Ultima oră
Știri
Sebeșul asaltat de investitori!
O firmă olandeză doreşte crearea unui depozit de flori
     Din punct de vedere al atragerii investiţiilor străine, municipiul Sebeş reprezintă cea mai importantă localitate a judeţului Alba. Cronologic, după MDF Frati, recent societatea austriacă Holzindustrie Schweighofer şi-a arătat intenţiile de a construi una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a lemnului din Europa şi de a investi aproximativ 80 milioane de euro. Dar şirul firmelor interesate de a derula afaceri în perimetrul Sebeşului nu se opreşte aici. O altă firmă germană a anunţat, de curând, Consiliul local şi implicit pe primarul Mugurel Sîrbu, că doreşte să se implice în domeniul prelucrării lemnului, tradiţie în care localitatea are deja un renume mondial şi concret ar realiza o investiţie cifrată, într-o primă fază, la 10 milioane euro. Veşti bune survin şi din patria lalelelor, Olanda, reprezentanţii unui societăţi importante intenţionează să creeze la Sebeş un depozit en-gros de flori care, în perspectivă urmează să fie racordat la bursa de flori din ţara morilor de vânt.
Răzvan JURCĂ
Umaniştii sunt nerăbdători
     În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele PUR social liberal Alba, Dorin Udrea, a declarat că partidul din care face parte solicită înfiinţarea de urgenţă a Parchetului Naţional Anticorupţie. "Nu ştiu de ce unii politicieni s-au inflamat pe motiv că ar fi ingerinţe din partea puterii. În ţara asta s-au furat în ultimii ani milioane şi milioane de dolari, iar cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere", a spus Dorin Udrea. (F.R.)
Zi omagială pentru Silvicultura județului Alba
     Silvicultorii din judeţul Alba au omagiat ieri ziua care le este dedicată în fiecare an. "Oricât de aprige au fost vremurile, oricât de pătimaşe au fost pornirile celor care le conduceau destinele, oastea silvicultorilor şi-a îndeplinit cu brio menirea avută" a fost lait-motivul manifestărilor organizate la sediul Direcţiei Silvice Alba, care au cuprins mai multe tematici de activitate. Alături de directorul Ioan Paşca şi de sărbătoriţi a fost prezent şi prefectul Ioan Rus, care le-a urat celor care au slujit şi slujesc cu devotament, de generaţii "aurul verde" să manifeste în continuare aceeaşi dragoste şi pasiune pentru munca pe care o prestează. Au fost prezentate cu această ocazie numeroasele realizări ale silviculturii judeţene (numai pe anul 2001, profitul brut a fost de 24 miliarde lei) precum şi unele proiecte de viitor, cum ar fi înfiinţarea unui centru de colectare a ciupercilor şi fructelor la Bistra şi a unui centru de debitat masă lemnoasă la Sebeş. Ulterior, în jurul prânzului, silvicultorii au efectuat o deplasare în teren, pe raza Ocolului Silvic Alba Iulia unde au fost discutate, la faţa locului, probleme despre mecanizarea lucrărilor silvice şi evaluarea fructificaţiei speciilor forestiere de arbori şi arbuşti.
     Referitor la acest evenimant, dl. Ioan Paşca, directorul Direcţiei Silvice Alba, ne-a declarat: "Acest an este unul decisiv pentru viitorul silviculturii româneşti pentru că vor fi finalizate acţiunile cuprinse în programul de fond funciar. Ţin să aduc mulţumiri factorilor de decizie din judeţ pentru colaborarea fructuoasă cu instituţia noastră".
Răzvan JURCĂ, Dan HENEGAR

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Divizate şi politizate
Sindicatele au început să-şi scoată ochii
     Biroul operativ al CNSLR Frăţia a luat act cu neplăcută surprindere de provocările "neruşinate" lansate marţi, 11 iunie 2002, la adresa conducerii organizaţiei, de către Matei Brătianu, secretar general al Blocului Naţional Sindical, de la tribuna mitingului de protest organizat de cele două confederaţii sindicale.
     "Dezamăgiţi să constatăm că a dispărut orice urmă de bun simţ şi că nu se respectă o elementară deontologie a raporturilor dintre confederaţiile sindicale, vom încerca doar să-l expediem pe "uzatul poştaş" în galeria marilor impostori sindicali, după care îl vom ignora cu desăvârşire.
     Faptul că BNS şi CARTEL ALFA nu au reuşit să se racordeze la parteneriatul social din prima parte a acestui an şi că, pentru a ieşi din situaţia critică generată de lipsa unui dialog coerent la nivel înalt, au încheiat, sub presiune, un pseudo acord social pentru anul 2003, cu şapte luni (!) mai devreme, nu dă dreptul nici unui reprezentant al acestor organizaţii să eticheteze, în vreun fel, poziţia echilibrată a semnatarilor Acordului Social pe anul 2002.
     Ne întrebăm totuşi de ce sunt mai puţin trădători grăbiţii semnatari ai Acordului social pentru anul 2003, mascat sub denumirea de Convenţie, decât cei care au considerat firească încheierea Acordului social pe anul 2002, inclusiv cu participarea reprezentanţilor patronatelor.
     CNSLR - Frăţia consideră prematură abordarea problemelor preconizate pentru anul viitor şi, nemulţumită de rezultatele obţinute în pripă de cele două confederaţii sindicale, îşi rezervă dreptul de a negocia un posibil Acord Social pe anul 2003, în condiţiile concrete ale momentului încheierii şi evaluării actualului Acord, respectiv la finele anului 2002", a declarat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.
Florin ROMAN
Primarul din Şugag nu-i lasă pe morţi ca pe nişte câini abandonaţi
     De cele mai multe ori, primarii ajung în paginile ziarelor după ce sunt pârâţi de cetăţeni nemulţumiţi sau de adversari. Pe de altă parte, primarii sunt apreciaţi când îşi văd de treaba lor pentru comunitate. Pe ici, pe colo mai apar şi excepţii, de primari pentru oameni, care iasă în evidenţă pentru faptele lor creştineşti.
     Un astfel de exemplu este oferit şi de primul gospodar al comunei Şugag, Jinar Constantin. Dar să vă spunem despre ce este vorba! În urmă cu mai bine de trei luni, la Spitalul judeţean Alba a decedat din cauza unei hemoragii cerebrale, Anton Anghel, sanitar la fostul trust TCI. Corpul neînsufleţit al acestuia a fost depus la Morga spitalului şi de atunci, LML a început o serie de corespondenţe cu aparţinătorii defunctului, localizaţi prin Tg. Jiu. Din păcate, această corespondenţă nu s-a soldat cu nici un rezultat. Om cu frică de Dumnezeu, dar şi milostiv, primarul din Şugag, Constantin Jinar, a decis să nu-l lase pe mort ca pe un câine abandonat. El a depus toate diligenţele pentru ca Anton Anghel să fie înmormântat creştineşte aşa cum o cere datina străbună, fără să se laude sau să "şoptească" presei acest lucru. Din informaţiile noastre rezultă că Anghel Anton nu este singurul caz de acest gen. Primarul din Şugag s-a mai implicat în înmormântarea creştinească a unui alt bărbat decedat şi lăsat în frigider de aparţinători.
Florin ROMAN
În opinia prefectului Ioan Rus, preşedintele PSD Alba
Protocolul PSD - PD Alba rămâne în vigoare
     Biroul de presă al PSD Alba precizează într-un comunicat adresat ziarului nostru că Biroul Executiv al Filialei Alba a PSD se delimitează de atacurile la adresa conducerii Filialei Alba a Partidului Democrat precum şi a preşedintelui acesteia, dl Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, chiar dacă ele vin din partea unui grup de membri PSD. Între cele două formaţiuni politice există un protocol de colaborare atât la nivel judeţean cât şi municipal şi PSD Alba doreşte să respecte înţelegerile şi angajamentele asumate. Protocolul rămâne în vigoare şi cele două formaţiuni politice vor acţiona pentru ca atât la nivel judeţean cât şi municipal să existe o colaborare şi un parteneriat de natură să slujească interesele majore ale judeţului şi municipiului Alba Iulia. (U.N.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.