Curier județean
Rugăciunea de azi
     Cel ce în toată vremea şi în tot ceasul, în cer şi pe pământ eşti închinat şi slăvit, Hristoase Dumnezeule, îndelung-răbdătorule, mult milostive şi milosârdie; care pe cei drepţi iubeşti şi pe cei păcătoşi miluieşti. Care pe toţi chemi la mântuire pentru făgăduinţa bunătăţilor ce vor să fie. Însuţi, Doamne, Iisuse Hristoase, primeşte şi rugăciunile noastre în ceasul acesta şi îndreptează viaţa noastră spre poruncile Tale; sufletele noastre le sfinţeşte, trupurile curăţeşte, cugetele îndreptează, gândurile curăţeşte şi ne izbăveşte pe noi de tot necazul celor rele şi al durerii. Ocroteşte-ne pe noi cu Sfinţii Tăi îngeri ca, prin mijlocirea lor fiind păziţi şi povăţuiţi să ajungem la unirea credinţei şi la cunoştinţa slavei Tale celei neapropiate, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Pr. Elisei; Sf. Ierarh Metodie
Catolic: Ss. Valeriu şi Rufin

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Precizări privind depunerea declaraţiilor informative
     Declaraţiile informative privind impozitul reţinut pe veniturile plătite în anul 2001, cu excepţia veniturilor din salarii, vor trebui depuse de către plătitorii acestora la organele fiscale în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau sediul, sau unde sunt luaţi în evidenţa fiscală. Aceste documente vor trebui depuse până la data de 30 iunie a.c.
     Declaraţiile informative se depun de către plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă, în funcţie de natura acestora, pentru venituri din: dividende, dobânzi, jocuri de noroc, premii şi prime în bani şi/sau natură, transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare şi părţilor sociale, valorificarea sub orice formă a dreptului de proprietate intelectuală, pensii etc. Declaraţiile plătitorilor de venit privitoare la peste 20 de persoane fizice beneficiare de venit se vor depune numai în format electronic. (A.D.T.)
Apometre gratis pentru 48 de familii din Lancrăm
     În curând, 48 de familii din Lancrăm, localitate aparţinătoare municipiului Sebeş, vor beneficia, pe cheltuiala primăriei, de apometre pentru contorizarea apei. Această iniţiativă este gratis pentru respectivii cetăţeni, iar dacă se va dovedi viabilă atunci consilierii locali intenţionează să o extindă. Mai concret, Primăria are în vedere, în timp, instalarea de apometre şi în perimetrul Sebeşului, cu preponderenţă pentru familiile nevoiaşe, ce nu-şi pot permite o asemenea cheltuială. (H.D.M.)
Dr. Liviu Stoica, liderul consilierilor judeţeni PNŢCD
     Datorită meritelor sale incontestabile, atât pe frontul politic, cât şi pe cel al administraţiei, Biroul Permanent Judeţean Alba al PNŢCD a votat în unanimitate ca noul lider al consilierilor judeţeni, ai fostului partid de guvernământ să fie doctorul jurist, d-l Liviu Stoica. Consilier judeţean încă din 1996, d-l Liviu Stoica ne-a precizat că această onorantă postură vine ca o încununare a activităţii domniei-sale de peste 6 ani, în forul legislativ al judeţului Alba". Dorinţa mea este ca în viitor, Consiliul judeţean să devină cu adevărat un for de conducere judeţean şi să nu mai fie doar apanajul unor funcţionari publici. Aceasta înseamnă că hotărârile trebuie luate efectiv de consilieri şi să nu se mai voteze nişte acte pe care ni le servesc unii sau alţii dintre acei funcţionari". (R.J.)
501 miliarde de lei la buget
     Potrivit programului de încasare a veniturilor la bugetul de stat, ce aparţine Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, până la data de 31 mai a.c. ar fi trebuit colectate 477 miliarde de lei. Din datele furnizate de d-na ec. Iulia Mireştean, şef birou Analiză, sinteză, rapoarte şi relaţii cu mass-media din cadrul DGFP Alba, rezultă că până la finele lunii mai încasările la bugetul de stat reprezintă 501 miliarde de lei. Deci, la sfârşitul lunii mai procentul de realizare a colectării veniturilor la nivelul judeţului este de 105 la sută. (A.D.T.)

Umaniştii din Alba îşi îngroaşă rândurile
IMM-urile au devenit prioritate naţională pentru partidul lui Dan Voiculescu
     În cursul zilei de ieri a avut loc conferinţa de presă a PUR social liberal Alba, la care au participat preşedintele organizaţiei judeţene, Nicolae Popa vicepreşedinţii Toader Ulise, Dorin Udrea şi Jan Ionescu, dar şi noi veniţi în partid, patronul grupului de firme "Megavox", Ioan Căldare, doctorand şi profesor universitar şi Valentin Văcaru, licenţiat în drept, inspector în cadrul ASIROM Alba.
     Preşedintele Nicolae Popa s-a referit din nou la situaţia IMM-urilor din judeţul Alba, precizând că 700 de firme au intrat în lichidare sau în faliment din cauza fiscalităţii excesive şi a dobânzilor bancare extrem de împovărătoare. El a adăugat că retragerea facilităţilor acordate firmelor care investesc în zone defavorizate şi creează locuri de muncă va genera mari probleme agenţilor economici aflaţi în această situaţie şi implicit şi populaţiei. Aceeaşi idee a fost susţinută şi de către noul şef al departamentului IMM-urilor, ing. Ioan Căldare şi de preşedintele PUR Cugir, Toader Ulise. Popa a declarat că PUR a înaintat o scrisoare preşedintelui Ion Iliescu prin care i se cere să nu promulge legea TVA-ului. Ioan Căldare a făcut o radiografie a legilor TVA-ului şi impozitului pe profit, găsind nu mai puţin de 16 prevederi care în optica dânsului sunt inoportune pentru agenţii economici. El a concluzionat că instabilitatea legislativă şi avantajele pe termen scurt pot deregla activitatea IMM-urilor. Căldare a precizat că a optat pentru PUR întrucât acest partid are ca prioritate naţională susţinerea intereselor IMM-urilor. Un alt nou venit Valentin Văcaru a precizat că doreşte să se implice în activitatea politică pentru prima dată şi că speră ca ajutorul său să fie unul substanţial.
     Fostul deputat Nicolae Popa a mai precizat că umaniştii nu văd, deocamdată, realizabil proiectul iniţiat de liberali privind "adunarea " municipiilor Alba Iulia şi Sebeş, până când alte proiecte mai mari, cum ar fi de exemplu PISA, nu se vor concretiza, dar că rămân deschişi la discutarea acestui subiect. În ceea ce priveşte manifestarea de la Horea, Nicolae Popa crede că nu în aşa fel se rezolvă problema retrocedărilor şi că prefectul de Alba s-a implicat cu eficienţă pentru punerea în aplicare a "legii Lupu".
Florin ROMAN
Societatea culturală "Avram Iancu" Alba Iulia premiază elevii merituoşi
     Ca în fiecare an Societatea culturală "Avram Iancu", filiala Alba Iulia premiază elevi care şi-au dovedit seriozitatea şi au obţinut rezultate excepţionale la învăţătură. În acest an premianţi sunt Paula Mitracu, absolventă cu media generală 10, a Şcolii generale "Avram Iancu" din Alba Iulia şi Marius Florin Draşovean, absolvent al Colegiului Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" Alba Iulia, elev care s-a remarcat prin premiile I şi II obţinute doi ani consecutiv la concursuri internaţionale de istorie. Premiile oferite sunt cărţi în valoare de 500.000 lei pentru fiecare şi suma de 200.000 lei. În plus Societatea culturală "Avram Iancu" Alba Iulia va dona Şcolii generale "Mihai Eminescu" din Alba Iulia 4 volume din "Istoria României", în valoare de 1,5 milioane de lei. Felicitări elevilor, dar şi celor care s-au gândit să le recompenseze munca.
Anca DINICĂ
Aleşii locali ai PD convocaţi de Băsescu la Lugoj
     Problemele cu care se confruntă administraţiile publice locale, în special cele legate de aplicarea Legii 10, vor fi dezbătute de aleşii locali ai Partidului Democrat sâmbătă, 15 iunie, la Lugoj. Ei au fost convocaţi de preşedintele partidului - Traian Băsescu. Din judeţul Alba vor participa majoritatea primarilor şi viceprimarilor PD din judeţ, preşedintele PD - Mircea Hava şi vicepreşedintele PD şi al CJ Alba - Doru Cetean. Viceprimarul municipiului Alba Iulia - Călin Potor ne-a declarat că la această întâlnire el va propune şi modificarea sistemului de monitorizare a militanţilor PD. El este de părere că sistemul actual este favorizant pentru cei care ocupă funcţii în administraţia publică locală sau judeţeană pentru că apariţiile lor în mass-media sunt mai frecvente prin însăşi natura funcţiei pe care o ocupă, în timp ce activitatea militanţilor partidului, fără funcţii publice, nu este atât de cunoscută, chiar dacă, poate, este la fel de bună în ce priveşte construcţia partidului.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.