrastructură din cadrul programelor cu finanţare externă; *Nota privind proiectele de infrastructură din cadrul programelor Phare 2001 şi Phare 2002, din Regiunea "Centru"; *Proiect de hotărâre privind aprobarea Comitetului de Selecţie, din cadrul componentei - "Schemă de granturi pentru întreprinderi nou înfiinţate, microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii" - Phare RO -0007.02"; *Proiect de hotărâre privind aprobarea Comitetului de Selecţie, din cadrul componentei - Programului Phare RO-0007.02.01 - Coeziune Economică şi Socială-Dezvoltarea resurselor umane în contextul restructurării industriale-Licitaţia a II-a; *Raport privind activitatea desfăşurată de ADR "Centru" în legătură cu administrarea, gestionarea şi monitorizarea zonelor defavorizate; *Diverse. Informare privind stadiul derulării Programului Phare 2001 - RO-0108.03 - Componentă "Învăţământ Profesional şi Tehnic"; Situaţia realizării veniturilor pe anul 2002, din contribuţiile consiliilor judeţene şi locale la data de 31.05.2002. La Miercurea Ciuc va fi prezent şi preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa.
Florin ROMAN
"Dezvoltare durabilă în microregiunea Depresiunea Trascău"
     Duminică, 9 iunie a.c., la Rimetea a avut loc un eveniment foarte important: o întâlnire a tuturor forţelor angrenate în procesul de dezvoltare durabilă a microregiunii Depresiunea Trascău (Prefectura Alba, Consiliul judeţean, Universitatea "1 Decembrie", Agenţia de dezvoltare-ADR 7 Centru, Agenţia zonelor miniere- ANDIPRZM, primăriile comunelor Rimetea şi Livezile, localnicii interesaţi de promovarea zonei lor şi CETM "Albamont", în calitate de coordonator al proiectului în cadrul căruia a fost organizată acţiunea, intitulat "Dezvoltare durabilă în România" şi susţinut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, prin Fundaţia "Milieukontakt Oost Europa", în cadrul unui vast program intitulat MATRA.) Cu prilejul acestei întâlniri a fost prezentată o broşură care cuprinde "Strategia de dezvoltare durabilă a microregiunii Depresiunea Trascău", document consultativ elaborat de Grupul de Dezvoltare Durabilă şi supus duminică dezbaterii publice. Ar trebui precizat faptul că acest document a fost elaborat în urma unei analize prin metode ştiinţifice a situaţiei economice, sociale culturale etc. în zonă, ancheta sociologică fiind realizată de studenţii de la această specialitate din cadrul Universităţii "1 Decembrie", coordonaţi de lect. drd. Mihai Pascariu şi asist. Călina Buţiu. Minuţiozitatea cu care a fost întocmit documentul permite Grupului de Dezvoltare Locală să intervină cu eficienţă în orice domeniu, alături de reprezentanţii comunităţii, deoarece strategia conţine efectiv toate datele necesare elaborării unui proiect de finanţare. Ideea de bază a constituirii unei echipe care să lucreze pentru întreaga microregiune a fost impusă de nevoia de a accesa marile proiecte de finanţare, prohibite comunităţilor mici, cu forţă economică scăzută. Prin urmare, întâlnirea de duminică a fost un pas mic, dar foarte important în depăşirea orgoliilor administratorilor şi atragerea acestora spre conlucrare, precum şi în "deşteptarea" spiritului comunitar al localnicilor.
     La dezbateri a participat şi voluntarul "Peace Corps" al CETM "Albamont", Geraldine Brown, care s-a arătat surprinsă de interesul manifestat de localnici în rezolvarea propriilor probleme. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.