Ultima oră
Știri
Probe tehnologice pe platforma MDF Sebeş Frati
     Pe platforma industrială a MDF Sebeş Frati, probele tehnologice la Fabrica de plăci aglomerate din lemn (PAL) sunt în plină desfăşurare. Astfel, sunt efectuate reglaje tehnologice la maşini, utilaje şi instalaţii în vederea definitivării pregătirilor pentru trecerea la producţia de serie. În funcţie de modul în care echipamentele vor răspunde comenzilor specialiştilor va fi stabilit şi termenul de punere în funcţiune a Fabricii de PAL. (A.D.T.)
La Alba Iulia
O elevă venită din Basarabia a încercat să se sinucidă
     În cursul dimineţii de ieri, la Serviciul de Urgenţe al Spitalului judeţean Alba, a fost adusă o tânără de 17 ani care a încercat, probabil, să se sinucidă. Victima se numeşte Olesea P., elevă în clasa a X-a la Şcoala specială nr. 4. Fata venise în Alba Iulia, în urmă cu 5 ani, împreună cu mama ei. Marţi după-amiază, tânăra a reclamat că este obosită şi doreşte să se odihnească şi să se uite la televizor. Ea a fost găsită ieri dimineaţă de mama ei, în stare de inconştienţă. Olesea a fost internată în cadrul secţiei ATI, în comă de gradul I. Probele toxicologice au indicat că este vorba de barbiturice.(F.R.)
Nou purtător de cuvânt la CJ de Jandarmi Alba
     Fostul ofiţer pentru relaţii cu presa al Comandamentului Judeţean de Jandarmi Alba, lt.col. Aurel Capătă, a fost avansat recent în funcţie, fiind transferat prin concurs la Comandamentul Trupelor de Jandarmi Bucureşti. Până la ocuparea postului rămas vacant, interimatul este asigurat de lt. Gheorghe Ghiuşan, din cadrul CJJ Alba. (N.T.)
Razie printre tăietorii ilegali de pădure din Apuseni
     În urma unei acţiuni desfăşurate de poliţiştii din Vidra în colaborare cu Ocolul Silvic Câmpeni, au fost depistate două persoane care au tăiat fără aprobare, din pădurea statului, 32 de fagi şi molizi nemarcaţi. Astfel, de la Ciprian Stoica (24 de ani, din Crisciori-Hunedoara), oamenii legii au confiscat 24 de fagi tăiaţi ilegal iar de la Florin Bordea (31 de ani, din Vidra) au fost confiscaţi 8 molizi. Tot în urma unei acţiuni efectuate de poliţiştii din Câmpeni în colaborare cu Ocolul Silvic Baia de Arieş, au fost identificate două persoane care au tăiat ilegal din fondul forestier al OS Baia de Arieş 7 arbori de esenţă răşinoasă, în valoare totală de 6,5 milioane de lei. Poliţiştii din Câmpeni l-au depistat în trafic pe Trandafir Bulea (44 de ani, din Brad) care transporta fără documente legale 11 mc lemn. Lemnul a fost ridicat în vederea confiscării iar lui Bulea i-a fost aplicată o amendă în valoare de 10 milioane de lei, conform Legii 31/2000. (N.T)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În căutare de fonduri externe pentru Alba Iulia
Mircea Hava doreşte finanţare în cadrul programului Comunităţii Europene INTERREG III C
     Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, s-a întors recent de la Bruxelles, unde a participat la reuniunea de informare asupra programului Comunităţii Europene "North, East, South, West - INTERREG III C" vizând implementarea de politici regionale de dezvoltare structurală a zonelor înapoiate din interiorul UE sau din ţările aspirante la aderare. Programul se va derula pe o perioadă de 7 ani, iar sumele alocate de CE (pentru toate ţările aplicante) sunt de 2,5 miliarde de EURO/an. Pentru accesul la aceste fonduri este necesară asocierea în parteneriat a trei comunităţi din Europa de Vest şi a două comunităţi din Europa de Est. Mircea Hava ne-a declarat că în perioada următoare atenţia specialiştilor primăriei albaiuliene se va îndrepta spre schiţarea unui proiect şi spre găsirea partenerilor necesari astfel încât şi Alba Iulia să poată beneficia de fonduri în cadrul programului. Printre obiectivele vizate este Cetatea Alba Iulia. De altfel, un proiect pentru acest obiectiv (separat de proiectul Millenium) va fi prezentat la Reuniunea Oraşelor Cetăţi care va avea loc în luna august în Italia. Cetatea Vauban este obiectul atâtor proiecte pentru că fondurile necesare pentru reabilitarea sa, pentru promovarea turismului cultural în zonă sunt foarte mari, iar Ministerul Culturii şi Cultelor sau bugetul municipiului Alba Iulia sunt departe de a acoperi nevoile şi în această situaţie se impune găsirea altor surse de finanţare. Mai trebuie să precizăm poate că Mircea Hava a fost singurul reprezentant al României la această importantă reuniune.
Anca DINICĂ
La sărbătoarea Anului Internaţional al Muntelui
Moții din Albac vor prepara cel mai mare balmoș din lume!
Balmoşul gigant va cântări o tonă! *Din meniu nu vor lipsi slănina prăjită pe băţ şi plăcintele moţeşti
     Aşa cum v-am mai informat, în zilele de 22 - 23 iunie a.c., frumoasa comună moţească Albac va găzdui una dintre cele mai importante manifestări judeţene. Anul Internaţional al Muntelui, ocazie cu care vor fi organizate o serie de activităţi culturale şi nu numai. De asemenea, sunt aşteptaţi numeroşi politicieni, artişti, reprezentanţi ai guvernului (se pare că va fi prezent ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ilie Sârbu) şi ai Ambasadei Germaniei, etc. Pentru a fi cât mai ospitalieri, aşa cum îi ştim, şi mai originali, moţii din Albac, în frunte cu primarul Gheorghe Paşca, pregătesc un balmoş gigant, care potrivit organizatorilor va cântări aproximativ...o tonă. Primarul Paşca ne-a declarat că la prepararea acestui balmoş se va folosi din greu smântână, făină albă şi de mălai. Mai mulţi specialişti vor pregăti balmoşul în laboşe (cazane) speciale, confecţionate din alamă. Mult aşteptata "păpică" va fi preparată în aer liber, lângă primărie, în 6-7 cazane de mari dimensiuni. "Toţi cei care ne vor trece pragul comunei şi vor fi prezenţi în mijlocul nostru vor primi balmoş cât vor dori", a spus primarul Gheorghe Paşca.
     El a adăugat că pe lângă tradiţionalul balmoş, din meniul acestei manifestări nu va lipsi plăcinta moţească, jintiţa, slănina prăjită pe băţ.
Florin ROMAN
Ministerul Turismului își trimite un emisar în județul Alba
     Secretarul de stat din Ministerul Turismului Alin Burcea va fi, timp de două zile, 17 şi 18 iunie, oaspete al judeţului Alba. Vizita sa se înscrie în eforturile MT de a impulsiona dezvoltarea turismului, de mult timp văzută ca o soluţie de prosperitate, o soluţie pentru implementarea căreia nu s-au făcut însă concret prea multe. Alin Burcea va avea în cursul zilei de luni întâlniri cu primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba - Eugen Popa şi vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean, precum şi cu întreprinzători din domeniul turismului, reprezentanţi ai mass-media şi primari din localităţile unde există un potenţial turistic ridicat şi iniţiativă în acest domeniu. Tot luni va avea loc, de la ora 11.00, masa rotundă. "Turismul - resursă a dezvoltării economice". Iar pentru că informarea "la sursă" este cea mai bună, secretarul de stat Alin Burcea va vizita în cursul zilei de marţi, 18 iunie, câteva localităţi cu potenţial turistic din judeţul Alba.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.