Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne Dumnezeul nostru, caută dintru înălţime, ca un bun, asupra inimilor celor care sunt lipsiţi de dragoste şi de unire şi împresuraţi de spinii urii şi ai altor păcate. O picătură din harul Preasfântului Tău Duh coborând peste dânsele, rourează-le bogat, ca să aducă roade bune şi din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune, şi să petreacă în dragoste şi unire. Aşa Doamne, înmulţind dragostea în inimile robilor Tăi, păzeşte-ne de tot răul şi de asuprirea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, de sabie, de năvălirea altor neamuri şi de războiul cel dintre noi şi totdeauna ne ajută să ne iubim unii pe alţii şi să facem tot binele spre a ne învrednici de bunătăţile Tale cele cereşti. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Înălţarea Domnului; (Ziua Eroilor)
Catolic: Sf. Anton din Padova

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Protest spontan la EM Zlatna
     În cursul zilei de ieri, 30 de muncitori de la EM Zlatna au întrerupt lucrul pentru că nu şi-au primit integral salariile. Este vorba de salariaţii de la secţia "Transport-Funicular". Din cauza lipsei de comenzi, aceştia nu au primit decât 75% din salariul de bază. Discuţiile cu administraţia continuă. (F.R.)
Jandarmii îşi omagiază eroii
     Jandarmii din Alba vor fi prezenţi, ca de fiecare dată în cei 12 ani scurşi de la mineriada din 1990, în comuna Horea, pentru comemorarea jandarmului erou Nicolae Lazăr, căzut la datorie în apărarea sediului Guvernului României. De asemenea, jandarmii vor fi prezenţi şi la omagierea eroilor din localităţile Vinerea- Cugir şi Alba Iulia. (N.T.)
Serbările Câlnicului
     În perioada 13-15 iunie comuna Câlnic va fi în sărbătoare. Joi, 13 iunie, la sărbătoarea Înălţării Domnului şi de Ziua Eroilor la Biserica Ortodoxă va fi oficiată de la ora 10.00 Sfânta Liturghie, slujba de Hram a bisericii şi un parastas în memoria eroilor neamului. De la ora 17.00 Căminul cultural va fi gazda unui spectacol susţinut de elevii Şcolii generale şi ai Grădiniţei Câlnic, în timp ce de la ora 20.30 tinerilor li s-a pregătit o seară distractivă. *Vineri, 14 iunie, ora 14.00 la Biblioteca "Septimiu Albini" va fi vernisată expoziţia "Cărţi despre Câlnic", iar de la ora 14.30 va avea loc o întâlnire cu acad. Marius Porumb, preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Serbările Câlnicului se vor încheia sâmbătă, 15 iunie cu un concert susţinut în cadrul special oferit de Cetatea Câlnic de Fanfara lui Gălan din oraşul Cugir. Organizatorii manifestărilor sunt Primăria comunei Câlnic, Asociaţia "Ars Transilvaniae", Parohia ortodoxă Câlnic, DCCPCN Alba şi Centrul cultural Internaţional "Cetatea Câlnic". (A.D.)
Generozitate guvernamentală de Ziua Eroilor
Văduvele de război nu mai trebuie să plătească impozite pe... mormintele soților
     Joi, 13 iunie, de "Înălţarea Domnului", la Cugir şi Vinerea, în organizarea Primăriei şi Asociaţiei culturale 'Vinereana", se desfăşoară o serie de manifestări în onoarea celor care au apărat această ţară şi aceste locuri chiar cu preţul vieţii lor. Se vor oficia slujbe de pomenire la monumentul Eroilor din Vinerea, la ora 11.00, şi la Monumentul Eroilor din Cugir, la ora 12.00. În evidenţele ANVR - filiala Cugir mai figurează în prezent doar 115 veterani de război supravieţuitori şi 120 urmaşe ale veteranilor de război, în cei 12 ani trecuţi de la revoluţie, numărul acestora scăzând la jumătate. Luând în calcul această scădere drastică a numărului de veterani de război şi a urmaşelor nerecăsătorite ale acestora la nivel de ţară, guvernanţii au modificat Legea 44/1994, în sensul lărgirii gamei de facilităţi acordate. Astfel, văduvele nerecăsătorite vor fi scutite de plata impozitelor pe casă, autoturisme şi chiar pentru ...locul de veci, unde albesc oasele soţilor foşti combatanţi pe diferitele fronturi de eliberare. Dacă şi consiliile locale vor avea de unde, vor sponsoriza şi o parte din cheltuielile văduvelor legate de aprovizionarea cu energie electrică, gaze, combustibili lichizi sau solizi, etc. Başca bilete oferite gratuit în diferite staţiuni balneoclimaterice, pentru văduvele care îşi mai pot deplasa încă reumatismele articulare prin diferite hoteluri, maybe first class...? Dar cum nemulţumitului îi poate lua Cel (sau cei) de sus darul, să încercăm să ne bucurăm de cele obţinute, aducând prinos de recunoştinţă pentru cei care mai sunt încă istoria noastră trăitoare pe pământ...
Nicoleta TOMUŢA

Compania de Bere România - lider incontestabil pe piaţa berii
     Marţi, 11 iunie a.c., Hotelul "Continental" din Cluj Napoca a găzduit o conferinţă de presă al cărei scop a fost prezentarea investiţiei realizate în România de SAB (South African Breweries) şi a strategiilor de dezvoltare ale acesteia. Pentru cititorii noştri (în mod sigur consumatori de bere "Ursus", "Timişoreana" etc) redăm câteva date despre "SAB": la sfârşitul secolului XIX, în Johannesburg, South African Breweries începea să scrie o istorie lungă şi bogată în domeniul fabricării şi comercializării berii. În prezent compania îşi desfăşoară activitatea pe patru continente (Africa, Europa, Asia, America Centrală), cu investiţii în 24 de ţări. Deţinând 108 fabrici de bere, grupul South African Breweries atinge anual volumul de vânzări de 88 milioane hl., ceea ce reprezintă de aproape 8 ori consumul anual de bere din România. Investiţia în România sub numele SC Ursus SA a început în 1996 cu fabrica "Vulturul" - Buzău şi a continuat cu achiziţionarea fabricilor "Pitber", "Ursus" - Cluj şi "Bere Timişoreana", ajungând să aibe în prezent o cotă de piaţă de 14 %. Scopul principal al celei mai recente achiziţii - "Bere Timişoreana" - a fost obţinerea unei mărci cu mare loialitate în regiunea sa tradiţională şi cu potenţial pentru a deveni marcă naţională. Odată cu achiziţionarea fabricii "Bere Timişoreana" şi a unei mărci de importanţă strategică, a apărut necesitatea separării numelui companiei de vreo marcă. Astfel, SC Ursus SA a devenit începând cu luna mai 2002 Compania de Bere România (CBR).
     Prezent la conferinţa de presă de marţi, preşedintele companiei "SAB", Steve Woodward Stem Woodward, președintele companiei „SAB”, realizator al investiției în Compania de Bere Româniaa dezvăluit jurnaliştilor secretele managementului performant, denumind "SAB" - "o companie vizionară în plină dezvoltare" (demn de menţionat este faptul că a făcut acest lucru în româneşte, din respect pentru partenerii din ţara noastră). De asemenea, Angus Rowe, directorul de marketing al firmei a oferit detalii cu privire la activitatea de marketing a "SAB" în România, sub titulatura "CBP". Cei prezenţi au putut viziona câteva filme de prezentare, (în care uriaşa companie era imaginată ca o orchestră, subliniindu-se astfel importanţa muncii în echipă), şi clipurile publicitare elaborate într-o inteligentă campanie promoţională, folosind imaginea unor personalităţi foarte apreciate de publicul românesc: Cristian Ţopescu, Ioan Gyuri Pascu, Ilie Năstase şi Virgil Ianţu. Extrem de interesant, cu privire la strategia publicitară, Ioan Popa, directorul de vânzări al companiei "CBP" a declarat: "Consumatorul român se maturizează rapid. Nu mai câştigă azi cel ce strigă mai tare, ci acela care ştie să se adreseze minţii şi sufletului publicului (principiu pe care ar trebui să şi-l însuşească toţi profesioniştii care activează pe piaţa de publicitate). Dar cel mai important element în promovarea produselor "CBP" este sponsorizarea unor evenimente locale şi regionale ("Ursus" a devenit o celebritate în acest sens). Dincolo de aceste secrete strategice (de management, marketing şi publicitate) rămâne calitatea excepţională a produselor, rod al unei experienţe de 106 ani în fabricarea berii, fapt de care se pot convinge oricând consumatorii din judeţul nostru.
Cine vrea să "coclească" un prefect de paie?
     Citim cu mare interes ziarul D-voastră şi nu putea să ne scape declaraţia d-lui Mircea Hava şi întrucât cei din conducerea PSD Alba nu au reacţionat deloc, noi, cei mai mici avem un punct de vedere şi sperăm că veţi publica acest punct de vedere al nostru chiar dacă nu vine de la VIP-uri.
     Ce ne-a bucurat mult e faptul că de această dată opinia publică a putut să vadă adevărata faţă a PD. Domnule Hava, în PSD nu merge cu tot felul de condiţii, trucuri, aranjamente ca la d-voastră în PD. La noi cine vine în partid munceşte, vedem ce-i poate "bibilica" şi dacă într-adevăr e un om de valoare merge înainte. Ne mirăm că la experienţa pe care pretindeţi că o aveţi nu aţi remarcat acest lucru, iar când cereţi bani pentru locuinţă vă sfătuim s-o faceţi mai discret.
     Noi înţelegem că vi s-au cam terminat banii şi nu aveţi cu ce vă termina casa, dar vă dăm noi soluţia: câteva licitaţii mai babane şi cu comisionul primit totul se repară. Stă rău ca edilul şef al oraşului să nu îşi termine casa. Dă rău în faţa electoratului, care te-ar putea crede un prost gospodar. În ceea ce priveşte dorinţa d-voastră ca d-nul Coclici să ajungă în fruntea Prefecturii Alba, probabil v-aţi gândit la "Poarta de intrare" care i s-ar potrivi foarte bine acestui domn că în rest "Doamne miluieşte". Noi vă înţelegem bine d-nule Hava, oricine şi-ar dori un prefect "de paie" pe care să-l manevreze cum vrea, un om fără personalitate care să spună doar "da, să trăiţi", într-un cuvânt un om care nu ştie câte prune are în traistă, iar dorinţa d-voastră de a vă vedea în fruntea PSD ni se pare comică. Trăiţi de atâţia ani în acest oraş, pretindeţi că sunteţi om politic şi n-aţi priceput că în PSD preşedintele se alege de membrii participanţi la Conferinţa judeţeană iar noi, PSD-iştii din Alba am ales întotdeauna omul cel mai valoros dintre noi care merită să ne reprezinte, iar acest lucru s-a văzut la conferinţa judeţeană a PSD când d-l Ioan Rus a avut doar 4 voturi împotrivă.
     Ne miră foarte tare că nu aţi înţeles că în Alba Iulia - domnul Rus înseamnă PSD şi că nimeni nu ne poate impune pe cine să alegem preşedinte. Dacă la d-voastră se poate orice, la noi "nema".
     Referitor la cele 3 campanii de presă împotriva prefectului, cetăţenii judeţului Alba le-au perceput ca atare, au înţeles că sunt comandate şi plătite de unii afacerişti necinstiţi care nu mai pot face afaceri murdare şi dau tunuri ca pe vremea ţărăniştilor, PD-iştilor etc. Aceştia au plătit sume fabuloase pentru a iniţia aceste campanii împotriva apropiaţilor prefectului Rus, el neputând fi acuzat de nimic iar cetăţenii judeţului Alba l-au perceput aşa cum e, un om cinstit, corect, care nu s-a murdărit ca alţii, iar toate aceste campanii de presă au avut efect invers. În loc să-i scadă popularitatea prefectului i-au mărit-o şi acest lucru s-a văzut în sondajul făcut de ziarul "Unirea", cel mai citit din Alba, când domnul Rus a fost ales de cetăţeni "personalitatea nr. 1 a judeţului" ca şi la Conferinţa judeţeană, unde peste 60% dintre membrii delegaţi erau noii veniţi în partid şi în majoritate tineri. Ne miră d-le Hava că la experienţa d-voastră politică pe care pretindeţi că o aveţi nu aţi înţeles acest lucru.
     Până la urmă se va dovedi că şi afacerea d-nei Rus cu alcool sanitar este perfect legală. A cumpărat alcool sanitar de la o firmă şi a vândut-o altei firme, din moment ce s-a înregistrat corect cu marfa, a plătit impozitele şi taxele la stat, a lucrat perfect legal pentru că nici unde în lege nu scrie că nu ai voie să vinzi en gros alcool sanitar din moment ce ai prevăzut obiectul de activitate în statut şi ai autorizaţie în acest sens; iar odată marfa vândută pe cel ce-o vinde nu-l mai interesează ce-a făcut cumpărătorul cu marfa.
     Dar stimaţi cititori ai ziarului "Unirea", nu de la alcool i se trage lui "Itul" "ci de la "Găini". Toate aceste campanii de presă au fost plătite cu dublu scop: *De a-l scoate pe "Itul" din afacerile cu "Găini" şi de a încerca doar, doar l-ar putea schimba pe Rus din funcţia de prefect punând în locul lui un "prefect de paie", care s-ar fi mânjit cu ei acceptând afacerile murdare. Poate chiar unii dintre membrii marcanţi ai PSD l-ar vrea pe Rus jos, miza fiind licitaţiile silvice şi Eurogoldul. Atâta timp cât Rus e prefect nu admite afacerile murdare şi tunurile pe care chiar unii dintre PSD-işti ar vrea să le dea; el nu va permite ca Munţii Apuseni să devină un deşert cum ar accepta alţii de dragul "parailor".
     Dar despre cine se află în spatele acestor campanii de presă, tunurile date de aceştia pe vremea ţărăniştilor, grupul de afacerişti PSD anti Rus, într-un număr viitor al ziarului dumneavoastră. (Un grup de membri PSD)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.